Önskeinlägg: Min klimatpåverkan i siffror

God morgon på er!
Låt oss börja den här lördagen med önskeinlägg på temat miljö och klimat som ramlade in i går. Önskan var att jag skulle visa på mitt avtryck på miljön. Det kan ju inte komma mer lägligt än mitt i osande värmeböljan, i ett brinnande land och när södra Europa hotas med “skräckvärme” som löpsedlarna skriker ut. Upp mot 50 grader varmt. Pöh. Och jag som lider och får hjärtklappning vid 34. Och för att inte tala om Earth Overshoot Day som inträffade den 1 augusti – dagen då världens befolkning (alltså du och jag) har förbrukat upp jordens resurser för i år. Det vi shoppar, förbrukar och äter from now on är är kredit. Eller nu ljög jag. För faktum är att vi i Sverige har levt på kredit sedan i våras, för vi konsumerar, reser och göttar oss så mycket i vårt rika land att vi passerat den linjen för länge sedan.

Vi lever på kredit och vi har inte så lång tid på oss innan det är för sent att vända skutan innan konsekvenserna är för stora. Vi har livets viktigaste deadline. Planen? Alla på jorden måste ändra sitt beteende. Jag också.
Forskare har larmat om nyckfullare väder kopplat till utsläpp i evigheter, samtidigt som vi människor flyger MER (det har väl inte undgått någon att flyg försämrar klimatet avsevärt, och att höghöjdseffekten gör att vi inte vet exakt hur dåligt flyget är för klimatet – egentligen. Vi vet bara att det är jädrigt dåligt. Men ändå kostar en resa tur- och retur lika mycket som att köpa en Rodebjer-klänning på rea (vilket i dag är en ny sorts valuta, Rodebjer-valutan).

Hur klimatsmart är jag då?
I mitt huvud är jag en miljövän av rang, men jag ska ärligt säga att jag har mina brister. Helt klart. Och nu ska vi kika på dem tänkte jag. Fläka ut mig.

Jag är lat, bekväm och glömmer. Men jag är ingen surgubbe i gamla galoscher som vägrar tro på forskning och ålar på mig när det viskas om att förändra mitt beteende. Jag VILL vara i framkant, fatta ratten, sätta tonen och skapa förändring. Inte sitta i baksätet och låta någon annan köra.
Men gör jag det då?
Med jämna mellanrum brukar jag testa mig på klimatkontot för att se hur jag ligger till, men nu har det kommit en fräsig snabbvariant från WWF, Klimatkakylatorn,  som jag såg någon tipsa om på Facebook, så vi kör den. Häng på!

Så här ser mitt boende ut.

Tyvärr har vi direktverkande el i vårt gamla hus, men vi har (åtminstone) miljömärkt el. Jag är nästan säker på att alla våra lampor är LED, men safe:ade med ett “de flesta”.
Och handen på hjärtat kring att släcka lamporna: Jag är rätt dålig på det och släcker för det mesta, men kan lätt hamna i mysträsket med lampor tända lite varstans. Är ju mörkrädd, men är å andra sidan ännu räddare för vad som händer om vi skulle sabba den här planeten. Rymden är min absolut värsta grej att tänka på. Och ja, vi svävar ju boll i rymden som börjar få nog av vårt sätt att ta livet med extravagans.
I barnrummet har vi en lampa tänd om natten, men borde hitta något smartare när jag tänker på det. Förslag mottages tacksamt.

Återvinning är min bästa sport! ÄLSKAR att återvinna och har som mål att ha noll i soppåsen. Kanske om ett år när båda barnen är helt blöjfria. Får skynda på potträningen känns jag.
Önskar på riktigt att det fanns en sport som hette återvinning för jag skulle LÄTT ställa upp.

Nu kommer vi till maten. Vi äter ju vegetariskt hemma (men jag kan lyxa med skaldjur och kött om jag blir bjuden eller är på restaurang) och köper inte mat som färdats över halva jordklotet, som bananer. En och annan vattenmelon inhandlades under försommaren av ren och skär slentrian, men det måste ju vara urtypen av frukt som en köper som småbarnsförälder utan att fundera ett extra varv hur världsvan denna lilla boll faktiskt är.

Försöker köpa det mesta ekologiskt, som mjölk, ägg, potatis, yoghurt, smör, kryddor, pasta, sallad, frukt, halloumi och ost, men har några softspots. Som bröd till exempel. Förr så bakade både jag och John ganska mycket, och det skulle jag verkligen vilja komma igång med igen. Som terapi!
Matsvinnet skyller jag på barnen, men jag vet egentligen att jag är feschlig. Låter generöst John äta upp barnens rester och någon grej som stått i kylen i en vecka. Däremot så är jag ganska bra att ha koll på kylskåpet och gör en omelett på lite allt möjligt som håller på att bli dåligt. Men John är bättre på att äta ALLT. Han kan se en middag som en fullständig energipåfyllnad, medan jag är lite mer smaknörd och vill åt njutet.

Köpte en ny mobil i våras eftersom min gamla trotjänare inte kunde hålla batteritiden längre än en förmiddag och dessutom hängde sig Instagram – hela tiden. Kunde ta en timme att lägga upp en bild. Lite lätt stressande. Blir svårt när en – som jag – jobbar med mobilen hela tiden, lägger upp stories, bloggar och instagrammar. Sure, jag gör ju det så klart för nöjes skull, men det är också en del av mitt jobb.
Funderade på en Fairphone och försökte hitta en mobil i begagnat skick (fölk köper ju telefoner som om det vore lördagsgodis nu för tiden), men hittade ingen som passade. Och av ren bekvämlighet valde jag en Iphone eftersom jag kan den. Så det blev en ny mobil. Men det är väl just den där bekvämligheten som en måste utmana en aning för att hitta nya sätt att leva. 

Bil äger jag ingen, men jag hyr av en kompis under sommaren. I den här uträkningen har jag inte räknat med den, men längre ner kan du se ett resultat när en bil är med (eftersom jag de facto använde en).
Övrigt resande är nog medel skulle jag tro. Har nära till det mesta och cyklar till jobbet på Södemalm. Ska jag längre tar jag tåget.

Flyger inte, om det inte är kris. Och det är det ju sällan. Har inga släktingar eller kompisar som bor utomlands numera, så jag slipper den känslomässiga delen av resande. Men jag åker färja till Gotland, och som tur är kommer miljövänligare färjor inom kort. Färjorna fanns inte med i denna uträkning, men finns med på klimatkontot (och enligt den drar färjan inte lika mycket som flyget (och slipper höghöjdseffekten) . 

Köper ju (nästan) uteslutande vintage och secondhand när det gäller kläder och inredning, men skor är det ofta svårt. Har dock haft turen att hitta helt oanvända skor secondhand de senaste åren. Men pja, är svag för skor, så där har vi också en stor svaghet i klimathålet. Ongarnas skor köper jag på Tradera, de använder sina så kort.
Hygienartiklar och smink lägger jag inga kopiösa summor på, men försöker välja närproducerat, ekologiskt och hållbart. 

Inget nytt inhandlat, vad jag kan komma på i alla fall. Bara secondhand och vintage. 

Sport är ju inte min gren va, men internet är. Lägger (tyvärr) ganska mycket på internet eftersom det är mitt jobb.

Ja, nu är det ju lite svårt att säga eftersom jag köpte ett torp för tre år sedan och precis har flyttat till större lägenhet. Det blir många projekt i början så klart, men tanken är ju inte att det ska fixas i evighet. Och jag låter projekten ta tid.
Om jag utgår från förra lägenheten, så bodde jag där i nära sju år och målade om vardagsrum och kök och tapetserade i hall och sovrum. Skulle inte göra om något av rummen igen, om inte någon rev sönder hela lägenheten förstås.
Men ja, jag tycker hela renoveringssvängen är svår. Det renoveras tok för mycket och det renoveras ofta trendigt och daterat 2018, vilket också innebär att det kommer vara hutlöst omodern om fem-tio år. Jag är nog värd kritik för att jag bidrar till önskan om förändring när jag plåtar projekt och inredning, men hoppas innerligt att jag inspirerar till återbruk, DIY och att tänka långsiktigt och hållbart. Renovera med tanken om att detta inte ska behöva göras igen. Renovera för att ta hand och vårda, inte för att en sett en ny trend på Instagram.
På torpet renoverar vi mest för att ta hand om huset, men jag ska bli bättre på att ifrågasätta mina val. Fråga mig om det verkligen är nödvändigt.
I höst ska vi förmodligen renovera badrummet på torpet eftersom det är ett gammal kök med tusen hål i väggen (mys i ett våtrum) och dörren går inte helt att stänga för att något har svällt. Detta gör vi EN gång. Aldrig mer.

Så dags att kika på resultatet:

Min största utmaning är konsumtionen, så här måste jag bättra mig. Jag hade ju tre köpfria månader i vintras och är sugen på att återupprepa, för det blir liksom lite som en detox. Efteråt börjar en om på noll och samhällets konsumtionshets kan inte nå en på samma sätt tycker jag.

Men så var det ju det här med bilen. Jag äger ingen, men hyr under sommaren och vid några enstaka tillfällen när vi ska till torpet.

Vi åker ju alltid allihopa i bilen, men it’s still a bil.

Jag har ingen aning om hur mycket vi kör, men drog till med 2000 km eftersom det kanske ändå ger en hint. Drömmen är att ha en minibuss stående här på Gotland så att vi kan åka kollektivt hit och även samåka med alla gäster när det vankas utflykt. Den här sommaren har det varit exceptionellt mycket bil för vår del. Den här värmeböljan och grytan som torpet står i har jagat oss mot kusten i stort sett varje dag. Det har varit en sådan lyx att vara hemma de dagar temperaturen varit på “svala” 28 grader. Och så en tur till fastlandet på det. Nästa sommar får vi bli lite smartare i vårt bilåkande, det är ett som är säkert.
Barnen kommer vara äldre då och allt behöver inte vara rädda-förståndet-bekvämt tänker jag. Det kommer finnas mindre plats för bortförklaringar.

För med bilen så åker mina utsläpp upp med mer än ett ton! Galet!

Pja, detta är mina siffor. Märk väl att jag inte har räknat med torpet, så jag ligger ju högre än det här. Jag har försökt att hitta ett sätt att kunna räkna med det också, men vettetusan hur jag ska göra för att få någon bra siffra. När jag lägger till ytterligare kvadratmeter för boende kommer mitt boende upp i 0,76 istället för 0,75, men vet inte om det gör min uträkning rättvisa eftersom det är ett hus.
Men en liten slutkommentar då: Tack för detta önskeinlägg. Även om jag tycker och tror att jag är miljömedveten så behöver jag påminnas. Alltid. Om matsvinnet, lamporna och om konsumtion. Alltid om konsumtion. Och om hur jäkla awesome jag är som inte flyger!
Heja mig på den punkten, men buuu på några andra. Och för alla er som inte flyger eller funderar på det kan jag rekommendera Facebook-gruppen Jag flyger inte – för klimatets skull. 
Men nu vet jag vad jag har att jobba på, så gör jag om detta om ett år, right?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 29 kommentarer

 1. Du är en sån inspiration när det kommer till miljötänket. Får lätt ont i magen av influencers och bussnies människor eviga flygande. Då är det skönt att läsa om såna som dig.

  Du är grym ♥️

  1. Tack! Vad glad jag blir!

 2. Så modigt av dig, tror inte många skulle våga outa sig offentligt sådär! Alla har vi förbättringsområden (herregud, hur skulle vi inte kunna ha det?), mitt är bilen. Trots att vi ”bara” har en bil, vi bor på landet, och mestadels busspendlar till jobbet så drar den iväg massor. Blev dock pepp att kolla på elcykel, det kanske skulle minska våra utsläpp? En fråga kring din konsumtion är hur du räknar färjeresorna till Gotland? Jag har alltid velat åka dit, men dragit mig då jag hört att de drar lika mycket som en flygresa, har jag låtit bli. Men du hade inte fyllt i den, så jag tänker (hoppas) att jag missförstått och stt det inte stämmer?

  1. Hej! Tack för dina fina ord! Efter din kommentar så la jag till en liten mening om det i inlägget. Resorna till Gotland med färja drar INTE lika mycket som flyget. Mitt knep är att åka sällan och vara här länge. Inte dutta och åka fram och tillbaka. Och vet du vad: Det kommer snart nya, miljövänligare färjor!
   Kram Emma

 3. Tack! Trodde inte att nån av de influencers jag skrev till skulle nappa på det här :p

  Jag tyckte det var svårt att fylla i testet på ett bra sätt, har ingen aning om var elen i min hyresrätt kommer från, eller hur den värms upp. Och det där med shopping, det tycker man är moderat tills man inser att det blev både det ena och det andra nytt fastän man mest handlar på loppis. Resorna blev min akilleshäl, har de facto vänner utomlands och veckopendlar (kollektivt) en ganska lång sträcka. Och pooooof åkte planetförbruket upp med ca 1 planet om året.. varför ska man egentligen “unna” sig en ohållbar livssituation, som ett jobb som kräver långdistanspendling eller flygresor?måste man verkligen resa om man inte kan ta ledigt tillräckligt länge för att åka landvägen i stället för att flyga? Ska dock sägas att jag efter 10 bilfria år tycker att det är fullständigt vedervärdigt att åka buss och tåg, särskilt i semestertider..

  Såklart man inte gärna gör mer miljövänliga val när det kostar mycket mer (ofta) och är besvärligare (ofta) än att ba köra som vanligt. Men jag köper inte heller argumentet om att det helt är samhällets ansvar att reglera så att det ska bli naturligare för individen att ta miljövänliga val, och att man tills dess helt kan ftånskrivas ansvar för sina handlingar.Om man VET att det sämsta man kan gör som privatperson är att långdistansflyga, varför i helsike ska man göra det??
  Men efter den här sommaren hoppas jag verkligen att både stat och industri snabbar på med sitt omställningsarbete…

  1. Heja dig! Jag hoppas fler gör som du: trycker på oss influensers.
   Är det någon mer som har nappat? Hoppas!
   Kram och heja dig!

 4. Heja dig!
  Så viktigt inlägg. Så orimligt att det inte är på löpsedlarna dagligen. Får ångest varje gång jag pratar med mina vänner som är helt obrydda. Jag intalar mig att de inte orkar ta in det jag säger. Att de också vill att våra barn ska få leva i en värld utan kaos och död. Jag hoppas att människor snart öppnar ögonen och ser vad som händer, innan det är för sent. <3

  1. Håller med dig <3

 5. Känns lite jobbigt med bilen vår ur klimatsynpunkt, men jag tröstar mig med att den är gammal,(här köps inget nytt i onödan) och har katalysator. Vi har 5 kilometer till affären, 2,5 mil till jobbet och rätt obefintlig lokaltrafik så då är den ett måste. Däremot så försöker vi ta så mycket som möjligt på samma runda, men ibland behöver barn skjuts till olika aktiviteter osv.. Vi får kompensera bilåkandet med annat, tex shoppa second hand ofta! 🙂 Tack för en trevlig blogg!

  1. Det där med samma runda tycker jag är SÅ smart. Att planera mat, göra menyer, riva av ärenden och sådant där. Istället för att åka ner till affären för att köpa en liter mjölk.

 6. Det här gillar jag. Ska be mamma fylla i och kanske öppna ögonen på henne.

 7. Hej Emma! Tack för bra pepp! Jag bor kvarteret brevid dig i Midsommarkransen och vi har i vår förening ingen möjlighet att återvinna matavfallet. Jag trodde att det generellt var ovanligt i Stockholm, men kan säkert ha fel där!

  Hur har ni löst det i er förening? Med bruna påsar som hämtas av sopbil, matkvarnar eller egen kompost på gården?

  Ta k på förhand!

  1. Halloj! Vi har bruna pappåsar som vi slänger i ett speciellt kärl i soprummet. Supersmidigt! Och en får ju ner antal sopor avsevärt. Fråga din förening, eller gå med i styrelsen själv! Kram och lycka till
   Emma

 8. Nå har jeg også tatt testen og jeg synes at noen av spørsmålene er litt «konstiga», hvorfor er flyreiser i jobbsammenheng ikke med? Men reiser til og fra jobben med buss, tog og bil skal regnes med…? Flyreiser i jobbsammenheng er like skadelige som feriereiser…

  Og hvorfor blir forbruket av nye sko, klær etc regnet ut fra hvor mye de koster? Hvis man kjøper et plagg til 10 000kr i året kommer man jo da like dårlig ut som hvis man kjøper 30 plagg som tilsammen koster 10 000kr…

  1. Hej! Ja, jag vettetusan vad de har utgått från, men det finns förmodligen en smart tanke bakom det. Vill du testa ett annat verktyg kan jag rekommendera klimatkontot. Varma hälsningar Emma

 9. Du är så jäkla bra! Din blogg gör mig alldeles varm i hjärtat, ger en tro på att det kanske visst går att få fler att attraheras av en schysst livsstil. Ibland känner jag mig så himla ensam och ”tråkig” i mina ställningstaganden, t.tex. att inte flyga för klimatets skull eller vara nitisk med kemikalier i min bebis vardag. Men heja, vi är ju fler som är medvetna om det kritiska läget vi faktiskt befinner oss i. I april inföll earth overshoot day för oss svenskar. Hur sjukt?! Mer inspiration från Emma till folket!

  1. Älskar sådana här kommentarer, för jag känner igen mig så mycket. Ensam och tråkig var ordet. Eller en riktig PK-människa. Blä. Vill ju bara rädda världen liksom. Kram och heja dig!

 10. Vad grym du är, Emma, som harvar på och som lyfter frågan. Jag har själv, sedan mitt första barn kom för sex år sen, haft en enorm klimatångest, som bara växer. Blir så glad när personer med stor följarskara pratar om det här och kanske når någon ny. Så bra resonerat också. Själv åker jag dit mycket på bil och konsumtion också och siktar som du på köpfri period i höst.
  Tack för att du är så bra! Inspireras ofta av dig ❤️

  1. Ska vi ha köpfri period I hop? Och tack för dina fina ord!

 11. Tack för att du skriver om det här och grymt jobbat ändå. Är precis som du i vilja och själ en god god miljökämpe men halkar dit på konsumtion och bil. Men en kämpar på och drar igång köpfri period i höst. Sedan min 6-åring föddes har min klimatångest gått från puttrande till fullskalig och jag blir så glad när jag ser någon som du, med en stor skara följare, lyfta och resonera kring frågan så här tydligt och bra.

  Tack igen, och nu kämpar vi på av bara fanken, för att våra barn ska få en dräglig värld att växa upp i.

  1. AAAAMEN!

 12. Stort Tack för det här inlägget! Önskar att alla influencers ville göra detta. Peppade mig på att gå in och göra mätningen själv igen!

 13. Hej och tack! ☺ Jag tillhör dem som läser massa bloggar men som tyvärr är usel på att kommentera. Men, nu känner jag att jag måste lämna ett tack för ett inspirerande inlägg och ett starkt hejarop för att du kämpar för en bättre värld! Förutom inrednings-inspiration så blir i alla fall jag inspirerad att göra bättre val för miljön också. Plus att det är roligt att följa dina fina barn – har två i nästan samma åldrar ☺ Ha en fin dag!

  1. ALLTSÅ: Blir så himla glad av din kommentar!!!!

 14. Hej!

  Är nyfiken på varför du inte använder tygblöjor? Du känns som en typisk tygblöjperson 😉

  1. Vi testade tygblöjor med Majken, men det funkade inte eftersom hon hade en navel som inte läkte ihop som den skulle och tygblöjorna skavde JUST där. Sedan har det varit svårt eftersom vi haft två blöjbarn (hinner inte med att ens lägga en kissad bralla i blöt) och inte någon egen tvättmaskin. Hade jag bott i hus eller haft egen tvättmaskin hade jag LÄTT använt det. Nu är ett barn blöjfritt så nu kanske vi testar sista rycket, eller så lägger vi i en extra växel för att få det barnet blöjfritt också. Kram Emma

 15. Mycket intressant och bra inlägg. Får göra det där testet själv nångång, om jag vågar… Heja!!!

 16. Gud vilket kul och intressant inlägg! Och ärligt och modigt tycker jag – kan tänka sig att man blottar sig för kritik (även om du verkar ha himla fina, snälla läsare! <3). Och vad lågt du ligger ändå! Om du är nyfiken på just konsumtionen är ett tips att testa tjänsten Svalna. Man kopplar det till sitt bankkonto (lite som Tink), så kategoriseras ens inköp och analyseras med hjälp av livscykelanalyser hur mycket CO2 ens konsumtion (och livsstil) genererar, i detalj. 🙂 Obs, jobbar för dem vill jag bara säga. Blir en app till hösten, men hittills finns det här om du får feeling: http://svalna.se
  Så roligt att följa era sommareskapader! Ha det gott! /Agnes

  1. Bra tips! Tack!

Kommentera

Stäng meny