Om män födde barn?

IMG_1250

Gravid och stockholmare (nåja, värmlänning i exil) som jag är svettas det rejält om den växande magen just nu. Södra BB (där jag knep åt mig sista rummet i Stockholm och födde Majken den 15 mars 2015) lägger ner och mitt andrahandsval, BB Sophia, likaså. I en stad där det råder ständig brist på förlossningsplatser, där kvinnor i smärta kuskas land och rike runt ska det nu bli huggsexa om de få som finns kvar. Nära 5 000 förlossningsplatser kommer att försvinna.
Det är nämligen inte lönsamt att föda barn.
I Göteborg är det det samma visa och i Facebook-gruppen Födelsevrålet listas hårt ansatta förlossningskliniker som ett fallande Matrix-kodregn. Det ska sparas miljoner samtidigt som gravida kvinnor får betala priset. Det mest basala i mänskligheten, att föda barn, är inte lönsamt. Inte prioriterat. Inte … viktigt.

Känns väldigt fräscht att skära ner på kvinnor i förlossningssmärtor år 2016. Låta dem lida … lite extra. Utan bedövning. Sprinkla på lite extra oro i gravidcocktailen.  För pengarnas skull.

Hade det varit lika lättvindigt bortviftat om det var män som stod för barnafödande måntro? Om det var män som blev omdirigerade på en ovälkommen Sverige-roadtrip mitt i natten, medan ett huvud ville ut mellan benen?

Hur tror ni läsare att förlossningsvården skulle se ut om det var män som födde barn?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 34 kommentarer

 1. Det skulle se väldigt annorlunda ut, för att inte tala om eftervården.

 2. En liten semester till Gotland i rättan tid kanske? Förlossningen här är duktiga och kan inte skicka iväg en mamma till grannkommunen

 3. Vad i ? Började just grina en aning. Ska föda på Sophia om nån vecka eller tre och hade inte hört att de läggs ner. Har varit på informationsträff där och är så mäkta imponerad över deras tänk och resurser. Som sagt, om män födde barn..

  1. Hej, jobbar som undersköterska på BB Sophia du är så välkommen till oss, allt är som vanligt och inget händer på flera månader, så du kan känna dig trygg.

   Med vänlig hälsning, Anneli B

   1. Tack, vad omtänksamt av dig att ta dig tid att svara. Jag är jätteglad att få föda hos er, grät mer för Emmas skull som kanske inte hinner och för kvinnor i stort. Så ledsamt att bra förlossningsvård bortprioriteras.

 4. Ska jag vara helt ärlig tror jag att om män hade fött barn hade de varit det förtryckta könet. Jag tror i mångt och mycket att föda barn, allt vad det innebär att vara gravid och därmed lättare (historiskt) förväntas amma och vårda barnen etc, har gett män det utrymme som krävs för att få ett maktövertag.

  1. Men inte mindre skev vård vill jag tilläga 🙂

 5. Om män födde barn hade de självklart haft den bästa vården och BB-hotellen hade varit 5-stjärniga med toppkockar som lagade mat åt alla. Orkar inte med den jävla värld längre snart.. Förlåt, sitter här med mensvärk och grunnar på alla orättvisor. Blir bara så fruktansvärt ARG på sånt här..!

 6. Jag tror inte det hade blivit så många barn födda, om det var männen som skulle föda dem… Men självklart hade vi haft en förlossningsavdelning/BB i varje kvarter…

 7. Jag har en vän som jobbar på kvinnokliniken och som har berättat att i hennes län låses glidslemmet in i medicinförrådet och läkaren måste be ansvarig sjuksköterska att låsa upp för att få tillgång till det. Tydligen tyckte någon att det “slösades” på glidslem och med nuvarande lösningen blir det istället så att det blir en hel del undersökningar som sköts utan det (aj). Dessutom var det något ljushuvud som tyckte att det var slöseri att den nyblivna mamman fick BÅDE gurka och tomat på mackan efter att hon krystat ut en hel unge, så det skars ned. Alltså, jag blir fullkomligt skogstokig av sådana galenskaper!!

 8. För det första är det förjävligt att det skärs ner på allt detta. Är ju helt galet! Och för det andra så kan män (och icke-binära personer) föda barn, eftersom det inte bara är cis-kvinnor som är livmoderbärare. Jag förstår vad du och andra som kommenterat menar, men det är extremt problematiskt att prata om barnafödande och graviditet på detta sätt för det kan för många människor kännas transfobiskt. Det är bättre att använda ordet “livmoderbärare” 🙂

 9. Satsa på Södertälje! Lagom stort, bra personal och Södra BB flyttar ju dit!

 10. Åh vad jag känner för detta ämnet, och åh vad ledsen jag blir när jag tänker på det!! Det är ju så sjukt och så orättvist att det knappt går att sätta ord på det… Men vad bra att du tar upp ämnet! Tänker på er alla därhemma som hamnar mitt i denna sparhärva. (Själv hade jag turen att få föda barn i Japan med företagsförsäkring.)

 11. Blir så trött. Hade en vän som fick sent missfall och fick föda fram fostret helt utan smärtlindring för att sedan bli tillsagd att duscha och åka hem. Om det hade varit en man…

 12. Jag jobbar som sjuksköterska och det här är min vardag. Inställda canceroperationer, oroliga anhöriga, skicka hem personer som kanske behöver lite extra hjälp, människor som grinar i telefon för att de inte får hjälp. På något sjukt och skruvat sätt borde du kanske ändå vara glad att du bor i en stad där det finns förlossningsvård. Känner med de gravida kvinnorna i glesbygden (snart ett minna blott) som åker mil efter mil för att få föda sin unge.

 13. Fy fasiken vad tröttsamt. Känns så sjukt att just barnafödande är en grej men skär ner på. Jag har en dryg timmes resa in till sjukhuset och är så himla stressad över den där resan redan trots att jag själv har valt att bo här. Känns inte supersunt att utsätta flera tusentals blivande mödrar för den här stressen för att det inte är lönsamt.

 14. Jag håller med dig på så många sätt och är övertygad om att det sett annorlunda ut om män födde eller kvinnor fick styra, men vill poängtera ett par saker för att det ska bli rätt. Södra BB lägger inte ner utan flyttar sin verksamhet till Södertälje där många förlossningsplatser idag står tomma. Det betyder att redan ofta priviligerade mammor i innerstan antingen får åka en halvtimme med bill från SÖS till Södertälje (vilket de är välkomna att göra men många inte kan tänka sig) och att de ofta mindre priviligerade mammorna i Södertälje får närmare till den fina vård jag förstår att Södra BB bedriver. Det innebär också att de mammor som av olika anledningar inte får föda på Södra BB (äldre, sjuka fysiskt eller sjuka psykiskt, könsstympade) utan får hålla till godo med Södersjukhuset kommer att få fler resurser som idag går till Södra BB.

  Hur kommer du fram till siffran att 5000 förlossningsplatser försvinner? Från var? Nästa år öppnar S:t Göran för förlossning och där kommer 4000 förlossningar kunna genomföras per år.

  Det satsas stort i landstinget på förlossningsvården och att den förlossning som redan idag är få och endast friska patienter förunnade flyttar till förorten eller försvinner är möjligen ett problem för dig, mig och våra vänner men för den stora mängden kvinnor faktiskt till gagn.

  Allt gott och lycka till med förlossningen!

  1. BB Sophia vars verksamhet läggs ner om 6 månader står för 3500 födslar/år och Södra BB för 1500 = 5000.
   Förlossningen på St Göran skulle stå klar 2017 men då ha en kapacitet på 2000 födslar per år för att först 2018 kunna ta 4000. Men detta är uppskjutet. Så ja, läget känns ganska akut och att säga att det satsas stort på förlossningsvården känns som ett stort skämt. När min förlossning drog igång fanns det inte en enda plats ledig i hela Stockholm. Den ångesten jag upplevde då, i en situation som ska vara glad och förväntansfull, var vidrig. Att inte veta vart och när jag skulle få känna mig trygg och få smärtlindring var fruktansvärt.

   Och även om St Göran skulle kunna ta 4000 födslar per år 2018 så är det ändå alldeles för lite då antalet födslar ökar i högre takt än det skakas fram förlossningsplatser i Stockholmsområdet. Redan 2021 kommer Stockholms födslar bli 6000 fler än idag.

   Dessutom vill jag poängtera att 30 minuter är sjukt länge om en vrider sig i förlossningssmärtor i baksätet på en bil. Lite rusningstrafik på det så tar resan till Södertälje väldigt mycket längre tid och jag skulle nästan hellre föda hemma än utsätta mig för det en gång till (nu tog min resa till förlossningen ”bara” 25 minuter men ändå). Jättebra att mammorna i Södertälje får närmre till fin vård, men samtidigt tråkigt att vissa måste få det sämre för att andra ska få det bättre, när ALLA kvinnor oavsett vart de bor ska kunna förvänta sig trygg och säker förlossningsvård som inte nödvändigtvis bygger på akutsjukhusens löpande band-princip. Barnmorskan Felicia Fagerlund skriver väldigt bra om detta på DN Åsikt idag:

   Som läget är nu kan jag inte tänka mig annat än ett planerat kejsarsnitt om jag blir gravid igen. Vilket är skittråkigt då jag har jättefina upplevelser med mig från BB Sophia från min första förlossning. Men stressen och ångesten över att inte veta vart och när jag kommer få en plats att föda barn med en närvarande barnmorska som inte samtidigt har hand om ett par andra förlossningar samtidigt, är överväldigande och inget jag kommer utsätta mig för igen.

   Två aktuella länkar jag rekommenderar om en vill läsa vidare
   1. http://enbarnmorska.blogspot.se/
   2. http://asikt.dn.se/asikt/debatt/sveriges-forlossningsvard-tar-ytterligare-ett-steg-bakat/

   1. Tack för att du rättade mig gällande St Göran, hade ej koll på det. Jag håller såklart med om att det är för jäkligt att det inte satsas mer på kvinnovård i stort, och är generellt långt ifrån ett fan av det sittande styret i landstinget. Jag vill poängtera det.

    I en perfekt värld får alla kvinnor tillgång till jättefin vård istället för att vissa får det sämre för att andra får det bättre, men i vilket samhälle och i vilken samhällsinstans ser det ut så? “Vård på lika villkor” står det i lagen om hälso- och sjukvård. Det är långt därifrån idag och varje försök som tas för att närma sig det applåderar jag, även om det gör att mina kompisar eller jag inte får föda på Södra BB.

    70% av de som föder på Södra BB idag är kvinnor som bor i Stockholms kommun, resursstarka generellt. De är friska, stabila, föder levande barn (döda barn får födas fram i SÖS sämre lokaler) och är inte könsstympade (ungefär samma regler gäller för att få föda på Sophia). Jag kan inte se att det är rimligt att de får tillgång till den bästa, och drygt 2 000 kronor dyrare per dygn, vården som finns att tillgå. Övriga förlossningen på Södersjukhuset kommer nu ha möjlighet att rusta då fördelningen av pengar görs om eftersom Södra BB flyttar. Övriga förlossningen där 70% av mammorna idag är skrivna utanför Stockholms kommun, mindre resursstarka generellt.

    Det är klart jag förstår att 30 minuter eller mer i bil är fruktansvärt om man ligger i värkar, men de extra 30 minuterna är väl inte mindre fruktansvärda för mammorna från Huddinge, Botkyrka eller Södertälje som idag behöver dem för att ta sig till Södra BB? Varför kan man inte tycka det är bra att dessa nu får närmre till bättre vård, om man har något sorts rättvisetänk? Varför har just Södra BB:s nedläggning/flytt fått så många att skrika? Är man inte glad för Södertäljemammornas skull?

    Förlossningen på Nya Karolinska Solna kommer främst att ta emot kvinnor som föder under svårare förhållanden eller med svårare förutsättningar. Varför är det ingen som pratar om denna satsning i positiva ordalag? Handlar det rentav om vilka grupper som får ta störst plats i media?

    Förlossningspersonal generellt på SÖS är positiva till omfördelningen av resurser som nu kan ske, även om det såklart finns en och annan barnmorska som kan sörja flytten.

    Som motvikt länkar jag till två andra artiklar, skriva av två personer från olika politiska läger:

    http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-att-ta-fran-de-sjukaste/

    http://arbetet.se/2015/10/21/antligen-stangs-sodra-bb/

    1. Varför ser inte ALLA förlossningskliniker ut som Södra BB? DET är frågan. Varför ska kvinnor ställas mot varandra? ALLA ska ha bra vård. ALLA förlossningsplatser ska utrustad med smärtlindrande duschar.
     Jag födde på Södra BB för jag väntades ha en okomplicerad förlossning. Jag är glad att jag inte upptog någons plats på SÖS, någon som kanske behövde ha närmare till akutvård. Det är DETTA det handlar om. Det handlar inte om att friska kvinnor tar “de finare” platserna, det handlar om att de som väntas ha en okomplicerad förlossning inte ska ta plats där en komplicerad förlossning äger rum.
     Jag tyckte Södra BB var fantastiskt, men jag är säker på att jag hade tyckt att det var lika bra att föda på SÖS. Det stora problemet är att det försvinner förlossningsplatser. Jag hade varit lika upprörd om det handlade om att lägga ner SÖS, Huddinge eller lasarettet i Karlstad.

     1. Jag kan väl passa på att rätta mig själv gällande St Göran. Tidigast 2019 kommer förlossningen stå klar. OM en det.

      Anledningen till att vi skriker är för att 5000 platser försvinner. Det gäller både BB Sophia och Södra BB. Ella Bohlin bedyrar att sjukhuset kommer rustas för att kunna ta emot dessa 5000 och råder oroliga blivande föräldrar att ringa 1177. Barnmorskor på Stockholms övriga förlossningsenheter vet inte hur de ska klara de redan ansträngda sommarmånaderna när både Sophia och Södra lagts ner. Förstår inte riktigt hur fler platser ska skakas fram när det redan är fullt. Vi skriker för att det är kris. Det handlar inte om att vi vill behålla vår priviligerade vård, vi skriker för att vi vill känna oss säkra på att överhuvudtaget FÅ vård när det är dags för förlossning. Vård av närvarande barnmorskor som orkar ge 100% i en miljö som idag handlar om dålig arbetsmiljö och stress där de måste ta hand om mer än en födande åt gången. Stockholms län har de högsta förlossningsskadeantalen i hela Sverige. Något som jag tror står i direkt samband med detta.

      Forskning i ämnet visar att fler och mindre kliniker är det som behövs om vi vill ha färre komplikationer, förlossningsskador och tryggare födande. Kliniker som Sophia och Södra. Ändå går utvecklingen åt rakt motsatt håll. Det är därför vi skriker.

      Det jag inte förstår med ditt resonemang är hela grejen med att närma sig jämlik vård genom att se till att alla har det lika dåligt istället för tvärtom.

      Det är jättebra att NKS ska ta emot riskfödslar, jättebra. Det som är kasst i sammanhanget är att NKS kommer kunna ta 1000 färre födslar årligen jämfört med idag när den kliniken står klar 2018. Särskilt när de kliniker som fokuserat på friska födslar stängs igen och utvecklingen går bakåt.

      Jag skriker inte bara över Sophia och Södra, det vill jag vara tydlig med. Jag skriker för förlossningsvården i hela Sverige ska bli bättre. För alla. Och jag kommer gapa mig hes tills vi är där.

      Tack för länkarna. Martin Klepkes krönika har jag redan läst. Är det något som gör mig argare än att fullt fungerande förlossningsvård läggs ner så är det män som berättar för mig hur jag ska förväntas föda barn.

     2. Det gick inte att svara direkt på ditt inlägg Nina. Du verkar väldigt insatt. Jag är säker på att du skrikit hela tiden och jag tycker du är grym som för den här kampen. Jag tackar dig för de kunskaper du delar med dig av och erkänner gärna att jag inte har lika bra koll som du.

      Men, jag skulle säga att det generellt skrikits så mycket högre än förut sedan beslutet om Södra BB togs. Det är klart jag önskar att det omfördelades pengar på massa olika håll i samhället. Men när så inte görs tycker jag inte att det är dåligt att flytta Södra BB till ett lågstatusområde och därmed se till att övrig förlossningsvård på SÖS blir bättre. Det är den kampen jag tycker att det är obehagligt att så många tar. Så många verkar inte ens vara medvetna om att det inte handlar om en nedläggning av Södra BB utan att verksamheten flyttar, och för att det blir längre att åka så börjar man skrika och kan inte tänka sig att åka dit.

      Och det handlar ju faktiskt om att de friskare föderskorna tar de “finare” platserna, eftersom de är finare och dyrare. Är det inte absurt att en okomplicerad förlossning ska få kosta mer än en komplicerad?

      Ni verkar båda två vara grymma personer och jag tror att vi i de flesta frågor står på samma sida kravallstaketet. Jag önskar er lycka till med kommande förlossningar och hoppas att de blir ljusa minnen.

 15. Det är riktigt läskigt! Jag blir faktiskt rädd, är det menningen att vi så småning om inte ska skaffa barn eller är det menningen att vi ska behöva lida igenom förlossningarna….Obehagligt bara!

 16. Ligger här med en liten en i sängen och fick en superbra förlossning när hon föddes på Östra i Göteborg. Men mår illa av tanken att åka på roadtrip mitt i värkarbete (skulle aldrig finnas på kartan om män födde barn L O V A R), få nerprioriterad vård och så vidare. Fy fan vad orättvist. Blir galen av att höra sånt här! För att inte tala om att om män ammade skulle det minsann inte vara något som är äckligt o inte får skötas på offentlig plats. Åh blir skogstokig på den rådande könsmaktsordningen!! Nu får det vara nog! Men vad ska en göra?

 17. Jag håller helt med.
  Det blir inget ramaskri över detta, utan som vanligt ska vi kvinnor bara acceptera och bita ihop. Vadå, vi kan väl föda barn i skogen? Det gjorde de ju förr i tiden. 😉 Man ska inte gnälla och ställa till besvär. Argh!
  Jag har en liten i magen och har sett fram emot att föda (även med dödsångest och rädsla) på BB Sophia, vilket jag kommer att hinna då bäbisen förväntas komma ut i slutet av maj. Men det spär verkligen på oron….man undrar ju, hur motiverade är personalen sista månaden?

 18. Åh jag blir så arg! I min kommun har de lagt ner BB så vi får åka många mil för att föda. De som bor i norra Dalarna har mer än dubbelt så lång väg – över tre timmar med bil = många barn föds längs vägkanten. Hade inte hänt om männen skulle föda. Morr!

 19. Det var det värsta jag hört. Frågan är varför? Ut i protest är ett måste.

 20. Massa saker skulle vara annorlunda om män blev drabbade ojoj. Sverige kan vara så dåligt o ta tag i viktiga saker o människor bli ur åsidosätta. Vi måste våga o orka protestera mer. Vi alla ska ha makten i vi ska lyssnas på. Det har blivit tyvärr för mysigt många bryr sej inte o det är viktigt att ta ufo detta.

 21. Mina två sista förlossningar var båda beräknade i augusti. Under hela juni och juli kunde jag läsa i tidningarna om personalbristen på SUS (Skånes universitetssjukhus Malmö/Lund). Jag satt alltså höggravid i allmän obalans och läste om kvinnor som fick åka Skåne runt för att föda. Många fick även åka till Köpenhamn. Min första förlossning tog 2,5h så jag var så rädd och orolig att jag inte skulle hinna i tid. Min andra förlossning tog 20min(!!) och jag fick knappt ett rum…. Oron har nästan varit det värsta, får ont i magen bara jag tänker på det. Nu löste det sig när det väl gällde men för mig är det så tydligt att beslutsfattare i dessa frågor är män.

 22. Helt sinnesjukt! Och väldigt viktig frågeställning.
  Bra att du höjer rösten, och medvetandet om rådande strukturer!

 23. Man borde låta de som bestämmer testa på förlossning, det finns en apparat som man kan koppla till män så kan de få känna på förlossningssmärtor typ, tror det skulle ge några tankeställare om hur kul det är att kuska runt för att hitta ett ställe att föda sitt barn på.

 24. Apropå kommentarerna längre upp ang nedläggning av södra BB och bb Sophia: Pratade med min barnmorska på södra BB som förklarade läget. Först och främst finns det inte ens något datum för flytt, inte heller ritningar på lokalerna som då BB SöS kommer ta över (det måste byggas om, kontor till förlossningssalar där lustgas ska dras in osv). Man vet inte ens om det kommer att finnas kvar något södra bb, ens på annan ort, då det är tveksamt om gravida kommer att göra resan till Södertälje. Det kan bli så att södra BB och SöS slås ihop på samma lokaler, och kanske att SöS anammar lite av södra BBs tänk! Buden är många.

  Sämst: södra BBs dunderfina barnmorskor har bara fått veta att deras tjänster inte kommer ryka. Dom vet _inget_ annat (och ska samtidigt lugna ned oss som är sista gänget inskrivna på mvc.) Skulle inte ske om det främst var män som var barnmorskor.

  Min gravidhjärna kan tyvärr inte formulera sig bättre än såhär för tillfället, när det finns tusen saker att säga. Men vill lägga till även detta: 1. Om män födde barn skulle dom inte vara osäkra på att det finns tillräckligt med platser inför deras förlossning (vilket kan vara ett extremt orosmoment när det närmar sig bf). 2. Dom skulle säkert kräva det som södra BB och Sophia har- en barnmorska som stannar under hela förlossningen. En som lugnar ned, förklarar, och har tid för sitt jobb. 3. Om män födde barn skulle det såklart inte läggas ned förlossningskliniker i första taget. Gah. Pust. Och kram.

 25. Jaaaaaaa! Det är så sant. Heja dig och tack för att du delar din tankar och säger ifrån.
  Kram!

  1. Tack för peppet!

Kommentera

Stäng meny