Köpa torp på Gotland – kolonialisera ön?

13414337_541993429321408_1578817434_n-2-2  13551603_847617908705160_1279152477_n

Hello!
Med anledning av den tilltagna torp-diskussionen hos Elsa Billgren, så skvalpade frågor av samma karaktär över till min sida av internetz via kommentarer och mejl. Vad tycker jag i frågan?
Till skillnad från Elsa, som tyvärr fick stå till svars för hela landsbygdens avbefolkning i diskussionen, så har jag ju faktiskt införskaffat ett torp på Gotland. Jag är en av dem som bor i Stockholm och köper en plätt land på Gotland.

Jag har två boenden, vilket så klart är en lyx. Men detta är vad jag prioriterar i livet. Det här är min lyx. Andra sparar ihop för att åka utomlands titt som tätt, köper lyxbilar eller begraver sig i prylar. Jag  har sparat pengar i årtionden för att kunna odla potatis i mitt alldeles egna trädgårdsland och sätta min prägel på ett gammalt hus. Det är min dröm.

img_5971

Jag bor tillsammans med min familj i en tvårummare i Midsommarkransen i Stockholm och  i våras så införskaffade vi ett torp mitt på Gotland. Anledningen? Vi bestämde oss för att bo litet och trångt på 59 kvardatmeter inne i stan och svälla ut (nåja) i ett torp på landet där vi kunde vara under längre perioder. Och även kanske flytta till om längtan blir för stor.
Eftersom både jag och John har fria jobb så kan vi spendera mycket tid i vårt torp. Just nu drar det rakt igenom torpet, men förhoppningen är att vi ska kunna isolera det tillräckligt mycket för att kunna vara där året om.

Att vi valde Gotland bottnar i att en kompis tog med oss sommarkollo-semester dit för en massa år sedan. Vi levde kollektivliv i hans släktstuga och förälskade oss i ön. Därefter spenderade vi varje sommar där. När vi började längta efter trädgård, odling, torp och en paus från stadsavgaserna kikade vi först runt Örebro, men priserna steg mest där i hela landet. Dalarna var också på tapeten och även runt Uppsala. Den sökningen var vi inte ensamma om kan vi säga. Trycket är högt.
Vi åkte på visningar kors och tvärs, budade til höger och vänster och snart fick vi förstärkning: våra bofasta Gotlands-kompisar hjälpte till i sökandet. Med deras hjälp fångade vi in ett torp till slut.

img_8324

Nu går ju inte vårt torp att bo i under vinterhalvåret, men min dröm är att kunna ta hand om det där torpet, renovera och fixa så det är beboligt året om. I så fall skulle vi antingen kunna utnyttja torpet året om eller också låta någon bo där vintertid (om det finns intresse). Gamla hus mår ju faktiskt bra att inte stå nedkylda under vintern.
Med det sagt så håller jag också med om vad som skrivs om tråkigheten med att landsbygden blir öde i augusti. Det är surt. Lika surt som när jag vaggade runt gravid på Gotland och en äldre person blev så glad att det flyttade dit en småbarnfamilj “för då kanske vi får behålla skolan”. Som jag skämdes. Och förstår.
Tänk om det fanns någon form av sommarboende-skatt, så att en kan bidra till den kommun som en lever i under delar av året. Det vore något det!

img_5264

Samtidigt så är Gotland ett lysande exempel på att en landsbygd kan glöda. Det finns restauranger i lador, caféer i växthus, konserthus i kalkbrott och pensionat i väl omhändertagna kåkar som annars förfalligt. Det är en landsbygd som lever.
Jag är helt övertygad om att det går mode i platser, precis som Södermalm i Stockholm var slum för ett par decennier sedan, medan miljonprogrammens Farsta var lyx. Södermalm har länge varit the place to be, men nu väljer allt fler att lämna söder för hippa Farsta. Och vem hade trott att Gamla stan skulle bli det nya heta för kidsen på grund av … Pokemon?
Precis som allt annat går det mode i boende och platser. Vad som är lyx i dag är förmodligen inte lyx om ett decennium. Dessutom: En alldeles förträfflig krydda som kan påverka exakt hur som helst är ål majti internetz.

Gällande landsbygdens avbefolkning så ska vi inte underskatta digitaliseringen. Numera finns en helt ny arbetsmarknad som gör det möjligt att bo precis var som helst. Du kan vara Youtube-stjärna i skogen, driva webbshop från Klintehamn, blogga om livet på landet i Småland eller vara en instagram-höjdare från Jokkmokk. Och vi är bara i början av denna outgrundliga, spännande framtid. Men vi behöver hjälp.
Förhoppningsvis kan vår regering hjälpa till med den här problematiken genom att bygga ut kollektivtrafiken så att vi kan swischa till Ångermanland med snabbtåg på en halvtimme.

Med det här sagt så vill jag säga att jag verkligen förstår problematiken, och ja, jag är en del av den. Jag lever inte alltid som jag lär.
Men. Om inte vi flyttat in i torpet så hade någon annan gjort det. Det är inte de enskildas fel, utan detta är en större problematik. Däremot kan det vara smart att vara medveteb om sina val, vad de än må vara.
Min vilja att bidra är kanske ännu större på grund av det och jag hoppas ändå att vi kommer att bidra till bygden på något vis. Vi har bekantat oss med halva grannskapet (och deras katter), vår granne Örjan ger oss grönsaker och har klippt upp en ingång till sin trädgård för Majken (alltså hur fint?) och vi har anlitat allt från plåtslagare, byggare, pensionärspooler och är nu på jakt efter en snickare i området.
Vi är – trots allt problematiken – en del i att hålla den glödande landsbygden vid liv.

Min förhoppning är att inspirera fler att leta sig ut på landet, till landsbygden, leva miljösmart, odla sina egna grönsaker, vara en del av en granngemenskap, en bygd, lära känna andra människor över generationsgränserna och njuta av naturen – var det än må vara.

img_7413-2

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Tipsar om att gå med i facebookgruppen byggnadsvård, köp sälj och diskutera. Gör inga förhastade grejer när det kommer till isolering 🙂

  1. Tusen tack för tipset! Nja, vi tar det väldigt varsamt. Det mest akuta är vår ytterdörr med centimeterstora sprickor i och englasfönster … Där kommer en HEL del kyla in om en säger så.
   Kram emma

   1. Hej! Lösa innerfönster, nytt kitt i befintliga fönstren och nya tätningslister kanske vore något? Vi renoverade våra funkisfönster och skillnaden är som natt och dag! Vi har lärt oss att inte underskatta byggnadsvård!

 2. Vad kul att du skriver om det här Emma! Klokt talat och tänkt =)

 3. Tack för ett intressant inlägg! Måste däremot som sociolog bara inflika lite försiktigt att boendemönster i grund och botten ytterst sällan handlar om “mode” eller “trender”, utan om hur företag, förvaltare, kommuner mm. aktivt arbetar för att sälja in och gör vissa områden attraktiva för en viss typ av människor samt rensa ut andra slags människor. För vad jag helt enkelt skulle kalla för segregation. Slummen på Söder var ett medvetet arbete att byta ut de som bodde i slummen till rikare människor, exempelvis. Ett dagsaktuellt exempel är nu i Hagsätra, där Ikano Bank i princip köpt upp hela Hagsätra och numera exempelvis kräver att hyresgäster ska tjäna 4 gånger hyran, istället för den sedvanliga 3 = gör en tydlig utrensning av vem som ska ha råd att bo kvar eller inte i ett visst område. Sakta blir då plötsligt Hagsätra lyxigt och hippt för plötsligt har bara en viss typ av människor råd att faktiskt bo där… Nu handlade kanske inte ditt inlägg om just specifikt det, men jag tänker att vi måste bära med oss påminnelsen om att segregation och dess mönster finns, även i boendemönster och inte endast är mode och trender. Tack för en fin blogg! Kram

  1. Åh, Sara, vilket bra inflik. Ja, detta sker ju även i Bredäng där hyrorna chockhöjs i detta nu. Det är så sorgligt och framför allt: så fruktansvärt uttänkt.

 4. “Om inte vi flyttat in i torpet så hade någon annan gjort det. Det är inte de enskildas fel, utan detta är en större problematik.”

  Jag tänker att det självklart inte är enskilda personers fel att det är såhär, utan precis som du skriver att det är en större problematik. Men när många personer är “enskilda” så är de ju ändå delaktiga? Många bäckar små.

  Tack för en fin och inspirerande blogg!

  1. Ja, jag håller med. Frågan är om en ska stå tillbaka med sina drömmar?

 5. så intressant diskussion! och väldigt bra skrivet av dig.

 6. Bodde i några år uppe på norra Öland dit det kommer oändligt mycket turister under sommarhalvåret. Men även vår o höst. Min erfarenhet är att många företag, (de få som finns ) skulle ha mycket svårare att överleva om det inte vore för turismen. Många livnär sig nästan helt på turism, jobbar gärnet under sommaren o klarar sig sen under vinterhalvåret, rent ekonomiskt tack vare alla sommarfirare. Utan dem hade det varit väldigt, väldigt mycket tråkigare o rent utav utdöende. Med turism kommer det automatiskt bra restauranger, bagerier, aktiviteter som någon aldrig skulle satsa på om det inte fanns ett gäng glada turister. Sen måste jag även nämna att det blir ju så mycket roligare när det kommer lite “utomstående” folk. Det piggar ju liksom upp tillvaron lite o det blir heller inte samma inskränkthet som det kanske kan bli i andra mindre, utdöende samhällen.
  När det sen kommer till dyra huspriser, ja så må det kanske vara, men det blir ju iallafall inget husköp om man inte har ekonomi att köpa ett hus o mycket av de bofastas ekonomi kommer ju av att det vallfärdar turister till ön o inbringar arbetstillfällen. Det blir ju en positiv spiral tack vare dem. Så jag tycker att det är fantastiskt bra med alla “stockholmare” som kommer o förgyller tillvaron för oss ö-bor.

 7. Hej Emma.

  Det blir ju alltid lite knepigt när en pratar om ett generellt problem genom att argumentera med personliga erfarenheter, men jag väljer att göra det nu i alla fall.

  Jag kommer delvis ifrån en liten skärgårdsö, den ena delen av min släkt kommer där ifrån och jag har också levt och gått i skola där i perioder av min uppväxt.

  Min bild är att det å ena sidan är sant att det finns problem som vissa kanske menar hänger ihop med att sommargäster äger hus som annars skulle kunna användas av bofasta, som med skolans möjlighet att finnas kvar tillexempel, men att det samtidigt finns många perspektiv där sommargäster håller orten i liv, precis som du också skriver.

  När det gäller ön som jag pratar om så skulle det tillexempel vara omöjligt för butiken att finnas kvar om sommargästerna försvann. De går plus på sommaren och minus resten av året. Byggandet och renoverandet av sommarhus ger också arbetstillfällen för de många hantverkare som bor på ön, de hade inte klarat av att försörja sig utan sommargästerna. Restaurangerna som finns är förvisso bara öppna under sommaren och vissa helger, men utan turism så skulle de inte kunna vara öppna alls. I ett litet samhälle så finns det inte så många jobb, och de jobb som en turistnäring kan skapa är superviktiga.

  Samtidigt så känns det också orättvist att lägga all skuld om avbefolkning på sommargäster. Det är ju de bofasta ungdomarna som flyttar där ifrån, och enligt min erfarenhet för just denna ö så handlar det snarare om att det inte finns möjlighet att studera vidare, eller att senare utöva det yrke som en har studerat till, och inte att de inte hittar en bostad. Jag skulle vilja säga att det snarare är de nya möjligheterna för människor att forma sina liv som påverkar det. Vissa av mina gamla skolkamrater älskade ön och utbildade sig till yrken som de kan utöva på ön. Andra ville göra annat, yrken som en aldrig har kunnat utöva på denna lilla ort, och har därför flyttat där ifrån.

  Självklart så förstår jag att det är skillnad på ort och ort. Kanske är det så att sommargäster gör mer skada än nytta på vissa håll, men det är i alla fall inte alltid så.

  Och sist, visst är det ett problem med att bostadspriser trissas upp, men säg den stad där de inte gör det?

  Förlåt om det blev en lite väl lång kommentar, och tack för en superfin blogg. Den och du sprider så mycket värme, inspiration och klokheter.

 8. Ni bor alltså hela lilla familjen i en tvåa? Funkar det, el har ni planer på att flytta till större?

 9. Klokt beskrivet av dig! Jag kan inte förstå varför man inte skulle få kunna ha ett sommarhus..?! Om man bidrar till bygden som ni gör och inte som också kan hända att sommargästerna sätter p för de fastboendes vanliga liv tex utbyggnad av ladugårdar etc för att de inte vill ha in flugor… Jag tror det är superviktigt att det ska finnas jobb i hela Sverige så att man inte måste flytta till storstäderna och att landsbygden utarmas på människor, service och skatter. Då hade ju kanske boendepriserna i tex Sthlm sjunkit om nu trycket blir mindre och kanske till och med en 4:de generations Stockholmsböna skulle kunna ha råd att återigen bo inom tullarna.

 10. Min pappa flyttade med sin familj till Stockholm 1947. Drömmen var Bredäng men de hade bara råd att flytta till Gamla Stan.
  Det är ju svårt för alla att bo där vintertid så varför skulle det då spela någon roll var ni är hemmahörande? Såklart är det tråkigt när vinterbonade hus bara används några veckor om året, men det är ju inte det ni eller Elsa skriver om. Förstår tanken, men varför måste ni som bloggare vara så korrekta även om ni såklart är förebilder, klart att ni ska kunna uppfylla era drömmar. Hus är ju annat än exempelvis smalhets.

 11. Hej fina Emma!

  Så himla bra att det här ämnet kommer upp till ytan. Detta är ett av de mest debatterade ämnena kring vårt köksbord, vi bor på ett ställe där detta är ett stort problem. Det råder bostadsbrist i kommunen samtidigt som den är full av sommarstugor som ekar tomma ca 48 veckor om året. Träffade en man häromdagen som bor med fem andra i ett rum och kök, för att det helt enkelt inte finns några bostäder. Samtidigt som skolor och förskolor hotas av nedläggning. Jag förstår att många vill ha en sommarstuga och att man måste få följa sin dröm, men jag önskar att vi kunde bli mer som Norge där det finns många områden där man inte får bo om man inte bor där permanent – just för att främja landsbygden. Och där det finns områden där man bara får bo under perioder av året.

  Det här är inte kritik riktad till dig som person, jag dömer inte dig för ditt torp. Jag är glad över att ämnet kommer upp och önskar att fler skulle få upp ögonen för att deras sommarstugeköp kan leda till att färre kan bo på den orten permanent och att det i sin tur kan påverka landsbygden negativt. Så är det inte överallt på landsbygden, men just där jag bor ser jag det problemet varje dag och det gör mig ledsen…

 12. Hei, så fin tekst 🙂 Jeg har selv vokst opp på landet og slites mellom de positive og negative sidene med det nå når jeg selv bor i byen. Man går virkelig glipp av så mange ting når man vokser opp på landet, samtidig som man får så mye annet som man ikke får i byen.
  Men, i Norge finnes det masse skatter og avgifter for å ha en hytte (torp), gjør det ikke det i Sverige?

  1. En skatt eller en avgift hade ju varit något det, men tyvärr finns det inte i Sverige. Ännu.

Kommentera

Stäng meny