Lista aktörer som du vill stöjda – som behöver finnas kvar!

Fy tusan för den här våren alltså.
Följer nyheterna och det känns som snaran dras åt på något vis. Fallen ökar, sjukvården kämpar och allt fler aktörer ropar på hjälp. Mitt i denna soppa händer det en hel del fina saker. Som att min favoritpodd Mannheimer/Skäringer  har samlat in 610 000 kronor för att hjälpa vården på olika sätt. Pom och Flora som samlar in pengar för att serva sjukvården med mat. Och alla individer som drar i gång grymma initiativ för att rädda viktiga aktörer.
Fråga oss vad vi vill ha kvar när vi är ute ur krisen? Är det ohållbara aktörer som gynnar en priviligerad klick, eller ska vi satsa på att stödja de aktörer som gynnar många?

Kanske läge att gå med i STF, Svenska turistföreningen, för att kunna njuta av det bästa och vackraste av Sverige. Österlen, Stockholms skärgård, Abisko, Gotland. Listan kan göras lång av fantastiska platser. Men STF hotas att gå omkull. Och jag tänker att STF hade varit en gaaaanska viktig aktör i det där hållbara samhället som vi behöver skapa för att undvika en annan, ännu större kris. Vi behöver gräva där vi står, upptäcka och njuta av allt som finns runt knuten. Istället för att dra till Nya Zeeland för att njuta av den fantastiska naturen – som ju påminner om Norges (som bräckt Nya Zeeland på topplistor) – så kanske vi ska titta lite mer runt omkring oss?
Right?

Skansen är ett annat exempel, som också hotas av konkurs.
Jag älskar ju Skansen som ni vet. Det är en bit av historien, en otrolig kunskapsbank, kulturarv och ett vattenhål för byggnadsvårdsintresserade. Det är en bilfri plats i stan, där barnen kan springa omkring, och vara … just det: barn. Andas frisk luft, lära sig om historien och kanske få en inbyggd förståelse för tidigare generationers kamp.
En sorts solidaritet. Värt ett besök från alla Sveriges hörn i allmänhet, och av alla stockholmare i synnerhet.
Spana in Facebookgruppen som startats för att rädda Skansen.

Om du har en peng kvar, att investera i en hållbar framtid, så kanske det är STF och Skansen som du ska investera i?
Bli medlem i STF här (det har jag precis blivit), eller skänk en gåva här.
Köp årskort på Skansen här. Ge till dig själv eller till någon annan. 

Har du tips på aktörer som vi vill ha kvar efter corona-krisen? Som kommer gynna en omställning? Eller förenkla? Men som just nu går på knäna? Kommentera och tipsa andra vettja.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Tack för dina råd och tankar! Vet att några bloggare vill låta sin blogg vara helt coronafri, och det är ju deras val. MEN tack för att du skriver och delar dina tankar, gör smarta val och fast många också känner den här snaran, tycker jag det är bra du iallafall nämner saker man kan reflektera över och inte minst aktivt göra! Istället för att tysta ner pandemin…
    Respekt till dig från trofast läsare!

  2. Vilket bra inlägg! Jag tänker på små biografer som nog kommer att få det svårt framöver (t ex Spegeln i Malmö, men finns såklart jättemånga andra fina salonger runt om i landet). Bra tillfälle att köpa ett presentkort!

  3. En liten motivering till biograftipset: film är också ett sätt att resa! Plötsligt kan en ju få ta del av historier från hela världen! T ex så skulle Spegeln ha visat David Attenborough: ett liv på vår planet, men visningen har såklart fått flyttas fram. Gillar verkligen tanken på att människor samlas för att uppleva film och äta popcorn. Ofta är ju små lokala biografsalonger duktiga på ordna speciella visningar, t ex sing-along, förälder-småbarnsvisning, och kanske fånga upp andra målgrupper än de stora biograferna.

  4. Blev just medlem i STF. Bra tips!

  5. Alla second hand affärer som sysslar med välgörenhet. De går också på knäna och tvingas kapa bistånd som går till viktiga saker. Slår ett slag för Björk&Frihet, Erikshjälpen och Myrorna. Det finns säkert fler och jag håller tummar och tår för att de överlever detta!

Kommentera

Stäng meny