Make a statement!

För en vecka sedan var det singelsday, en hitta-på-konsumtions-dag importerad från Kina som lurar konsumenter att överkonsumera till bra deals. På fredag är Black Friday – ännu en shoppingdag som förväntas slå nya rekord. Och därefter följer Cyber Monday och – för att inte tala om – julhandeln som enligt purfärska siffror kommer att balla ur med 79,7 miljarder spenderade kronor. En ökning från förra årets 77,9 miljarder.
Behöver vi verkligen en pryl till? Really?

Jag mår på riktigt illa av all den här vulgära shoppinghysteri som väller ut så här års. Särskilt med tanke på att vi har några futtiga år på oss att (hyfsat) försäkra oss om att klimatet inte ska gå banans av alla växthusgaser. Vad ligger i potten?
Om jordens temperatur höjs kommer detta vara vår verklighet:
Vädret kommer bli mer extremt och nyckfullt, tidigare frodig mark kommer bli obrukbar, matbristen kommer att bli akut, vi kommer att drabbas av farliga (och kostsamma) översvämningar (och kloakvatten kan komma att välla ut över våra gator), öar kommer att slukas i havets djup, vissa delar av världen kommer bli obeboeliga och miljontals klimatflyktingar kommer behöva fly för att rädda sina liv.
Detta är inte scenarier som forskare fruktar ligga 5000 år i framtiden, utan det riskerar bli våra barns framtid. Och kanske även våran. Så jag ber oss alla (inklusive mig själv), att ha detta i åtanke nästa gång vi konsumerar.
Är detta verkligen grejer jag behöver, i relation till vad som står på spel?
Spelar det någon roll med en endaste liten pryl för en endaste liten människa? Pja, nu råkar vi svenskar vara 10,2 miljoner till antalet. Garanterat tänker alla samma tanke. Lilla jag. Och tjoff så hade vi visst inhandlat 10,2 miljoner nya prylar.
DU SPELAR ROLL.

Och nej, det är inte dags att horda flygweekends och grejer som att bygga matförråd inför ett krig. Det gäller inte att passa på innan klimatkrisen. Det är inte heller så att vi har en pott att förbruka. Varje val är ett avtryck.
Jag flög till exempel inte en enda gång fram tills jag var 18 år, för mina föräldrar hade varken råd eller prioriterade utlandsresor hemmaråttor som de var/är. Och eftersom jag är yngst i släkten har jag mest gått i ärvda kläder. Högst ofrivilligt.
Men ger det mig inte rätten att flyga eller konsumera nu, eftersom mina tidigare avtryck varit relativt små? Har jag en osynlig pott med flygresor eller konsumtion att utnyttja under en livstid? Vem har satt den i så fall? Har jag fått ett ransoneringskort av kommunen? Nej.
Varje miljöförstörande val är taget på en jädrigt saftig kredit, med räntor som får mänskligheten att blöda.
Är jag hård i text? Kanske. Men jag är på riktigt rädd. Helt fruktansvärt livrädd över vilket samhälle mina barn ska växa upp i. Mina älskade barn, Majken och Bodil, som riskerar att få ett riktigt, jävla skitliv.

Men vad spelar det för roll vad lilla jag gör, om samhället spottar ur sig 2 ton koldioxid och Kina väller ur sig skit genom kolkraftverk?
Det gör enormt mycket.
Medan samhället gör planer (agenda 2030 till exempel) för att sänka utsläppen så bör ju vi individer också göra det, right? Tyvärr är ju läget så akut att vi behöver sänka utsläppen på varje liten front. Vi har inte lyxen att ta en paus och dra på semester när en källsorterat klart.
Vi svenskar är dessutom experter på att konsumera! Våra (konsumtionsbaserade) utsläpp ligger på 11 ton per person, medan FNs riktlinjer ligger på 1-2 ton.
Att individens val påverkar samhället har jag sett med egna ögon, genom Klimatklubben som jag startat tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson för en ynka månad sedan. Ju fler medlemmar vi blir i Klimatklubben, desto mer inflytande har vi. Vi blir en viktig kraft att ta hänsyn till. För vi visar att det är många (snart 19 000 på Instagram) som bryr sig om klimatet. Företag, media och politiker drar i oss, vill höra vår starka röst. Vi har gästat SVT, blivit inbjudna till stadshuset och riksdagen och så har vi blivit intervjuade av TT, Expressen och Metro. Och DN:s kulturchef Björn Wiman proklamerade i public service att vi lanserade helt i rätt tid, för det är nu det börjar sjunka in i människor vad vi håller på det.

Ekvationen är egentligen enkel. Om vi ratar Kina-proucerat för att det inte är tillräckligt hållbart, ja, då måste Kina ställa om. Privatpersoner kommer kräva det, och företag kommer vara så illa tvungna att kräva det. Samtidigt går Sverige i bräschen med ny, hållbar teknik som inspirerar brett.

Så.
Det här är inte året vi ska slå ännu ett konsumtionsrekord, det här är året vi ska visa för nästa generation att vi är smarta nog att förstå allvaret. Vi vet bättre än att bränna miljarder.
Imorgon måndag är det white monday – en reaktion mot Black Friday – som har till uppgift att hylla cirkulär konsumtion. Imorgon bär jag vitt för jag vill uppmärksamma alla på det geniala att handla begagnat, laga det du har och hyra/låna sådant du saknar. Gör det du med!

Make a statement!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

  1. Jag är så glad att det finna starka bloggare som driver på klimatfrågan. Heja dig!

    1. TACK för dina ord!

  2. Du är inte hård eller om du är det så är det för att detta handlar om allas överlevnad och då måste man vara bestämd och inte ge sig själv “dispens” och ständigt “unna sig” det ena och det andra. Vit måndag, vit vecka, vit månad, vitt år…nya genomtänkta sätt att konsumera på borde vara så himla självklart. Vi ärved också kläder (som vi ibland gillade och ibland avskydde) och mor sydde, lade ut, släppte ner, lappade och lagade så det inte bara blev ok utan finare än innan det gick sönder och far byggde tex dockskåp till oss ( så mycket mera “herioskt” som han har tummen nästan mitt i handen). Vi odlade potatisar, morötter, grönsaker, bär och frukt etc och levde på ett sätt som på den tiden ofta betraktades som “alternativt” (läs djv-ligt udda). Ett himla bra alternativ kan jag tänka i dag. Och det var inte “jobbigt” för mig att inte ha nya saker hela tiden, det var självklart att min nya vinteroverall hade varit nån annans förra vintern men blev min genom att mor sydde på en fin applikation eller nåt. Fortsätt det goda arbete du gör och ta väl vara på dig själv/Anna

    1. Jag håller med dig till punkt och pricka!

  3. Och oavsett vad man tror gällande klimatet(det kan vara svårt för många att förstå?!), så borde man åtminstone sluta konsumera pga alla gifter som släpps ut i närområdet och drabbar folk som bor runt i kring! Se dokumentären “giftiga kläder” finns på Youtube.. pöss

Kommentera

Stäng meny