Katten, livet och att downshifta

Hej på er!
Alltså tack för alla inspirerande kommentarer på mitt förra inlägg (både på bloggen och på instagram)!
Så mycket roliga idéer, tankar och infallsvinklar!

Så välbehövligt att kliva in i en idébubbla och ta ett steg bort från sitt eget huvud.
Förutom en drös med inlägg som jag håller på att skissa upp så håller jag på att lägga om mitt liv lite granna. Ser över slukhål av både tid och pengar, samtidigt som jag vill ta min nöjdhets-träning till en ny nivå.
Drömmen är att downshifta rejält.
För jag vill ha mer av vår tids mäktigaste valuta: tid.

Flytta fokus från pengar, att bräcka förra årets goda resultat i företaget och tjäna så mycket pengar som möjligt. Och istället frigöra tid.
Se hur mycket jag behöver jobba för att klara mig, och sedan frigöra tid åt allt det där göttiga i livet. Mina småbarn, viktiga klimatklubben, babbla med vänner och att klappa katt.

Vad önskar du att du hade mer tid till?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Bra fråga där…blir förvånad av att inte ha ett bra svar. Det ekar dumt i huvudet. Tror jag har tid, men skulle kanske önska mer ork? För tid finns, men orkar inte maxa den. För mellanrummet där är ju värt något, tror jag. Eller så kanske jag vill ha mer helgdagar för att träffa lediga vänner och familj (de bor en bit bort i landet). Det skulle kunna lösas med färre jobbdagarna i veckan, men ger i så fall även mindre pengar att resa till familjen för… Äh, kanske inte ska förtvivla utan istället ta de här tankarna som ett kvitto på att jag ändå är rätt nöjd med vardagsupplägget. Allt GÅR ju inte att få varje given stund i livet ändå, måste få bli en prioritering. Känns dock superviktigt att ens viktigaste får rum! Värt att vända och vrida på saker för att få till det. Tack för enkel men bra frågeställning, tar med den i bakhuvudet ett tag. <3

 2. Vår tids mäktigaste valuta! Det är huvudet på spiken! Jag vill ha mer tid i min trädgård, även om jag påbörjade att downshiftade för 4 år sen när jag drog från storstan och tillbaka till landet!

 3. Om jag hade mer tid skulle jag… läsa, måla och hänga mer med familj och vänner. Småpyssla i trädgården, ligga i hängmattan och få bli så rastlös att fingrarna börjar kli och påbörja roliga projekt. För att det är skoj. Sitta på en sten i skogen, vila på en klippa vid havet och lära mig att segla. Gå på konserter, pröva nya maträtter och ha spelkvällar med mina barn. Typ.
  Ganska enkla saker som ofta prioriteras bort pga tidsbrist. Kostar inte men ger så mycket tillbaka.

 4. Vänner och familj.
  Alltid.
  Har jobbat non stop i sex år som lärare. Känt mig ensam trots stor familj och vänskapskrets. Fick bebis och alla händer sträcktes fram för att hjälpa och stötta.
  Skiftade perspektiv.
  Vi lever inte för att jobba. Jobbet ska vara givande och engagerande men… vi lever inte för att jobba.
  Så är det.

  1. Sant, så sant! Det kan ju vara roligt att jobba, men det får liksom inte ta överhand. Svår balans det där.

 5. Det är egentligen inte så svårt alls, att “downshifta” som du kallar det. Vi gjorde det för flera, flera år sedan. Mindre jobb=mindre pengar (åtminstone för många av oss) men mer tid att leva. Har man bara kommit till den slutsatsen att man verkligen, verkligen prioriterar levande, närvarande liv med nära och kära, trädens sus och en katt i knäet så är man nästan framme. Det där med “klarasig” (ekonomiskt) är ju i sanning en prioriteringsfråga det också…rent faktiskt kan vi alla klara oss på rätt lite. Vart går pengarna man tjänar.. många utemåltider, resor hit och dit,bil, båt, flera fastigheter, sparkontot för att kunna känna sig “trygg och oberoende” (det är verkligen bara en känsla som inte står för mycket, kommer olycka eller sjukdom eller nåt så kan man bara sakna inte sina penga på kontot utan all den tid man inte hade med dem man älskar) Det kan vara en omställning som kostar på på flera plan, men för oss har det varit SÅÅÅ värt det. Så tacksam att vi vågade inleda den process som ledde oss till ett enklare, friare, renare, mer levande liv. Ett liv där vi är mycket mera närvarande i oss själva, nuet, varandra i familjen, ja, hela alltet på ett sätt som är svårt att beskriva. Ingen av oss hade superinkomster, feta bankkonton eller “familjepengar” i stora högar när vi började vår väg mot friheten. Vi bara gjorde det ändå över en period på knappt två år. Valde att behålla, valde att få mera av, valde att vara utan…och stod för våra hjärtans val sedan även när vi inte längre kunde göra vissa saker som varit självklara innan. Det kostade som sagt, ibland, men bara under en övergångsperiod. Friheten att verkligen leva smakar tiotusen gånger bättre än allt annat. Eftersom grunden – som vi ser det- till allt gott i livet läggs på bästa sätt när vi hinner vara stilla till kropp och själ på vårt eget sätt. Just när vi behöver det och inte två timmar inbokad “egentid” på lördag eftermiddag. Vi skulle aldrig byta tillbaka nu. Lycka till!!!

 6. Oj så himla spännande att följa hur du tänker kring downshifting. Är så nyfiken på hur du tänker kring vilka slukhål du kommer kunna göra dig av med!
  Själv har jag aldrig riktigt upp-shiftat sen jag var student, men nu är jag i ett skede av livet där det förväntas att man ska skaffa sig en massa höga kostnader, är liksom inte så sugen på det och är glad för alla förebilder som vågar gå mot normen!
  Har själv lyssnat mycket på podden andra sätt om folk som downshiftat eller på andra sätt vågat gå mot normen. Tips!

  1. Åh, måste lyssna! TACK!

 7. Odling och familjetid. Just nu har vi ändå prioriterat tiden ganska högt då det bara är jag i familjen som lönearbetar regelbundet och på heltid. Men i framtiden är det något som jag önskar blir mer balanserat mellan mig och min man, att båda kan jobba lite lagom och vara hemma förhållandevis mycket. Och bli mer och mer självhushållande. Jag går dock på föräldraledighet efter nästa vecka, så då blir det mer hemmatid iaf. Men med ett spädbarn.. 🙂

  1. Åh, vad mysigt med bebis! Och håller med dig i alla dina tankar!

 8. Ridning. Ser så fram emot att barnen blir lite större så att de kan hänga på (om de vill). Och att teckna/måla koncentrerat! I teorin bra grej att göra med barn, mindre kul när de tröttnar efter tio minuter och börjar kasta färg på väggarna i stället

  1. Jag ar exakt samma drömmar. Mina starkaste minnen från när jag var liten var att jag satt i TIMTALS och ritade. Kanske bara var tio minuter i och för sig, men tror ändå att jag var rätt fast, hahaha.

 9. I höstas började jag en fristående onlinekurs på universitetet. Den pågick till slutet av januari och jag gjorde tre hemtentor under tiden och läste några tusen sidor. Jobbar i övrigt normal heltid. Det var vansinnigt givande. Är nu “ledig” på fritiden och helt plötsligt blir det massor av surfande om inredning igen. Det känns som slöseri med tid helt plötsligt. Mitt resultat från högskoleprovet gäller några år till så jag söker igen till våren :). Att vara 55 är absolut ingen ålder som ska sätta stopp för intressanta studier. Varför började jag inte tidigare?

  1. Men vilket härligt driv!

 10. Du vet mitt svar på denna fråga. Flytta till Värmland! Att downshifta var en av anledningarna till att vi landade här helt klart. Mer tid, mer pengar (pga billigare boende bla), nära till allt osv osv Komsi!

  1. Hahaha! Ps. Älskar din signatur.

Kommentera

Stäng meny