Hallå alla bra män därute! Var är ni?

Vaknade upp i ett regntungt Stockholm, scrollade Instagram och bländades av skrämmande, starka #metoo-hashtaggar. Den viktiga kampanjen spridit sig in i varje hörn av Instagram, morgonsoffor och tidningspalter.

Det hela tog fart i går när skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade kvinnor att lyfta på locket, spänna musklerna och våga berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo. Allt i dyningarna av att Hollywoods mäktigaste man, filmproducenten Harvey Weinstein, anklagas för otaliga sexuella trakasserier och även våldtäkt.
Tänk att vi inte kommit längre än så här. Mäktiga män som tar sig rätten att göra som de vill, kränka och bete sig.

Många kvinnor har vågat berätta om våldtäkter (hatten av för Cissi Wallin) och öppnat stängda skam-dörrar som hållits låsta i evigheter.
Själv minns jag inte alla sexuella trakasserier eller gånger det inte känts okej. På krogen, men också i relationer.
Det är för många incidenter.
När ett nej inte tagits på allvar, när en hand har dykt upp på fel ställe och nedtryckt i skorna (insert valfritt glåpord) när man sagt i från eller inte velat.

När jag var yngre så visste jag knappt att man fick säga nej. Bli arg. Sätta stopp. Ens kropp var allmänt gods, som fick tafsas på och kommenteras om.
Nu vet jag bättre, och därför är det här så viktigt att skriva om. Den här kampanjen visar tyvärr att vårt samhälle är skevt, men också att vi är på väg framåt. Så många generationer kvinnor som tigit sig igenom ett liv. Det måste få ett slut.
Jag tränar mina döttrar att säga stopp när de vill att någon ska backa. Vill att de ska värna sin borg, sin kropp. Känna att det är okej att säga stopp. Och berätta om det.
Jag tränar mina döttrar. Men det är våra söner som behöver den största lektionen.
Att lära sig respektera och prata om känslor.
Vi måste börja där.

Den här kampanjen har spridit sig som en löpeld bland kvinnor. Nu undrar jag bara var alla bra män är? De som tar avstånd, stödjer kampanjer och öppet jobbar för en mer jämställd värld. Visar att de vill ha ett annat samhälle.
Ni behövs, för detta är inget kvinnoproblem som ska drivas av kvinnor. Det är ett samhällsproblem.
Slut för mig.

UPPDATERING! Det finns en hashtag för män som har sett sexuella kränkningar men förblivit tysta (av samma anledningar som kvinnor). Män kan också bryta tystnaden genom hashtagen #ihave. Genom att dela hashtagen #iwill så lovar män att motverka sexuellt våld.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Kommentera

Stäng meny