Jag har konverterat. Till menskopp.

emmasundh.com i samarbete med OrganiCup

Hej kompisar!
Nu ska vi snakk mens.
Min första mens fick jag när jag var elva år och sedan dess har jag kunnat ställa klockan efter min mens. Var 28:e dag dyker den upp. Vid lunchtid.
En vecka innan mensen kommer så skaver kroppen, tårarna rinner och molnen över himlen är mörka. Sedan kommer mensen som en befrielse (ja, ackompanjerad av en svängig dos av mensvärk och stomma ben så klart).
Det är som att världen målas i färg igen. I dubbel bemärkelse.
Jag har alltid haft riklig mens, som en Justin Bieber-kö precis innan öppning till konserten. Det liksom väller ut. Jag har förmodligen haft mensfläck i rumpi både en och gång två gånger på offentlig plats.
Satt lite extra färg på världen så att säga.

Jag måste säga att jag tycker att det här men mensskydd har varit ett amber. Bindor och tamponger i ett blodigt härj. Slafs och instängd fitti.
Och det har ju de facto inte funkat för min rikliga mens. Dessutom är det dyrt, meckigt (var ska man liksom göra av tampongen efteråt?) och ur miljösynpunkt är det ju ett skämt.
Förutom att det är en engångsprodukt så innehåller bindor och tamponger ofta blekmedel, lim och klorin. Jag gillar min vagina för mycket för att utsätta den för dessa små kemikalietomtar.
Plus att jag tycker att det är orättvist ur en feministisk utgångspunkt att hälften av jordens befolkning förväntas (eller måste) betala för en rätt dyr grej och andra inte …
Så. Jag har konverterat.
Till menskopp.

Jag må vara sist på menskoppen, men å andra sidan har jag inte haft mens på åratal eftersom jag har haft missfall, oregelbunden mens efter det och sedan blivit gravid i stereo. Men nu är jag tillbaka i mensklubben.
I samma veva som kroppen letade upp mensavdelningen och la in en ansökan om start, så hörde OrganiCup av sig och frågade om jag ville testa deras menskoppar.
Eh. Ja.
Första mensen förflöt på old school-sätt (jag var inte riktigt redo att börja bläddra i post-förlossnings-layouten därnere), men en månad senare började jag ratta menskopp.
Det är ett mysterium varför jag inte börjat med menskopp innan alltså.

Så här går det till: Menskoppen viks ihop och fört in (precis som en tampong), där den vecklar ut sig och fungerar som en propp. Hur smart? Du tömmer den med jämna mellanrum (du kan till och med sova och bada med den (förslagsvis inte samtidigt)) och när mensen är slut så kokar du menskoppen för att den ska bli steril igen.
Menskoppen är tillverkad i medicinskt silikon och förhindrar torrhet och irritation i underlivet. Winn! Dessutom håller den i tio år om den sköts rätt.
Menskoppen finns i två storlekar, A, för de som inte fött barn och B, för de som har fött barn.
Så smart!

Läs mer om OrganiCup här.
Du hittar OrganiCup i de flesta hälsokostbutiker i Sverige. Slå till på en nu? Klart du ska!
Använd koden ”emma” så får du just 20% rabatt på www.organicup.eu/sv

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 64 kommentarer

 1. Menskopp är verkligen världens grej! Jag har, precis som du, riklig mens och där har menskoppen verkligen varit en räddning i många lägen. Jag gick över till kopp för kanske en fem-sex år sedan och har svårt att tänka mig att gå tillbaka till tampong/binda nu 🙂

 2. Mer mensprat! Hurra! Jättebra inlägg. Tack!

 3. Hurra! Jag började med menskopp för runt ett år sedan tror jag. Det är ta mig fan en revolution i mitt liv! Rekommenderar den till höger och vänster numer. På bröllop, bland okända och på lunchen till kollegorna. Jag vill liksom att alla med mens ska få information om att det finns. Och för den delen de som inte heller har mens. Alla bör veta om att det finns ett bra alternativ!

 4. Roligaste texten om mens jag någonsin läst! Rolig, normaliserande och bjussig!

  1. <3

 5. Yä hurra, fler i klubben! Jag fattar inte att jag i så många lingonveckor har gått runt med en extremt obekväm och livsgnisteskavande vuxenblöja mellan benen. Vem har uppfunnit bindan? Inte något kvinns i alla fall. Koppen är fantastisk och gör att jag till och med kan glömma bort slakthuset down stairs för ett tag. Spread the word and your legs for menskoppen! Klem!

 6. Jäj, rabatt! Jag skulle köpa en menskopp. Jag skulle också sätta in en spiral. Jag hann varken eller och nu ligger ena lilla pseudosen i min armhåla och den andra sover i ett annat rum med pappa. Separata sovrum är ett awsome preventivmedel men mensen knackar väl på dörren snart, och då ska jag banne mig börja med menskopp!

  1. Hahaha! Lycka till!

 7. Ja! Har en likadan sedan något år tillbaka. Hur bra!! Första gången skavde dock den lilla piggen, så jag klippte av den så mycket det bara gick. Sedan dess, inga problem.
  Snackar för lite mens med mina vänner, måste börja outa mer menskopp! 🙂
  Tack för rabatt, perfekt fölsedaspresent.

 8. Hej Emma! Låter verkligen som en fantastisk liten uppfinning och jag ska absolut testa efter jag klämt ut nästa unge och menseriet har rullat igång igen. Men, jag undrar bara, hur gör man rent praktiskt? Drar man ut den och tömmer i toaletten, och sen sköljer den i vask innan den sätts i igen? Hur gör man då t ex på en offentlig toalett om där inte är vask inne på toaletten så att säga (om du har erfarenhet av det?). För en som brukar ha ganska ihärdigt flöde de första dagarna (me too) hur ofta behöver en tömma ungefär? Som med tampong typ? Kan man kissa/göra nr 2 utan att tömma? Bara nyfiken 🙂
  Tack för bra tips!
  Kram Frida

  1. Hej Frida! Man drar ut (precis som en tampong) och tömmer den i toaletten. Du kan skölja den mellan varven eller inte, spelar ju ingen roll. Jag kan tycka att det är enklare att sätta in den direkt, eftersom vatten som bekant torkar ut.
   Menskoppen fungerar som en propp, inte som en tampong som har sina begränsningar.
   Kolla igenom kommentarerna här, så många erfarenheter från kvinnor med menskopp.
   Kram och lycka till!

   1. För mig räcker det att tömma morgon och kväll, eventuellt en gång extra under dagen. 3-4 gånger på en dag ska nog garanterat räcka även vid riklig mens. Har aldrig tömt när jag inte har tillgång till handfat, men att gå på toa med den är inga problem. Lycka till 🙂

 9. Det här är världens bästa uppfinning! Är som att jag inte har mens längre. Bara tömmer och gör rent en gång på morgonen och en gång på kvällen kan hitta på allt möjligt där emellan som att bada och sola! För oss där mensen inte som är en klocka går den också att använda i förebyggande syfte om du tror att det kanske är på g till skillnad från tamponger där du måste blöda massa för att det ska funka. Känns så mycket renare än tamboonger som suger upp allt ikring sig och kladdar… Ne team menskopp är helt klart vinnare och har man inte provat så vet man inte vad man pratar om 😀

 10. Så bra skrivet! Mina systrar har hoppat på menskopp-tåget men jag har inte ens orkat testa pga min rikliga mens. Kanske är dags nu då! Tack för bra inlägg 🙂

  1. Åh, måste kolla. Tack för tips!

 11. Så superbra att detta börjar diskuteras ordentligt! Själv fick jag reda på denna fantastiska uppfinning efter att min egen mens upphört. Hade den funnits då jag hade behov, så hade jag genast skaffat den. Numera gör jag istället reklam för menskoppen.

 12. Bästa jag läst på länge!!! Jag har, liksom du, precis konverterat (34 år gammal och således efter 23(!) år med engångsprylar). Ha. Le. Lu. Ja.

 13. Du skriver så fantastiskt Emma, det är en fröjd att få läsa dina texter här inne ofta och alldeles särskilt mycket idag! Heja!

 14. Hurra för menskopp! Köpte min för ett par år sen och kommer aldrig gå tillbaka till “vanliga” skydd. För mig som inte lika lätt kan klocka när mensen kommer är det en stor fördel att en kan sätta in den “i onödan”, vid exempelvis resor där en inte gärna vill sitta och oroa sig för ev överraskningar. Inget svid, inga sviter. Bara som ett diskret sätt att frakta den. 🙂

 15. Jeg elsker min kropp med kopp!
  Tok litt tid å få til teknikken, men nå sitter den! Bokstavelig talt!

 16. Hej Emma! Det här var faktiskt ett av de roligaste inläggen jag läst på länge. “I samma veva som kroppen letade upp mensavdelningen och la in en ansökan om start…” och “Första mensen förflöt på old school-sätt (jag var inte riktigt redo att börja bläddra i post-förlossnings-layouten därnere)” – så jäkla fyndigt och kul formulerat! Tycker dessutom du lyfte det här med menskopp på ett väldigt fint och bra sätt, heja!

 17. Har funderat länge på att köpa en men inte tagit mig för det. Men nu jäklar, efter att ha läst ditt inlägg beställde jag en direkt! Hejdå bylsiga bindor och traumatiska tamponger!

  1. hejaheja!

 18. Hur känner man att den behöver bytas? Vill ju inte att det svämmar över!

  1. Det är ju som en propp, så vissa tömmer bara två gånger per dag. Jag tömde varje gång jag var på toaletten, men jag är ju också rookie.

  2. Jag har förstått det som att en kan känna sig typ kissnödig när koppen blir full, men upplever det aldrig själv pga lätt flöde. Jag lärde mig redan vid andra mensen ungefär hur många timmar som kändes lagom mellan tömningarna. Tömmer en för ofta kan slemhinnorna bli lite irriterade, iaf om en inte blöder så mycket att det faktiskt behövs.

   1. Har rätt riklig mens och byter min varje morgon och varje kväll, har dock aldrig varit med om att den blivit full. Inte ens en gång då jag glömde bort den och hade den i ett helt dygn under den dag jag brukar ha rikligast, då var den lite drygt halvfull. Så mängden blod är faktiskt inte så stor som man tror!

 19. Kan man hitta dem i vanliga hälsokostbutiker?! Jag har fått för mig att man har varit tvungen till att specialbeställa från utlandet via någon skum hemsida. Efter löning ska jag så kolla in närmsta hälsokostbutik och hoppas på att OrganiCup finns där.

  1. Hej! Yes, det säljs i hälsokosten, men det är absolut ingen fara att beställa via nätet =)
   Lycka till!

 20. Håller med om att detta var ett himla roligt inlägg kring mens. Du är duktig på att formulera texter.
  Hur länge gäller erbjudandet? Kan inte riktigt bestämma mig om jag ska våga prova.
  Är det lätt att tömma utan att spilla?

  1. Klart att du ska testa! Det är ju precis som att ta ur en tampong, minus det långa snöret. Detta är liksom under mer kontrollerade formen.
   Kram och lycka till!

 21. Hm, jag är ännu en av de oinvigda! Jag behöver mer, övertyga mej!
  Alltså det där med hur ofta den behöver tömmas, hur gör man, typ, blir det inte ett himla kladd? Hur ofta blir det läckage?
  Lockas av idén att använda klimatsmarta prylar och att slippa de eviga inköpen, men har väldigt riklig mens. Dag 1 och 2 kan jag inte va längre bort än 1 1/2 timme från en toalett! Och räknas man som A-storlek om de tre barnen kommit ut via snitt, eller tar det hänsyn till andra “inställningar” i kroppen?

  1. Nu har ju jag inte testat så där jättelänge, men det blir ju liksom som en propp. En tampong har ju sina begränsningar.
   klart att det blir lite kladd, men hellre under kontrollerade formen på toaletten än att man känner att det går igenom trosan.
   Jag tömde varje gång jag var på toaletten.
   Om jag vore du skulle jag testa A-storlek.
   Lycka till!

  2. Om du är över 30 år så rekommenderas B-storleken oavsett om/hur du fött barn. Lycka till, menskopp är super! 🙂

  3. Om du behöver gå på WC varje 1,5 h blöder du nog lite för mycket. Jag klarade bara min 2 h resa med dubbla skydd och bytte tampong (största storleken) varje timme. Min menskopp när jag testade det tömde jag också varje timme. När jag försökte bli blodgivare hade jag lite för dåliga blodvärde. Kanske inte helt konstigt. Nu knaprar jag cyklokapron vid mens och blöder fortfarande mycket men inte floder längre. Min kopp tömmer jag varje gång jag går på toa men i alla fall inte varje timme. Kanske borde prova någon form av hormonellt preventivmedel men efter två försök som slutade i megadepp respektive migränattacker dagligen har jag inte riktigt orkat testa några fler alternativ.

   1. Förstår dig! Jag klarar inte preventivmedel på grund av hypotyreos vilket är synd för det skulle kunna dämpa flödet. Men, jag blir ett deprimerat monster varje gång jag testat och har nu gett upp.

  4. Har aldrig varit med om läckage, har använt min i ett år ungefär. När jag använde tampong behövde jag under dag 1 och 2 byta ungefär varannan/var tredje timme, menskoppen byter jag en gång på morgonen och en gång på kvällen och den är nästan aldrig mer än fylld till hälften.

  5. min kopp läcker ibland första dagen när jag har som rikligast mens och slemhinnorna är lite mjukare, då brukar jag använda trosskydd som extra skydd. Det blir ju fortfarande billigare och bättre för miljön i och med att jag använder det så kort tid istället för engångsskydd hela mensen.

 22. “jag var inte riktigt redo att börja bläddra i post-förlossnings-layouten därnere”
  Alltså. Du ä’rän bäste! 🙂

  1. Hahaha!

 23. Åh jag vill så himla gärna prova! Är så glad för alla som känner sig frälsta, som känner att mensen blir som en dans på rosor sen de börjar använda menskopp. Vill med vara en av er! Men så är det de lilla faktumet med vestebulit/samlagssmärtor :/ det har förvisso blivit bättre men tampong är så galet smärtsamt så det känns så ovärt att betala dyrt för något jag sannolikt inte kan använda. Är det någon här som kan använda menskopp ändå? Sen har jag iofs dessutom kopparspiral (vilken jag fick sövas för att sätta in) och det vore så ovärt att råka dra ut den :((( men jag vill också kunna ta del av denna smarta uppfinning, håller tummarna för en dag!! Men så länge är det ju åtminstone fantastiskt för alla andra 😀

 24. Vilken fyndig text! 😀
  Om du kan snacka mens kan väl jag snacka skit, då. För:
  Jag önskar jag kunde konvertera också. Av typ alla anledningar. Men. Jag tycks vara så konstruerad att det inte går att göra nr 1 och i synnerhet inte nr 2 med koppen därinne. Och att få ut den med nr 2-nöd gjorde helvetiskt ont (kan inte nr2a med tampong inne heller, men den är lättare att få ut än koppen, som bredde ut sig maximalt “bakom” nr2-proppen). Never again! tänkte jag och gav upp.
  Men nu blir jag lite inspirerad att försöka på nytt. Har de facto klämt ut en son sedan dess och han möblerade ju om anatomin i nån mån – kanske den blivit mer koppvänlig nu (hoppas hoppas!)

 25. Oh, jag har ju tänkt att jag ska prova ett rätt långt tag nu så kanske skulle göra slag i saken och beställa! Slänger ut en fråga här och hoppas att någon ska svara; Jag har fött ett barn vaginalt men upplever ändå att jag är rätt liten i de nedre regionerna. Typ att jag använder minitamponger. Och inte blöder jag speciellt mycket heller. Borde jag ändå gå på storlek B eller chansa på A? Är lite rädd att B skulle bli för stort..! Tack för ett informativt inlägg 🙂

  1. Jag har också fött barn vaginalt och köpte först B som jag tyckte var alldeles för stor för mig! Har A-storlek nu så det kan säkert vara olika från person till person 🙂

   1. Har fött 4 barn vaginalt och har a-storlek. B var för stor för mig. Så det är individuellt.

  2. jag har både fött barn och är över 30, men tycker att b-strl är för stor, jag skulle absolut köra på A!

 26. Värsta perfekta inlägget och kommentarsfältet för mig som också precis kommit igång med menseriet efter barnafödande och skaffade mig en menskopp igår!

 27. Och apropå att våga prata om mens och sluta smussla, har en ny kollega på jobbet, ett litet kontor med både tjejer, snubbar och gubbar där alla hör vad alla säger. Hon suckade och jag frågade om allt var bra och hon ba – ja, lite mens bara. Blev så himla glad

  1. Men åh <3

 28. Bästaste uppfinningen. Har varit trogen användare i 8 år och fick förvisso byta sort till en som satt bättre än den första jag provade men likväl har det varit en billig investering och helt utan torra slemhinnor och annat otyg. Så stort tummen upp.

 29. Vilket härligt inlägg! Menskoppen är så himla bra alltså. Både för kroppen, miljön och plånboken.

 30. Den enda oron jag har angående detta är vid tömningen!! Tänk liksom om den väller ut över byxorna när man tar ut den? Man måste väl liksom hålla den upprätt hela tiden för att det inte ska tippa över?
  Hur funkar det liksom?

  1. Jag sitter kvar på toaletten och tar ut den precis som en tampong. Har aldrig varit med om att något spillt över. Jag brukar bara tömma en gång om dagen – på morgonen – och då är den lite mer än halvfull. Så det finns en viss överkapacitet i volymen på koppen. Sen kanske inte jag är värsta storblödaren heller, men om man tömmer flera ggr om dagen kommer det aldrig komma upp så att det rinner över.

  2. Hej! Jag har köpt en menskopp, men inte börjat använda den än. Nästa vecka blir dock första prövningen! Som jag har förstått det så ska du sitta över toaletten och tömma, alltså med byxorna nere vid fotknölarna liksom. Borde inte vara krångligare att ta ut än en tampong, det kan ju droppa och kladda om dem också ifall man blöder rikligt. I manualen som jag fick med min så står det dessutom att man helst ska tippa den lite (eller typ vicka på den) för att få ut den lättare. Att döma av vad folk har kommenterat här också så verkar koppen sällan bli mer än halvfull, så det borde inte vara några problem! 🙂

  3. fölger denna fråga, er veldig nyfikan på det samme, – hur gör man?

 31. Funkar inte för mig. Eller den funkar ju. Men jag känner den hela tiden. Och såfort jag sätter mig ner skaver den till. När det väl är dags för tömning är det som att ta av en för liten BH efter en lång dag. Jag har slängt min.

 32. Hej! Tack för inlägget, jag har funderat på att köpa en länge, min fråga är bara om man till skillnad från många av er har väldigt lite mens, bara en dag Max två och inte så mkt varje gång, ska jag ändå köpa den stora efter som jag fött barn eller ska jag då ha den lilla?! Nån som vet?

 33. Bytte för ca 3 år sen och det är fantastiskt!
  Jag har tom cyklat Vätternrundan (30 mil på cykel) med den ena som jag knipsat av toppen på utan att känna av den en endaste gång.
  Man lider inte när man är på semester och badar, när man går ut och dansar, eller något.!
  Jag är SÅ lycklig att jag bytte.

 34. Gud vad bra att det här med menskopp börjar spridas!
  Tänk vad alla bind-och tampongföretag har tjänat pengar på att sälja engångsprodukter för mens, som inträffar en gång i månaden och pågår i nästan en vecka, i merparten av alla kvinnors liv! Vanliga mensskydd måste man ju dessutom byta hela tiden.

  Menskopp är verkligen så jävla bra.
  – De behöver inte bytas lika ofta, jag glömmer ofta att jag har mens
  – Går att använda även när mensen är på väg och jag inte vill chansa
  – Aldrig mer ångest över badrum utan papperskorg eller att tampongsnöret ska synas när man badar
  – Luktar aldrig något eftersom det bildas ett vakuum, det är så koppen sitter fast
  – Jag har inte haft svamp eller slidkatarr en endaste gång sen jag bytte till menskopp för fem år sen, något jag ofta hade väldiga problem med innan. Till slut sa en gynekolog “men du, använder du väl inte tampong?” Eh, vad annars, tänkte jag. Så berättade hon om hur mycket det slet på slemhinnorna och tipsade mig om menskoppen, och det är jag verkligen så satans tacksam över.

  Kom ihåg att det går att klippa av piggen så att den inte känns, att menskopp ska sitta lite lägre än tamponger och att en menskopp inte ska skava- då sitter den fel. Bli inte ledsen om det verkar knepigt i början. Det är så himla värt det!

 35. Okej, vet inte hur jag kom in på detta inlägg, men nu har jag också köpt en menskopp. I princip ren reflex av din fantastiska text! Har funderat lite smått men aldrig tänkt köpa egentligen. Men nu gjorde jag det! haha

 36. Nybörjare på menskopp. Fantastiskt!!!! Käns liksom fräschare där nere. Men ett problem…spelar ingen roll hur långt ut jag sätter den, när jag några timmar senare ska tömma så har den åkt in så jag knappt hittar den. Lite obehagligt att behöva “gräva” o dra när den är så långt in…. nån som har tips?

 37. Kan tipsa om att det hos Gröna barnmorskan finns spillfria menskoppar som har ett handtag så det går lättare att ta ut menskoppen;
  http://gronabarnmorskan.se/se/
  🙂

Kommentera

Stäng meny