Influencers x hållbarhet = går det?

Hej på er! Alltså vilka fantastiska frågor ni skickat in på tema hållbarhet. Tankeväckande, intressanta och ibland som en tarmsköljning, hehehe. En fråga vill jag svara på redan nu, för jag tycker att den är så sabla viktig. Och stundvis svår. Den kommer här:

Q: Ja vad bra med frågestund! Min fråga lyder såhär: Du tipsar ju ofta om att göra om hemma och även om saker man kan köpa i Family Living. Visst, det är ekologiska saker, men ändå, konsumtion är ju inte bra för miljön. Hur tänker du om ditt ständigt förnyande av hemmet (typ måla om å fixa köket bara några år efter ni renoverade det) vs. hållbarhet och klimatpåverkan. Dina läsare influeras av det du gör och skriver (det är ju därför det heter influencer) och jag tänker att den här hetsen med att ha ett fint hem, barn med superfina kläder, ständig förändring hemma etc driver oss till konsumtion. Hur ser du på detta? Hur tycker du att influencers (alltså självklart inte bara du) kan minska konsumtionen snarare än (som det till största del är nu) uppmuntra till den genom att vara levande reklampelare?
A: Hej! Detta är den fråga som jag gnetar och centrifugerar i mitt huvud precis varje dag. Hur påverkar jag? Hur VILL jag påverka? Och hur vill jag INTE påverka.
Jag är en influencer och jag jobbar med styling och inredning. Det är inte alltid att hållbarhet rimmar så himla bra med att fylla  flöden med aldrig sinande inspiration och tips. Men jag hoppas att jag ändå kan axla både inspiration och hållbarhet och hitta min egna hållbara stig mitt i allt det där.

Det här med ständig förändring som du skriver om, där tar jag av mig hatten och säger att du har rätt.  Jag försöker alltid optimera och har alltid projekt på gång, men det innebär inte att jag alltid konsumerar nytt eller vill inspirera till att göra det i en faslig takt. Tvärtom. Jag vill visa att en kan göra en trendig sittpall (sådana där som syns i VARENDA inredningstidning just nu) av en gammal sypall, att barnens kläder är hållbara och återanvända och att en kan göra barninredning av kartong från soprummet.  Jag går loss i återvinningen och skapar leksaker, jag återanvänder trasiga grejer och gör dem till nya eller gör en gunga av en lastpall. Men ja, jag inspirerar till förändring, fast jag i mitt huvud vill visa på att det finns hållbara, kreativa och långsiktiga alternativ till de hastiga och kortsiktiga.
Vi bor inte i något stort slott, men jag fyller gärna våra 82-ish snabbstädade kvadratmeter (som räcker mer än väl för fyra personer) med vackert begagnat. Visa att ett hem kan vara relativt litet (vilket i sig är hållbart) och kan växa fram över tid. En behöver inte köpa allt i ett svep, utan kan sakta skapa ett hem. Inreda för livet. Vänta och låta det ta tid.
Och det blir jag bättre och bättre på. Jag blir mer selektiv och hård i förhandlingen med mig själv.
Istället för att köpa en möbel som funkar nu så väntar jag till jag hittar något som kan stå där för all framtid. Sedan har jag ju det lite förspänt på temat hållbarhet och hem också ska tilläggas. Det är lätt att vara hållbar i en stad med en uppsjö av kollektivtrafik, auktionsverk och secondhandbutiker, återvinningsstationer och bilpooler. Det är en ynnest, helt klart.

2L3A8128-diy-barnrum-sänghimmel himmelsäng

Det finns en annan aspekt som jag också skulle vilja prata om. Det här är mitt jobb.
Och här är det inte helt lätt ska jag säga, men jag är kreativ och hittar hela tiden nya stigar att nässla mig fram på. Den här bloggen och mitt yrke som journalist/stylist bygger på att göra reportage, samarbeten, reklamjobb och få läsarskaran att växa. Och när det kommer till hållbarhet så gäller det att ha tungan rätt i mun, tänka från alla tänkbara vinklar och lägga ner tid på research. Försöka styra in jobben och samarbeten på hållbarhet, sälja in miljösmarta reportage och även granska där jag kan. Ställa frågor, trycka på och önska bättre. Men också balansera denna svåra: ta upp klimatfrågan och samtidigt behålla läsare. Det är inte helt enkelt. Många letar sig in i sociala medier för att drömma sig bort, inte få en reminder om exakt hur många som kommer att dö de kommande åren på grund av den där klimatkrisen. Jag försöker hitta en gyllene balans där jag kan inspirera, men ändå prata allvar och inge hopp.
I mitt jobb ingår också att göra samarbeten, vilket är sinnesjukt roligt, fritt och kreativt. Och här vill jag alltid kunna väva in hållbarhet på ett eller annat vis.
För att kunna driva en hållbar blogg tackar jag nej till stora summor pengar för att kunna leva och jobba så troget min vision som möjligt.
Det hade ju varit himla lätt för mig att “gilla” hållbarhet lite trendigt skönt så där, men inte leva efter det. Hylla en ekologisk tischa, men sedan ta flyget till Mexico för att spränga in lite najsa semesterpics iklädd en bikini. Och fakturera en göttig summa pengar för det.  Men jag gör inte det. Jag tummar inte. Jag skriver inte om hållbarhet för att det är en trendig grej, utan det är detta jag andas, det har blivit min största och viktigaste punkt. Pengar kommer i andra hand.
Hållbarhet i första. Jag vill att det är SÅ vårt samhälle ska se ut, det är SÅ jag vill att världen ska styras och efter den prioriteringsordningen som politikerna ska fatta sina beslut. Hållbarhet först, pengar sen. Så då måste jag också leva så. Det är banne mig inte alltid lätt, men det SKA gå.
En sak som är viktigt att komma i håg också är att jag gör många DIY- och inredningsreportage för tidningar, men använder mitt hem som kuliss. Det ser kanske ut utifrån att jag inte gör annat än förändrar, men det är rätt och slätt jobb. Och istället för att fara kors och tvärs över stan så använder jag ofta lägenheten. Som detta halljobb tills exempel. Där inspirerar jag att skapa själv och återbruka, och använder min hall som skal.

Men hur påverkar jag då? Hur för jag fram uppdrag hållbarhet? Exempelvis så gör jag mestadels DIY av material från källsorteringen (som annars skulle slängas), handlar till 95% begagnat (de sista 5 % har jag högra krav på), har återkommande köpstopp av nya ting (senast mellan januari-mars 2018), har öppet skrivet att jag aldrig mer kommer att flyga, äter vegetariskt, har sålt bilen, inreder i vintage, anordnar loppisar på tema återbruk (senast i raden #Kransenloppis till förmån för Stockholms stadsmission), åker tåg överallt (till och med till Frankrike), har skrivit en bok på temat återbruk och hållbarhet (“Vintageparty” tillsammans med Louise Lemming och Linda Hansson), har drivit en vintagebutik (med Vintageparty-gänget), skriver återkommande om hållbarhet i tidningar, sätter press på företag och upcyklar istället för att byta ut. Jag tar de där jobbiga diskussionerna med de jag håller kär. Det är förbannat jobbigt. Men jag gör det. MÅSTE göra det.

Jag hoppas att jag kan inspirera att skapa en egen stil – både gällande kläder och inredning – istället för att följa trender som känns hutlöst omoderna om några år. Jag blir bättre på att inreda för livet snarare än att kapsla in en trend. Har samma kläder, men i nya kombinationer (hur många gånger har ni följare inte sett den här klänningen). Det är för mig hållbart. Men jag vill också någonstans inspirera till att nöja sig. Att saker och ting inte behöver förändras så drastiskt. Det är svårt i ett samhälle som hela tiden hungrar efter något, oklart vad.

Jag hoppas innerligt och tror ändå att jag inspirerar att leva hållbart, vågar skriva om klimatfrågan, vågar vara obekväm, påverka och gör skillnad.
Och här tycker jag att jag blir bättre och bättre på det. Att tänka långsiktigt.
Det känns som jag hela tiden öppnar nya luckor i mitt medvetande, blir lite smartare, mer medveten och mer hållbar. Jag är inte perfekt, men jag hoppas bli klokare med tiden.

Det är just sådana här ord, kommentarer och frågeställningar (som kanske bränner lite i början när en känner sig lite dålig och otillräcklig) som gör att jag taggar till. Det vore otroligt om jag var helt fläckfri och kunde förmå mig att leva helt hållbart utan någon form av hjälp och input. Och det är där ni kommer in. Jag lär mig bli smartare med hjälp av er. Jag inspireras. Men ibland vill en bara lägga sig ner på en varm strand på andra sidan jorden och zooma ut. Men jag det gör jag inte. Jag stannar på marken. Lika mycket för min skull som för er.  Jag ger mig själv inga parenteser (som att “jag lever ju så hållbart, så därför kan jag unna mig en resa till Gran Canaria”). För jag vet att det inte finns någon budget som delas ut som en får förvalta efter sina drömmar. Men jag är inte fullkomlig och fläckfri. Blott en människa som lär mig.
Men i min strävan efter att leva hållbart är jag också utsatt. Hade jag drivit en skön blogg  om vintage utan ett uttalat hållbarhetsperspektiv hade jag nog hamnat under radarn. Glidit genom internet. Men nu är jag mitt på radarn. Som en stor röd, enorm fläck som alltid synas i mina val. Det är förmodligen inte influencers som reser fem gånger i månaden som får den största hopen av frågor kring hållbart levene, utan den som sticker ut hakan och hyllar hållbarhet som den enda rätta vägen. Men jag är gärna den personen. Jag MÅSTE vara den personen. Och jag ifrågasätts gärna (även om det så klart kan vara lite jobbigt stundvis, men inte mindre nödvändigt för det).
Ibland vill jag bara försvinna utanför radarn. Inte för att jag vill dra på shoppingresa till New York, utan för att jag bara vill vara … jag.

Angående Family living så tipsar jag ju om både begagnade och nya, ekologiska och giftfria ting, lyfter kvinnliga kreatörer och DIY:ar av återvinning eller gamla prylar.  Jag hoppas att jag kan inspirera människor att konsumera smartare. Tänka i ett längre perspektiv och att lägga en dyr peng på en enda grej, istället för att köpa hundra av skitkvalité (eller ett dåligt material). Låta den gå i arv. Inte slängas på tippen. Men jag inser att jag kan göra mer. Därför mejlade jag faktiskt Family living i samma veva som jag såg din kommentar och frågade om vi kunde lägga in en puff på mina sidor där det stod “Shoppa med måtta – tänk på miljön”. De hurra-ropade och i nästa nummer är den där meningen med. Tack vare dig.
Och hur påverkar jag där då? Om nu någon ska göra shoppingssidor så är det jag tänker jag. Om shoppingsidorna ändå finns där så är det väl bra att det nästlar sig in hållbarhet just där. Inspirera, informera och samtidigt sakta men säkert (men gärna snabbt) få folk att få in hållbarhet, medveten shopping (alltså att inte konsumera så mycket) och klimattänk i sitt undermedvetna. Där kan jag verkligen göra skillnad.
Det här är precis samma tankesätt som jag hade när jag jobbade på Vecko-Revyn back in the days. Alla feminist-polare undrade vad jag skulle där och göra, men jag svarade att det är ju just där jag kan påverka innehållet så det blev feministiskt och starkt. Och även hållbart. Jag vill inte predika för redan frälsta – jag vill pilla upp en liten tanke, så frön och gör skillnad. Ge verktyg och låta människor använda sin egen kreativitet.
Men ja, det är problematiskt, det kan jag hålla med om.

kök inredning emmasvintage

Angående köket ( i gamla lägenheten) så plockade vi ner överskåpen när vi flyttade in där för sju år sedan. Vi har haft skåpen på vinden som förvaring istället. I somras satte jag upp en list ovanför diskhon (av gamla, upp-och-ned-vända tavellister som jag hade på vinden – superenkelt!) målade vi om köksluckorna på underskåpen. Anledningen? De höll på att vittra sönder av fukt som hade letat in sig i skador i lacken (framför allt på luckorna under diskhon), så istället för att byta ut dem, lackera om dem i samma stil eller vänta på att de skulle gå sönder av fuktskador så målade jag om dem. Gav dem en ny chans med färg med vilken en kan bättra på genom åren. Inte behöva byta ut en perfekt lackad yta med en rispa, utan dutta på när det behövs. Det är något jag verkligen vill inspirera till: Få in tänket: Hur ska jag göra om den här går sönder? Hur kan jag rädda den här?

Men jag vill också poängtera att jag blir smartare och smartare. När vi flyttade in i vår nya lägenhet så ville jag möblera om köket och göra om, eftersom det inte är så funktionellt, optimerat och dessutom skulle det kunna bli ett eget rum (i dag inhyser köket bara köksutrustning, det får inte plats något köksbord). Det är lätt att dras med i förändringshetsen. Men jag har tänkt om. Köket är fullt fungerande och vi behöver inte ett rum till. Köket är inte min dröm, men jag gillar det ändå.
OM vi någon gång gör om köket så kommer vi behålla stommarna och luckorna så gott det går, men helt enkelt möblera om och optimera. Använda takhöjden istället för att använda bredden. Få plats med en liten kökshörna och ett ställe där barnen kan pyssla, baka och greja. Det är verkligen inget större behov, utan en dröm, så den får marinera och vagga mig till sömns.  Kanske blir det något av köksdrömmarna, kanske inte. Men så länge köket mår bra får det stå där det står.

Tack för din fråga och för att du hjälper mig att vara mer hållbar. Påminner mig. Ensam är inte stark. Särskilt inte i hållbarhetssammanhang.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 25 kommentarer

 1. Tycker så himlars mycket om dig (så som man kan tycka om nån man inte känner osv). Du svarar så rent och ärligt och öppet och och och…! Tack för allt du gör och låter oss ta del av det! Fina männscha!

 2. Tack.

 3. Baam! Du är grym! Fortsätt inspirera oss till smartare val. Du gör skillnad.

 4. Tänkte bara säga (skriva) att jag tycker du inspirerar på ett hållbart sätt. Det är fint med en influenser som gör något annat av utrymmet än allt det klassiska (som jag är dödstrött på). Jag är så trött på många av bloggarna som äter “platbaserat”(=”hållbart”) och sen flyger en weekend till New York. Då känns det kul att kunna läsa en blogg som är någonting annat och att du kan leva på att inspirera på ett mer hållbart sätt!

 5. Tack för att du tar upp och vågar skriva om det här! Otroligt viktigt och bra!

  Sen funderade jag lite kring valet av färg när du målade om. Det blev himla snyggt och kulörerna var det inget fel på men jag tänkte att du som miljömedveten person kanske inte valde vilken färg som helst? Och vad händer med penslar och sånt när en målat färdigt? Det står i många “vanliga” färghandlares informationsblad och på burkarna att man inte ska tvätta penslar och dylikt i vasken utan helst slänga dem eller lämna in färgrester till miljöstation. Det kanske är något som är värt att påpeka i blogginlägg när den vanliga färgfackhandelns färg används? Det är många som missar detta och spolar därför ut en hel del plaster och annat i avloppet. Därför kanske det räcker med en liten påminnelse från din sida om hanteringen efter målning eller motivering vad för typ av färg som används och varför?

  Miljöpåverkan är något en aldrig kommer undan från och jag tycker du gör ett fantastiskt jobb i att motivera och peppa till att leva så miljömedvetet det bara går! Så heja heja, fortsätt så!

  1. Hej och tack för din kommentar! Ja, jag använde en svanenmärkt färg, men färg ska ju ändå inte ut i vasken och vattnet. Det behövs helt klart guider hur en ska göra. Lägger till det i de blogginlägg som nu ligger uppe. Superbra input! Kram Emma

 6. Blev så glad av det här inlägget, liksom många av dina andra inlägg på liknande teman (men även andra såklart). Kommer mig oftast inte för att kommentera och berätta det, även om jag ofta tänker att jag ska. I alla fall, tack för att du skriver så bra om detta!

 7. en applåd!

 8. Det är dina hållbarhetsinlägg som gör din blogg och dig som influencwr riktigt intressant, tycker jag! Gillar även dina inlägg om inredning, kläder, barn m.m., men det är när du skriver inlägg som detta, om att sluta flyga osv som verkligen får mig att känna ”wow!”! Jag hoppas verkligen att du fortsätter med detta viktiga och inspirerande jobb!

 9. Tack för ett superbra inlägg! Vill inflika min syn på det här med köksrenovering. Resonerar själv som så att pga att det finns en andrahandsmarknad för gamla köksskåp, kranar, diskbänkar mm så blir grejorna återanvända vilket minskar belastningen på miljön. Så våra köksskåp, som kommer från en av de där stora och billiga leverantörerna, kommer att kunna glädja någon annan i framtiden samtidigt som vi kan köpa någon annans gamla funkisköksskåp i trä som passar vårt hus. Dessa kan vi med lite finurlighet passa in, slipa, måla etc och huset kommer att få tillbaka ännu en del av sitt ursprung utan för stor påverkan på vår planet. Naturligtvis så kommer vi inte att byta ut det köket utan endast ägna oss åt byggnadsvård även här.

 10. Tack Emma! Vilket ärligt, reflekterande och generöst svar! Jag är en sån som blir inspirerad av dig att tänka hållbarare och smartare ❤ Du impar ständigt! Heja dig!

 11. Jag är så glad att du satsar på hållbarhet just i kombination m färg, form, styling, vintage å allt som är sådär inspirerande m din värld. Vi är enkla varelser, vi människor och lockas till olika saker och ditt tilltal funkar verkligen på mig. Att inspireras till tusen och samtidigt få viktig tung info om hållbarhet. Hållbarhet ska inte vara torrt å skuldbeläggande. Det måste kännas lustfyllt och roligt för att alla enkla varelser skall dras m i svängen! Tänker att folk som har ett kreativt behov (vi är många) kommer att må dåligt av att behöva skala av både inspiration och utövande och behöver istället hitta verktyg för hur vi kan leva och agera hållbart. Lära oss att det är fult att bara konsumera rakt av och fint att tänka några extra varv och pussla för hållbarheten. Fler influencers i olika stilar borde verkligen ta hållbarhet som en mission. Tack för att du är så bra som både inspirerar estetiskt och etiskt!

 12. Heja dig!

 13. Jättebra inlägg! Gillar att du verkligen svarar ordentligt på frågor , även om du först tycker de är obekväma. Och vilka svar sen:)
  Fint och ärligt:) Jag är långt ifrån lika miljömedveten som du är, men dina inlägg om miljö och hållbarhet får mig att tänka till lite mer.

 14. himla bra fråga! och himla bra svar! jag kan bli så trött när jag läser bloggar som länkar till snygga kläder och möbler etc som jag blir inspirerad av och önskelistan blir längre och längre. jag dras ju med! jag förstår verkligen dilemmat, och jag tycker att du sticker ut och är klok och modig. heja dig!

 15. Tack för ett svar med samvete. Du gör ett fantastiskt jobb och skriver en underbar blogg! Jag är övertygad om att din röst behövs och bör höras och att du kan förändra, både bloggvärlden och den “riktiga”!

 16. Heja dig! Jag tycker att du är fantastisk som kämpar på, och inspireras mycket av dig. Jag står själv inför renovering av en lägenhet, och det är så mycket svårare att göra miljövänliga och giftfria val än att köpa första bästa billiga burk färg på Rusta. Ibland önskar jag att jag inte brydde mig så mycket, men samtidigt så är det så himla viktigt att tänka på miljön, och jag har liksom inget annat val. Vad använde ni förresten för färg på köksluckorna? Tycker de är så tjusiga 🙂

 17. Vill bara ge dig en stor eloge för det här inlägget. Det märks tydligt i bloggen att ditt klimat- och miljö-tänk är på hög nivå och att du konsekvent försöker att ha det med i allt du gör och försöker utmana digsjälv. Samtidigt är ditt jobb inte att vara beslutsfattare eller klimatforskare, det måste man som läsare ha i åtanke. En stor anledning till att din blogg blivit en av mina favoriter är att jag här blir inspirerad (ofta till rena livsstilsförbättringar, inte till konsumtion) och får lite verklighetsflykt, men utan att få den där dåliga känslan i magen som kan infinna sig när jag läser bloggar som okritiskt beskriver konsumtion och flygresor. Din blogg ger mig istället hopp! Fortsätt som du gör, du behövs!

  1. TUSEN OCH ÅTER TUSEN TACK för den här kommentaren. Den ger mig sådan styrka! Kramar Emma

 18. Yeah! Inspirerande, ärligt & genuint! Tack

 19. Hej! Jag vill bara säga att jag verkligen tycker att du lyckas med precis det du skriver! Du inspirerar åtminstone mig till att leva mer hållbart, till att tänka alternativt – men på ett härligt sätt. Hemmet eller garderoben kan liksom vara minst lika härlig fast den är hållbar, vilket du visar på ett strålande sätt. På så vis blir din blogg feel good-inspiration men med ett godare samvete. Vill också inflika att jag läste Veckorevyn när jag var i 15-årsåldern och att jag minns än idag att jag älskade dina sidor 🙂

 20. Du inspirerar mig att tänka efter några extra varv i vardagen och ta mer hållbara beslut! Gång på gång på riktigt! Heja dig!

 21. Tack för en ärlig och genuin blogg som också sätter mänsklighet i centrum <3

 22. Men hey! Ramlade över din sida när jag försökte hitta nån influencer angående miljön. Om jag är imponerad? Verkligen! Världen behöver mer personer som dig.
  Precis startat min blogg i England, dock är jag mer inriktad mot djur och natur MEN de går hand i hand. Låt oss tillsammans ge denna värld en chans att komma tillbaka.
  Tack för ett bra inlägg.

  1. Lets!

Kommentera

Stäng meny