Hållbar hudvård och hårvård: Ska vi byta tips med varandra?

Frågor om hållbar hudvård och hårvård är ramlar in titt som tätt här på bloggen, och imorgon tänkte jag dela med mig av några av mina favoriter.

Men tills dess tänkte jag att vi skulle kunna byta klimatsmarta tips med varandra på temat?
Har du ett outstanding tips på ekologisk hudkräm, hållbart schampoo, närproducerad makeup eller vill du dela med dig av namnet (eller receptet) på världshistoriens bästa deo?
Ps. behöver verkligen det sistnämnda!

Fyll kommentarsfältet!

Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. En grej som man kan göra (även om jag skall erkänna att jag inte gjorde förrän jag sas var tvungen) är att sluta med make up. Nu är det flera år sedan jag använde smink och även om jag sakande det (!!!) ett tag så har jag nuförtiden glömt allt sminkrelaterat. Och hur fina och goda och hudvänliga och klimatsmarta produkter man än gnor in sitt tryne med så är det hur som helst en massa smörja man inte behöver. (Min familj, alla utom en, min dotter kan tilläggas, märkte inte om jag sminkade mig eller ej heller…varför gör man det? För att det är roligt? Varför är det roligt?). Hur som, det man märker när man inte sminkat sig under några månader är att ens hy, rent faktiskt, äntligen börjar påminna om de där rosenbladen som är så eftersträvansvärda. Man får bättre hy när den får vara fri från smörja, så är det. Sen kan man ju fortfarande behöva nåt mjukgörande efter man tvättat sig om man har torrare hud. Hitta en olja som passar din hudtyp för det ändamålet. Om man känner sig “glåmig och trött” så kan man ju vara så nyskapande att man ser till att få sova lite mer och komma ut i friska luften, det gör underverk för hyn och för mycket annat också. Äta bra vegomat är en annan bra sak för huden. Ta det lugnare, leka, skapa, vila och älska mer. Man blir vacker som en dag när man lever ett lugnare liv. (och det KAN man göra om man verkligen vill ) VVS= Våga Vägra Smink! Man kan ju börja ställa frågorna om exakt varför man sminkar sig…vad det egentligen betyder för ens självbild…Hel och ren räcker faktiskt.

  1. Anna, jag gillar ditt tips! Det är verkligen tänkvärt… Jag kan inte använda smink pga jättekänslig hy. Det enda som är tråkigt är att inte kunna dölja eller sminka bort ev. finnar och rött fnas kring näsan som jag har pga torrhet och en hudsjukdom. Men dessa “skavanker” blir direkt ännu värre om jag sminkar, så det är liksom inte så mycket att fundera över. Jag har för övrigt glasögon och älskar det! Jag tycker att de hjälper till att piffa till mitt utseende än något smink, de mörka bågarna ger liksom lite skärpa till ansiktet 🙂
   Jag vill tipsa om Aleppo-tvål till både kropp och ansikte och hår. Om man använder det som schampo kan man behöva vinäger- eller citronskölj efteråt, för att få rätt balans och lenare hår. Som deo: bikarbonat och olja – jag köper “Naturlig deo” även om man kan tillverka egen. Jag tycker att just det märket funkar extra bra.
   Slutligen, se upp för parfymer även om de ingår i “ekologiska” eller “naturliga” produkter. Är det inte eteriska oljor så är det kemikalier, det ska vi inte blunda för.

 2. Jag älskar Anita Grants hudvårdgrejer, hennes aloe gel är bäst på marknaden (har på sommaren som fuktgel i ansiktet, ingen klibbig känsla som många andra ger och ger massor med fukt) på vintern räcker inte det så då tar jag moisturiser (tycker apolivas night cream är rätt bra budget alternativ) och så boostar jag den med olja från anita grant som serum under (och ibland aloe vera gelén också).. Papaya-oljan på natten och vattenmelon eller cacay-oljan på dagen… Har altid haft tok-torr och känslig hy men nu är den bebis-mjuk (och mindre rynkor 😉 ).. istället för ansiktsvatten kör jag hydrolat, ekologiskt blomvatten av antingen ros eller apelsinblomma (köper på opella, där får man i glasförpackning med färdig spraymunstycke) och som rengöring antingen någon olja (sesamolja gillar jag, bra till barnets bad också) eller weledas mandel rengörings-jox. Har märkt att så lite så möjligt men bra rena saker gör bäst för iallafall min hud.

  Som deodorant gillar jag deodorantsten, alltså alun-sten. Gillar den från Sante men den sitter ju i en plasthylsa (smidigt men inte miljöbra) då finns det ju andra som kommer i påse.. (men jag brukar tappa dom i handfatet så de går sönder pga fummelfingrar 😉 så jag står ut med plasthylsan 😉 använder samma i allafall i ett halvår innan det är dags för ny

 3. Balsam-eller no poo-metoden! Jag har inte använt schampo på över ett år. Och ändå har håret aldrig varit tjockare, glansigare och friskare. Mitt hår brukade bli så slitet och tovigt att jag fick klippa ur tovor (!!), särskilt under vinterhalvåret. Jag kom över balsammetoden av en slump, och ett år senare har jag inte bytt tillbaka till att tvätta med schampo. Jag använder en enda produkt där jag förr hade minst tre (schampoo, balsam, hårinpackning och en drös stylingprodukter). Schampot gör förvisso håret rent, men det torkar också ut hela hårbotten och gör håret sprött. Balsam fungerar enligt metoden att fett löser fett. Men eftersom balsam inte förstör håret på samma sätt blir det mjukt och lent och garanterat fritt från tovor. Jag köper vanligt ekologiskt balsam från mataffären, inga specialprodukter behövs om man inte vill. Stylar eventuellt med saltvattenspray, men det är inte ofta. Sparar tusenlappar på att inte klippa mig varannan månad (klippt mig en gång på ett år) och köpa massa dyra produkter. Och spar förstås på miljön! Har också testat att tvätta håret med Aleppotvål och det funkade finfint, på så vis kan det bli ännu mer miljövänligt.

 4. Jag har använt Maria Åkersbergs ekologiska produkter i snart 20 år i ansiktet; olive-cleansing som rengöring och Jojoba-olja som återfuktare morgon och kväll. Ingen “kakig” dagkräm. Fantastiskt bra!

 5. Inget smink. Ansiktsrengöring, ansiktskräm och läppbalsam från Weleda. Bodylotion använder jag sällan, det brukar bli ngn ökologisk i Plastförpackning ☹️ Deo – bikarbonat och Bodylotion. Hår – No Pooh dvs Aleppotvål. Viktigt med Hårtvätten är att i början varva tvålen med vanligt Schampo tills hårbotten har vant sig. Då behöver man ingen ättika som förstör håret. Intimrengöring – kokosolja. Kroppsrengöring – på vintern duschar jag kanske en gång i veckan. Jag tvättar mig på överkroppen med Aleppotvål och en frottétvättlapp.
  Jag har nyligen klippt håret kort och efterlyser ökologisk stylingprodukt som sitter som berget.

 6. Pga allergi mot alla konventionella deo jag testat, har jag gjort egen deo i många år. Först lika delar ekologisk kokosolja+bikarbonat+maizena, men den smälter tyvärr vid ca 25grader, så på sommaren kan den bli svåranvänd. Nu senast testade jag Organic Makers recept som även innehåller sheasmör och (om man vill) eteriska oljor. Mycket nöjd med denna som håller sig krämig och inte smälter. https://www.organicmakers.se/gor-din-egen-ekologiska-deodorant/
  Tack för en inspirerande blogg!

 7. Kuuul! Älskar min deo. Är lite dyrare men håller i evigheter och innehåller inte massa dålig skit. Bruns ‘frisk cypress’! Tips!

 8. Tvättar håret med malin i ratans ekotvål (rasul och ringblomma) var fjärde dag, funkar toppen!

 9. Jag har använt vanlig kokosolja för sminkborttagning! Funkar super! 😀

 10. Deodorant med aluminium är mitt tips. Det är en myt att det är farligt. En forskare trodde det för länge sedan, men det är motbevisat. Tyvärr lever myten vidare och alla ecoproducenter kör utan aluminium. Dom funkar inte (för en svettlurk som mig) och kostar skjortan. Jag kör Aco parfymfri nu.

 11. Bästa deodoranten enligt mig är bikarbonat. Man behöver bara fukta armhålorna lite och sen dutta med lite bikarbonat. Garanterat luktfritt! Tack vare det kan jag även använda toppar flera dagar i rad då dem inte luktar. Också bättre för miljön att tvätta kläder mer sällan!

 12. Du borde kolla in kemikalieklok.nu (@kemikalieklok på Instagram) som gör recept på hår- och hudvård med olika oljor, sheasmör och örter. Grundaren har exempelvis valt att inte sälja mandelolja på grund av mängden vatten som behövs i processen och säljer istället aprikosfröolja som har liknande egenskaper som mandelolja fast bättre för miljön. Det är ett plastfritt bolag som tänker mycket på hur arbetarna för att framställa produkterna har det med flera. Kemikalieklok har enbart 6000 följare på Instagram vilket är förvånandsvärt pga alla fördelar med att köpa oljor och nopoo produkter från dem (de har recept på hur en gör naturlig deo)!

 13. Innen naturlig deodorant kan jeg tipse om Schmidt’s!

 14. Jag vill tipsa om organic makers i Malmö! Dom säljer naturliga, etiska och mestadels ekologiska ingredienser och gör recept till egen kroppsvård på sin hemsida. Har bla gjort egen ansiktstvätt och body butter som är jättebra!

 15. Weledas spraydeo Sage är jätte jätte bra!! Ingen parfym, men eterisk olja & innehåller alkohol tror jag.. vet inte om det är så bra egentligen, men svetten vill man bli av med!

Kommentera

Stäng meny