Klimatmål 2020

Skulle ju lista mina klimatmål för 2020 i går!
Eh. Går ut hårt 2020 att lova saker jag inte kan hålla, haha. Bådar gott!
Men jag och min lilla familj blev spontaninbjudna på middag, så lista-klimat-mål-för-2020 fick stryka på foten till förmån för ett annat mål som jag satt upp för mig själv 2020: att umgås mer!

Men nu så! Ny dag, nya möjligheter.

Förra året satte jag upp 21 klimatlöften. Många av dem som handlade vad jag kunde göra, som person och individ, innanför hemmets fyra väggar. Givetvis tar jag ytterligare ett flygfritt år, försöker äta mer vegansk, handla i säsong, odla mer och cykla mer. Jobbar vidare.
Men.
Istället för att trycka på inåt, så vill jag sätta press utåt.  Jag säger inte att jag är klar på individnivå, för det finns alltid saker att lära. Att förfina. Men 2020 ska handla mer om allt det där utanför min egen lilla sfär.
Dessutom kommer min egen sfär att vara fullproppad med andra göranden. För 2020 kommer att vara ett omvälvande år. Jag ska berätta om allt i sinom tid, och medan jag landar i det så lägger jag energin åt detta:

1. Klimatsmarta pengar.
Se till att mina pengar jobbar mer hållbart. Byta till en klimatsmartare bank (håller på att styra upp detta nu), placera om mina pensionspengar och se över mina utgifter så de inte bidrar till en massa skit.

2. Ta ett ny-köpfritt år.  Förra året hade jag som mål att alltid kolla begagnat-marknaden innan jag köpte nytt. Det mesta finns ju redan. Det gick faktiskt över förväntan. I år tänkte jag dra detta lite … längre, hehehe. 2020 försöker jag mig på ett ny-köpfritt år och gå all in begagnat när det gäller möbler, kläder och inredningsdetaljer. Jag gillar ju att ha mål för det bidrar till att jag tänker till innan. Det blir mindre begär och mer behov. Tapeter till övervåningen på torpet blir ett undantag. För i vår ska jag tapetsera det sista rummet däruppe.

3. Skriva böcker. Förra året skrev jag “Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft” tillsammans med Husligheter och Johanna. Och under 2020 ska vi skriva fyra små böcker om klimatet för Novellix. Jag är så taggad! På tisdag drar operation skrivperiod igång på allvar, och förhoppningsvis kan vi lämna manus i slutet av januari – till fyra vassa, inspirerande och rappa böcker som gör skillnad.

4. Debattartiklar. Tillsammans med Maria Soxbo har jag skrivit debattartiklar som lyfter klimatfrågan på olika sätt. 2020 ska det bli mer! För jädrar vilket debattartikel-team vi är!

5. Trycka på. 2020 är året då jag trycker på beslutsfattare genom att faktiskt skriva ett medborgarförslag eller på annat sätt påverka. Jag har redan försökt få hastigheten sänkt på vägen vid vårt torp, för att göra det mer gynnsamt att cykla. Och nästa steg är att trycka på för en cykelväg i mina hemtrakter i Värmland. Mina föräldrar är beroende av bil för att ta sig till närmsta badplats, eftersom det inte finns några cykelvägar dit. Det är en kort bit att cykla, men för att komma dit så måste en ut och vingla på 90-väg.  Inte en dröm för någon. Särskilt inte i gassande värme.

6. Miljögrupp i min BRF. Starta en miljögrupp tillsammans med några grannar i våran bostadsrättsförening. Se hur vi kan leva mer hållbart, göra av mer mindre energi och spara på resurserna i Midsommarkransen.

Vad är dina klimatlöften eller klimatmål för 2020?

Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Mitt klinatmål är att vår (nu) tremånadersbebis ska använda tygblöjor majoriteten av tiden. En stor del av dem ska vara köpta begagnade. Har börjat gaaanska bra, men tänker att det måste vara på en nivå vi orkar också. Men tänker att det är bra med mål ialf! Och sedan är målet att ha yterligare ett flygfritt år och att fortsätta köpa den största delen av bebisens kläder begagnade.

  1. Jag tänker samma: bra med mål liksom!

 2. Du får gärna skriva mer om miljögruppen om ni startar än, vill gärna göra något liknande! 🙂

  1. Absolut! Vi drar i gång nu i slutet av januari! Så peppad!

 3. Hej Emma,
  så bra arbetat med allt förra året och det låter ju som att upplägget inför detta drar i en växel till!

  Något jag saknar från både dig och Maria Soxbo är en aktiv och inkluderad analys av vad det klimatmässiga avtrycket är av att ha dubbla boenden och den ökade resmängd det innebär – gasfärja eller ej. Inte för att jag tycker att ni inte skall ha detta boende eller för att hänga ut er utan helt enkelt för att analysera det som verkar vara i det närmaste svensk praxis, att äga mer än ett boende på olika orter. Tack igen för allt arbete – keep up the good work!

  //Sickan

  1. Hej! Jag har problematiserat detta både en och två gånger, men det kanske tåls att ta upp igen. Ja, jag ställer mig frågande till att ha två boenden. Även om jag själv har det, även om båda är små. Mitt eget skav, och min egen kritik mot mig själv har vi ”löst” genom att hyra ut torpet under tiden vi inte är där, till människor i behov av korttidsboende. På så vis är det till nytta. Och mår bra. För gamla hus mår ju bra när någon bor i det. Som sagt. Jag funderar på detta mycket och försöker göra resorna dit så smarta och långvariga som möjligt. Sparsamt med andra ord. Och försöker att inte vara så bilberoende på plats.
   Varma hälsningar emma

 4. Gillar det med nyköpsfritt.
  Och att inspirera andra.

  Själv ska jag stanna på marken, minska köttet på talriken och säkert en del annat.

  1. Heja!

 5. Du behöver inte skriv någon bok om klimatet. Elsa Widding har skrivit boken ”Klimatkarusellen”. Jag är också civilingenjör och säger som raketforskren Ernst Stuhinger: “Vägen till tro är kort och bekväm, vägen till kunskap är lång och hård.” Efter att ha ägnat två år att utröna varför temperaturen började falla 2015 här på Teneriffa är min slutsats kort: Solen styr väder och klimat och CO2 är livets gas. Det är 10 grader ute men vi har ullvästar.

  1. Tack Björn för din kommentar. Jag tror definitivt att det behövs fler böcker om klimatet än bara en, och det borde ju du – som civilingenjör som förmodligen gillar fakta lika mycket som jag – också uppskatta.
   Solen styr väder och klimat, liksom många andra parametrar. Och ja, vi behöver CO2 för att överleva, och till växthuseffekten som vi är beroende av. Men inte så mycket CO2 så klart. Men det där vet ju du!
   Allt gott
   Emma

Kommentera

Stäng meny