15 steg till en hållbar jul + #skraltundergranen

Jag älskar julen! Jag är barnsligt förtjust i allt från julpyssel till julbak, så med 46 dagar kvar till jul så kommer här en lista för hur en kan fira en så hållbar jul som möjligt. Med omtanke för nästa generation!

– Var ute i god tid. Börja planera julen redan nu, så undviker du sista-minuten-köp, impuls-shopping och ohållbara fallgropar. Gör en plan för vilka julklappar du ska inhandla, hur de ska inhandlas, gör en budget och stick to your plan!

– Ta tåget i jul. Ska du resa bort över jul? Har möjlighet att ta tåget? Gör det och låt andra se det! Det är inte bara klimatsmart att ta tåget, jag tänker att vi tillsammans (genom att alltid dela bilder på sociala medier när vi väljer tåget) förskjuter normer. Maria Soxbo har skrivit om det så bra här. Själv ska jag fira jul i Stockholm, men piper till Värmland i mellandagarna. Med tåg så klart!

– Pyssla med naturen. Kanske låter lökigt, men ännu mer lökigt är det ju att stora kedjor säljer guldfärgade kottar, ekollon och kvistar och paketerar dem som juldekorationer när det fullkomligt dräller av allt detta i utomhus. Bara att plocka in, torka och måla med en miljövänlig färg. Lätt som en plätt – och snällt mot plånboken.

jul vintage hållbarhet hållbar miljö duk julgran

– Skippa importerade blommor. Tidigare har jag frossat i allsköns snittblommor året om, men det ger mig fadd eftersmak numera. Det känns inte hundra när en tänker på att många blommor tar flyget hit, säljs för att försköna hemmet en vecka och sedan vissna. Fråga din blomsterhandel efter klimatsmarta alternativ som inte flugits in (om du vill ha blommor till jul) eller gör om jag: måla ett kala kvistar i miljömärkt guldfärg och ställ i en vas!

– Klimatsmarta företagspresenter. Många företag vill hylla sina anställda genom att ge bort en liten julklapp. Fin tanke! Ännu finare är det om klappen gör något gott för världen och inte belastar miljön ytterligare. Peppa ditt företag att ge bort klimatsmarta julklappar i år.

– #skraltundergranen. 2018 förväntas svenskar spendera 23 miljarder kronor på julklappar. Med FN:s klimatrapport färskt i minnet skaver den siffran en aning. Överbelamrade Disney-julgranar känns helt enkelt bara vulgära. Så därför hakar jag på hashtagen #skraltundergranen som alltså handlar om att visa upp sin julklapps-minimalistiska julgran i flödet. Ju färre julklappar desto hetare!

– Hållbara julklappar. Vad är en hållbar julklapp? Kvalité istället för kvantitet, tillverkad i vettiga material och med en lång livslängd. Inte bara hållbarhetsmässigt, utan även trendmässigt. Kommer den här julklappen älskas lika mycket om 10 år? Kan den gå i arv? Begagnat eller återbrukat är så klart bäst, men jag vill också slå ett stort slag för att köpa EN önskad klapp, istället för en massa på-skoj-bös. Eller varför inte ge bort en upplevelse? En utflykt med vinterpicknick, varm choklad och snälla ord? För det är väl det julen handlar om egentligen? Att umgås och göra göttiga grejer.

– Skippa julpappret. Slå in paketen i sådant du har hemma. Tapetstuvar, boxar, tidningspapper, tygbitar eller redan använt papper. Det finns inget trendigare än skrynkligt inslagningspapper. Tjoffa på lite jutesnöre, en grankvist och julklapparna är klara. Och gör som de gjorde förr: spara inslagningspappret och återanvänd! Det är ju helt galet att vi slår in julklapparna i papper som ska tittas på i ett par minuter, rivas söder och sedan slängas. Nä, bättre kan vi!

– Vegetariskt julbord och hållbara val. För in vegetariska alternativ på julbordet. Vegetariska köttbullar, Janssons frestelse med champinjoner eller smarrig, rostad grönkål. Skapa nya – hållbara – traditioner! Dra ner på exotiska  apelsiner och gå istället loss på svenska, vackra äpplen. Och sist men inte minst: Dela ditt vegetariska julbord i sociala medier, för det är ju så vi förskjuter normer kring vad ett julbord är.

– Skippa palmolja. Undvik julgodis och pepparkakor med palmolja, för ju mer palmolja som konsumeras desto mer regnskog skövlas (för att ge plats åt palmplantage).

– Julmat i dagar tre. Ta tillvara på julmaten – även efter julafton. Ha restfest av det som blivit kvar och minimera matsvinnet.

– Miljömärkta ljus! Jag älskar levande ljus, det är ju synonymt med julen. Men skippa paraffinljus som är tillverkade av fossilt bränsle. Köp stearin- eller bivax-ljus istället, och se till att de inte innehåller palmolja.

– Släck stjärnorna! Det är få saker som är så tacksamma i november som adventsstjärnor och adventsljusstakar. Men släck dem när du går hemifrån.Jag blir tokig av alla stjärnor som står och pruttar ut värdefull energi mitt på blanka dagen.

– Välj en svensk gran. Vilken gran är mest klimatsmart? Jojomänsan, det har jag tagit reda på. Det är helt vanliga svenska granar som vuxit upp nästgårds. Ju närmare desto bättre. Har du inte egen skog så är KRAV-märkta granar bäst. Kungsgranar och andra flashiga granar kräver generellt sett (om de inte är KRAV-mäkta) ofta bekämpningsmedel och mer gödsel, så skippa dem. Svensk odlad gran är inte heller pjåkig ska tilläggas. När julen är slut så lämnas granen in till återvinningsstation för att göras till flis som används värmekraftverk. En gran ger energi för att köra tre-fyra maskiner med tvätt. Inte illa. Och ja, skippa plastgranen.

– Prata om klimatet. Julen handlar i mångt och mycket om att träffa familj och vänner. Våga prata om klimatet, för vi sitter ju ändå i samma båt. Berätta om din oro och fråga om råd. Tillsammans är en stark!

Vad är ditt bästa tips för en klimatsmart jul? Berätta i kommentarsfältet!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 30 kommentarer

 1. Vill tipsa om att det oftast finns massor av julpynt second hand, i princip allt juligt vi har hemma är köpt begagnat och är superfint. Kommer också enbart ge bort ärvda saker till mina barn i julklapp också. Dom är fortfarande så små att dom inte kräver något särskilt, önskar sig “ett paket av tomten” och jag har turen att kunna ärva nästan alla leksaker från syskons barn, så tänker lite långsiktigt och lägger undan saker som jag sen ger bort till jul och födelsedag. Mina barn får dessutom också mest ärvda saker från mostrar och äldre kusiner. En fin överenskommelse i familjen.

 2. Hurra så bra!

 3. TACK TACK TACK för din blogg Emma! Jag tror inte det finns någon som inspirerar mig så mycket som du gör. Jag har följt dig sen jag var 15 och då minns jag att jag tänkte: när jag blir stor ska jag bli som Emma! Nu är jag (typ) stor, 20 år har flyttat hemifrån och försöker leva så hållbart som möjligt. Det är så svårt och frustrerande ibland när många männislor i min omgivning tycker att deras konsumtion m.m är struntsamma. Men blir iallafall glad av alla dina tips och känner mig peppad att göra massor för vår planet!! 🙂
  Kram Agnes

 4. Fint och härligt inlägg! Jag tänker på julen året om (!) just när det kommer till om man behöver köpa en sak, så jag håller span på alla loppisar och second hand jag besöker under året. Kan vara knepigt att hitta just det där man letar efter begagnat med ont om tid, och om julen står för dörren 🙂
  Spara presentpapper är verkligen intressant, farmor hade det som regel och vi barn kunde inte förstå hur hela skåpet kunde vara fullt, nu är man tillbaka i hennes fotspår!

 5. Hej! Inte att förglömma är att önska sig en donation till en välgörenhetsorganisation. Finns både för miljön, djur och människor.

  1. Ja!!!

 6. Tips på bra guldfärg? Svårt att hitta miljömärkt tycker jag.

 7. Min sambos familj skippar julklappar men vill alltid leka paketleken och med den budgeten (50 kr) så blir det alltid så mycket skit som ingen vill ha. Tråkig, snabb och extremt onödig konsumtion som ofta sker flera gånger pga. olika familjekonstellationer. I årets julklappslek ges istället saker man gjort själv, i vårat fall egengjord glögg i fin loppisflaska och chokladkola med salt i härlig burk. Det känns så mycket finare och vettigare ut miljösynpunkt!

 8. Vill också tipsa om att titta i källaren efter undanlagda leksaker att ge till yngre syskon, vår yngsta får nästan bara vår äldstas gamla saker som vi hittade i en bortglömd låda i förrådet.

 9. Var kan jag hitta miljömärk hobbyfärg, googlar men finner ingen bra märkning att leta efter till exempel. Gillade dina guldiga grenar!

 10. Bra tips! Miljömärkt guldfärg?… var hittar man det?

 11. Wow vilket bra inlägg och tusen tack för att du delar med dig. Det arbete du gör för miljön är så värdefullt.

  1. Tusen tack! Alltså blir så glad för din kommentar!

 12. Är så imponerad att du går all-in med miljötänket Emma, inte bara halvdant och på prat-nivå som jag upplever många andra influencers gör. Så mycket mer trovärdig och inspirerande!

 13. Hurra! Vad bra! Heja dig Emma!
  Vad sägs om att starta stora insamlingen av recept till Årets Vegetariska Julbord? Typ middagsklubben goes julbord? Det är nu en har plats med inspiration i hjärnan, december blur alltid fullt, panik, gamla klassiker…

 14. Såg en så himla bra tumregel för julklappar till barn på Pinterest (glömde dock att spara den) men tanken va att barnet får fyra paket: en sak de vill ha, en sak de behöver, en sak de kan ha på sig (alltså typ klädesplagg) och en sak de kan läsa.

  Tilltalas av tanken att julklapparna också innefattar saker som är nödvändiga, inte bara saker barnet kan leka eller roa sig med utan också sånt de kan ha nytta av. Förhoppningsvis kanske de kan lära sig lite respekt för prylar och konsumtion av det på en gång liksom, samtidigt som de får öppna lite fler paket. Kanske kan man ge det de vill ha sist så avslutar man på topp o håller intresset uppe? 🙂

 15. Har du sett det här? Https//www.kthmagazine.se/artiklar/hur-gors-det-attraktivt-att-leva-pa-sma-resurser# Alltså ett svenskt forskningsprojekt i hur det ska bli attraktivt för gemene man att leva resurssnålt. Så himla bra och viktigt och spännande!
  Ps. Tack för svar på frågan om skor 🙂

  1. Hej! Jag kan inte nå länken! Blir så nyfiken =)
   Varma hälsningar
   Emma

 16. Kan inte låta bli att le stort åt rådet att återanvända presentpapperet :-). Så hånad jag blivit för det i alla år, och nu plötsligt är det jag som gör rätt :-). Mina stackars barn har fått lära sig att öppna paket försiktigt – så de blir tramsigt glada åt paket inslagna i tidningspapper som de får lov att slita upp!
  Håller med om att äta julmaten tills den är slut – om man inte står ut med den ett par dagar efter att inte ätit rätterna sedan förra julen kanske det är bättre att hitta nya recept eller laga lite mindre?
  Hemgjort eller begagnat julpynt är ju också så mycket roligare än det man hittar i affärerna nu.

  1. Stå på dig, nu är du trendig, hahahaha!

 17. Fin inspirerande lista! Heja för mer hållbart, och framför allt minska på allt överflöd. Mitt tips är att ge bort en parfymfri present, och då något som man vet går åt, typ diskmedel i fin flaska, någon ekologisk doftfri hudkräm eller hemmagjord deodorant. Både snällt mot miljön – och så passar man på att ge en tankeställare om hur mycket onödiga kemikalier i form av syntetisk doft som används i hygienartiklar. Som en bonus är det snällt mot alla doftkänsliga som lever mer eller mindre isolerat pga alla parfymerade produkter överallt i samhället!

 18. Är så med dig! Det enda som känns svårt är det här med att åka tåg, det är inte alls tillförlitligt länge. Nu har vår bil precis havererat, så vill vi fira jul med våra familjer måste vi åka tåg. Det är så mycket förseningar, inställda avgångar etc, och det känns jättejobbigt tycker jag. Annars är det jättemysigt och praktiskt.

  1. Hej! Faktum är att jag har haft fler förseningar och inställda avgångar på flyget, än med tåget. Och jag har ändå åkte en hel del tåg, men aldrig missat en anslutning.

 19. Vilket intressant inlägg!

  Jag blev dock nyfiken på plastgranen – hur många år måste man ha en plastgran för att det ska vara bra för miljön? Har hört många miljöaktivister säga att det är bättre för miljön. Vi har ju tur med att sambons pappa har granar på sin mark, så vi plockar en där. Men innan det var jag tveksam till äkta gran för jag hade blivit upplärd att det om något var miljödåligt (odla granar på plantage och skövla, sälja, ha inne någon vecka och sedan slänga ut igen) så jag var jätteanti äkta gran när jag och sambon flyttade ihop. Men nu kan jag inte tänka mig att ha plastgran igen… köpte en julgransfot nu på second hand för 20kr så nu är vi redo för första julen i huset! 🙂

  Vi har ju knappt kollektivtrafik på Gotland. När jag bodde i Göteborg åkte jag tåg varje dag och hatade det. Det var besvär var och varannan dag med förseningar särskilt på vintern! SJ och Västtrafik verkar inte veta att vintern kommer varje år. Nu om jag reser måste jag ha bilen med mig. Jag bor ju på Gotland och mina släktingar bor långt ifrån närmsta tågstationer så det fungerar inte att åka kollektivt. Men jag åkte alltid tåg förr, och älskar att åka tåg. Det är så mysigt! Bästa sättet att resa på. Tummen upp för tåg!

Kommentera

Stäng meny