Matsvinnsäkrad taco-fest och smarriga enchiladas

– i betalt samarbete med Frankful

En burk salsa, en halvfull skål med majs, en trekvarts rödlök, rester av vego-färs och några överblivna tortillabröd.

Det borde finnas en kunglig hatt för de som lyckas komponera en tacofest utan få någon rest över.
Men i väntan på det – matsvinnssäkra tacofesten och laga smarrig texmex i olika varianter tills skålarna i kylen ekar tomma.

Hoho!

Som ni säkert vet vi det här laget är jag big time taco-fan, vars favorit på tacohyllan är Frankful, vars taco-smarr är 100% växtbaserat och har ett lågt klimat-avtryck. Helt i min smak så att säga.

I dubbel bemärkelse.
För jag gillar både smaken och det låga avtrycket.
Deras “färs” Veggie Taco Mince är gjord på svenska ärtor, och har 90% längre klimatavtryck än nötfärs-varianten. Mmmm.

Frankfulls ost-utmanare, Vegan Grated ch**se, har jag som mission att alltid ha i frysen. Den passar inte bara till tacos, utan denna sprinklar vi över gratänger, lasagne, makaronipudding och allsköns middagsmat. Så jädra god. Och har 60% lägre klimatavtryck än mjölkbaserad ost.

Jag skulle ju prata om matsvinnsäkrad taco, och faktum är att Frankfuls förpackningar är gjorda för att just minska matsvinnet.
Salsa-burkarna är snäppet mindre, eftersom salsa är något som ofta svinnas bort efter att den sista slatten blivit stående i kylen i väntan på fest.
Tillhör du gruppen som har svinnat bort något torrt tortillabröd någon gång? Frakfuls tortilla-förpackningar är återförsutningsbara för att undvika knastertorra tortilla efter någon dag eller två.

En gillar ju när någon har tänkt.

Jag har alltid salsa och tortillabröd i skafferiet – redo att slå följe med fryst vegofärs och vegansk ost, med uppdraget att förfina vad som hittas i kylen. Alla de där småslattarna och kanterna av grönsaker.

Förutom att tacos är den utmärkta basen för rester, så är den också ultimat för att utveckla ytterligare middagsrätter. Det går att göra mängder av varianter av ingredienserna.
Texmex hela veckan!
Tacopaj, tacogratäng och det – det bästa – enchiladas!
Kolla!

Tjoff, tjoff, i med tacoresterna och du har en ny middagsvariant klar på en kvart.

Det går ju att experimentera med enchiladas i en evighet. Det mest blir ju gott i ett tortillabröd, med (vegansk) ost, salsa och någon crème fraise- eller gräddfils-slatt.

I mina rest-fest-enchiladas tjoffade jag ner det som jag hade hemma – färs, tomatkross, fryst majs, vegansk ost, salsa och lök, rullade ihop och la i en smord form. Sprinklade vegansk ost över och satte in i ugnen i sisådär 15 minuter på 200 grader.

Till serveringen klickade jag på lite creme fraise-slatt, ytterligare salsa och hackad lök.

Nomnom!

Vad är din bästa, matsvinns-säkra taco-variant?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Quesadillas funkar alltid! Bara att blanda samman färs, lök, salsa och ost (ju mer ost ju bättre för då liksom klibbar det bättre fast i brödet) ös ut på tortillabrödet, på med ett bröd till och så stek i medelvarm panna i några minuter per sida. Överbliven sallad på sidan av så gör man helt slut på sista slattarna 🙂

  2. Bekänner att tacosvinn är en fullkomligt okänd företeelse här: vi lägger allt som blir över i en stor skål som dubbas Mammas Skål och stoppar in i kylen. Denna skål med ”tacosallad” överlever aldrig någonsin längre än 12 timmar utan äts med god aptit sent samma kväll eller morgonen därpå! Och den är nästan ännu bättre än själva tacomiddagen… hehe. Himla bra att hitta sätt att minska matsvinnet dock! Enchiladas är ju supergott! Paj är ett annat väldigt käckt sätt att bli av med slattar också, både tacorelaterade och andra.

    1. RELATERAR! Ska också införa mamma skål, hahaha.

  3. Ja men taco är redan från början grunden för ett matsvinnsfritt leverne. Som tidigare skrivare redan antytt. Kör ihop alla rester i det oändliga. Blir det bröd över. Frys in på direkten. Ta fram det precis när det ska användas så det inte riskeras att det blir liggandes, glöms bort och möglar.
    Morötter, äpplen ja vad som helst blir bra en taco-kväll. Man tager vad man haver. Och råkar man ha en hemgjord äppel-chilli-chutney av egenodlat, passar den alltid till. Är det ett extra festligt tillfälle blir drycken till måltiden det egenodlade hemgjorda vindruva-äppelvinet (obs ingen risk att det står och blir gammalt av två orsaker). Skulle det mot förmodan bli det, är det en perfekt smaksättare till färsen en annan gång. Ja, kretsloppet snurrar. Det tror nån det! Länge leve tacos!
    Man kan alltid ösa ner resterna i en gryta och koka soppa på det. Då kommer slatten av sås i glasburken väl till pass. Tacos, pytt, soppa och fyllda pannkakor=matsvinnet är utrotat.

Kommentera

Stäng meny