Nystart, klimat och pengar!

Nu är jag ju tillbaka i stan efter 10 dagar i Värmland. Har firat in 2020 och försöker skapa någon form av reda i december-stöket. Allt det där som lades på hög inför jul.

Innan jobb och förskola drar igång på tisdag så är jag mer än lovligt sugen på att styra upp lajfet. Jag har en önskan att vara ledig en fredag i månaden under 2020 och alltså jobba lite mindre. John jobbar redan 6-timmarsdagar sedan ett år tillbaka, och jag vill passa på att ha långhelg med kidsen. Passa på nu, innan skolplikten.

Vi får se hur det går.
Ett första steg är att jag har kollat av mina utgifter, sagt upp en massa tjänster som jag inte använder och gjort en budget. För att få lite bättre koll. För jag har haft rätt dålig koll alltså, hahaha.
Men kanske är det nu det händer. Kanske är det nu jag sätter upp en budget och håller mig till den? Och minskar mina utgifter.  Jag vill lägga pengarna på vettigare saker tror jag. Mindre konsumtion av prylar, mer umgänge och gött. Bjuda hem goding-personer på smarriga middagar, åka till Göteborg och hälsa på min kompis Åberg och uppleva härliga grejer. Spara ihop till en framtida tågluff!
I samma veva ska jag byta bank, så mina pengar jobbar för klimatet. Vill inte att mina pengar ska investeras i en massa skit.

Mitt och Johns mysiga (?!) bostadslån har packat ihop sig och flyttat till Ekobanken som blev högre rankad än vår tidigare bank i Fair Finance Guide. Nu har vi lånen i Ekobanken och så håller jag just på att byta bank till JAK (som också blev högre rankad än min tidigare bank). Har kvar gammal-banken för att kunna komma åt Swish och ha bankkort på ett smidigt vis (finns hos JAK också, men har inte fattat hur det funkar än, hahaha). Och detta blir ännu ett sätt att hålla mig till min budget. Är tanken. Vi får se hur det går.
Sparpengar kommer jag ha i JAK. Men matpengar och en liten money-slant för nöje – min egna spenderar-peng – kommer jag ha kvar i gammelbanken. När pengarna är slut där … är de slut. Jag vill inte ha som tidigare när jag snabbt kunde föra över en slant från något sparkonto. Och ha bättre koll på hur mycket pengar jag har kvar. Lite som bankboken back in the days.

Yes, jag har flera sparkonton. Låter som jag sitter på ett skatteparadis på Caymanöarna, but no. Jag har flera småkonton med småkulor som jag sparar åt olika ändamål. För att ordna reda i mitt huvud. Ett som jag absolut inte får röra. Ett som jag har för att spara för oförutsedda utgifter (typ om diskmaskinen går sönder eller torpet behöver en ny varmvattenberedare) och ett som är lite mer nall-vänligt. Där finns sällan några pengar, men kanske i framtiden? Eller så gör jag om det till ett tågluff-konto! Ja, det ska jag göra!

Jag tänker att jag ska testa detta med att ha flera olika banker. Och som sagt, låta sparpengarna jobba lite för klimatet. Och sänka mina utgifter och kanske, kanske, kanske försöka betala av mitt CSN-lån?

Nästa steg blir att placera om pensionspengarna, via Klimatbytet. Har tänkt att göra det SÅ länge. Men i år ska det ske.

Någon som har erfarenhet av Ekobanken, JAK eller att ha olika banker? Eller har bra budgettips?
Kommentera gärna och tipsa!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Ska också se över mina spar och pensionspengar i år, men sparpengar som inte ska användas jättesnart är väl oftast bättre att ha i aktier eller fonder när det gäller värdeökning. Bloggen minimalisterna har en del inlägg om hållbart sparande.

  1. Tusen tack för tips!

 2. Fasiken så KUL! Blir också megapepp på att styra upp ekonomin vid varje nyår. Vi börjar ändå så smått närma oss en najsare vardag. Min man är ledig varje fredag, och när vi byter av i vår och han går på f-ledighet kommer jag att jobba sextimmarsdagar. Dock har vi några saftiga husprojekt som troligen kommer tömma huskontot under nästa år. Önskar att vi hade ännu mer tid att kunna arbeta med huset i stället för att leja bort stora grejer. Men fattar ej hur det ska gå till med småbarn? Aja, vi får klura på den. Har bla annat läst om småbarnsföräldrar som går med i bygglag, alltså hur smart? Man samlar ihop sig ett gäng och snickrar/fixar/målar i tur och ordning på varandras projekt. Kanske ska försöka hitta något sånt? Just det. Tips var det ja! Jag gillar tanken med veckopeng. Alltså en fix summa som man får bränna i veckan och när den är slut är den slut. Kram

  1. Älskar tanken på veckopeng! Och skulle LÄTT vara med i ett bygglag! Tänker att en skulle få lära sig massor och jag älskar att hänga! Bästa grejen ju. Bra tips!

 3. Tipsar om boken ”Your money or your life” av Vicki Robin, en riktig ögonöppnare för mig och en bok jag läser om och om igen. Att spara mera för egen del och för klimatet, win win! Och att varje månad skriva upp ALLA utgifter, det gör att man ser igenom sig själv och hur man kan ha rättfärdigat köp tidigare. Att ifrågasätta sina ”behov” har hjälp mig jättemycket, är inte på långa vägar klar men mycket bättre nu än förr!

 4. Ett litet inspel när det gäller CSN bara. Räntan på det lånet är så otroligt låg att det är bättre rent ekonomiskt att betala av på ett annat lån med högre ränta istället.

  Håller också med om att sparpengar bäst placeras någon annanstans än på vanligt sparkonto eftersom inflationen gör att du faktiskt går back på att ha dem där i nuläget.

  Kram och lycka till!

  1. Jag vet, väldigt låg ränta. Men som egenföretagare med rörlig inkomst är det sååå skönt att slippa en stor utgiftspost varje månad. Eftersom jag inte vet hur månaderna ser ut. Min tanke är att kunna jobba lite mindre, så då känns det extra skönt att betala av nu, när jag har pengar.

Kommentera

Stäng meny