Jag och min hud – en 33-årig historia (eller 41 år?)

emmasundh.com i samarbete med L300
img_0552

Nu mina vänner ska vi snacka om något som ligger mig varmt om hjärtat. Om än problematiskt.
Nämligen hud.

Som tonåring hade jag stora problem med finnar och jag har alltid varit ganska rödflammig, ojämn och – framför allt – torr.
Som 14-åring var jag helt övertygad om att det var min hud som gjorde att jag var den eviga singeln. Det var på grund av den som David i 9b aldrig ville titta åt mitt håll. Den fula huden var grunden till allt ont. Så var det.
Och det gjorde ju inte saken bättre att folk kommenterade.
Ni vet, när man är bräcklig tonnis så räcker det ju med en liten sketen kommentar om en finne eller torr panna för att man ska bli damaged for good. Och som folk kommenterar alltså. Pust. Stånk. Mitt ansikte var som en anslagtavla.

Jag var så ofantligt medveten om min hud. Jag tänkte på den ungefär en gång i sekunden, om plitan och torrheten syntes. Funderade på om ALLA tittade och synade den just i detta nu. Om de såg att jag försökt sminka över en finne. Eller om det faktiskt kanske var så att jag hade fått hundra nya finnar sedan jag sist tittade mig i spegeln. Och som jag sneglade på mina kompisar sammetslena hy. Jag kan fortfarande bli helt betagen av blotta åsynen av någons välmående hy. Vi kan väl milt kalla det avundsjuka.
För är det något jag inte har så är det just det.
Huden alltså. Som jag försökte bekämpa den. Krig varje sekund. Varje minut.
Min räddning blev foundation. Under den gömde jag mig i åratal. Och gör ju faktiskt fortfarande om sanningen ska fram.
Trots att finnarna försvann med åren, så kändes det som jag blottade strupen när jag visade hud.

Genom åren har jag testat M Ä N G D E R av hudvårdsprodukter; billiga, fullkomligt svindyra, ekologiska, icke-ekologiska, mer eller mindre bra eller dåliga. Det har jonglerats med serum, ansiktsmasker i diamantetuier, ansiktsanalyser, behandlingar och klickar av otaliga ansiktskärmer. Men ja, torrheten och jag är en lovestory with no ending.
Men nu känner jag mig redo att avsluta detta livslånga kärleksförhållande.
Jag ska banne mig hitta en rutin eller kräm som fungerar.

För ett par månader blev jag inbjuden till en pressfrukost som L300 bjudit in till och under eventet fick gästerna göra ett hudtest. Jag tror jag skrev om det på bloggen då, för hudterapeuten kunde konstatera att min hud var 41 år gammal. Trots att det i mitt pass står att jag är 33. Gaaaanska så knäckande även om det inte kom som en chock. Jag är ju som sagt en riktig torris.
Hudteapeuten frågade om huden stramade efter att jag tvättat ansiktet och om jag kände att jag behövde smörja in mig med en gång? Eh. Ja.
Det är liksom inte riktigt läge att ta en promenad genom lägenheten och vänta på att jag får feeling att smörja in mig. Jag MÅSTE smörja in mig. Bums.
Jag fick med mig ett kit med hudvårdsprodukter hem och jo, nog blev det lite bättre alltid.

Nu har L300 släppt en ny serie med produkter, Ultra Sensitive, som bygger på hudens egna ingredienser och som är anpassade för sådana som mig (som har känslig, torr hy som behöver lite extra kärlek), så nu tänkte jag se om jag kan få bukt med min 41-åriga hud. Det blir med andra ord ett litet test som jag tänkte följa upp lite senare med en recension. Och som den grävande journalist jag är ska jag så klart se om en hudterapeut kan datera min hud efter behandlingen och se om den fortfarande är 41 år.
To be continued.

img_2177

Är du också en torris? Känner du dig igen dig?
Om du också vill ge din hud lite kärlek, så kan du gå in och göra L300:s hudtest där du får smarta tips hur du kan ta hand om din hy. Bra va?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Jag känner igen mig i din resa, blir intressant att höra hur det går. Funderar på innehållet i produkterna, är de fria från hormonstörande ämnen och nogolunda ok att spola ned i avlopp, tänker i miljöperspektiv?

 2. Också en torris samt super känslig hud! Får röda prickar för ingenting. Köper bara eco produkter. Avène Cleance Hydra som jag köpt på Apoteket funkar dock super bra med min känsliga hud. Mycket intresserad av att höra vad du har att säga om de här krämerna sen! 🙂

  1. Tusen tack för tips!

 3. Åh, jag känner igen mig så fruktansvärt mycket! I känslan, oron, att alltid vara så medveten om sin hud. Har oerhört svårt att visa naken hud, trots att den nu är mycket bättre.

  Om det skulle vara så att L300 inte funkar för dig så vill jag verkligen varmt rekommendera Estelle & Thild BioCalm Optimal Comfort Rescue Oil. Det är en ansiktsolja som är helt perfekt för bråkig, torr hy som lätt får finnar. Älskar den! Och min hud älskar den.
  Kan också rekommendera rengöringen Olive Cleansing från Maria Åkerberg som är så mjuk och krämig. Den masseras in på torr hy och sen sköljs av, gärna med hjälp av en cellulosasvamp eller ansiktshandduk.

  Vad du än testar hoppas jag innerligt att det hjälper, för jag vet hur jävligt det är.

  1. Åh, tusen tack för tips! En kan ju aldrig få nog av sådana här tips känner jag.
   Kram emma

 4. Hej! Jag tycker att du ska prova Maria Åkerbergs ekologiska produkter. Det finns fantastiska ansiktsoljor och krämer lämpade för torr hy. Det är iaf min övertygelse att skippa artificiella mjukgörare i vanliga krämer. Lycka till!

  1. Tusen tack för tipset!

Kommentera

Stäng meny