Om att dela 50/50 på föräldraledighet

IMG_2813

Som många av er vet så delar jag och John på föräldraledigheten och kommer så att göra fram tills hon börjar förskolan hösten 2016. Medan många delar upp i halvårssjok, så har vi valt att dela 50/50 – från start. Vi jobbar alltså varannan dag och är föräldralediga varannan dag. Eftersom jag har fått många frågor om just föräldraledighet så tänkte jag berätta lite om hur vi har valt att göra.
Majkens första månad i livet var jag 100% föräldraledig, men därefter har vi jonglerat och planerat dagar med varandra. Eftersom min amning aldrig kom i gång (och jag pallade inte att kämpa mig till en funkande amning), så har vi gett Majken mjölkersättning som komplement sedan hon föddes och som huvudsaklig föda sedan hon har två månader. Att dela som vi har gjort har förstås förenklats ENORMT av att vi båda har kunnat ge Majken mat, men under min korta men intensiva amningsperiod så kunde jag pumpa ut mjölk som  John kunde ge Majken om jag stack i väg på jobb eller skoj. Flaskan (liksom nappen) introducerade vi för Majken tidigt, bara efter några dagar.
Jag började jobba efter en månad, men det gick ju inte snabbt alltså. Startsträckan var lång och hjärnans kapacitet var som seg kolasås i en snöstorm. Milt sagt.
Så här i efterhand så kan jag känna att det kanske var lite tidigt att börja jobba, skulle nog varit bättre att trappa upp mot 50%. Men samtidigt var jag ofantligt taggad och nyfiken på att se hur denna föräldraledighet/jobb-uppdelning skulle fungera.
Med ett 11 månaders facit i handen så känns detta upplägg helt optimalt för oss. Varannan dag tar jag på mig jobbuniformen, drar ett eyelinerstreck på ögonlocken, möljer igenom mejl och leker kontor. Oftast sitter jag på café när jag jobbar – där är jag mest effektiv, plus att jag älskar caféatmosfären. Och känslan av att komma hem. Längta.
Ja, om jag inte ska fotografera och blogga om något hemifrån, då sitter jag vid köksbordet och knapprar.
Nästa dag sätter jag upp håret i en slarvig tofs, kryper runt på golvet, läser “Pelle Svanslös”, leker tittut och träffar föräldralediga kompisar. Då är jag 100% förälder och går knappt att få tag i.
Klockan 17:00 kommer den som jobbat hem och leker i ett par timmar innan Majken somnar vid 19.00. I teorin nattar vi (matar, borstar tänderna, läser saga och lägger) varannan kväll, men om sanningen ska fram så nattar nog John mest. Middagen turas vi om att laga och försöker äta tillsammans med Majken på vardagarna (vid 18-snåret om någon hungrig vän är sugen på att pipa förbi, höjt, höjt).  På helgen är det lite mer tjosanhejsan. Då blir det lite hur som. Inte så uppstyrt. Och ska tilläggas: Vissa dagar är det ju totalt koas, men piggtrött sov-vägrande bebis. Men vi  f ö r s ö k e r  i alla fall ha någon form av timplan. Bara för den fina tankens skull.
Det bästa med att dela 50/50 på föräldraledighet? Förutom att få det göttigaste av två världar? Och få jämställdhetsbonus?
Den som har kommande Majken-dag är också ansvariga för natten inför den föräldralediga dagen. Det har varit helt fantastiskt. Förutom att en får sova varannan natt (inför att en ska jobba), så kan den som är hemma med Majken ta igen sig när det nalkas sovstund. Vi får alltså sova (relativt ostört) varannan natt. Är det total kris så brukar vi hjälpas åt (en kan ju bli knäpp för mindre om en skulle ratta detta ensam kan jag känna), men om Majken vaknar och saknar sin napp/drömmer mardrömmar/vill ha mat så är det en av oss som har jour.
När det blir helg delar vi nätterna rakt av. Jag tar första passet, eftersom jag är nattuggla och inte har några som helst problem att gå upp mellan 23-04 (det är min kalasgen som rycker in). John (som är ohälsosamt morgonpigg) tar nästa pass, från 04-06 (då Majken vaknar) och så fortsätter han att ta Majken tills jag vaknar. På heldagsdagarna (heter det så?) hjälps vi åt.
Vi har helt rationaliserat bort att ha städat hemma kan jag meddela. Ser ut som ett bombnedslag, men vi latar oss så gott vi kan när Majken sover.
Ett plus med att dela föräldraledigheten från start är att en undviker den där extremt mammiga och pappiga perioden som infaller vid 9 månader (när en inte kan lämna rummet). Det var en sjukt jobbig fas, men det sköna var ju att Majken var föräld-rig, så vi kunde i alla fall dela på ansvaret.
Guld värt.
Ungefär så ser vårt föräldralediga liv ut. Detta passar oss optimalt, men ska tilläggas att vi har lyxen att dela på detta sätt. John har världens bästa arbetsgivare och jag frilansar under min egna strängt jämställdhetsvurmande chef (mig själv).

IMG_4463

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 20 kommentarer

 1. Det låter så himla fint att du kunna dela upp föräldraledigheten såhär. Hade varit en ren dröm att få göra det :'(

 2. Det här med att komma ihåg sin frihetsmån alltså! Hur stor och lyxig den är varierar såklart väldans men NÅGON finns ju allt som oftast. Att styra sitt liv åt det håll som lockar. Vi har valt en annan av alla tusen varianter: att vara hemma mycket båda två från start. Två första månaderna helt och sen jobbade han typ 2-3 dagar i veckan med låång semester. Vid 9 månader bytte vi och jag började jobba halvdagar. Det passade oss, med hur våra jobb kunde anpassa sig, den amning som vi ville prova och det barn som kom och visade sig vara en som vaknar ofta om natten. Extra skönt att dela på allting trötta dagar och ge jobbet lite mindre av ens egen och gemensamma tid. Tyckte vi- och för oss fanns den möjligheten. Flaska som en möjlighet från start verkar ju annars vara en hit! Det tänkte vi liksom aldrig på…

 3. Men alltså, wow! Vilken himla bra uppdelning! Jag känner mig lite dum som inte ens visste att det var möjligt, tack för att du berättade! 🙂

 4. Fantastiskt upplägg – good for you!!!

 5. Vi var hemma båda två första två månaderna och det var guld värt. Rekommenderas varmt. Sedan kunde jag pumpa ur och bebis tog gärna flaska så det fanns ändå möjlighet för mig att vara iväg på egna dagslånga äventyr på mannens lediga dagar. Men, efter någon månad ville bebisen plötsligt inte ta flaskan längre, och äta massor på natten. Då blev det väldigt tydligt vilken otrolig avlastning det var att kunna dela på matningarna, och hur mycket lättare det var att ha ett jämställt föräldraskap.

 6. Så underbart att få jobba varannan dag. Verkligen der bästa av två världar. Ni har verkligen gjort det bästa av era respektive arbetsmöjligheter.
  Jag hade nog mått mycket bättre under det första året med ett liknande upplägg.

  Men som du ju själv skriver, med amning blir det ju knivigare. Jag kunde inte pumpa pga så stor mjölkproduktion.

  Tycker detta dock att er uppdelning är föredömlig och något för alla föräldrar att fundera över, sen hitta En praktisk lösning som fungerar med amning (om en vikl/kan amma)/jobb etc.

  Tack för att vi får vara med dig och din familj via bloggen.

  Du är grym

 7. Så himlande inspirerande att läsa om hur ni gör! Önskar att göra något liknande när/om vi får barn. Tack för att du delar med dig

 8. Att ens kommentera detta är ju som att försöka tugga på en skållhet potatis men… Min historia: min man var hemma 5 mån med vår första och 9 mån med vår andra (jag började jobba heltid när lillen var 9 mån). Idag är barnen 3 & 6 och vi lever så här: delar på allt hushållsarbete, tar tre dagar vab åt gången (dvs man behöver aldrig vara borta mer än tre dagar från jobbet i sträck). Ibland vabbar vi halvdagar, dvs löser av varandra vid lunch. Min man tjänar (och har alltid tjänat) ca 15000 mer än mig i månaden. Vi tycker våra respektive jobb är lika viktiga och båda vet exakt vad det innebär att vara hemma med barnen. Jag kan lova att minst 80% av mina väninnor med barn som har män som EJ tagit ut föräldraledigt kämpar som djur med att få mannen att “hjälpa till” hemma/ta vab etc. Tyvärr! Visst förlorar man ekonomiskt om mannen tjänar mer, men lättare för kvinnan att komma ikapp lönemässigt om man är tillbaka i hyfsad tid och delar vab under småbarnsåren. Sedan är det ju också så att man får rätta munnen efter matsäcken. Vi tjänar båda bra men har ej möjlighet med utlandssemesterar med all inklusive på Mallis eller tre månader i Thailand. Vi vill heller inte låna pengar för att göra sånt. Vi tänker att barnen ändå inte minns något av resor nör de är små:-)

 9. Bra sätt, härligt att ha hittat ngt som funkar för er alla tre! Jag undrar en sak bara, som jag undrar med alla som har barn, vi har nämligen båda så jäkla svårt att sova bra sen vi fick barn. Alltså både jag och min man. vi sover lättare och har svårt att somna om om vi väcks. Det gör att detta med att dela på nätterna ändå inte garanterar någon sömn, dvs. strulas det på nätterna så lider båda, trots att vi delar, tar varannan natt osv. Den av er som inte har “jouren”, lyckas den sova igenom vaknande barn? Alltså om det är ett “normalvak” av slaget tappa napp/drömma mardröm. Det enda sättet för oss är att en lägger sig med öronproppar i gästrummet, vilket vi gör för sömn är viktigt, viktigt, viktigt… Men det är också skittråkigt att sova isär :). Önskar mig en god, djup och tung sömn där jag inte vaknar om jag inte MÅSTE men tyvärr vaknar vi båda vid minsta pip. För ni sover väl (alla tre?) i samma rum? Jag är bara nyfiken 🙂

  1. Hej Maja! Ja, vi sover alla tre i samma rum. Ibland piper någon ut till soffan i vardagsrummet och tar sig en lur. Den som har jouren får ju gå upp när Majken trilskas, medan den som jobbar får ligga kvar och försöka somna om. Ibland går det, ibland går det inte. Är det riktig kris brukar den som ha jour ta med sig Majken ut i vardagsrummet. Dels för att den andra ska kunna somna om, men också för att rumbytet brukar underlätta krishanteringen av någon konstig anledning. Vi har ju tur som har lite olika dygnsrytm. Jag sover igenom det mesta mellan 04-08, medan John sover sig igenom det mesta i början av natten. Vi kan ju dessutom flexa våra jobb ganska bra (ta igen jobb på kvällen om vi har sovit på morgonen), men det är ju långt från alla som kan så klart. Hade ju varit guld att sova en hel natt, men det har bara hänt en gång (när jag och John tog in på hotell i julas).

 10. Vet inte om ni vill göra lika med bebis i magen och det låter ju som att det har varit kanon med upplägget för er alla tre! Men OM du skulle vilja amma mer med nästa så kan både flaskan och nappen varit hinder med Majken. (Även om du redan vet det så kan någon som läser få vetskap om det) Min mjölkproduktion (eller humöret) hade aldrig fixat att pumpa ur i tid och otid. Alla ska göra som det passar dem, men amning kan vara himla mysigt och härligt. Och det går utmärkt att leva jämställt ändå!

  1. Tänk att det alltid ska smyga sig in amningshetsare.

 11. Så smart. Så himla smart. Alltså, genialt.

  Jag tror faktiskt vi hade kunnat få till typ att en av oss jobbade 3dgr och den andra 2 eller varannan-vecka med våra jobb. MEN det är med mitt nuvarande jobb (är hemma med Lillasyster) och inte det jag hade med Storasyster. Och nu har ju maken äntligen fått något lite intensivare på sitt jobb, men ändå. Kreativ lösning ni kommit på, jag gillar det. Har vänner med barn över året som kör så men då har mamman varit hemma typ första 9 månaderna.

  Och här slipper vi mammigheten då pappan tagit de flesta nätterna 😉 Så han är ändå sov-tryggheten och jag och Storasyster delar på dag-gnället.

 12. Om jag inte minns fel så outade du era planer om upplägget redan innan Majken föddes. Det gav mig styrka och mod att våga stå fast vid min plan när bebisen föddes, nästan exakt en månad efter Majken. Jag var helt föräldraledig i 4 månader, och sambon kämpade hårt med att lillfisen skulle ta flaskan för hon var väldigt glad i mina bröst… Sedan slutet på augusti har jag jobbat ca 70%, delammade tills hon var 6 månader. Planen var att hon skulle få bröstmjölk på heltid i minst 6 mån, med hjälp av pump och flaska. Jag är så förbaskat glad att jag och min sambo faktiskt drev igenom detta men jag blir mörkrädd av bakåtsträvarna i min närhet. Vi har ett barn som du så fint uttrycker det är föräldraig 🙂 Hon trivs förstås bäst när flocken är samlad. Min poäng är att det är väldigt skönt att vi båda kan hennes rutiner och konstanta förändringar precis lika bra. Vi är supernöjda med vårt upplägg och jag hoppas att debatten kring öronmärkta dagar kan bli lite mer nyanserad. Kan du inte skriva ett inlägg om hur livet som föräldraledig frilansare/egenföretagare funkar? Och då menar jag ekonomiskt (alltså inte hur mycket du tjänar).
  Heja er!

  1. Åh, Johanna! Vad glad jag blir att jag kunnat bistå med lite pepp! Och jag ska absolut skriva ett inlägg om företagande/föräldrarledighet. Älskar när ni läsare önskar inlägg. Bästa grejen ju.
   Varma hälsningar
   emma

 13. Hej Emma!
  Detta har inget med föräldraledighet att göra – men på Old Touch på Upplandsgatan finns det en liten nattdräktspåse, på vilken det är broderat “Sov Gott, Majken”. Tänkte bara nämna det. (Det finns även en exakt likadan på vilket det står “Sov Gott, Albert”. Ni planerar möjligen inte en liten Albert?)

  1. Hej Birgitta! Tack för tipset! Jag har faktiskt fått tips om de där söta tidigare, men inte kommit till köp. Kanske måste åka dit och kika igen.
   Varma hälsningar
   emma

 14. Det är alltid roligt att läsa om hur andra har löst sina liv. Vi delade inte 100 % lika i tid men i föräldradagar. Jag var hemma 10 mån och mannen 6 månader på heltid. Vi ammade till ett år ca, när jag började jobba så orkade jag inte hålla efter någon produktion och min Ruth slutade att fråga efter bröstet. Det är så tudelat, för jag älskade att amma. Jag mådde så bra av det, och jag har svårt att tänka att jag inte skulle vilja göra det om vi fick fler barn. Men, det blir ju svårare att dela lika rakt av. Pappan blir mer “andrahandsförälder”, i alla fall blev det så med vår dotter. Kanske skulle det funka att jobba halvdagar, det tål att tänkas på om vi får fler små knoddar.

  Måste bara skriva att det bästa vi gjort för vår familj är att jobba 90 %. Mannen och jag tar varannan fredag, så dottern är hemma varje fredag. Så skönt att komma hem till en glad unge och pappa med någon typ av middag på gång. Helgen startar i förtid för den som får jobba också och som då slipper åka och hämta/lämna och kanske kan långluncha med gott samvete! För oss har det varit genialiskt för husfriden.

 15. Vi har också delat 50/50 men med upplägget jag hemma första 6 mån pappa hemma 6 månader och efter det 50% jobb 50 % föräldraledigt var. Samma upplägg med båda barnen vilket gjort att båda vet precis hur det är och vi är ett bra team. Precis som ni gör vi så att den som jobbar får sova. Vi har ett gästrum som ofta används (man kan ju kramas och mysa ändå) av den som jobbar. Tycker att detta upplägg gör att en får det bästa av bägge världarna av jobb och föräldraledighet. Men en förutsättning är ju att båda har jobb där det funkar… jag tänker att många skulle kunna dela mer jämställt om de vill. Men min erfarenhet är att mamman ofta inte vill dela..

Kommentera

Stäng meny