Lev klimatsmart med barn: 21 små saker som gör skillnad

God morgon!

I dag är det äntligen den 17 april, aka startskottet för kommuns briljantaste miljösmartsidé  The Sustainable Society (kan inte ta credd själv, det är Maria Soxbo och Liselotte Lundström som är upphovskvinnorna till detta finemang:iga). Vi är en ärtig grupp om 12 influencers som älskar miljötänk, smarta hållbarhetslösningar och finurliga knep så varje månad den 17:e kommer vi att vältra oss i klimatsmarta tips kring ett speciellt ämne. Här kommer ni förmodligen se en hel del DIY om jag känner mig själv rätt.
Aprils ämne är “små saker” och mitt bidrag till högen är 21 små tips till dig som vill ha barn, väntar barn eller har barn. Små, små förändringar som gör stor skillnad i kaoslivet.

Ps. Längst ner i inlägget hittar du länkar till mina fellow The Sustainable Society:are, så du vältra dig i smarthet. Enjoy!
Ps2. Vill du ha miljöstänka till din Facebook-feed? Följ oss på Fejsbook vettja. Du hittar oss  på The Sustainable Society

 • Spara barnmatsburkarna! Perfekt som dricksglas, som vas för små blommor och så klart – förvaring av mat som blivit över från middagen (och kan fungera som kiddolunch dagen därpå). Eller varför inte använda som nappflaska med de här smarta delarna?
 • Klämmisar! Jag älskar, ÄLSKAR klämmisar, ungefär lika mycket som kidsen eftersom de är så enkla att ha med sig på rull. Ännu mer älskar jag flergångsklämmisar. De här används varma hemma hos mig. När halva gröten blir kvar i frukostskålen så tjoff ner i klämmisen (blir mellis någon timme senare). Full fruktskål med bananer och äpplen som sett bättre dagar? Ner i en skål, mixa och häll opp i klämmisen. Noll matsvinn!

 • Byt ut plasttandborsten till en i trä eller bambu när borsten gett upp (kan komposteras)! Och addera en miljösmart tandkräm när du ändå är i gång.
 • Fruktstänk på den vita bodyn? Ta bort med ekologisk galltvål istället för att tvätta hela plagget. Genialiskt mot fläckar, plus att plagget inte slits lika mycket som när de genomgår en timmes hårdtvätt.
 • Trä istället för plast. Välj träleksaker som är nedbrytbara framför blinkande plasttivolin, gjorda av fossila bränslen, som allt som oftast har en osedvanligt kort livslängd. Och dessutom inte är naturligt nedbrytbar. Trä däremot. Håller i en evighet. Håll utkik efter fsc-märkt trä, så vet du att trät kommer från ansvarsfullt skogsbruk.
 • Göm undan. Lägg ett par leksaker i en låda som du gömmer undan. Ta fram efter en månad och vips så har barnrummet fyllts med “nya” leksaker. Numera finns också smarta lån-sajter som funkar som bibliotek för ekologiska leksaker. Hur smart?

 • Skippa fleecen. Varma, mjuka fleeceplagg må vara en förskoleuniform av rang, men de släpper små förödande plastpartiklar varje gång en tvättar dem. Och plastpartiklarna sköljs ut i våra sjöar och hav, och nässlar sig in i ekosystemet och förstör. Så om du ska köpa nytt, satsa på ullfleece. Lika mjuk, men av naturlig ull. Lite dyrare, men å andra sidan är handrahandsvärdet på ullfleece oerhört högt, så det är jämt skägg med plastvarianterna. Om du har en uppsättning användbar fleece hemma, undvik att tvätta i maskin så långt det går och försök gnugga bort enstaka fläckar.
 • The power of marinblått. Vita tröjor med minnen från en fruktstund gone wild? Känner du igen dig? Eller ja, dig och dig, barnet pratar vi förhoppningsvis om. Hemma kan en ju omsorgsfullt ägna några minuter åt en blåbärsfläck på tröjan, men den tiden finns inte på förskolan. Så här kör vi helgkläder och föriskläder. På helgen vältrar vi oss i opraktiska, vita undertröjor och en ihopsamling vintageuniform som får lekas vilt i (och rengöras därefter). Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag? Marinblå secondhand-mix – bästa färgen som döljer fläckar av diverse. Ser som nytt ut fast det burits i evighet.
 • Köp kvalité istället slit-å-släng. Jo, visst växer kidsen ur kläderna i ett nafs, men att välja kläder av bra kvalité lönar sig i längden. De kan ärvas eller säljas vidare flera gånger om. Kvalité har ett högt andrahandsvärde. Se bara vad ekologiska skor från Kavat, ullfleeceoveraller från Nostebarn och Mini Rodini-jackor går för på Tradera.
 • Välj ekologiskt och giftfritt. Känns rätt göttigt att klä, bada och smörja dina älskade ongar i grejs som är schyst gjort (där ingen behöver utsättas för kemikaleicocktail på kuppen), right?

Foto: Emily Dahl Styling: Emma Sundh (för Mama). Modell: Chaplin. 

 • Använd din makt. Har kiddet testat fjärilsimm för första gången? I närmsta bassäng? Som råkade vara en pöl? Köp miljömärkt tvättmedel så hjälps vi åt att putta bort dåliga kemikalieprodukter från hyllorna. Använd din konsumentmakt för att göra skillnad. Skippa världens mest onödiga produkt: Sköjlmedel (när du ändå är i gång).
 • Hitta alternativ. Uppdatera pö om pö med miljösmarta produkter. Byt ut engångsprodukter mot flergångsprodukter eller miljömärka varianter, exempelvis amningsinlägg i tyg, komposterbara bomullstops, metallsugrör, ekologiska plåster och – högst på min önskelista inför sommaren – glassformar i metall. Min favoritbutik i kategorin jag-behöver-inte-tänka-själv är Jordklok.se.

barnkläder barnskor mössa uni vintage j

 • Stå emot. En liten order medan du ammar? Eller kanske bara en liten slentrianshopping när du ändå är ute med barnvagnen. En liten galleria som står med värme i famnen medan det snålblåser ute. Eller någon i föräldragruppen som tipsar om en pryl en bara MÅSTE ha. Herregud, jag vet hur lätt det är att shoppa loss i förvirringen av vad en behöver och inte. Särskilt med tanke på att allt är så … gulligt. Och litet. Försök att stå emot impulsshopping och gör planerade, hållbara köp. Mindre miljöångest, mer kul! Plus, tiden grejerna används är ofta extremt kort (förutom grejerna jag listar nedan).
 • Undvik att bli en barngrejshoarder. Det finns triljoner grejer att köpa när en väntar barn. Och alla företag vill så klart få dig att köpa … allt. Gärna flera gånger om. Hälften skulle du vilja behöva, en tredjedel tror du dig behöva, men faktum är att du bara behöver typ fem grejer. Och vad behöver en då? Ja, allt är ju en smaksak, men här kommer min bästa-listan inför första året: Barnvagn, babysitter, bärsele, barnstol, spjälsläng.

diy kids decor barnrum pyssel inredning kartong

 • DIY. Du behöver inte bygga en replika av Disney-slottet i papier maché så fort du sniffar ordet pyssel, men ibland kan ett stänk uppfinningsrikedom göra susen. Lek loss bland källsorteringens kartong exempelvis!
 • Blöjor. Använd tygblöjor om du har möjlighet, annars är Svanen-märkta blöjor ett hett, klimatsmart tips. En favorit här hemma är blöjor från Minstingen. Och samma sak gäller här: Använd din konsumentmakt för att putta bort sämre alternativ från hyllorna.
 • Tvättlappar. Bästa grejen. Lite ljummet vatten på och sedan är den hundra gånger härligare att få i ansiktet efter en trumslagar-vild-måltid än strävt hushållspapper. Också snällare mot miljön.
 • Börja smått. Sätt ribban lågt, testa dig fram och imponera på dig själv. Älskar du, liksom jag, våtservetter snabbhetstork och effektivitet (som kanske inte är miljöns bästa vän). Dra ner på användandet och använd bara i nödfall (det är ju sjukt smidigt i just nödfall) och använd miljömärkt papper när det inte är total bajsfest. Hitta din ribba och öka på efter hand. Kanske är du och jag våtservett-fria om ett halvår?

 • Köp begagnat. Allt du behöver finns garanterat begagnat via Tradera, Blocket eller appar som Reshopper. Här kryllar det av bra begagnat på gränsen till sprillans nytt. Bonus: Köper du kläder begagnat är de ofta tvättade ett par gånger = många av gifterna från exempelvis färgning i kläderna har gått ur.
  Det enda du inte ska köpa begagnat är regnkläder eftersom de kan innehålla hormonstörande ämnen som PVC. Bättre då att inhandla ett regnställ som är nytillverkat, av bra kvalité som håller (och kan ärvas) LÄNGE!

 • Titta på etiketten. Vad är det för material på vårjackan? Var är sänglakanen producerade? Har det någon miljömärkning? Satsa på naturliga material som ull,  hampa och trä (skippa plast, akryl, fleece, polyester) och välj hellre något som är producerat i Sverige och EU. Smarthet i en liten ask.
 • Det lilla är det bästa. Trots att en har köpt kommuns gulligaste leksak som skeppats land och rike runt och tror att ens unge liksom älska en LITE mer så är det ändå jämt skägg mellan ny-leksaken och sådant som en har hemma: papperspåsar, kartonger, träslevar, matlådor, glasögon, speglar och gammalt julgransglitter.… plus.
  Tänk på de här små
  när köpsuget slår till. Det är deras framtida värld vi jiddrar med.

Har du fler smarta tips? Fyll på i kommentarerna vettja!

Läs mer i The Sustainable Society:

Husligheter10 enkla saker du kan göra för klimatet (som även du vinner på!)
Evelinas ekologiska: “5 små saker som gör skillnad för miljön”
Rowan Tree: “Små saker du kan göra för att leva mer klimatsmart”
Veckans eko: “4 enkla saker jag gör för miljöns skull”
Ekomorsan: “Tips för att motverka köpsug”
Annas kemtvätt: “Nybörjarens guide till att leva utan skräp. Små saker som gör stor skillnad”
Think Organic: “3 små saker som gör skillnad”
Dosfamily
Ekoenkelt

Naturligt snygg
Slowfashion (pausar denna månad eftersom hon just blivit mamma! <3)


Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 36 kommentarer

 1. Fina tips! Barn är små miljömonster. Mina bästa tips är: ät veganskt (finns ingen anledning att inte vänja barnet vid miljövänlig mat från start, gör enormt stor skillnad för miljön och är bra för plånboken), åk kollektivt (när en får barn så exploderar ofta bilåkandet, en skaffar fler bilar och åker mer. Tänk på att bo där det finns kollektiv trafik i alla fall ibland och att bo där barnen kan ta sig själva.), laga egen barnmat (köpt barnmat kommer alltid i förpackningar som inte är lätta att återvinna och fraktas långt).

  1. Förlåt på förhand men jag känner att jag måste kommentera det här. Av någon märklig anledning är det något som triggar mig.

   Att åka kollektivt är jättebra. För vuxna. Det kan dock vara svårt att hitta en trafiksäker lösning för barn eftersom det är ganska omständigt att kånka med sig barnstol/babyskydd på bussar och det är tyvärr inte alla kollektiva färdmedel som är utrustade bilstol/babyskydd.

   Ett drömscenario är så klart att alla kan bo precis var de vill och att exakt rätt samhällstjänster finns att tillgå men tyvärr är ju inte alltid så fallet så jag skulle säga att ett bättre tips är att bli bättre på att planera sina resor.

   Slutligen – det är inte barn som är miljömonster. Om någon ska få det epitet i detta sammanhang så är det föräldrarna.

   1. Visst är det så, samtidigt är det ju ofta bökigt att leva klimatsmart. Sitter just nu på tåg som tar nästan dubbelt så lång tid och kostar dubbelt så mycket (minus inköp för fordon) än att åka bil. I dagens Sverige skulle jag vilka påstå att alla har möjlighet att välja att leva nära kollektivtrafik om det bara hänger på ekonomiska skäl.

    Och absolut, det är inte barnens fel att de är miljömonster, det håller jag med om. Det är bra att lägga ansvaret på den som kan påverka, alltså föräldrarna i det här fallet.

    1. I en drömvärld där världen styrdes av poltik som brydde sig om miljön, skulle pengar läggas på tågtrafik istället för vägar. Då skulle det kunna gå snabbare att åka tåg! Och tänk om tåget var subventionerat – precis som flyget!? Skammes på politikerna som inte prioriterar miljön.

  2. Jag skulle aldrig äta veganskt eller servera till mina barn (alltså helveganskt). Miljö i all ära, men i min familj prioriterar vi hälsa (och det är enligt mig inte veganmat). Men närproducerat (viltkött helst! SÅ bra mat för kroppen) och gärna ekologiskt.

 2. Sparade detta inlägg direkt och strök några saker från måste-köpa-för-att-barnet-ens-ska-kunna-existera-listan. tack!

 3. Bra tips!
  Vill även tipsa om att göra egen barnmat. Omvärlden verkar ha tappat tron på att föräldrar kan laga EGEN mat till sina barn. Föräldrar ifrågasätter även sin egen förmåga till detta av någon konstig anledning, antagligen matade av falsk fakta från livsmedelsföretag osv. Industrin vill att vi köper industritillverkad mat (såklart för de tjänar kosing på det) och använder argument som “industrigröt innehåller ALL näring ditt barn behöver” “köp järnberikad gröt/välling annars får ditt barn järnbrist” osv osv. Spara pengar (!!!) och miljö (den mesta industrimaten innehåller ohållbara ingredienser som tex palmolja) och hälsa genom att göra egen gröt och egen barnmat. Googla på recept och prova dig fram!

  Ännu ett hett tips är EC/ babypottning. Gärna i kombo med tygblöjor. Genom att erbjuda bebis toalett/potta när du ser signaler på att hen behöver kissa/bajsa så sparar du blöjor, slipper olyckor och läckage = mindre tvätt, mindre användning av våtservetter/tvättlappar/vatten överlag. Och som bonus blir bebis glad och nöjd när behoven är tillfredsställda.

  1. Ja! Det här är en så viktig poäng!

  2. Håller med! Tror att folk generellt är så himla rädda för att barnen ska sätta i halsen. Och salt. Vi har väntat med matintroduktion till sex månader och då serverat prick vår mat (visst ibland får man anpassa men knappt!).

 4. Hurra så BRA! Superbra initiativ och superbra tips! Jag vill också haka på, kan man det? Typ en utmaning i månaden?

  1. Absolut! Från och med nästa månad så kommer vi släppa ämnet en vecka innan så att fler kan haka på den 17:e! Så kul att du vill vara med!
   Kram emma

   1. Sorry för sent svar! Jippie vad bra!

 5. och på temat blöjor. vi har också använt engångsblöjor men vi reducerade antalet stort genom babypottningn med vårt andra barn. http://blojfribebis.se/babypottning/
  man kan lägga det på vilket nivå man vill men mest troligt leder det till färre böljor och lättare att ta bort blöjan helt tillslut!

 6. toppenbra tips ju!
  jag har också hakat på, fast jag körde i köket. Kul att en kommer “få vara med” lite tidigare nästa månad 🙂

  1. Vad roligt!

 7. Bra tips! Och bra initiativ! Om man får önska teman för framtiden har jag några på lut: klimatsmart resande, hur vi kan ändra normer (dvs. att framgång mäts i långa flygresor, stora biffar, SUVar etc.) och tips om hur man kan påverka politiker och företag. Heja heja!

  1. Åh, bra input! TACK!

  2. Klimatsmart resande vill jag också ha tips på, framförallt att åka tåg inom Europa från ett ställe till ett annat. Alltså inte interrail utan att jag vill ta mig, till exempel, mellan göteborg och bologna till rimligt pris och på rimlig tid.

 8. Bra lista, Emma! Kul att inse att jag faktiskt redan gör många rätt också.

  1. Jag kan tänka mig det! Du är en sann inspiration för mig ska du veta! KRAAAAM!

   1. Men va?! Gulle dig! Detsamma!
    Kram tillbaka

 9. Bra tips! Jag tycker dock gott att ni kan prata upp er själva lite och slå er för bröstet. Och inte ägna er åt självförminskande av det ni gör i rubriksättningen.
  “…21 SMÅ tips…”
  “3 SMÅ saker…”
  “5 SMÅ saker…”
  Listan fortsätter

  Skriv i stället något i stil med:
  “Så här räddar du räddar du världen i 21 steg”
  “Så blev jag bäst i klassen på minimera matsvinnet”
  Eller bara
  “Vill du vinna ekotävlingen? Jag vet hur”

  Nej förlåt. Det här är bara mitt sätt att försöka skämta bort allvaret i situationen. Jag tycker att det var på riktigt skitbra tips/länkar.

  Mitt bästa tips är annars anpassa sig utifrån sina egna förutsättningar. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Har du risig ekonomi kanske du inte har råd att köpa ekologisk mat men du kanske å andra sidan handlar alla kläder second hand. Bor du på landet där bussen går en gång om dagen och istället måste nyttja bilen till alla ärenden kanske du väljer att ha en större trädgårdsodling. Bor du mitt i stan med skyhög hyra och världens minsta plats för kyl&frys kanske du lär dig att köpa prylar med omsorg.
  Oavsett hur din utgångspunkt ser ut så kan du göra något. Och sedan upptäcker du att du kan göra mer. Och mer.

  1. Så bra kommentar! Ibland får jag på riktigt ångest för att “alla andra” är så sjukt miljösmarta när jag minsann älskar att åka bil (pga panikattacker och åksjuka i kollektivtrafik) inte bara köper ekologiskt (pga ibland för dyrt), köper fleece istället för ull (pga barn med eksem som ej klarar ull) och ibland köper plastleksaker (pga barnet älskar lego).

   Men som du skriver så kan alla bidra med något. Vi äter mycket viltkött, vi sopsorterar noggrant, vi handlar nästan allt begagnat, vi bor i en trea med två barn så konsumtionen är ej så hög, byter inte ut möbler etc bara för att de blivit omoderna. Så tack för din kommentar. Känner mig inte fullt så värdelös nu

   1. Du är långt från värdelös! En gör så gott en kan! Och mina kids leker också med lego =)

 10. Jättebra lista och högst aktuell för mig just nu! Heja!

Kommentera

Stäng meny