Önskeinlägg: Att få barn tätt

Har fått frågan om jag skulle kunna skriva ett inlägg om att få barn tätt, so here we go.

IMG_7231-4

Bakgrund
För mig har det här med barn aldrig varit en självklarhet, långt i från. Min mamma var 39 år och pappa 36 när de fick mig och innerst inne har jag nog tänkt att OM jag någonsin VILL ha barn, ja, då kan jag ta det senare. Varken jag eller John var särskilt sugna på det här med kids när vi träffades, däremot har vi med barnslig glädje lekt med andras barn. Om vi ville ha barn, ja, då ville vi ha det med varandra. IMG_8444-2
En sommar kuskade vi kontinenten fram och någonstans mellan Provence, franska rivieran och Sicilien så kom det fram att vi kanske ändå ville ha lite barn. Snart dessutom. Vi blev gravida snabbt och gick all in på tanken på det där efterlängtade semester-infalls-barnet.
I vecka 10 fick vi missfall, något som slog oss hårdare än vi trott. Det var ju liksom inte länge sedan vi var inne i mañana mañana-fasen, där barnlängtet var som en kär dagdröm  att plocka fram en fjösig tisdag. Som strössel på chokladglassen. Något vi kunde drömma om. Att bli gravid igen var inte lika lätt och det var långt i från strössel. Det tog månader. De jävligaste tunnelseende-månaderna i mitt liv.  Blev besatt. Kunde inte tänka på något annat. Känslan av att det var så okontrollerbart, sådant lotteri … var frustrerande. Nitlott varje gång.
Det blev sommar igen och vi vägrade låta barnlängtan svärta ner vår sommar. Vi skålade i spritiga cocktails, målade upp semesterplaner och sa att vi inte ville ha barn. Inte nu i alla fall. Nu ska vi leva sommar, dansa-hela-natten och slå runt.
Jag blev gravid.

IMG_6225-2

Första barnet
Den 15 mars 2015 kom Majken. En lättmanövrerad unge med skrattrynkor på näsan, som kan somna var som helst och leka själv (ett tag). Visst, det har varit skriknätter från hell, vi är uppe och matar och söver om varje natt och vissa veckor har varit kämpiga, men i stort så har det här med kids varit … härligt.
Ska tilläggas att jag har sjukt dåligt minne (jag glömmer lätt saker som är tråkiga eller jobbiga), till förmån för göttigare tankar (ett göttfilter). Vår konsekvensanalys är dessutom lika med noll (“jaha, skrek hon tre nätter i rad efter vi hade tagit med henne på en fest, måste vara en fas”). Vi har kuskat runt med Majken över hela Sverige, tagit tåget till Paris och korsat (och övervunnit) rädslor och utmaningar. Att vi dessutom har delat föräldraskapet (och därmed fått sova varannan natt) har gjort detta med barn:eriet … enkelt. Visst, vi har kämpat för att göra barnlivet enkelt (vi utsätter oss för utmaningar hela tiden, gång på gång), men drog också enkelt-barn-lotten ur spermie-tombolan.
När Majken bara var några få månader gammal och tittade upp på oss med sin lurmin så brast något i oss. Vi ville ha fler sådana här.

IMG_76861

Barn nummer två
Varken jag eller John hade tidigare tänkt tanken på att försöka få barn tätt (John är sladdbarn och mellan mig och min syster skiljer det tre år) och med tanke på att det tog nära ett år att få till Majken så tog vi inget för givet.
Vi ville gärna ha ett barn till. Kom det tätt, ja, då var det härligt, men dröjde det så gjorde det inte så mycket det heller. Det enda vi ville undvika var den där dränerande, energikrävande “vi-vill-ha-barn-nu-hetsen”. Det finns liksom aldrig en “rätt tid” för barn. Det är inget man kan planera, utan de kommer när de kommer.
Och den lilla bebisen valde att flytta in nu med detsamma. Jag blev nämligen gravid ganska snart.
Chockartat, men mest av allt underbart. Majken skulle bli storasyster, få en pseudotvilling. En person att dela sitt liv med, sin barndom. Leka med, prata med (om sådant där som en inte vill prata med sina föräldrar om) och skratta med. Precis så har min uppväxt sett ut tillsammans med min syster. Vi bråkade, slogs, pratade, grät, hyssade, lekte och kluckskrattade tills vi låg på golvet och kved.
Att min uppväxt sett ut på det här viset är ju långt ifrån en garanti för att mina knoddisar ska få kluckskratta ikapp, men det finns en chans och that’s good enough for me.

Om att vara gravid 
Mina graviditeter är ju inte direkt en surftrip på Hawaii. Illamående, trötthet och foglossning är receptet för att skapa liv på AB Emma Sundh barnfabrik. När jag väntade Majken fick jag foglossning i vecka 12 och var jag i stort sett sängliggande de sista veckorna på grund av foglossning och sammandragningar. Trots den jobbiga graviditeten så räddes jag inte en till graviditet. Kroppen hade återhämtat sig och jag kände mig stark. Om jag hade lyckats tågluffat ner till Frankrike med fullproppad ryggsäck, kid och barnvagn på axeln, borde jag ju klara att bära ett litet barn? Det enda som oroade mig var det faktum att vi bor på tre trappor utan hiss, men det gav mig bara en sporre att träna mer. Bära ännu mer barnvagn.
Nu är jag gravid i vecka 22 och har under graviditeten varit fruktansvärt illamående (och är fortfarande av och till), men foglossningen lyser med sin ljuva frånvaro. Sure, jag får känningar av foglossning efter en lång barnvagnspromenad kryddat med rövdödarbackar (det finns ett par sådana här i Hägersten), så hinner jag liksom inte tänka nämnvärt på det. Det är uppnerhitochdit. När tröttheten slår till blir det lite mindre uppnerhitochdit och John får ta springet in i sovrummet när Majken skriker på kvällskvisten (eftersom jag är för seg i starten), men annars så märker jag inte av graviditeten så mycket.
I början när jag mådde som sämst kvalade jag inte direkt in som Mother of the year, eftersom jag somnade sup i kvarten (så många gånger som jag liksom slumrade till på mattan medan jag lekte med Majken), mådde som soptipp och inte var den spexigaste skojsiliskojsmamman som äntrat en kabaré. Men jag tänker att jag tar igen det senare. Livet är långt. Öser kramar, pussar och kärlek över Majken och leker med full kraft när jag är pigg. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag var lätt stressad i början, när jag inte orkade vara den mamma som jag ville vara. Majken är ju så liten så jag kan ju liksom inte förklara att “mamma ligger här och skapar liv, det tar lite energi” … Det var kämpigt, men min strategi var (och är) att kuta runt till varje öppen förskola. Det piggade upp både mig och Majken. Jag tror inte Majken har märkt så mycket av sin ospexiga moder, utan det handlar mest om min egen självbild.

Reaktioner
Mjaaaa. Det har varit lite blandad kompott på den fronten. Här på bloggen har det glädjeylats så det piper i öronen (ni anar inte vad glad jag blir), mina nära vänner står med pompoms och hejar, medan andra inte har kunnat dölja sin chock (på mer eller mindre smidiga sätt). I början av graviditeten var jag ganska känslig för folks ifrågasättande tyck och tänk. Ifrågasättande i kombination med hormoncocktail blir sällan bra. Plus att det inte är så där jättemycket att orda om när en väl är gravid …
Min taktik var att omge mig med energitriggande människor och att vända mig till mina OTROLIGT inspirerande vänner som fått barn tätt. Deras ord blev min lag: “Det är jobbigt i början, men det ger utdelning sedan”.
Numera åker emellertid oljerocken på efter en sekund om det flyger en dräpande kommentar över huvudet.
IMG_0990

Den första tiden-planen 
Bebisen som bor i min mage just nu är beräknad till den 1 juli. När den kommer drar vi bort från stan, alla trappor och uppstyrda gator. Ut på landet. Där kan vi sakta vänja oss vid det nya livet med två små barn, gå i pyjamas hela dagen och leka med Majken. Jag har en målbild som ser ut så här: Jag ligger på en kuddfylld filt i gröngräset och ammar (om det fungerar denna gång) eller flaskar, medan John och Majken kutar runt och lekar kurragömma. Dagarna är fyllda av ingenting och vi tar allt som det kommer. Det kanske regnar i 8 veckor, blir katastrof-härj och skrik-fest, men att ha sådana tankar känns ganska … omotiverande.
När hösten kommer börjar Majken förskola och vi lunkar vidare med vårt 50/50-upplägg med den lilla bebisen. Så går tankarna.
Min inställning är att det blir slitigt till en början, men att det kommer löna sig senare, när de kan leka tillsammans. En insats för dubbel vinst.
Jag som fått min beskärda del av tystnad (uppvuxen långt ute på vischan) ser fram emot tjo och tjim. Härj. Tre djupa andetag och sedan in i dimman.
Majken är invand med att ha barnvakt, och innan den nya bebisen kommer har jag som plan att utöka mitt barnvaktsstall. Förutom att det kan vara bra för oss att ta till, så vill jag verkligen att Majken ska få tillfälle att odla sina egna relationer. Och det görs bäst när föräldrarna inte är med. Detta ska utnyttjas.

IMG_5024

Svartsjuka
Majken kommer att få en pseudotvilling, det betyder att hon inte kommer att minnas tiden när hon var ensambarn. I hennes värld kommer de alltid ha varit två.
Vi introducerar så mycket nytt för Majken hela tiden att jag tror (och hoppas) att en liten bebis (jag menar den är ju SÅ LITEN) inte kommer att göra intrång i hennes värld. Jag och John kommer att vara lediga tillsammans under den första tiden för att göra övergången till två barn så smidig som möjligt. Och för att kunna ge Majken den tid och uppmärksamhet hon behöver.
Vi kommer att försöka dela så mycket vi kan på föräldraskapet, både med Majken och den lilla bebisen, så båda barnen får en dos av sina föräldrar. Vi har ju lyxen att få barn på sommaren, så det kommer vara lugna gatan för mig på frilansfronten och John tar ut semester.
IMG_6953

Barnet i magen
I mina barnplaner är det ju en Majken #2 som ligger i min mage. Så klart. Det är ju min enda referensmall. Barnet inne i magen kan ju bli som ett rejv i skrikform (alla barn är ju olika), men tills Majkens motsats bevisas så tänker jag intala mig själv att vi drar enkelt-barn-lotten ur spermie-tombolan. Igen.

Ekonomi
Som egenföretagare med AB finns det också en ekonomiskt fördel att få barn tätt. Ska tilläggas att det verkligen inte påverkade vår önskan om ett till barn (hade ingen koll på detta innan jag blev gravid). Men så här ligger det till: Om du blir gravid med ditt andra barn inom 1 år och 9 månader så behåller du din SGI, Sjukpenninggrundande inkomst. Majken kommer vara 15-16 månader när tvåan kommer.
Med ett eget företag varierar inkomsten från månad till månad och det är den faktiska lönen som du tar ut som räknas (och det är lite lättare att lägga i en extra växel när man inte har ett barn (dock är det inte optimalt att lägga in en extra växel när man är gravid, trött, illamående och gud vet vad)). Om jag hade väntat med barn så hade jag aldrig kommit upp i samma SGI som jag har nu, så ja, det kommer att gynna mig att få barn tätt.

Denna tidsfrist (att du behåller din SGI) gäller även icke-egenföretagare så klart, men eftersom lönen ofta varierar hos egenföretagare kan det slå lite hårdare än om du är fast anställd. Många väljer däremot att gå ner i arbetstid (som fast anställd) efter att de fått barn, vilket gör att de har svårt att komma upp i sin SGI (från första barnet).
Det ska tilläggas att det finns andra (enklare) sätt att skydda sin SGI än att få barn tätt …

Vi har inställningen att det kan få vara lite knapert under småbarnsåren. Pengar får inte ha makten över oss att fatta beslut (även om pengar så klart alltid kan underlätta). Det är inte tiden i livet då vi ska dra in storkovan, laga mat på sin teriyaki häll, jobba tills det går hål i kalendern, kvista till Bahamas och käka ute på restaurang för jämnan. Vi har hellre knapra timmar än rika minuter.
Så resonerar vi i alla fall.

IMG_6298

Som du kanske märker så har jag växlat på optimismen, men det finns liksom ingen anledning att oroa sig över härj och katastrof. Det kommer med all sannolikhet att bli kämpigt i perioder, men sådant överlever en ju. Kanske får jag en extra rynka, men de ska ju dit tids nog ändå …

 

Loading Likes...

Detta inlägg har 50 kommentarer

 1. Det som gäller för att få föräldrapenning baserad på samma SGI som man har haft för barn nummer ett (eller två-tre-fyra osv) är att du ska bli gravid innan barn nummer ett är 1 år och 9 månader. Så du kan alltså bli gravid när ettan är 1 år och 9 månader och när barn två föds (och ettan är ca 30 månader gammal) så får du den sgi som din föräldrapenning baserades på för ettan.

  Det många inte tänker på är att man kan skydda sin gamla SGI även på andra sätt, om man nu inte skulle bli gravid innan 1 år och 9 månader har passerat. Om man exempelvis inte orkar arbeta i samma utsträckning som tidigare i mellantiden mellan barnen så kan man ta ut föräldrapenning och täcka upp de procent som saknas (jobbar du 80% tar du 25% föräldrapenning), om du är 100% arbetslös, eller studerande på heltid med studiemedel så skyddar du också din SGI. Du kan alltså jobba heltid, få barn med föräldrapenning baserad på din heltidslön, sen plugga i sex år med studiemedel och därefter skaffa barn nummer två och ändå behålla din gamla föräldrapenning. Så länge det inte fattas någon dag. Du måste alltid vara 100% sysselsatt, ex föräldraledig dag 1-250, student med studielån dag 251-1000, föräldraledig dag 1001-1250. Så det där med ny graviditet inom 1 år och 9 månader är egentligen bara viktigt och relevant om man inte vill skydda sin SGI aktivt efter barnets ettårsdag (exempelvis genom att vara föräldraledig efter barnets ettårsdag men inte ta ut fem föräldrapenningdagar per vecka). Fiffigt!

  1. Åh, vad bra sammanfattat! Heja dig!

 2. Fyra gånger har jag lyckats bli gravid, tre barn har det blivit men inte en enda gång har jag lyckats bli gravid när vi verkligen har försökt! Konstigt hur kroppen funkar! Jag tror det kommer att gå galant med ett till barn! Det är ju en ganska stor omställning att bli förälder och den omställningen har man ju redan gjort när tvåan kommer. Sen märker jag att för varje barn vi fått så lugnar livet ner sig lite. Man orkar inte vara med på allt man vill, men småbarnsåren går fort! En man i 70-års åldern sa till mig “er bästa tid är nu” och jag tänker ofta på det när det är som mest kaotiskt. Den här tiden kommer aldrig tillbaka! Till hösten börjar min äldsta bebis skolan och rätt vad det är tar hon väl studenten..

 3. HEJA DIG OCH DIN FAMILJ!!!!!!

 4. Hej Emma! Vi fick vår dotter i samma veva som ni fick er Majken.

  Vi hade tänkt cirka två år mellan första barnet och nästa, men det blir inte alltid som man tänkt…. Hux flux var jag gravid igen (hade väl aldrig kunnat tänka mig att det skulle gå så fort!) och chocken har precis lagt sig.

  Vår dotter kommer vara 19 månader när hon blir storasyster och jag är införstådd med att det kommer bli kämpigt. Men varje gång jag känner tvivlet i mig tänker jag att “vi ska vara glada som har möjlighet att bli gravida lätt” och att om ett par år kommer de vara till så mycket glädje för varann.

  Tack Emma för ditt inlägg. Jag följde din graviditet gravid förra gången och jag hänger på denna gången också….

  Kram

 5. Tack för ett underbart inlägg. Sååå givande. Stor hejdundrande inlägg!!!
  Tack

 6. Det låter som att ni har en sund inställning till barn. Barn är en fantastiskt gåva, ingen självklarhet. Livet förändras förstås när det kommer barn, men vi anpassar oss ju också. Våra behov förändras. Jag tänker ofta att var sak har sin tid och jag tror att det underlättar om vi har realistiska förväntningar på vad livet kan innebära.

  Att ha flera barn (vi har tre) innebär en hel del av planering. Men också mycket av att acceptera att den planeringen inte alltid funkar. Med flexibilitet och en inställning att det kan bli riktigt bra också när saker inte blir som planerat, så funkar det mesta. Och det viktigaste av allt – våga ta hjälp av vänner omkring, andra föräldrar och äldre människor – det är guld! Inte minst då det är dags för skola och aktiviteter. Många vuxna omkring är en stor tillgång. Och att ha andras barn i huset också… Livet blir roligare och tryggare när vi hjälps åt.

 7. Å! Vilken härlig inställning både du & John verkar ha! Klart det går galant då!

 8. Det här inlägget uppskattades! Har en Manfred som fyller två den 7 mars och en bakande bebis i magen som ska vara redo den 6/6. Vi bor också på tredje våningen (utan hiss) och det har liksom varit vissa människors första reaktion när vi berättade om bebis nummer 2… “Hur ska det gå med alla trappor, nu MÅSTE ni ju flytta?!”. Ett grattis hade ju varit roligare reaktion. Som tur är har ju de flesta varit vettigare med sin respons. Tack för alla tips och tankar angående föräldraledigheten förresten, ni är verkligen inspirerande! Och stort grattis igen!

 9. Vilket fint inlägg och är glad över att du är positiv! Vill också peppa lite att det helt säkert kommer att gå bra för er!! Jag har en treåring och två ettåringar (tvillingar!) och det blir bara roligare och roligare nu när de alla kan leka tillsammans. Trodde aldrig att vi skulle få så många barn då det dröjde två år innan vi blev gravida med ettan. Tack för en bra blogg

 10. Alltså jag skrattar högt, vilken underbar berättelse både från att inte vara så sugen på barn till att få barn och skaffa ytterligare en knodd tätt inpå det första miraklet. “Mina graviditeter är ju inte direkt en surftrip på Hawaii. Illamående, trötthet och foglossning är receptet för att skapa liv på AB Emma Sundh barnfabrik.” Alltså åh, knivskarp berättarförmåga! Intressant också ditt höra ditt resonemang eftersom jag ju också är egenföretagare och inte har barn (får väl se om det blir ngt alls här i fabriken, produktionen har inte satt igång so far även om jag inte har speciellt många år kvar tills det är för sent).

  Tack för att du delar med dig!

 11. Vad härligt med en så positiv inställning. Det gör du helt rätt i. Det är ju inte som att man inte (någonstans) är medveten om de svårigheter och kämpigheter som kan uppstå, men för det behöver man ju inte gräva ner sig i dem och förlora energi på förhand. Jag väntar också barn nummer två, men mitt första kommer ha fyllt tre innan det är dags. Jag märker att jag i grund och botten har en väldigt positiv inställning, men ibland får jag för mig att jag måste ligga och oroa mig för alla jobbiga scenarion i alla fall… ska försöka sluta med det!

 12. Du är så härlig!! Älskar din inställning <3

 13. Vilket bra inlägg! PEPP! ❤️

 14. Hei,
  Jeg har akkurat fått min sønn nr 2. Det er 1,5 år mellom mine to gutter. Så vi er litt i samme båt. Kjenner meg godt igjen i dine tanker.
  Dere høres ut som et godt team, det tror jeg er nøkkelen til å komme seg igjennom den mest hektiske tiden. Høres ut som en fin plan å begynne med noen uker på landet i ro og mak.
  Lykke til, og takk for en fin blogg.
  Din livsholdning er til stor inspirasjon! 🙂

 15. Åh Emma! Det här låter så underbart. Tusan vad glad jag är för er, för Majken och den lilla i magen. Så himla fint inlägg. KRAM

 16. Så jäkla fint att läsa detta. Ni verkar ha en så himla skön inställning till livet och vad man bör göra med sin tid här. Jag och min kille väntar vårt första barn. Vi är i vecka 19 nu och jag har nog precis börjat fatta att det kanske verkligen är på riktigt det här. Magen syns litegrann och snart ska vi på RUL. Jag är supernojjig för allt men att följa dig och er resa är så fint .Och lugnande.

  Ville bara säga det. Ha det fint!

 17. Det är 15 månader mellan mina två nu vuxna barn. Så fort minstingen kunde sitta i en babysitter var leken igång. Vi stod för service, gos och sagor och de lekte sig igenom dagarna. Härliga år!

 18. Heja heja! Min syrra är 16 månader äldre än mig och det har alltid vart toppen! Kan lägga till en bonus-fördel: jag väntar mitt andra barn och mitt första är tre och går på förskolan. Detta har inneburit vinterkräksjukan i vecka 38, förkylningen from hell i vecka 39 och nu i vecka 40+4 sitter jag och knaprar penicillin pga öroninflammation. Haha efter denna ofantliga prövning tänker jag att spädbarnstiden kommer kännas easybreazy. Men förskolans viruscocktail lär du ju slippa under graviditeten, var min poäng.

 19. Så härligt att läsa om er fina familj! Ni verkar ha en väldigt sund inställning, hejja er!!
  Jag har en fråga eller fundering. Det är så att jag och min sambo befinner oss i den där jobbiga fasen du beskriver där barn är det enda vi tänker på nu efter en graviditet som tyvärr inte gick hela vägen. Månaderna går utan ett positivt test i sikte och det tar så sjukt mycket på krafterna. Vi försöker att bara skita i det och säger att vi ska ta det som det kommer men det är galet svårt. Vill bara kunna släppa allt men samtidigt har jag de här tänk om-tankarna hela tiden. Tänk om det lyckas just denna gången, då kommer eventuella glas vin eller liknande möjligtvis påverka osv osv. Hur hittar man en bra balans? Går det?

  1. Åh, jag känner igen mig SÅ MYCKET. Hjärnan tickar ju på som vanligt liksom. Vår strategi var att inte sätta livet på paus. Vi planerade in resor och aktiviteter som inte ALLS var optimerade för att vara gravid. Vi skulle till Paris och äta ostar och dricka massor av vin till exempel. Plus att jag engagerade några vänner att springa ett lopp (som jag definitivt INTE kunde springa om jag var gravid). Det är så lätt att bara gå och vänta och att tillåta att barnet är DET ENDA som man kan se fram emot.
   Så mitt råd är att planera in saker som ni kan dagdrömma om, som en resa exempelvis. Gärna en resa som passar bäst ogravid, en resa som du alltid velat göra. Passa på att göra saker som är enkel att göra när det bara är ni två. Då blir framtiden en winn oavsett vad som händer. Hoppas att mitt råd kan hjälpa lite på vägen, och bara så du vet så känner jag igen känslan SÅ väl.
   Stora kramar emma

   1. Måste bara kommentera detta; du skriver så klokt, Emma.
    Jag vill verkligen, verkligen tänka så, mest hela tiden! Men oj så svårt det är vissa dagar… Ibland går det liksom inte att hålla tillbaka snyftandet osv. Och vi försöker inte ens seriöst. Ville bara skriva att dina (tidigare) inlägg om längtan/sorg/vedermödor inom barnområdet betytt så mycket! Tack.

    1. Åh, jag förstår mer än du anar <3
     Kramar emma

 20. Vi har barn med 20 månader mellan och det går hur bra som helst! Första 2-3 månaderna är en omställning helt klart men man får ta det som det kommer och njuta! Barn är underbara och för oss har allt gått smidigt! Lycka till! Däremot att barns relationer till andra stimuleras när föräldrarna inte är där håller jag inte med om. Du är ju deras referensram och står för all trygghet dvs checkback, osv. Jag tror man bör vara försiktig med att lämna barn till för många olika personer under långa tider eller ensamma. Visst mormor morfar som man står nära eller vänner man träffar ofta men inte för lång tid. Barnets ålder är lika med dagar/timmar de bör vara borta från föräldrar max. Upp till tre år är det mest föräldrar som barn behöver även fast man såklart inte lever så. Socialisera absolut och knyta an till andra barn och vuxna är jätteviktigt men de blir inte mer självständiga av det. De blir trygga och självständiga av föräldrars närvaro. Och det syns inte alltid utåt att barn är otrygga. Ibland kan barn som “ser trygga” ut vara ambivalenta anknutna. Nu säger jag inte att ert barn är det på något sätt men det är så lätt i dagens samhälle att tro att barn behöver andra vuxna. Och då menar jag som egentid med andra vuxna. Det får de i livet i alla fall! Kram

 21. Hur en än gör så finns det energitjuvar som har synpunkter! Vi har 4 och ett halv år mellan våra tjejer och folk har dels undrat om vi inte skulle ha fler barn (precis som att det går att råda över) och oroat sig för att det är för långt emellan dem så de inte får glädje av varandra… De är varandras stora kärlekar och skrattar just så de klickar tillsammans 1 och 6 år gamla! Ni kommer att ha det superfint tillsammans och barnen kommer att ha glädje av varandra hela livet! Stort grattis! Läs http://blogg.amelia.se/hejhejvardag/ om pseudotvillingar för pepp om du inte redan gjort det.

  1. Kluckar tillsammans skulle det ju vara 😉

 22. Att få barn tätt har jag upplevt som mer härligt än jobbigt. Jag har 15 månader mellan mina två första och de var hemma tillsammans tills de var 2 respektive 3 år gamla med mig eller sin pappa. De hade hyfsat samma dygnsrytm efter några månader vilket var en stor fördel. Sedan hade vi 5 år till barn nummer 3 vilket verkligen kändes som att börja om igen och så ytterligare 3 år till barn nummer 4 vilket mer var ett “oj var det så här intensivt det var med bebis i huset” (kan ju hänga ihop med hennes temperament också). Men barn tätt har funkat toppenbra. Barn med lite länge i sär lika så. Barn är barn och det blir lite vad man gör det till och vilken inställning man har. Utmattande ibland men oj vilken kärlek. Det blir inte bara dubbel kärlek med barn nummer två utan tredubbel för man blir liksom även kär i kärleken mellan barnen(syskonen) – inte bara i barnen själva.

  1. Åh, vad härligt att höra! Alla sådana här kommentarer skickar jag vidare till John så han också får läsa. Sedan sitter vi och göttar oss =)

 23. Min pojk var 18 månader när lillasyster kom nu i oktober. Varje morgon blir det kaos när vi ska ta vagnen till förskolan. Varje dag gråter båda barnen och man måste välja den man tröstar först. Varje dag känner jag mig otillräcklig och känslan av världens sämsta mamma sköljer över mig när jag förväntar mig att min 21 månader gamla son ska agera förstående, självklart kan han inte det.
  Han har älskar sin lillasyster sen vi kom hem från bb, pussat och kramat och försökt stoppa in nappen när hon gråtit, hämtat mig så jag ska ta henne när hon är ledsen. Livet är skitjobbigt just nu, men det har aldrig varit mer underbart. Gå upp 5 med storebror när lillasyster ätit 5 gånger på natten sen kl.22 är inte lätt alla gånger, jag är evigt tacksam till kaffets uppfinnare.

  Men när lillasyster hänger i hoppgungan och storebror svänger henne runt så båda kiknar av skratt, då är det värt det.

 24. Grattis till preggo och hoppas allt går bra! Vill bara tipsa om fantastiska amningsmottagningen på Danderyds sjukhus i Sthlm. Min förlossning tog 64 timmar från vattenavgång tills vår bebis var ute, jag var rätt medtagen, chockad och vågade inte sova på en vecka för att jag var panikslagen över att den lilla parveln verkade så fragil! Det tog en månad av gråt och kamp och amning var tionde minut under ett par dygn, men med amningsmottagningens stöd och råd kom den igång och jag helammade efter det. Idag är sonen 6 månader och äter kvällsgröt, smakar mos och ammar vidare. Friheten att kunna mata var- och närsomhelst byts snart till friheten att inte behöva vara maten. Men det är inte utan vemod. Våra egna, intima matstunder har varit guld värda efter kampen vi hade i början. Lycka till med allt! Följer din fina blogg med spänning!❤️

 25. Det är 13månader mellan mig och min syster. Absolut inget konstigt med det och har aldrig varit. Har pratat med mamma om det och de har heller aldrig varit någon som ifrågasatt. Så jag förstå inte att du på ngt sätt måste förklara dig. Jag har en 5 månaders och vi tänkte försöka oss på en till, trots skrikfest varje kväll, amning som inte funkar och jaaa en rätt krävande bebis nummer ett. Men trots de känner jag inte att jag vill vänta med nummero två och jag känner inte heller att jag på något sätt måste förklara mig för ngn. Känslan av att vela ha barn är svår att stå emot och ingen kan säga hur jobbigt de kommer bli eftersom alla människor och barn är olika. Du verkar som jag ha hittat en pappa till barnen som är lika mycket förälder, Och därför delar man på “bördan”.. 🙂 lycka till med allt !

  1. Jag säger bara en sak. Word!
   Kram på dig!

 26. Emma! Blir så glad av det du skriver. Tycker du har så rätt inställning. Älskar att läsa detta och finner det verkligen inspirerande och motiverande. Jag är själv nog ganska mkt lagt åt samma håll, med optimism och drömmeri, men kan samtidigt lätt påverkas av folks skeptism och negativism runt omkring mig vilket resulterar i oro och självifrågasättande. Att läsa någons tankar, när det stämmer så bra överens med hur en själv vill se på livet… det är otroligt givande och stärkande. Jag tror det kommer gå jättebra för er med två barn tätt. Jag tror, precis som du skriver om att det inte finns någon perfekt tid att få barn, att det heller inte finns något perfekt intervall att få barn i. Själv är jag 23 månader äldre än min lillasyster. Inte riktigt lika tätt som det kommer att bli mellan era barn, men ändå ganska tätt. För mig, så som det är för det flesta, har det varit “normal”intervallet, men jag har insett sedan jag blev vuxen att det faktiskt är ganska tätt. Först nu på senare år har det slagit mig att det kanske var ganska jobbigt stundtals för mina föräldrar. Samtidigt är jag övertygade om att det finns stora vinningar med att få barn tätt, att slippa börja om med bebisandet så att säga. Jag och min syster har haft otroligt kul ihop och trots att vi kanske inte riktigt faller in i ramen för pseudotvillingar (vet inte om det finns något särskild tidsintervall för detta) så kan jag inte direkt återkalla några minnen från att jag var själv med mina föräldrar.
  Hur som, jag önskar er mitt varmaste lycka till. Blir det ett “skrik-barn” så blir det så, det är bara som det är. Ni kommer att klara det toppen också, det är jag säker på. Men precis som du skriver så ser jag ingen nytta i att gå och oroa sig för det. En ska vara medveten om olika möjliga scenarier osv, men man kan ju alltid hoppas på det enkla. Tack för att du delar med dig att klokheter. Där optimism och realism kan få agera, leva och frodas bredvid varandra tillsammans 🙂

  1. Tusen tack för din FANTASTISKA kommentar. Den värmer mer än du anar.
   Stora (STORA!!!) kramar emma

 27. Måste skriva en sak till. Dessa personer som blir så chockade och säger dumma ogenomtänkta saker. VAD. I. HELVETE. är det för fel på folk? Vad är problemet med att få barn relativt tätt. Och framför allt, vad är problemet FÖR DEM? Det är nästan fascinerande hur människor kan tycka, döma och “åsiktiga” sig över andras liv. Glöm dem. Och glöm de som ploppar ur deras munnar. Det är ogenomtänkt och dumt och har ingenting med hur verkligheten för dig och er verkligen kommer att bli. Vi skapar våra egna liv och öden, ingen annan! Power till dig.

  1. Tack för dina fina ord. Jag tror faktiskt att det mesta är chock från andra, men det gör ju inte orden mindre hårda kan jag tycka. Men kanske lättare att förstå, vad vet jag.
   Neb jag håller med dig. Vårt liv är vårt och ingen annans.
   Kramar emma

 28. Hej Emma och stort grattis till att ännu en liten skatt är på väg! Ville bara skriva att jag också har tätt mellan barnen (två döttrar som nu är 13 och 12 år) och jag är så väldigt glad att de är nära varandra i ålder. Ser bara fördelar! Visst har det varit lite snärjigt när de var små, men inte mindre snärjigt än för dem som hade flera år mellan barnen.
  Eftersom storasyster var så liten när lillan kom in i hennes liv, minns hon inget annat och vi hade faktiskt aldrig några problem med svartsjuka – båda var från början helt med på noterna att de var två. Pseudotvillingar, som sagt! Lillan blev ett väldigt nöjt barn, mycket tack vare att storasyster ofta satt bredvid babysittern och pysslade eller interagerade, hon var med andra ord alltid underhållen! Som lite större blev det tydligare och tydligare hur kul det är att ha en jämnårig person i samma familj. Alltid en kompis att leka med! Som gillar samma böcker, lekar, filmer osv. När vi reser bort – alltid en kompis till hands, nämligen ens syster. Gå på fest med mest vuxna: inga problem, kompisen/systern är med. Självklart kan man vara lika tajta även om det är större åldersskillnad men lite draghjälp har man nog av att vara så nära i ålder och i ungefär samma fas i livet, i alla fall när man är liten. Ju äldre man blir, desto mindre roll spelar väl ålderssskillanden. Men jag kan se på kompisars barn, där allt startade i en fruktansvärd svartsjuka och känsla av att lillsyskonet gjorde intrång, att det är lite svårt att hitta en relation utan konkurrens även när de är lite större. Detta är givetvis individuellt också och det finns inga givna regler. Ville bara peppa med en berättelse om ett syskonpar som är tätt i ålder och verkligen har blivit tajta på ett bra sätt. Stor kram och tack för en jättefin blogg!

  1. MEN ÅH! Så härligt att höra. Hade högläsning från kommentarsfältet för John här hemma. Samlar sådana här kommentarer på hög och tar fram när det känns kämpigt. Bästa kommentaren ever!
   Kramar emma

 29. Åh så glad jag blir! Här har jag följt din blogg varje dag i somras, då ni har ett supergammalt barn 😉 …och sen kom vår lilla toker (som snart är hela 5 månader!) och jag hittade äntligen tilbaka hit, så himla mysigt för er, vilken fantastisk liten familj, grattis grattis!!

  1. Tusen tack! Och grattis till er lille toker.
   Kram emma

 30. Hej hej! Ville bara kika in och ge lite pepp, har tätt mellan barnen (18 mån) och det var inte alls meningen men det blev SÅ bra. Jag skulle säga så här: Alla olika faser i ett barns liv är mer eller mindre jobbiga, fast i olika avseenden. Visst är det tufft emellanåt men jag kan inte se att det skulle vara enklare att låta det gå två eller tre år mellan. Det finns ju inga garantier för nåt som du säger och även om man skulle “räkna ut” att två år mellan barnen är det ultimata så kan det bli fem, eller inget syskon alls.

  Att se mina små älsklingar krama och pussa varandra, skratta på ett sätt som de bara kan få varandra att göra, leka tillsammans (börjar redan nu trots att lilla inte ens fyllt ett) är det största och häftigaste i livet. Gör det lätt värt alla gånger båda bajsat i blöjan OCH fått vredesutbrott samtidigt och jag stått handfallen däremellan, haha (pappans tur att vara ledig nu dock så han hanterar de flesta vardagsbestyren). Nä, just nu är jag jäkligt tacksam över att inte vara mitt uppe i en graviditet när den äldsta tvåårs-krisar och lägger sig och skriker på marken/vägrar sitta i vagnen osv utan liksom “ha det avklarat”. Hade aldrig klarat vardagen som den ser ut nu med foglossning (eller, klart jag hade, men det hade verkligen inte varit lätt)… Brottningsmatcher med stora barnet för att få ner henom i vagnen är numera standard. Fysiskt krävande minst sagt.

  Känner igen mig så mycket i det du skriver att man liksom bara flyter med, man blir gravid innan man fattat att första barnet är ute ungefär. Och tanken på att en ANNAN liten individ ska göra entré är bara för stor för att ta in. Men ut kommer hen och då spelar det faktiskt ingen roll det där föräldrasamvetet att man inte “längtade mer” och jada jada. Man hinner ju inte – första lilla barnet tar allt fokus och så är det bara! Nytillskottet vet ju inget annat så hen överlever det 😉 Kommer gå så bra för er i er kärleksfulla familj! Jag tror att nyckeln är att ha en närvarande partner (sorgligt att ens behöva använda formuleringen men många män är ju inte det tyvärr) – Är man ett starkt team som täcker upp för varandra i vått och torrt klarar man allt. I övrigt har jag nog haft en annan approach än den positiva och utgått från att allt kommer bli rövjobbigt och istället blivit positivt överraskad så gott som varje dag. För SÅ jäkla jobbigt är det ju inte, haha! Kramar och stort lycka till!!

  1. BÄSTA KOMMENTAREN EVER!!!

 31. Kära Emma,

  När jag skriver det här så har jag precis fått reda på att jag är på tjocken – igen. Mitt barn är åtta månader, och detta var INTE planerat. Jag som precis börjat känna att min kropp är min igen och börjar se fram emot att komma tillbaka till studierna. Vet varken in eller ut, min mans reaktion var “ååå nej å nej å nej å nej” men stöttar mig i det jag beslutar mig för. Jag genomförde en abort när jag var 18 som var oerhört traumatisk för mig och vill verkligen inte göra det igen, samtidigt som jag är rädd för hur jobbigt det skulle vara med två småbarn och att vara gravid samtidigt som en tar hand om en liten unge.. Och NÄR SKA JAG BLI FÄRDIG MED STUDIERNA EGENTLIGEN!! Jag är 30 nu, ska börja på masterprogrammet till hösten och vill jättegärna doktorera efter det. Hjälp! Jag började läsa din blogg bär jag var gravid förra gången och tänkte såklart direkt på det här inlägget nu. Jag ville väl bara…. kasta ut ett hjälp till någon som kan relatera. Kram och tack för din fina blogg

  1. Hej Linda! Förstår verkligen, men här kommer lite pepp:
   1. Spana in kommentarerna nedan från folk som har fått barn tätt, de är helt underbara <3
   2. Insatsen är stor i början, men det köar sig sedan när barnen kan roa varandra. Winn!
   3. Dra av barnafödandet som ett plåster och hänge dig sedan till pluggandet (och gör det ostört) och doktorerandet.
   4. Det finns tid för allt. 30 är ingen ålder i dagens samhälle.
   5. Jag har faktiskt inte upplevt att det varit så kämpigt att vara gravid och ha en liten. Fine, i början när jag mådde illa så var jag inte så allert. Men jag har funnits där. Och det är ju det viktiga. Plus att Majken verkligen har odlat fram den finaste relationen som finns med sin pappa. Faktum är att jag ofta glömmer att jag är gravid. Så lite tänker jag på det. Ska tilläggas att jag var sängliggande större delen av förra graviditeten.
   6. Ja, det kanske är kämpigt i början med två små barn, men jag tror det är minst lika kämpigt att "börja om" och få barn med ett par år emellan. Precis när första barnet har slutat med blöja och sover på nätterna, ja, då ska man börja om. Nä, dra av som ett plåster bara.
   7. Allt löser sig. Var så säker.

   Stor kram och lycka till!
   Och hoppas mina ord kan hjälpa lite på vägen.

 32. Tack för detta inlägg!

  Jag har själv precis fått reda på att vi väntar en pseudotvilling till vår son. Kommer bebis nr2 som beräknat så kommer de skilja 13 månader på dem. Minst sagt en omtumlande överraskning och jag behövde verkligen ett inlägg som ditt just nu för att lugna nerver, tankar och oro. Efter att ha läst dina tankar känns det som om det nu finns lite mer rum för det positiva och fina i få vara gravid igen och att få privilegiet att bli 2-barnsmamma.❤️

  Johanna

 33. Jag älskar din ödmjukhet gentemot barna-alstrandet. Därför är du en av få bloggar jag läser där folk har barn. Som ofrivilligt barnlös är det så jävla irriterande att höra folks inställning, typ “jag vill inte ha ett decemberbarn” eller “det ska vara exakt 2 år mellan våra barn”. Ödmjukhet tack, att skaffa barn är inte som att lägga en beställning på Ikea. Grattis till ert andra mirakel, ni verkar vara väldigt fina och vettiga föräldrar! 🙂

  1. Tack för dina ord. Jag blir väldigt glad över dem ska du veta. Jag minns så väl när vi försökte få Majken och jag blev så HIMLA ledsen när det här med barn verkade så lätt för andra, för det var inte min erfarenhet. Inte så att jag var missunnsam för dem (snarare glad att det också kan vara lätt. Också), utan mest för att min kropp inte ville samarbeta (så kändes det i alla fall). Som att “om jag bara försöker LITE till”, så kanske det går. Det finns ingen som helst prestation i det här med barn, det går inte att påverka. Och just det minns jag var SÅ enormt frustrerande. Jag ville beställa på IKEA, men blev liksom hela tiden tillbakaskickad till IKEA-entrén.
   Nä, det här med barn, det blir som det blir. Det blir lite hipp, lite happ. En jäkligt snårig, bökig och frustrerande IKEA-beställning-helt enkelt. Kramar emma

 34. TACK för ett jättefint och tänkvärt inlägg! Har en underbart intensiv 13 månaders son och vi börjar längta efter syskon till honom, skulle jag bli gravid i juni blir det minst 1 år och 11 månader mellan. Vi har varit inne på 2.5-3 år mellan barnen innan som någon riktlinje men känner allt fler fördelar med att få tätare. En del av det är att kunna ha inställningen “det blir när det blir” och inte hamna i måste bli gravid nu-hetsläget. Med sonen blev vi gravida på första försöket och vi är ödmjuka inför det faktum att det inte behöver gå lika fort andra gången. Det hjälper så mycket att höra andras tankar om att få barn tätare än vad experterna anser (vilket verkar vara 3-4 år).

Kommentera

Stäng meny