Haka på utmaningen: Medvetna maj!

Nu ni, nu har Emma Sundh kokat hållbara tankar och stekt upp en ny uppfinning!
På tisdag är det ju 1 maj. En ny månad och nya möjligheter.
Sista rungande försommarmånaden innan sommaren fläker ut sig som en utsträckt katt.
Vad sägs om en hållbar utmaning – medvetna maj –  mellan hägg och syrén?
Hakar du på?

Medvetna maj-utmaningen:
– En flygfri maj månad. Har du redan bokat in en flygresa, åk på den, men satsa på ett #flygfritt2018. Måste du åka utomlands i jobbet ideligen? Går det att få till ett mötesfritt alternativ (via Skype?), ta tåget eller göra färre flygresor? Frågan är fri, och bara en fråga är en påverkan.
– Satsa på minst en köpfri vecka under maj (gärna fler) och försök handla hållbart. Konsumera inget nyproducerat under en vecka (mat och hygienartiklar undantaget) och sträva därefter att handla kvalitet, närproucerat och/eller hållbara (nedbrytbara) material.
– Skippa kött och eftersträva noll matsvinn under maj månad. Eller en vecka eller två. Du bestämmer hur stor utmaning du vill ha.
– Använd din makt. Ställ frågor kring hållbarhet och efterfråga närproducerade produkter, nedbrytbara material och ekologiskt och giftfritt i din mataffär, på jobbet. Uppmärksamma och fråga politikerna där du bor – inspirera dem att tänka i hållbara tankar.
– Skuldbelägg inte – inspirera! Börja där DU står och med DIG, klappa sig på axeln för att du är en early adopter och peppa andra att vara med. Vänner, familj eller kanske andra influensers, bloggare, instagrammare. Heja dig!

Varför Medvetna Maj?
Vi står inför en enorm klimatutmaning, där vädret blir nyckfullare, isarna smälter, öar och städer (och människorna som bor där) står inför det reella hotet att bli utplånade. Sakta men säkert utplånar vi vår egen existens.
Och här kan vi göra skillnad. På riktigt. Rätt och slätt: Rädda människoliv och vår planet (det är inte direkt så att vi har någon annanstans att ta vägen, right?). Medvetna maj handlar framförallt om att inspirera till att leva mer hållbart. Ge kommande generationer en framtid av möjligheter – inte en där nästippen balanserar precis ovanför vattenytan.
Det handlar inte om att du ska bära hela världen på dina axlar eller förändra ditt liv över en natt, men kanske testa att göra lite. Och sedan kanske lite mer. Och lite mer. Medvetna maj kanske är första steget. Ett test, en undersökning.

Oroar du dig över klimatet? Framtiden? Vill du göra något? Börja här och försök att inspirera andra att hänga med på tåget.
Kludda ner en önskning om ett mer hållbart förhållningssätt, sprid tanken om Medvetna maj i kommentarsfält, inspirera dina favoriter i sociala medier och låt kommentarsfälten bubbla av hållbara idéer, knep, tips och inspiration!
Nu vänder vi skutan åt rätt, hållbart håll, eller hur?

Är du med mig?
Hojta i kommentarsfältet!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Du kan verkligen inspirera! Jag låter bli att handla i maj. Fortsätter att åka med tåg, äta lokalt och källsortera. Tack för att du säger till och gör skillnad!

  1. <3

 2. Hurra vad bra! Nåt jag tänker vore fantastiskt skulle vara om nån som du gjorde ett samarbete med naturskyddsföreningen apropå hemmagjorda fågelholkar, insektshotell och vackra förvildade trädgårdar med massor av mat för pollinatörer och plats för insekts och fågelliv. Tänker att många (till exempel jag) följer dig för inspiration för sina sommarstugor/hus trädgårdar och dina kluriga idéer och drömmiga bilder skulle kunna bli en sån inspiration.
  Just i trädgårdar och täppor kan ju var och en verkligen göra en riktigt skillnad för det biologiska mångfaldet. Det känns som att det är rätt många bloggar en följer nu med till exempel sommarhus som skulle kunna haka på! Det skulle i alla fall jag älska att se här!

  1. Hej! Men åååh, älskar när sådana här inspirerande kommentarer ramlar in! SÅ BRA! TACK! Kram Emma

 3. Åh for et bra initiativ! Har allerede en reise bestillt men tenker virkelig på å fly mindre resten av året og er med på alle övrige punkter.

 4. Kul! Jag ska satsa på att inte köpa nytt – men istället lägga lite tid på att leta efter det jag behöver second hand. Det är svårast för mig eftersom det tar tid och ihärdighet att hitta det man behöver i rätt storlek osv. Äter redan vego och undviker flyg, det senare mycket pga inspiration från dig. Ska fundera på hur jag kan inspirera och/eller påverka 🙂

 5. Hejaheja Emma! Så inspirerande och bra! Vi får alla försöka inspirera andra i vår närhet så når vi så många fler!

 6. Vilken jättebra idé! Drar med familjen på din fina majutmaning 🙂

  Passar också på att säga att jag är tokförtjust i din blogg! Bilderna, texterna, inspirationen – toppen alltihop!

 7. Plus plus plus på detta inlägg! Fortsätt!

 8. Superbra inlägg MEN jag som är agronom och jobbar med svenska lantbrukare vill verkligen att vi ska tänka oss för när man säger att man inte ska äta kött (av klimatmässiga skäl) när vi har en väldigt bra livsmedelsproduktion i Sverige som bidrar bla till öppna landskap och biologisk mångfald samt gödsel till våra grödor. Så lätt att tro att man är klimatsmart för att man utesluter animalieprodukter och så dricker man mandeldryck och proppar i sig importerade nötter och avokado istället och är inte ett dugg miljövänlig… Importerat kött och mejerivaror går fet-bort,! Det är solklart!! Sedan kan vi alla säkert dra ner på kött-konsumtionen totalt men välj då inte att byta ut det mot importerade trendiga matvaror utan kör iså fall loppet hela vägen med bönor, kål etc som odlats i Sverige och när man äter kött så väljer man svenskt!!

 9. Jag är med såklart, även om jag tänker på detta alla månader. Nu inför flytt och renovering är det en extra utmaning, en del inköp “måste” göras, men jag har ägnat många timmar åt att hitta de bästa, mest giftfria alternativen.

 10. Jag är med! Årets alla dagar så gott jag förmår Har man fyra småfisar hemma så är det lätt att få klimatångest. Svårt att förändra vissa saker som tex transporter när man bor ute på landet, vi har i dagsläget två bensin bilar för att få ihop livet. Med fyra barn är det både svårt och DYRT att hitta miljövänligare bilalternativ. Och vilket alternativ är miljövänligaste om man ska köra bil, batterierna i elbilar ska vara riktiga miljöbovar när de framställs?! Ja det är saker vi grubblar på.
  Heja dig som vågar och orkar inspirera och driva på i dessa frågor!! Kramar från Österlen/ Johanna

 11. Emma!!! Du ar faktiskt bast! San himlans super inspiration och sa harlig att folja!! Tack fina!! Super dunder bra ide med Maj! Mycket mindre matsvinn ska det bli och mindre mat shopping! Och inget kott!! I’m in! Tack igen! Kramisar I massor❤️

Kommentera

Stäng meny