Om alla gjorde som jag, skulle världen blir bättre eller sämre?

 

Har du lyssnat på Greta Thunbergs sommarprat?
Om du inte har gjort det, gör det. Det är sommarens viktigaste lyssning.
En tankeställare kring vårt ansvar, vår brist på kunskap och vad som faktiskt håller på att ske.
Och rättviseaspekten. Den återkommande rättviseaspekten.
Det knepiga i att vi i detta välfungerande land tror oss ha rätten att leva som att det inte finns någon morgondag, med orden att vi måste säkra en vettig framtid för oss och våra och andras barn. Samtidigt som människor i andra länder dör. Nu.

Vad ska vi göra då?
Som Greta säger i sitt sommarprat: “2020 måste utsläppskurvan ha vänt brant neråt om vi fortfarande ska ha en liten chans att nå de mål som världens ledare har satt upp”.

Utsläppen ska inte bara minska, de ska upphöra.
Känns det verkligen rimligt att fortsätta på samma sätt – shoppa loss, klicka hem bös, boka resor, frossa i ohållbar mat och slänga det som känns lite tråkigt dagen efter – när det

Men vad spelar det för roll vad lilla jag gör?
Kanske är det dags att ställa sig frågan: Om alla gjorde som jag, skulle världen blir bättre eller sämre?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Tycker klimatrörelsen gör sig själv en otjänst genom att fokusera så mycket på individen. Den största delen av alla utsläpp kommer från industrin och företag. Te x Preemraff nu. Vad kan vi göra för att stoppa det? Lyckas vi stoppa utbyggnaden kommer ddt göra så otroligt mycket mer skillnad än om Eva-Marie äter vegetariskt en gång..

    1. Fast kan vi inte sänka våra egna utsläpp OCH påverka företag och industri, samtidigt. Hålla två tankar i huvudet samtidigt?
      FNs klimatrapport säger ju att alla individer på denna planet ska ner till 1 ton per person, och vi i Sverige lever i snitt på 9 ton. Kanske ska Eva-Marie försöka stoppa Preemraff och äta mer vegetarisk, för att safe:a upp? Och vissa dagar kanske en vill GÖRA något, men det känns enklare att välja bort en flygresa än att påverka H&M:s hållbarhetsarbete? Det viktiga är ju att ta sitt engagemang utanför hemmets lugna vrå.

Kommentera

Stäng meny