Mina 12 smartaste nyårslöften: köpstopp, utmaningar och ny middagsklubb

God morgon!
Eftersom det bara är några få dagar kvar på det här året så har jag gjort en lista med nyårslöften inför 2018.
En hållbar lista.
Att jag har ett hemligt nyårslöfte om att NÅGON GÅNG våga gå upp på Tellus scen under deras jazzlkbällar och bränna av en Monica Z-låt, ja, det får kategoriseras under våga-listan (ska jag göra en sådan??? HJÄLP!).

Let’s kör 12 hållbara nyårslöften! Är du med mig?

1. Matplanera tillsammans med mig.
Varje vecka gör jag en middagsmeny för att kunna använda upp soon to be not so fresh-bös.  Ägg, mjölk, grädde, creme fraise som har ett tickande bäst-före-datum och grönskar som skriker på att bli uppätna. Men jag behöver bli bättre på det här (vissa veckor havererar planeringen totalt). Sååå … jag tänker att vi kanske kan matplanera tillsammans? Kanske att ni trogna läsare kan bjuda på ert vegetariska favoritrecept som jag testlagar och delar med mig här på bloggen? En spagetti a la Ellen, Ainos fenomenala gryta eller Jessicas spicy sallad? Jag skulle tycka det var SÅÅÅÅ roligt!
Bara för att få lite ny matinspiration. Kanske att jag kan be några bloggkollegor om deras bästa recept också, så varvar vi? Så kan en köra sin matreportor, förutom på fredagar då det blir nytt spännande recept!
Som en egen liten middagsklubb? Vad tror ni?

2. Blunda! Sniff, sniff!
Jag är enormt feschlig gällande mat som håller på att gå ut, men nu måste jag fasen skärpa mig. Jag har mycket att lära om en säger så. Luktar det bra så är det bra, så är det ju. 2018 är året jag blundar för bäst-före-stämplar och inte slänger fullgod mat.

diy kids decor barnrum pyssel inredning kartong vintage barnsäng

3. DIY:a! 
Istället för att köpa nya leksaker till barnen – bygg egna! En behöver inte dra fram stora snickeribordet och införskaffa en bandsåg, utan bara gå loss bland återvinningen och bygg! Kartong är mitt absoluta favorit-material kan jag meddela och nästa år ska jag banne mig bygga ALLT av återvinning.

4. Hyr istället för att äga.
Många saker behöver en sällan äga, utan behöver bara för stunden. Verktyg som cirkelsåg och skruvdragare är ett sådant exempel. Finns att hyra i vissa Clas Ohlson-butiker. Just teknik är en sådan bedrövlig miljöbov så 2018 undviker jag helst att sätta mitt signerade fotavtryck på naturen och miljön.
Och apropå att hyra … Som många av er säkert redan har läst har vi sålt vår bil. Istället för att hålla på att parkera om den och göra onödiga resor av ren och skär lathet, så väljer vi att hyra eller bilpoola bil när vi verkligen behöver en.

5. Styr upp.
Nu när vi rensar lägenheten inför vår flytt inser vi hur många dubletter vi har av saker. Vi har uppenbarligen köpt saker för att vi inte hittat de vi redan har i våra stökiga förråd. I tron att vi gjort oss av eller tappat bort både en träsåg och tumstock har vi helt enkelt köpt nya. Och som på beställning hittar vi allt två dagar senare. Så onödigt både ekonomiskt och hållbart. Så ett nyårslöfte är att styra upp alla förråd, märka lådor och få översikt.

6. Rensa ut.
Ditt skräp kan vara någon annans guld. Rensa ut förråden på sådant du inte använder och skänk till välgörenhet. I förra veckan rensade jag ut fem kartonger och tiptappade bort dem till Myrorna. Genialt!

7. Res klimatsmart.
När januari kommer och julen är över så behöver en något att se fram emot. Semester till exempel. Planera in en hållbar semester. Har du ett drömresemål långt bort? Se till att vara borta länge när du ändå är igång. Spara, planera, längta och gör en lång resa istället för smådutt-resor fram och tillbaka. Ge dig ett maximum för hur många flygresor du ska göra under året. Och planera in en härlig Sverige-semester (kanske vill du hyra mitt torp på Gotland?)! Planerandet är ju halva grejen tycker jag, så istället för att ta en quickfix (första bästa sista minuten), kör på kvalitet.
Just nu siktar jag och John på att åka tillbaka till Hawaii när 2020 (när Trump inte längre regerar), och eftersom det är en rejäl flygtur så är planen att inre flyga innan dess. Och dessutom: det kommer förmodligen bli en tågluff ner i Europa nästa år (hoppas!)!

8. Källsortera.
Gör som alla smarta husägare som måste betala för antal sopor: gör det till en sport att göra soppåsen så sladdrig och innehållslös som möjligt. Så fort barnen blir blöjfria hoppas jag på – fanfar – inga sopor alls! Nästan allt går ju att källsortera.

9. Vara smart!
För att kunna ha sladdriga soppåsar – fundera på hur du ska källsortera förpackningen redan när du handlar den. Gäller allt från matförpackningar till smink! Det senare ska jag bli bättre på 2018 – det är ett löfte jag garanterat kommer att kunna hålla.barnmössa vintage barn barnkläder

10. Köpstopp.
Hur mycket av shopping sker på slentrian,  hur många grejer vill en bara ha för stunden där och då och hur hållbar är just den shoppingen? Hur mycket av spontanköpen är bra köp i det långa loppet? Inspirerad av min vän Marie så ger jag mig själv köpstopp från januari till mars. Jag får handla begagnat, nödvändiga hygienartiklar och mat (och kommer eventuellt behöva köpa material när jag ska göra DIY-jobb för någon tidning), men impuls- och lustshopping (sådant som jag vill ha, men kanske inte behöver) tar jag en paus med. Det blir en utmaning eftersom vi flyttar i mars. Smart ekonomiskt ändå tänker jag, att fokusera på att spara i början av året. Detta blir ett milt test (inte så långt) för att undersöka mitt eget shoppingbeteende.
Att konsumera kommer vi förmodligen alltid att göra, men att konsumera mer medvetet, planerat och träna sig att stå emot – det blir blir min utmaning.

11. Utmana tankar.
Om en inte vill ge sig själv köpstopp, så utmana tankarna. Är det här en trend eller är det något som jag velat ha för tio år sedan? Om svaret är nej är det inte ett hållbart sätt att shoppa, right? Detta mantra ska jag ha med mig, speciellt när jag ska inreda nya lägenheten.

12. Makt.
Avslutar den här listan med det som ingen kan ta ifrån varken dig eller mig. Nämligen vår makt. Makten att rata sådant som inte är hållbart, kvalitativt, ekologiskt, giftfritt eller producerat av någon vars arbetsförhållanden är under all kritik. Under det kommande året ska jag använda min makt. Ifrågasätta, ta ställning och höja upp de som jobbar för hållbar konsumtion. Heja!Läs fler hållbara tips på temat nyår när The sustainable society teamar upp:

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 25 kommentarer

 1. Heja Emma! Vilken fantastisk lista! Tillägger: Rösta på ett parti i höstens riksdagsval som för en vettig klimatpolitik. Det krävs politiska beslut för att få till större förändringar. Och det är bråttom!!!

  1. Ja, bra tillägg!

   1. Helt enig med ovan! Jättekul att läsa en lista som inte handlar tips på konsumtion! Så viktigt att rösta i valet också. Jag tror även på att engagera sig ideellt tillsammans med andra. Ang. nyårslöften har jag inte gjort några, men jag har också samlat hållbara tips i vardagen i en julkalender på min miljöblogg: jag tror kanske du skulle tycka det var kul? 🙂 Allt gott och god jul

 2. Hej! Intressant det där med köpstopp…Då antar jag att det inte kommer några köptips eller samarbeten under denna period också? Jag menar, för att inte uppmuntra andra köpa.

  1. Men suck. Det är väl upp till var och en att ta egna beslut om konsumtion, eller?

   1. Jag är gärna med kring veckomatsedel om den blir vegansk, vore jätteroligt med nya tips, blir så lätt att en kör på mycket av det vanliga. 🙂

    1. John har precis hoppat på veganuary, så det kommer garanterat bli en hel del veganskt!

 3. Älskar sådana här inlägg! Detta är anledningen till att jag läser din blogg!

  1. Vad glad jag blir!

 4. Åh, vilken underbar lista! Jag snor ogenerat massor! 🙂 Jag vill verkligen uppmuntra att lukta och smaka och tipsa om en bok som en kan beställa från Lantmännen som heter något i stil med ”Var rädd om maten”, den innehåller massor av recept och tips på hur en kan ta vara på rester och småslattar av lite av varje. Och laga riktiga rätter av det, själva tanken är att en ska tänka mer hållbart antar jag. Vi svenskar slänger så vansinniga mängder mat och som agronom är det något som ligger mig extra varmt om hjärtat. Vi kan ha råd att köpa bättre (svenskproducerade!) råvaror om vi tar bättre vara på dem!
  Jag har även funderat på att testa Hygglo, en tjänst där en kan hyra (och hyra ut) prylar som sågar, skruvdragare och högtryckstvätt av privatpersoner… Kanske någon läsare har testat och vet om det funkar bra? Det verkar grymt i alla fall!

  1. Ja, jag måste verkligen bli bättre på att ta hand om mat. Och tack för bra tips!!! Kram Emma

 5. Många bra tips! Jag brukar inte avlägga nyårslöften så formellt, men ibland har jag ändå lite saker där i bakhuvudet. Förra året var det att övergå helt från vegetarisk till vegansk kost. Jag har inte lyckats helt, men jag har i alla fall kommit långt på vägen. I år har jag bl.a. mycket tankar som liknar dina, det handlar dels om att spara pengar genom att ex. oftare laga upp mat man har hemma och alltid ha matlåda, dels om att inte köpa saker man verkligen behöver eller har önskat sig väldigt länge. Sen ska jag också försöka göra om en utrensning enligt Marie Kondos metod. Det påbörjade jag förra året men kom inte hela vägen runt med, trots att jag då var så pepp. Så nya tag nästa år! 🙂 Hennes bok “Konsten att städa” kan jag förresten varmt rekommendera om du inte redan läst den. Den gav iaf mig många nya verktyg för min relation till prylar.

  1. Åh, bra tips!

 6. Vad kul med tågluff. Jag och min tågluffade till Kroatien i somras med våra 2 barn, 2 och 5 år. Vi gjorde det enkelt för oss och körde samma stopp både på vägen ner och vägen hem (Hamburg och München) och stannade en vecka på samma ställe i Kroatien. Vi fick verkligen blodad tand och vill gärna utforska fler delar av Europa på samma sätt, men nu vågar vi nog ta ut svängarna lite mer och verkligen “luffa”. Kan verkligen rekommendera tågsemester! Kram

  1. Åh, vad härligt det låter! Vi åkte ju ner med tåg till Frankrike med Majken när hon var sex månader. Också med två stopp, München och Frankfurt. Men jag skulle – liksom du – vilja testa att liksom LUFFA. På riktigt. Vara lite vild och spontan! Kram Emma

 7. Vilken toppenlista! Jag vill bara kommentera det här med inga flygresor innan 2020, att flyga till Gotland är miljövänligare än att ta färgan! Detta eftersom färgan håller så hög hastighet, hade hastigheten varit lägre hade färgan varit miljövänligare.

 8. Det fina med tips som de i den här listan är att de ofta höjer livskvaliteten när man väl tillämpar dem. man får mer pengar över och man njuter väl av de val man gör. det är ju lite därför julafton och födelsedagar kunde vara magiskt när man var liten, tänker jag – för att det man önskade sig var något man verkligen suktat efter, längtat efter, istället för nåt man kunde impulsköpa genom att dra kortet omedelbums.

  hänger gärna på matplanering, behöver få det mer uppstyrt. slänger inte mycket mat men lagar inte mycket mat heller, det blir ofta basic och ganska samma och ibland rostmackor och flingor till middag (nej, man får inte ihop vardagen alla gånger, i alla fall inte jag).

  1. Vad härligt! Kanske har du något vegetariskt recept på lut som jag kan få testlaga?
   Kram emma

 9. åh, fint det här med att matplanera tillsammans! alltid när jag får chans att tipsa om middag ger jag bort min absoluta favorit: jordärtskockssoppan, http://ellenlindberg.se/2016/10/26/2016_october_recept-jordartskockssoppa. alltid min godaste middag!

  fint med den här listan för övrigt! jag ska också klura lite på det gångna året och vad jag vill ha ut av det kommande. kloka nyårslöften är det allra bästa!

  1. Åh, då kanske jag måste börja med dig! Och laga detta recept???
   Vilken start på 2018 det kommer bli! Kram Emma

 10. Så bra lista och jag är såå på det där med middagsklubb!!

  Min plan för 2018 som jag håller på att försöka få i ordning på i mitt huvud är att bland annat följa det här som husligheter skrev om för några månader sedan. http://www.husligheter.se/2017/09/17/3-hallbara-satt-att-bygga-din-garderob-pa/#comments
  Efter min graviditet blev jag helt plötsligt en storlek mindre (hade inte ens en tanke på att det var möjligt men tydligen så!) och därför “behöver” jag ju lite nytt till garderoben. Lite har jag redan köpt, så som nya jeans då mina blev på tok för stora men jag har en del kvar.
  Och rensa. Och vi ska också flytta i höst så tänker att det blir ett bra sätt att rensa och tänka ännu mer hållbart även vad gäller grejer/smink/mat.. you name it.
  Planen är att blogga om det (som den egentligen icke särskilt modemedvetna människa jag är, kanske fler sådana blir inspirerade?) och även annat vad gäller hållbarhet! Men med nytt namn osv men inte kommit på något bra än. Några idéer? 😉 Nä. ska inte ta mer av din tid än vad det har tagit dig för att läsa den här romanen, haha. Ville nog bara få ur mig idén och “låtsasbolla” med någon då jag inte riktigt har någon i min närhet att bolla blogg å sånt med.
  Slut på roman!
  kram

  1. Du får GÄRNA ta av min tid! Och älskar för övrigt att bolla blogg. Kanske är det bästa jag vet när jag tänker efter.
   Först och främst: Om du har något vegetariskt recept på lut – mejla mig!
   Och nu till din fråga. Jag tycker det låter som ett fenomenalt upplägg som kanske kan ha en egen kategori på din blogg? Där man får följa resan mot en mer hållbar garderob. Tipsa om hållbara kläder som kommer vara aktuella en livstid eller är gjorda av bra material. Det skulle jag vilja läsa om =)
   Kram emma

Kommentera

Stäng meny