Nä du Stockholm, jag säger bye bye

I förra veckan var jag på mitt sista besök på Södra BB. Förlossningskliniken slår igen och min F A N T A S T I S K A barnmorska Monika har bestämt sig för att lämna kaoset och gå i pension.
Smart drag.
Istället har jag knölat in mig och 26-veckorsmagen för ett stycke mödravård i Liljeholmen. Det var verkligen inte lätt vill jag lova. Den fantastiska barnmorskan slet sitt hår på andra sidan luren med orden “hur har de tänk sig det här” (och syftade på politikerna som bestämmer en massa saker och sedan lämnar resultatet i handen på barnmorskorna).
Det tog evigheter, strötider och ett ihopplock av barnmorskor för att jag inte skulle falla ur planen för de regelbundna besöken.

Eftersom både Södra BB och BB Sophia lägger ner – i en redan hårt ansträngd förlossningsplatssituation i Stockholm – slåss alla gravida kvinnor om plats.
Det är så sjukt att jag inte vet var jag ska börja. Och det ser ut på samma sätt runt om i landet.
I min värld ska inte de gravida kvinnorna slåss om plats. Politikerna ska slåss om att vilja ge oss kvinnor (SOM SKAPAR LIV (och skattebetalare)) så bra vård som möjligt. Men så är inte fallet.
IMG_768611

Eftersom vår lilla bebis är beräknad till den 1 juli – när två förlossningskliniker precis stängt igen, semestern startar och det är högtryck på barnafödandet – så har vi bestämt oss för att fly Stockholm.
Det bara går inte.
Istället för att vara oroliga för att föda i någon taxi på väg till en sista förlossningsplats i Uppsala, så åker vi hem till Värmland och hoppas att de har armarna öppna för en exil-värmlänning.
Planen är att ankra läger hemma hos mina föräldrar ute på vischan redan vid midsommar och sedan invänta barn. Det tar cirka 30 minuter in till sjukhuset från mitt barndomshem. Hellre 30 minuter resa för garanterad plats än ovissheten i att inte veta om det blir roadtrip på vägarna mitt i natten.
Det är en ynnest att ha ett Värmland att plocka fram ur fickan, det ska jag inte sticka under stol med, även om jag gärna skulle ha skippat oron, stressen över den kommande förlossningen och vanka hemma istället för i exil. Det borde vara varje kvinnas rätt att få känna sig säker och lugn i sin graviditet. Vi sätter liksom LIV till världen.
Bland illamående, foglossning, sammandragningar och rusande hormoner så tycker i alla fall jag att utsteget ur denna nio-tio månader långa fas borde vara kantad av lyx, lugn och öppna famnar. Säkerhet om bedövning, omvårdnad och fantastiska barnmorskor och läkare som kan detta (och känner att de har tid för alla). Om något går fel.
Inte stress och stängda portar.
Men nej.

Det som gruvar mig mest är vad som krävs för att denna fråga ska tas på allvar bland politikerna? Vad måste hända? Vad kommer att bli insatsen?

IMG_27411

Loading Likes...

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Åååh va arg man blir! Det känns så hemskt för någon kommer “behöva” råka illa ut innan det tänks om.
  Vi har en lite liknande tendens i Uppsala, där jag bor, att alla gångtunnlar under högtrafikerade gator byggs bort, vilket är idiotiskt enligt mig. Framför allt när tunneln utgör cykelvägen till skolan för många barn. Det tråkiga där är (som min mormor sa) att något barn kommer “behöva” dö innan politikerna inser det. Man blir så trött och ledsen på hur kortsiktigt och ensidigt det tänks i sådana här situationer!

  1. Ja, men exakt! Håller med!
   Känns som de ibland fattar beslut, blundar och hoppas att det går bra …

 2. Vi gjorde samma sak i somras när vår dotter var beräknad till 19e juli – drog till landet o hängde där hela sommaren o fick föda på det lilla sjukhuset i västervik. Gick alldeles utmärkt även om vi fick många förvirrade frågor på sjukhuset, vi var så välkomna så!

 3. Så himla sjukt. Vår son föddes på BB Stockholm i mars 2014, precis när BB Sophia öppnade och redan då var det kaos. Nu har vi flyttat till mina hemtrakter i Vänersborg så när nästa bebis ska anlända hoppas jag att slippa oroa mig för att turnéra runt för en plats. Smart drag att åka till Värmland! Vård ska kunna få kosta pengar kan man tycka, men jag vet inte vad tusan som hänt med hela den grejen senaste åren. Hoppas verkligen att något händer snart. En liten fråga också, från en mama 2 be till en annan. Hur tänker ni göra med barnvagnar nu när nummer två anländer? Kram!

  1. Ja, så himla sjukt alltså!
   Angående vagn så har jag fått fler frågor om detta. Tänkte att jag skriver ett litet inlägg om saker =)
   Varma hälsningar
   emma

 4. Det gör mig så arg att det är så här, läste häromdagen om en kvinna som blev runtsnurrad mellan Östra sjukhuset i Göteborg och sjukhuset i Mölndal och förlöste sin son på parkeringen till det sistnämnda sjukhuset. Så ska det banne mig inte vara!

  Läste dessutom att tydligen har kvinnor i Sverige högst procent i hela Europa på förlossningsskador och i Finland är det inte ens 0,5%… så varför kollar vi inte vad de gör i stället för att påstå att saker sedan är normalt till kvinnorna när de har problem?

  Allt det här gör mig så otroligt förbannad. Nu har inte jag behövt hamna i en sådan sits ännu då jag inte varit gravid men jag oroar mig för framtiden om/när jag blir det för det ser ju inte ut att bli bättre!

  1. Herregud alltså. Ja, man blir mörkrädd, det är ett som är klart.

 5. Men hur blir det i Karlstad om Karlskogas förlossningsavdelning håller stängt i sommar? Läget kan väl inte bli sämre än i Sthlm, men läget är ju illa i precis hela landet. Dock: jag hade verkligen gjort precis som du. Jag hade turen att få komma till mitt förstahandsval i april förra året medan min bästis fick sätta sig I TAXI till Uppsala. Eftersom min son förlöstes med ett akutsnitt och jag var sjuk är jag oerhört tacksam över att han föddes i Sverige 2015, men jag är ändå chockad över hur nonchalant höggravida kvinnor behandlas och vilka förlossningsskador mina vänner får dras med.

  1. John har pratat med Centralsjukhuset i Karlstad och det verkar ändå som att de är lugna i läget. De hade aldrig skickat iväg någon, utan det skulle bara vara i extremfall.
   Stockholm däremot …
   Det känns inte ens som ett alternativ om jag ska vara ärlig.
   Helt sjukt för övrigt att Karlskoga stänger igen för sommaren. Finner inga ord.

   Håller helt med dig. Vi knep ju sista platsen i Stockholm med Majken förra året och prick ett år senare är läget HELT annorlunda. Åt det sämre. Är det något som är garanterat i vårt samhälle så är det ju att det föds barn, så den vården borde ju (i min hjärna) vara högprioriterad.
   Varma hälsningar
   emma

 6. Känns ju helt sjukt såhär i efterhand att vi fick plats på sös utan problem den 10 juli i somras… Precis där vi ville föda också. Till nästa barn så har vi ingen flyktväg, men jag tänker att vi får hyra en stuga på Gotland eller nåt och bara vara där från och med v 37….

  1. Ja, för ett år sedan kunde ju både Södra BB och BB sophia sluka födslar, så då hade man större chans att fös där man ville. Men snart är det djungelns slag som gäller.
   Pöh!
   Har varit inne på Gotland jag med faktiskt. Tror det är optimalt (jag hade LÄTT köärt Gotland om det inte vore så att min lilla bebis väntas komma i samma veva som almedalsveckan).
   Varma hälsningar
   emma

 7. Läget är dessvärre inte så mycket bättre här i Uppsala, väntar min lilla två i mitten av maj och hinner förhoppningsvis föda innan allt kaos drar igång på allvar. Pratade med barnmorska på förlossningen om hur läget blir när Sthlm stänger flera kliniker och hon såg bara så uppgiven ut och sa att det går inte. De har precis kapacitet att ta emot Uppsalas alla mammor (inklusive extremprematurer som kommer från andra landsting), det hände dock allt oftare att Sthlm mammor åkte till Uppsala utan att ringa före, vilket gör att de inte kan bli nekade och typ står och föder i farstun till BB, där de redan kan ha helt knökat med födande kvinnor, men det går ju knappast att avvisa en krystade kvinna..
  Man undrar vad sjutton som måste hända för att förlossningsvården ska tas på allvar? När ska vi födande kvinnor bli en prioriterad målgrupp? Jag hoppas på en vaginal förlossning efter förra gången akutsnitt men fy fan för ångesten att ingen ska ha tid att hjälpa och något kommer gå fel. Må alla kvinnor som föder och alla små oskyldiga bebisar i detta kaos komma ut helskinnade på andra sidan..

  1. Jag håller med dig om allt! Håller verkligen tummarna för att ingen kommer till skada.
   Stort lycka till och hoppas du lyckas undvika kaoset någorlunda.
   Lycka-till-kram emma

 8. Tyvärr finns detta problem över hela landet 🙁 När jag var på min efterkontroll i juni förra sommaren så berättade min barnmorska att hon rekommenderade patienter att, om de kan, fara till ett annat upptagningsområde. Jag bor i Umeå och hon rekommenderade Lycksele eller Skellefteå dvs minst 12 mil bort. Jag kan inte ens tänka, se eller förstå hur gravida har det i vissa delar av t.ex. Norrbotten eller inlandet mot norges gräns. Västernorrlands landsting har till exempel planer på att ner sjukhuset i Sollefteå och då finns det två sjukhus kvar och som ligger vid kusten. Blodet börjar nästan koka så fort jag tänkte på detta och andra neddragningar som görs inom sjukvården för det är inte de som bestämmer dvs poltikerna som blir mest påverkade. Det är patienter och den fantastiska personal som jobbar inom sjukvården som draddas på så många olika sätt.
  /Linda H

  1. Suck alltså. Vet inte var jag ska börja annat än att säga: Bra kommentar till inlägget.
   Kram emma

 9. MEN ALLTSÅ VA??????
  Jag förstår verkligen ingenting, vad är argumentet för att de ska stänga ned?

 10. Det var samma elände redan för tio år sedan. Uppsala annonserade att det skulle komma att bli svårt att få plats i maj, så vi flyttade till sommarstugan på Gotland och frös en vecka innan ungen kom. Men i Visby var det gott om platser och ostressad personal. Då…

 11. …förstår verkligen. Tyvärr är det brist på personal över hela landet (dessutom…) I Värmland är dom nog bara glada att ni föder där, ditt “hemlandsting” får nämligen betala en slant för det. Lycka till!

Kommentera

Stäng meny