Mellan hägg och syrén (och en retrobarnvagn)

Som kontrast till novembers overalljonglerande, prustande genom snöslask och isande vindar på diagonalen så bjöd förra veckan på det här. Picknickfilt med lilla Bodil under kommuns största (och mest väldoftande) hägg.

Den nya vagnen parkerade vi bredvid filten och medan Bodil bläddrade i böcker och lekte med tyggrönsaker så låg jag ömsom kikade på henne ömsom tittade på molnen som drog förbi.

Min bästa vy.

Och den här är inte så pjåkig den heller. Hägg. Jag bara sniffar in varje millimeter som jag får tag i.

Bodil upptäckte maskrosor för första gången och jag visade hur man kunde måla händerna gula.

Vissa föräldralediga dagar är aaaaningen bättre än andra (kan jag lugnt konstatera).
Det är verkligen en lyx att kunna dela upp föräldraledigheten som jag och John gör (jobba varannan dag och vara föräldraledig varannan dag). Det är en ynnest att få en dos av hela det där första året. Både långa barnvagnspromenader med göllig minibebis i lövvirvlande höst och en annan dos med picknickhäng, öppna-förskolan-lek och kikskrattsbus. Plus att både jag och John vet exakt hur jobbiga de där overallknövlande snöslasksnovembrarna är.
Jag hoppas verkligen att fler arbetsplatser öppnar upp för mer kreativa sätt att dela upp föräldraledigheten. Eller vad tycker du?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. låter som ett så himla klokt sätt att dela föräldraledigheten på! så att båda får njuta och dela och vara med. jag kan dock tänka mig att inte alla arbetsplatser jublar över det här upplägget, vilket såklart är trist. det är väl ändå solklart att en alltid presterar bättre om en är glad och mår bra? om en sådan här (eller liknande) lösning kan hjälpa till med det är det ju värt det flera gånger om!

  1. Jag undrar just hur det tas emot på arbetsplatser. Genom att jobba varannan dag så finns ju kompetensen kvar i företaget. Å andra sidan kan som en annans föräldraledighet vara en annans chans att få ett nytt jobb/erfarenhet.
   Jag funderar väldigt mycket på just det här …

 2. JA!! Vårt barn är nyss fyllda ett och vi var hemma tillsammans i 3,5 månad och sen i augusti har vi jobbat halva dagen var (fungerar bäst med våra jobb) och det är så himla bra! Vi är ett team på ett sätt jag inte tror vi varit annars och vi får båda vara en del av vardagen hemma samtidigt får vi gå på jobbet och vara oss själva. Guld värt!
  Meeen vår arbetsplats har väl inte direkt visat att de uppskattar det eller haft så bra koll på olika lagar och regler så det har varit onödiga diskussioner, framförallt för mig och många gånger har jag läst mellan raderna att de tyckt att jag borde vara hemma. Det är ju faktiskt så att man har laglig rätt att gå ifrån arbetet för att amma, att när man är föräldraledig på deltid är det den föräldralediges önskemål om arbetstid som man ska gå efter och att man inte kan begära att en föräldraledig jobbar övertid. Mycket beror säkert på min chef för min man (som jobbar på en annan avdelning) har fått mer uppmuntran.
  Vi har absolut fått blodad tand och kommer defintivt göra samma uppdelning om vi får fler barn. Det kommer dock bli på en annan arbetsplats efersom vårt kontor ska läggas ner och en ny arbetsgivare kommer verkligen grillas med frågor om hur de ser på föräldraledighet på kommande intervjuer!

 3. Många säger ju att det inte skulle fungera med ens jobb men jag tror att det fungerar oftare än vad en tror. Kanske tänker jag så för att vi delade upp föräldraledigheten också. Samtidigt tror jag att vi måste vara mer obekväma och inte gå för mycket på vad som är bra för arbetsplatsen. Men det kanske är lätt för mig att säga eftersom det funkade i vårt fall. Jag gjorde i alla fall så att jag sa till min chef tidigt att jag ville jobba tidigt efter födseln om det fungerade för mig och min familj. Jag gillade också att vara hemma och vara delaktig i många faser!

 4. Jag jobbar på en statlig myndighet, och där gjorde två kollegor så, de jobbade varannan dag och var f-lediga varannan dag. Det var kanske inte det allra mest ideala för arbetsgivaren, men heller inte alltför svårt, så de lät ändå kollegorna jobba så. Himla bra! Fram för mer kreativa lösningar.

  1. Ja, en får ju försöka hitta något som passar tänker jag. Alla kanske inte vill hatta runt med varannan-dag, men OM en vill så vore det ju underbart om det gick att lösa …

 5. Ja! Så himla bra grej! Jag tror verkligen att fler borde tänka utanför boxen. Ibland tror jag inte ens att det är arbetsgivaren som är problemet utan just oförmågan hos folk i allmänhet att tänka lite utanför den trygga lådan så att säga…
  Har snart varit mammaledig i 3 månader, med lika gammal bebis alltså (! hjälp vad fort det går!) Om ett par veckor tar min sambo också föräldraledigt från sitt jobb och vi är hemma båda två hela sommaren. Till hösten ska vi dela 50/50, inte riktigt varannan dag för vi jobbar båda obekvämt men hälften av tiden blir bebishäng, hälften blir jobb. Lika för oss båda. Känns strålande bra! Har dock redan fått många kommentarer om att jag gr tillbaka till jobbet “för tidigt”, så trist. Bebisen har ju rätt att hänga med sin pappa, och pappa har ju rätt att hänga med sin bebis!

 6. Vi delar också upp dagarna i veckan mellan oss med vår lille son på 7 månader, och kommer göra så fram till hans inskolning på förskolan. Jag är så glad att du (och andra bloggare/”kändisar”) har visat att det går att arbeta varannan dag, för utan inspiration från dig/er hade jag och min sambo nog aldrig kommit på en sån världsbäst idé (för min lilla familj)! Tack!

 7. For noen herlige bilder! Så heldig dere er som nesten har sommer. Her i nord-Norge har vi faktisk enda litt snø, og temperaturene er ikke mye å skyte av. Jeg har forresten tenkt flere ganger at du og John er heldige som kan dele föräldraledigheten som dere gjør 😉 Og ja, det burde være flere som har mulighet til det.

Kommentera

Stäng meny