$$$$-metoden

– I stolt samarbete med Blocket

God morgon!
Det här året ska det ske.

2019 är året jag ska få koll på alla prylar jag äger, göra mig av med sådant jag inte längre använder och strukturera upp lajf. Oordning är lätt en av mina största slukhål när det gäller tid, pengar och klimat.
Källare och vind är lite av ett plockepinn. För några veckor sedan skulle jag göra ett DIY-jobb och behövde tjockt rep. Hade något svagt minne av att jag hade rep NÅGONSTANS. Men eftersom allt är en enda röra hittade jag det inte och gick helt sonika och köpte nytt rep. En vecka senare när jag letade efter barnens mössor uppe på vinden hittade jag den: rullen med 157 000 meter rep. Gah!
Det här är SÅ jag.
Men nu ska det bli ändring. Jag ska styra upp mina förråd, märka upp och göra det lätt att hitta vad jag söker – begagnat.
Dessutom har jag – i sann KonMari-anda – tagit fram en hållbar metod som ska bli mitt nya go-to-sustainble-tänk.
Håll i hatten, nu kör vi!

$$$$-Metoden

– Sondera. 
Boka in en dag som du rensar källare, vind, garderob – dina slukhål av tid, pengar och klimat. Få en översikt vad du har, vad du inte längre behöver och vad du saknar.  

Sälj vidare
Plocka ut prylar, möbler och kläder som du inte längre använder eller behöver och ge någon annan chansen att ta vid. Gör därefter en plan för när du ska sälja allt. Februari kanske blir månaden då jag äntligen säljer den gamla barnstolen eller sminkbordet som står i källaren. Mars den trearmade lampan på vinden. September kanske ett gäng barnoveraller ska få en ny bärare? Genom att göra en plan får du inte bara ett jämt flöde in på kontot – det blir inte en så stor apparat som om du skulle sälja av allt på ett bräde. Dessutom missar du inte säsonger! Att komma på att en vill sälja en snowracer i juli är ju ingen hit, men i januari däremot.  

– Shoppa smartare
Sälj vidare – men köp också begagnat. Försök att undvika att slänga in nya grejer i den enorma tombolan av prylar. 
Det kryllar av begagnade fynd på Blocket (i runda slänga 600 000 annonser varje dag), så kolla alltid begagnatmarknaden innan du köper nytt. 

– Steget före
När du har en plan för allt du ska sälja av, skriv en lista på vad du behöver. Min största fallgrop när det kommer till hållbar konsumtion är bristen på tid. Jag behöver NU. Så jag ny-köper i panik, och så kommer det någon extragrej med av bara farten (som jag tror mig behöva, men förmodligen mest vill ha). Det blir lätt sista-minuten-lösningar (lex: rep). I full blown stress söker jag efter skåp som ska lösa alla mina akuta förvaringsproblem och efter gummistövlar till kidsen – mitt under brinnande vårens-första-slask-regndag. 
Men jag tränar på perspektiv och att helt enkelt begagnat-köpet ta tid. Okej, bikt. Jag har gjort ett excel-ark över barnens kläder. Vad vi har i förrådet och vad vi saknar. Vi är set ett år framåt, men saknar vinterskor inför nästa säsong och en cykelhjälm (så det är vad jag letar efter just nu) mvh nöjd fd kaosperson. 
Hittar du inte vad du vill ha eller behöver just precis nu? Lägg en bevakning eller annonsera efter det du vill ha.

Håller du dig till den här metoden kommer du rimligtvis spara både pengar och skona miljön. Hur kommer jag igång med SSSS-metoden då tänker du?
Rota fram 1 sak hemma som du inte längre använder och sälj den. Börja skriva en lista i din mobil som du fyller i med 1 sak du behöver/vill köpa. Skapa 1 bevakning på Blocket. Lägg in en kalenderpåminnelse i slutet på februari att göra om proceduren igen. Om du gör detta i dag så är du igång!

Lycka till!

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Vilket otroligt ärligt och positivt inlägg, trevlig läsning. Det är ju inte så himla svårt som du säger, det krävs dock tid och det ska man ju få ännu mer av! Det blir ju en positiv spiral, eller hur? 🙂
  Som komplement till det du skriver och för att presentera ytterligare några skäl att rensa ut skrev jag nyligen ett inlägg om varför man ska plastbanta och kemikaliebanta för ett klimatsmartare, miljösmartare och inredningssmartare hem. Läs gärna om det på whatawaster.se/plastbanta-hemma

 2. Vilket otroligt ärligt och positivt inlägg, trevlig läsning. Det är ju inte så himla svårt som du säger, det krävs dock tid och det ska man ju få ännu mer av! Det blir ju en positiv spiral, eller hur? 🙂
  Som komplement till det du skriver och för att presentera ytterligare några skäl att rensa ut skrev jag nyligen ett inlägg om varför man ska plastbanta och kemikaliebanta för ett klimatsmartare, miljösmartare och inredningssmartare hem. Läs gärna på whatawaster.se/plastbanta-hemma

 3. Haha! Jag gjorde ett gigantiskt excelark igår över ALLA barnkläder vi äger inför nästa bebis som kommer om 2 månader. Och vilka kläder som klaffar rätt i säsong och vilka som inte gör det (höst och vårbarn). Och vad vi behöver i respektive storlek i framtiden. Så jäkla najs att ha koll i 3 år framöver!

  Jag har också en strikt lista på vad jag får köpa till mig själv, hemmet och första barnet vad gäller klädkonsumtion och inredning. Inspirationsmappar med bilder hjälper mig att hålla fokus!

  Jag älskar listor! Sa jag det?

  1. JAG MED! ÄLSKAR LISTOR!

 4. Blir så sugen på att veta hur du/ni organiserat era klädlistor!! Har det bra sorterat/märkt i förrådet men det hjälper ju en inte för att komma ihåg vad en saknar. Några bra tips på strukturen i era Excel? Tack

 5. Så himla bra! min 5-åring har lite av en kapselgarderob så i god tid inför nästa säsong brukar jag gå igenom och det som behöver fyllas på skriver jag i mobilen, superbra när en är på loppis och så. Nu har ytterkläderna på något magiskt sätt räckt länge men annars brukar jag sätta bevakningar på tradera. Vi har tackochlov en jättebra loppis med allt för barn här i närheten två gånger om året, så till den brukar jag både sortera ut men också förbereda med lista på vad som behövs.
  För egen del har jag ett köpfritt år på nyköp (har ganska nyligen flyttat till dubbelt så stort så behöver lite fler möbler), sjukt befriande!

 6. Jag har redan rensat i januari. Och det var så kul. Det mesta fick myrorna och tidningar till ett servicehus. Nu vill jag renovera min byrå. Kanske klä den med tapet eller måla den. Men vet ej om jag vågar. Kram.

 7. Nu handlar ju inlägget om blocket (som jag älskar!), men jag vill bara lägga till ett tips: det är verkligen värt att leta efter en välsorterad second hand affär för barnkläder. Jag har turen att ha en sån i kvarteret, så jag går alltid dit först när något nytt behövs till barnen. “Min” butik säljer dessutom på provision (hälften till säljaren, och hälften till butiksinnehavaren) så när grejerna är urväxta kan man lämna in dem igen och sälja vidare. Win-win! Jag tror den typen av butik är framtiden!

Kommentera

Stäng meny