“Gör skillnad nu eller ångra för evigt?”

“Mitt skrynkliga, stolta future-fejs” kikar in här på fredagen med ett litet lästips.  Jag har nämligen fått den stora äran att skriva en krönika på tema hållbarhet för Gröna draken.
Jag slänger upp mig på styckbordet som en kotlett, blottar mig för mina två största rädslor, känner mig så urbota dum och kör skipp-år-2018!
Läs och tyck till vettja!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 23 kommentarer

 1. Tänkvärd och viktig läsning! Det är ju nu som gäller – för vår värld och kommande generationer så måste det hända något. Tycker att det är så himla bra att du lyfter och kämpar för den här frågan. Det inspirerar!

  1. Tack Karin! Alltså det är lite läskigt att stå där på kanten och sticka ut hakan så jag uppskattar verkligen ditt hejarop.
   Kram emma

   1. Den är verkligen värd heja-rop, du har fått mig att tänka till på många områden och förändra mina vanor efter saker jag läst i din blogg. Jag gör mitt bästa för att sprida det du skriver genom att prata med vänner och bekanta. Fortsätt sticka ut hakan och var provocernade, det behövs!

 2. Fantastiskt bra skrivet!

  1. TACK kära du!

 3. Det här är en så himla välskriven, träffande text. Känner ofta att jag gör så mycket inom vissa delar av mitt liv, t.ex. köper jag sällan nyproducerade kläder eller möbler. Däremot äter jag kött, dels för att jag är allergisk mot så många vego-proteinalternativ, men också för att jag är lat. Längtar så efter att ha ett jobb så att jag kan resa efter mina studier, men ju mer jag läser om människor som du som gör sådana här ställningstaganden, desto mer vill jag sluta slösåka. Du får mig att tänka till. Tack!

  1. MEN ÅH! TACK för din kommentar. Den betyder så mycket för mig ska du veta. Kram Emma

 4. Så spot on!

 5. Åh Emma, återigen stort tack för att du vågar! Du sätter verkligen ord på mina känslor. Har precis samma två största rädslor som du och ångest över att det är mina två barn som kommer ställas inför dessa i framtiden. Känner också en sådan hopplöshet men jag hoppas verkligen att din fantastiska krönika kan öppna ögonen för fler! Kram

 6. SÅ bra och så viktigt!! Fortsätt att påminna och fortsätt att vara den jobbiga du inspirerar oss andra att också våga och orka!! Jag har drabbats av samma ångest och försöker så gott jag kan att motivera mig själv och andra i min närhet till smartare val!!!

 7. Heja dig Emma!! Åh vad jag blir glad av att du vågar ställa dig upp och vara obekväm! En stor eloge till dig!
  Kramar Lina

 8. Håller andan när jag läser. Och jag är ju likadan. VET att jag gör fel, tänker fel, agerar fel i mitt leverne, men unnar mig bara den denna gången, gör rätt en annan dag, jag gör ju bättre så många andra gånger… Ångest. Mycket för att andra, i min närhet, men framförallt gemene man inte alls tänker eller agerar rätt, inte ens reflekterar. Möjligtvis mer än över sin egen plånbok. Men vad gör det när pengar spelar roll, om vi ändå inte kan leva.

  Måste rannsaka mig själv.

 9. Bra skrivet och bra att du utmanar oss! Vi måste då också få utmana dig, jag har frågat förut och vill ställa frågan igen. Hur ser du på det här med färjan till Gotland? Pga dess hastighet är den en riktig miljöbov, till och med flyget kan ses som miljövänligare.

  1. Ach, jag utmanar framför allt mig själv. Det är viktigt att komma i håg.
   Angående Gotland. Ja, det är ju inte helt enkelt att ha ett torp på en ö. Men jag försöker vara så medveten i mitt resande som möjligt. Vi har räknat på det här med sommarhus och funderat väldigt mycket på just detta. Om vi hade haft sommarhus närmare oss hade vi förmodligen åkt oftare. Nu åker vi sällan och är borta länge. Vi har räknat på detta på klimatkontot i omgångar, funderat och kalkylerat på hur vi kan göra vårt resande bättre. Testar en på klimatkontot så är flyget till Gotland isärklass sämst, och då är inte höghöjdseffekten inräknad. Gotlandsfärjorna har en egen flik, så där kan en se utsläpp för just dem.
   nu har vi sålt bilen och tanken är att vi ska kunna åka mer kollektivt till och från torpet. Hyra bil på Gotland och helt enkelt ta pendeln till färjan. Drömmen vore att kunna långtidshyra en bil på Gotland. Kanske någon som har en bil stående och inte använder så mycket. Det vore något det. Men som sagt, vi tänker på detta varje dag. Kram och tack för din fråga.

 10. Bästa Emma! Vad bra du skriver, jordnära så det går rätt in i hjärtat.
  Jag är vegan och köper mycket secondhand men det finns saker jag kan förbättra ändå, tack för peppen! ❤

  1. Heja dig!

 11. Rysningar och tårar i ögonen! Det du skriver är så himla bra och varför kan inte alla bara tänka så?

 12. Så bra skrivet, jag känner igen mig precis i ditt resonemang och kämpar med samma miljöångest för mina barns framtid.
  Någon måste våga vara blubben och ifrågasätta dagens leverne och visa ny väg.
  Så inspirerad nu. Hejja du!

 13. SÅ bra! (som alltid). Tar till mig av vartenda ord. Fortsätt inspirera och peppa!

 14. Emma! Shit vad du är bra!! Spot on på allt och det träffar mig stenhårt och lämnar mig med en klump i magen. Exakt som det ska vara! Tack för du lyfter allt bra, tack för du skriver så det fastnar! Vet du, varje morgon jag vaknar så kollar jag utetemperaturen – jag gör aldrig det annars – men nu gör jag det för att konstatera att det fortfarande är -12 . Då ryser jag och tänker att det känns som en skräckfilm där det aldrig kommer bli varmare..Att världen är fast i minusgrader alltmedan isarna smälter. Hjälp

 15. Jeg er så glad for at jeg begynte å følge bloggen din! Du er veldig modig som har gjort disse endringene i livet.

  1. <3

 16. Oj, vad klokt och fint skrivet! <3 Jag är precis som du (var)… unnar mig lite nya kläder och prylar och tänker då och då att "det vore ju hemskt om jorden gick under, men det gör den nog inte…". Tack för att det finns sådana som DU som vågar ta tag i saker och ting och som peppar oss andra. Jag fick mig en tankeställare…

Kommentera

Stäng meny