Hållbart och värmande till barnen

 – Annonssamarbete med Polarn o Pyret – 

Temperaturen sjunker, det börjar bli höst på allvar och ullen åker fram. Både i form av underställ till barnen och DIY:ad tofs-girlang i barnrummet.
Ull är ett fantastiskt och slitstarkt naturmaterial som andas och värmer som inget annat. Naturens eget supermaterial! Det värmer till och med när det är blött.
Som jag skrivit om tidigare här på bloggen så sportar vi på lager-på-lager-principen för att barnen ska kunna hålla sig så varma som möjligt, men också kunna skala av om det är kyligt på morgonen och varmare på eftermiddagen.

De riktigt kyliga dagarna bär de ullunderställ från svenska Polarn o Pyret närmast kroppen. Vi har både ärvt och köpt sådana här ullunderställ och hållbarheten är genial. Förutom att ull är självrengörande (hallå, genial grej) och därmed inte behöver tvättas så ofta (det räcker gott med att gnugga bort fläckar och vädra), så är plaggen tidlösa. Det gör att de här plaggen håller LÄNGE.
Polarn o pyrets tanke är att kläder ska kunna ärvas många gånger om, något som jag tycker fler märken borde ta efter.
Apprå på det, visste ni förresten att Polarn o pyret har en köp-och-sälj-del för begagnade Polarn o Pyret-kläder på sin sajt? Heja!

Mina ungar vill helst bära underställ dygnet runt (det har de efter sin ömma far) för det är lite som en bättre pyjamas. Underställen andas, håller värmen och kliar inte.
När jag tänker efter kommer de nog få använda de här som pyjamas nästa gång vi åker till torpet. Det blir finemang det!

Ull är ju dessutom ett fenomenalt pyssel-material. Den här tofsgirlangen snodde jag ihop med lite garnrester jag hade hemma.
Ett billigare och klimatsmartare piff till barnrummet får en leta efter. Blev himla fint tycker jag!

Hur tar en hand om ullplaggen då? 
– Vädra istället för att tvätta. Tvätt sliter på kläder i största allmänhet.
– Gnugga bort fläckar med en trasa istället för att tvätta hela plagget. Ull är som sagt självrengörande.
– Om du måste tvätta plagget så använd ett tvättmedel som är anpassat för ull så sliter tvätten mindre.
– Rispas det upp ett hål i plagget? Laga det snabbt så det inte blir större.
– Förvara dina ullplagg vikta i en låda (inte på galge).
– Lägg i en bit cederträ i garderoben eller i byrålådan så håller du ohyra borta.

Genom att ta hand om dina ullkläder från Polarn o pyret håller de längre och kan ärvas många gånger om.
#teamull

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Så fina! Är de super wash behandlade?
  /Kessica

 2. Hej Emma!

  Pop superwash-behandlar sina ullkläder. Det känns varken sunt för barnen eller miljön. Handla istället ekologiska obehandlade ullunderställ från t.ex. Dilling eller Näva.

  Läs mer om superwash: https://www.polarnopyret.se/ull-till-barn
  https://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/super-wash/

  Toppen om du kan sätta press på pop!

  Jag vet att superwash används för att plaggen ska gå att köra i maskin, men vet du att obehandlade ullkläder faktiskt inte alls behöver tvättas fesljummet. De går att koka! Det är de snabba temperaturskillnaderna samt centrifugerandet som tovar och krymper ullen. Lägger du plaggen i kallt vatten, kokar upp och låter dem ligga i vattnet pch svalna för att sedan skölja i samma temperatur så är det inget problem!

  1. TUSEN TACK för din kommentar!
   Jag ska DEFINITIVT sätta press på POP!
   Varma hälsningar
   Emma

  1. Toppen!

 3. Intressant med POP är också att deras “Eco” märkning inte alls betyder ekologisk utan är deras egna påhittiga förkortning för Environmentally Conscious Option. Så himla himla dåligt, inte själva grejen i sig antar jag utan att ta en etablerad märkning som står för en sak och hitta på en egen tolkning för det. De skriver dock att denna märkning ska fasas ut nu, men frågan är hur många de lyckats lura genom åren?
  https://www.polarnopyret.se/popcares/markning
  Har helt slutat handlat på pop efter deras “uppdatering” av sortimentet vilket betyder att de gått ifrån deras klassiska unisexmode till att göra babyblått eller babyrosa med volanger på allt som är tänkt till snippbarn. Värdelöst.

  1. Hej och tusen tack för din viktiga kommentar! Jag har skickar vidare dina frågor till Polarn och hoppas på bra svar!
   Stor kram emma

 4. Mitt tips är att använda en ullkur då och då, ett slags återfettande sköljmedel som förser ullplaggen med lanolin, då blir kläderna vatten- och smutsavvisande och håller längre eftersom man inte behöver tvätta dem så ofta. Finns att köpa från t.ex. Sonett på Jordklok eller Apotea.

  1. Tack för tips!

Kommentera

Stäng meny