Önska inlägg!

God morgon!
Som ni vet så bankar mitt hjärta för miljön så mycket att det värker. Varje månad skriver jag om hållbarhet och berör klimatfrågan under Sustainable society-flagg. Jag har en hel drös av inlägg som ligger i kö i hjärnan, men jag skulle vilja veta vad NI vill att jag skariver om?
Vad vill du läsa mer om under tema hållbarhet?
Är det något du undrar över? Någon guide du saknar? Vilket ämne skulle du vilja att jag lyfte? Tyck till och önska!

Kram!

MER HÅLLBARHET:

8 klimatsmarta DIY-projekt – som är helt gratis

Mina 12 smartaste nyårslöften: köpstopp, utmaningar och ny middagsklubb

Ekologisk skönhet: 6 favoriter + ett supertips

13 snabba steg mot ett plastfritt hem

17 snabba modetips till en miljösmart garderob

Mina 29 bästa (klimatsmarta) semestertips

Lev klimatsmart med barn: 21 små saker som gör skillnad

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. Jag har ett annat önskeinlägg som inte rör hållbarhet. Jag undrar om du kan berätta mer om barnens personligheter, eller snarare hur de skiljer sig åt. De är ju så nära i ålder så det är en intressant jämförelse. Jag är liksom nyfiken på det här med arv och fostran, kunde ni se personlighethetsdrag hon M eller B när de var spädisar som fortfarande hänger i? Var den ena lugn och tankfull som bebis, men har nu blivit superextrovert? Tycker det är så spännande hur syskon med samma gener och samma uppfostran kan bli så olika och undrar om det liksom går att ana deras personligheter redan är de är pyttesmå.

  Tack för en fantastisk blogg!

 2. Jag skulle SÅ mycket önska att du IGEN lyfter flygets enorma klimatpåverkan. Och det vore fantastiskt om du kunde tipsa om fb-grupperna Jag flyger inte – för klimatets skull som nu har 1500 medlemmar och – förstås – gruppen Tågsemester . Det är så himla viktigt att du lever som du lär, tusen tack och tack igen till dig ❤.

 3. Vad roligt att få önska! Du skrev en gång ett inlägg om hållbar konsumtion som jag blev väldigt inspirerad av och som påverkat mig mycket. Jag vill gärna ha fler inlägg om hållbar konsumtion och olika delar som man konsumrerar, ex. skönhetsprodukter, kläder och material, mat och förbrukningsvaror etc. Även hållbara vanor och tankar kring små saker i vardagen som få känner till men som gör stor skillnad (ex ej tvätta fleeckläder). Vad använder vi i vår vardag som vi inte är medvetna om hur det påverkar miljön.

  Ett annat ämne som är viktigt och intressent tycker jag är sparande och förvaltande av våra pengar. Om vi sparar pengar i bolag som inte är hållbara, jämställda eller bryr sig om miljön hur påverkar det då vårt samhälle? Att invistera i företag och ge dem kapital är en stor påverkansmöjlighet som jag skulle vilja dra nytta av och spara pengar i företag jag tror på och som är medvetna. En stor del av Sveriges pensionspengar sparars exempelvis i i Tobaksintudstrin, en mäktig industri som skövlar regnskog och som hindrar fattiga familjer till ett bättre liv. En granskning visade nyligen att nobelstiftelsen har förvaltat en stor del av sina prispengar i företag som bland annat har koppling till vapenexport, kärnvapen och olja, pengar som sedan delas ut till Fredspris som arbetar mot just detta. Ett svårt tem att ta sig an kanske, men väldigt viktigt tror jag!

  Hållbarhet tycker jag också handlar om psykiskt välmående och att få människor att hålla hela livet. Stress och psykisk ohälsa är ett ämne samhället borde prata mer om och hade gärna hört dina tankar om det!

  Och en sista önskan! En intervju eller att du träffar någon som får uttala sig om en spefitik område kopplat till hållbarhet kunde vara roligt. Relaterat till det jag skrev ovan eller något helt annat.

  Tack för en bra blogg! 🙂

 4. Åh perfekt! Häromdagen la du upp en karta på instastories om hur värden kommer att se ut om vi fortsätter leva som vi gör, med ökenområden och allt. hur gör du för att inte totalt deppa ihop? När man har barn och vill att de ska få en bra framtid, och man inte egentligen kanske kan ändra så mycket på andra än sig själv och sina vanor. När företagen och politikerna inte bryr sig, när folk flyger hit och dit och beställer skit från Wish? Förutom att göra det du gör (så bra!) och inspirera anda- känns det inte ibland hopplöst?

 5. Efter tre barn som nu är mer eller mindre vuxna vet jag inte längre lika mycket om barn som när det första föddes, då hade jag tänkt ut en väldig massa saker som inte alltid fungerat. Skulle vara roligt hur du och John tänker om äldre barn och tonåringar som självklart kan ha egna åsikter och pengar att konsumera med, det är inte alltid enkelt när man ska samsas under samma tak. Förstår att ni har fullt upp med nuet, men om ni vill spåna lite vore det kul.

 6. Hej!
  Det är ett så bra initiativ och jag är så glad att du tar möjligheten att påverka människor via din blogg. Alla stjärnor till dig!
  Jag skulle gärna läsa mer om hur en kan eftersträva “zero-waste” både vid matlagning i köket men även prylar. Vad kan t.ex. gamla uttjänta möbler fylla för nya funktioner?
  Jag älskar också alla inlägg du har om hur en kan fixa grejer till hemmet utan att köpa nytt (som att köpa via blocket) och skulle gärna läsa ännu mer om det! Som hur en kan bygga om möbler på enkla sätt. Som sagt, du är ju redan inne en del på detta och det tycker jag är så himla bra!

  En annan grej jag gärna skulle läsa om, som dock inte har med hållbarhet att göra, är lite kring uppfostran. Jag fick en dotter i höstas och försöker göra allt jag kan för att uppfostra henne så jämlikt som möjligt. Det jag upplever är att omgivningen så lätt betonar vilken liten söt flicka hon är, ger henne mycket rosa och dockor och själv faller jag i fällan många gånger och beter mig på ett sätt jag inte planerat. Hur tänker ni kring uppfostran? Pratar ni mycket med era döttrar och varandra kring könsstereotypa normer eller låter ni det bli som det blir?

  Tack för en superinspirerande blogg och heja dig som tar ett så stort ansvar för miljön!

 7. Åh kul! Och bra! Jag går i måla/tapetsera om-tankar och har nu börjat fatta hur mycket dåligheter det är i konventionell väggfärg, både för miljön och hälsan :(. Det skulle va kul med ett inlägg där du provar olika typer av miljövänliga alternativ, tänker kanske kul nu när ni har ny lägenhet och allt! Kram!

 8. Jag skulle tycka det vore roligt att höra hur du funderar kring miljömedvetenhet och klass – att vi vet att människor som tjänar mer också använder mer av jordens resurser. Och att människor med mindre pengar använder färre resurser -även om man inte handlar ekologisk mat eller köper ekologiska kläder så kanske man varken flyger, renoverar eller slänger sina trasiga kläder i första taget. Tycker det här perspektivet ofta försvinner i bloggvärlden och vore spännande att höra om din syn på saken!

  Sedan hade det också varit kul om du hade utmanat andra bloggare att göra klimatkalkylatorn på WWF och visa upp resultatet!

 9. Ja vad bra med frågestund! Min fråga lyder såhär: Du tipsar ju ofta om att göra om hemma och även om saker man kan köpa i Family Living. Visst, det är ekologiska saker, men ändå, konsumtion är ju inte bra för miljön. Hur tänker du om ditt ständigt förnyande av hemmet (typ måla om å fixa köket bara några år efter ni renoverade det) vs. hållbarhet och klimatpåverkan. Dina läsare influeras av det du gör och skriver (det är ju därför det heter influencer) och jag tänker att den här hetsen med att ha ett fint hem, barn med superfina kläder, ständig förändring hemma etc driver oss till konsumtion. Hur ser du på detta? Hur tycker du att influencers (alltså självklart inte bara du) kan minska konsumtionen snarare än (som det till största del är nu) uppmuntra till den genom att vara levande reklampelare?

 10. Hej Emma! Önskar en genomgång av möbler. Nu har jag haft mina soffor i snart 20 år och det är så väldigt dags att köpa nya. Ja, jag tänkte nya trots att jag vet att man kan handla begagnat. Och vad ska man ha koll på då? Kemikalierna i tyger och stoppning undrar jag en hel del över. Detta gäller ju även sängar. Alla mina andra möbler i hemmet är i princip arvegods eller loppisfyndat, men sitter du på info om dos and don’ts vad gäller trämöbler får du gärna peppra på. Tack! Du är grym❣️

 11. Blogginnlegg som normaliserer det å velge vekk fly, og det at ting tar lenger tid fordi det er milløvennlig 🙂

 12. Jag älskar när du skriver om hållbarhet och miljö! Egentligen skulle du kunna återpublicera gamla inlägg om och om igen, jag blir lika peppad och inspirerad varje gång jag läser. Här är lite förslag från min sida: Mer om hållbart resande (tågsemester, tips på resmål och utflykter i Sverige, kanske en värmlandsguide?), förslag på hur man kan engagera sig i hållbarhet (i föreningar, egna grupper man kan starta med vänner andra typer av folkrörelser), förslag på hur vi kan påverka politiker och medmänniskor (det är trots allt valår!), tips på hur man håller hoppet uppe när allt känns hopplöst (som nämnts ovan). Sen tycker jag det vore jättespännande med till exempel samarbete med naturskyddsföreningen eller liknande organisation (även om jag förstår att det kanske inte är så lätt) och det vore intressant att se ditt koldioxidavtryck via t ex klimatkollen och om det finns något du vill göra ytterligare för att sänka det (tänker att det är ett väldigt konkret sätt att visa klimatpåverkan och peppa andra att mäta och sänka sin). Och fortsätt gärna med vegetariska middagsklubben, jag älskar den! Ursäkta lång kommentar och tack för din fina blogg!

 13. Jag önskar ett inlägg om att leva snålt och hållbart i stugan! På något vis blir man så mycket bättre på att äta upp alla rester, ta tillvara på fula gamla möbler, inreda med vad man råkar hitta i garaget! Men jag önskar mer tips kring vad man kan tänka på både hemma och i torpet för att leva hållbart! Gärna med bilder, du har ett sådant gulligt torp!

 14. Mycket oklart vem snubben på bilden är!??

 15. Takk for at du skriver om dette temaet! Jeg har lest flere av innleggene dine om miljø i det siste, og det har gitt meg en “wake-up-call” og gir meg lyst til å endre vanene mine. Det er så viktig at vi snakker om disse tingene!

  Jeg synes dette med flyreiser og ferie er det aller vanskeligste. Jeg er ung og det er så mange steder i verden jeg vil se, men jeg har ikke lyst til å ødelegge miljøet heller. Hva hvis man faktisk er nødt til å fly? Vet du har skrevet om det før, men hvis du har noe mer her vil jeg gjerne lese 🙂

 16. Kompostering! Främst av hushållsavfall och trädgårdsavfall i torpet. Och tips på att spara vatten både i lägenheten och torpet 🙂

Kommentera

Stäng meny