Mitt bästa brödrecept kommer lastat: Filmjölksbröd med fröer

recept filmjölksbröd filmjölkslimpa

Något av det bästa jag vet är att baka bröd. Eftersom jag är långt ifrån en måttfull människa så bakar jag KOPIÖSA mängder bröd under perioder (frysen stängs med fördel med hjälp av en murbräcka). När jag var fattig student (med taskigt andrahandskontrakt utan varmvatten) så bytte jag bröd mot en dusch hos bekanta och när jag rantade runt singel-Söder nekade jag hångel eftersom jag hade ett par källarfranskor på jäsning.
Ni kan kalla mig missbrukare.

Ett av mina bästa brödrecept (under mina mjöligaste perioder) är filmjölkslimpa – fullproppade med fröer (här kan man laborera med sina favoritfröer).

Du behöver: 

 • 6 dl ekologisk vetemjöl
 • 5 dl ekologisk grahamsmjöl
 • 2 dl grovt rågmjöl
 • 1 dl rågkross
 • 1 dl havrekross
 • 1 dl vetekross
 • 1,5 dl linfrön
 • 1 dl psylliumfrö (alternativt att du tar i mer linfrön)
 • 1 tsk salt
 • 1 1/2 tsk bikarbonat
 • 1 liter ekologisk filmölk
 • 2 dl mörk sirap 

Gör så här: Ratta in din favoritpod, P3 dokumentär eller låt radion skvala (viktig del i brödbaket). Sätt sedan ugnen på 175 grader. Ta fram en stor bunke och blanda ner mjölsorterna tillsammans med sädeslagskrossen, linfrö*, psylliumfrö*, salt och bikarbonat. Sleva runt med en robust träslev. Häll sedan i filmjölken och sirapen. Rör runt i geggan. Yes, detta ska inte bli någon slät deg utan snarare ett klibbigt gegg. När du uppnått en jämn klibbighet så är du klar. Smörj två, avlånga brödformar och pytsa i smeten i dem.
Tjoff in i nedre delen av ugnen (på 175 grader) i ungefär 1,5 timme. Ta därefter ut bröden, knacka ur dem ur formarna och lägg för att vila på galler.
När brödet har svalnat kan du casha in din belöning. En (eller ett par) skivor filmjölksbörd med smör, avokado och sesamfrön på. Eller bara smör. Himmelskt gott.

* dessa fröer kan ge rejält med fart i kistan (insert emoji tummen upp). 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Lagade fetaost-pajen i veckan och den var verkligen så god. Du får gärna komma med fler sådana tips om du har. Jag försöker samla på mig bra vardags-vegrecept nämligen.

 2. Jag bakade brödet i går och hjälp vad väldans gott det blev! Och att dessutom ha avocado på… mums!! Tack <3

  1. Men så glad jag blir! Nu blir jag peppad att lägga ut fler recept!
   Stor kram emma

Kommentera

Stäng meny