Gifter i frukt, barnlöshet och sjukdomar – när det naturliga blir onaturligt.

9 av 10 icke-ekologiska frukter innehåller gifter

Det larmas det om på nyheterna i dag.

Välpolerade äpplen, gröna vindruvor utan brunt och goda bananer – fulla med gift. Som kan skada – allvarligt. Hur mycket vet man inte. Och vi vet heller inte hur olika gifter påverkar varandra, i kombination. I dagsläget finns inga vettiga sätt att mäta giftena tillsammans. Var och ett av alla bekämpningsmedel testat, så att de ligger under gränsländerna. Men om en frukt är besprutat med sju olika bekämpningsmedel (vilket inte är ovanligt), så adderas tyvärr inte denna cocktailen av bekämpningsmedel ihop.

För några veckor sedan lyfte jag denna fråga och uppmanade er att skriva under mina miljöönskingar för 2014. Och jag gör det igen.

Är det verkligen en framtid full av sjukdomar och barnlöshet vi vill ha? En värld där det mest naturliga blir onaturligt. Svårt.
Jag brinner för den här frågan, inte minst för att jag skulle ha fått ett barn om exakt sjutton dagar. Men det blev inte så. Datumet står fortfarande inringat i kalendern, osuddbart. Jag är inte ledsen längre, jag är bara frustrerad.
Jag trodde så naivt att det bara var att kasta sig in i matchen igen, men vet ni vad? Det funkar inte så. Det är inte så lätt. Det är snarare stört omöjligt. Ingenting händer. Nada.
Om det är stress, något i kropparna som inte fungerar, att det måste få ta tid eller om det är alla kemikalier vi stoppar i oss är ju så klart oklart, men en sak är säker: Vi måste ta bort den sista komponenten från listan. Den FÅR inte påverka.
Och hur gör man? Jo, man använder sin konsumentmakt. Skippa oekologisk mat, påverka matvaruhandeln genom att handla ekologisk och fråga efter större (och bättre) utbud. Politikerna som stiftar lagar ser till hur befolkningen beter sig och lyfter frågor därefter. Om ingen klagar över giftig mat, varför ska de då make a fuss?
Om du vill se en förändning, kanske själv någon gång vill ha ett barnaknyte som bär ditt anletsdrag – använd din konsumentmakt. Nu.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 28 kommentarer

 1. Jag är uppriktigt ledsen att höra om det datum som nu inte längre innebär det du önskade! Men jag håller med och visst måste det väl vara värt några kronor extra för att få äta giftfri frukt?!

 2. De innehöll spår av giftiga ämnen, och oftast under gränsvärdet för vad som är farligt/fel. När de låg över var det i princip med någon enstaka procent. Förstår dina tankar, och tycker att du har vettiga åsikter men “fullproppade” skulle jag inte kalla det..

 3. Bra att du lyfter frågan Emma! Själv tjatar och gnatar jag på vår ICA-hanldare här hemma och sakta men säkert börjar det bli bättring. 🙂

 4. Det gör mig ont Emma. Men du har fått mig att tänka mer allvarligt på detta, inte minst för att jag själv är rädd för att inte kunna få barn när jag väl bestämmer mig för det.

  Kärlek och styrka <3

 5. Tack. För sparken i baken. För klumpen i magen. För din ärlighet och sårbarhet. Nu jävlar, nu blir det ekologiskt. Av massor med skäl men inte minst för att jag själv vill börja försöka bli med barn snart och är livrädd att det inte ska gå…

  Massa kramar och lycka till!!

 6. Tycker att det är jättebra att du skriver om sådana här viktiga saker. Det är verkligen hög tid att alla börjar ta ansvar!

  Vet du förresten om att äldre ylleplagg kan vara besprutade med DDT och andra hemskheter? Tänker på er som kanske har många i er butik.

 7. Du har så rätt! Nu vägrar vi den besprutade maten!

 8. Heja!!

  Jag tycker det är jättebra att ni som når ut till så många människor lyfter denna frågan.

  Jag själv är en relativt nybliven mamma, jag har min underbara dotter på tre månader. Jag har kommenterat här förr om min kamp om att få bli just mamma då det visade sig att jag inte kan bli gravid på egen hand. Lyckligtvis finns det fin hjälp att få och det är jag så tacksam för!

  Men jag började fundera över vad det kunde vara som gjorde att jag inte kunde bli gravid och efter några år av betänketid är jag nu en mer miljömedveten person som sakta men säkert har bytt ut det mesta i mitt liv till ekologiskt. Och mycket, skulle vilja säga allt, för min flickas skull! Jag vill inte att hon ska stoppa plastleksaker i sin mun, smörja henne med konstiga krämer och jag kommer definitivt inte ge henne någon oekologisk mat!!

  I min långa längtan efter barn har jag haft mycket tid till att tänka på hur jag vill ha det och har lärt mig massor på vägen. Så fastän det har varit förjävligt rent ut sagt så är jag väldigt glad att jag fått denna kunskapen. Det var meningen att det skulle ta tid, för det här behövde jag veta! Och vet du, min dotter är perfekt, värd all den långa väntan.. Och jag tänker inte låta henne förstöras av det vi stoppar i oss!

  Fortsätt med sådana här inlägg och tack för att du faktiskt gör det!

  🙂

 9. Fina Emma! I hear you, tack för din kloka miljöutmaning och ditt engagemang. Du når och inspirerar så många! Vi fick missfall ganska exakt samtidigt. Inget majbarn och heller inget nytt liv som gror här. Sjukt frustrerande och tanken svindlar -att år av omedveten giftbelastning kan ha del i det. Upp till kamp, kamrater!

 10. Alltså, vad jag blir glad av ditt engagemang och ledsen över miljödåligheterna. Försöker bli bättre, och 2014 har hittills vart det mest ekologiska året, trots att merparten fortfarande inte är speciellt hållbar. Men snart har jag kanske ett fast jobb och kan prioritera ännu bättre!

  Tack för dina peppiga inlägg, och ärligheten! Igår läste jag EmilyDahls länkningar kring mode och en känner sig starkare och en framtidstro blir möjlig när en har så fina bloggförebilder!

 11. Ja! Det här är så viktigt. Jag slog om till ekologisk kost i höstas, och när man väl börjat, så blir man beroende av att byta fler och fler varor till ekologiska. Nu har jag även börjat med ekologiska ansiktskrämer, blev ganska chockad när jag insåg att många av Lushs produkter innehåller parabener! Det är dyrt, men då avstår jag hellre vissa produkter.
  Jag har läst att spermakvaliten hos män har sjunkit 50% på 50 år. Tittar man på dokumentären underkastelsen ser man dessutom att män i övre medelåldern ofta har mycket bättre kvalité på sina spermier än 20-åringar. Det är helt sjukt. Känns som att om vi fortsätter så här så kommer IVF vara regel snarare än undantag i framtiden. Skrämmande!

 12. Så himla bra att du delar med dig av kunskapen. Jag försöker kämpa stenhårt med ekomat och andra produkter. Både för oss själva men också för min sons skull. Han har ju en ny liten kropp utan en massa gifter i sig och det är så himla viktigt att det får fortsätta vara så. Jag har också gjort slag i saken och gått med i Naturskyddsföreningen (som är så så duktiga med att informera. Tips att följa dem på fb) för 30 kr i månaden för hela familjen. Så att de kan nå ut till fler med detta viktiga budskap. Jag håller tummarna stenhårt och hoppas och tror att ni snart också får en liten knodd! All kärlek!!

 13. Tycker sånt här är så läskigt. jag blir så lätt paranoid också.
  Har ju aldrig testat att bli gravid så ibland inbillar jag mig att
  när jag väl börjar testa kanske det inte går? Tänk om jag inte kan?
  Man tar så mycket för givet, man snackar alltid om när man får barn.. inte om.
  Och så ska det väl vara men verkligheten känns så mycket mer osäker än det.

 14. Så himla bra skrivet!
  Jag försöker säga till i matvarubutiken som jag handlar på att de måste ta in mer ekologiska produkter. Ibland orkar man ju inte vara den där jobbiga som säger till och förändrar. Då får man ta en paus, och sen nästa vecka är de påt igen bara!

  Kan tipsa om en bra sida som heter jordklok.se Där brukar jag köpa alla möjliga produkter som är snällare för miljön. Nu är det ju dags för solkräm bland annat…Samtidigt är jag lite kluven till de där med internet-handlandet. Jag vill ju ha kvar butikerna i stan och nära mig, men om det är billigare, enklare och mer tidseffektivare att beställa direkt hem till dörren när man inte har egen bil, så blir det lätt internet-handlande.

  Hur som helst!
  BRA skrivet!
  Tack Emma!

 15. Fina Emma! Jag är glad att du är öppen med barnlösheten, tycker det är så viktigt att visa att det inte är något att skämmas för. Bloggar själv om vår barnlängtan och kamp och har just påbörjat IVF nr tio. Håller också helt med dig om det ekologiska, tidigare kunde jag tänka att jag väljer ekologiskt OM det finns, nu väljer jag istället DET som finns ekologiskt. Jag vill ju inte äta gift. Tror allt fler tänker så, hoppas det. Och så hoppas jag innerligt att både du och jag får våra efterlängtade små barn snart. Önskar er all lycka! Kram!

 16. Hej! Läser din blogg varje dag och fick ett missfall nästan exakt samtidigt som dig i höstas. Efter många månaders väntan är jag nu äntligen gravid igen. För mig var det sköldkörteln som ställde till det så be att få ta ett blodprov! Kramar!

 17. Nej nu ändrar jag mig. Finns det inte ekologiskt så tänker jag inte köpa. Jag lovar, från och med nu.

 18. Så ledsen att höra om ditt missfall. Jag är ganska ny läsare här och vet inte så mycket om dig, mer än att jag sett dina böcker. Men jag har själv fått flera missfall (inga problem att bli gravid men det funkar inte hela vägen) och håller med Karin ovan här: be att få kolla sköldkörteln. Det är en vanlig orsak både till sena och upprepade missfall och spelar även in om man har svårt att bli gravid. Vi har precis gått igenom en missfallsutredning och därför har jag fått veta detta. Inget barnmorskan berättar om vid första besöket direkt. Väldigt konstigt iaf att det inte kollas rutinmässigt, med tanke på hur vanligt det är med både under- och överproduktion av sköldkörtelhormon, särskilt hos kvinnor. Bra att du skriver om det. Jag har själv inte haft modet/orken att göra det, men tror att det behövs att vi pratar om detta mycket mer. Det är inte okomplicerade solskensgraviditeter som passar in i schemat för alla.

 19. Håller med dig i allt vad som handlar om miljötänk,
  dock tycker jag det är en urusel anledning att skaffa barn för att man vill ha ett barn med sina egna anletsdrag!
  Då faller kanske alternativet med adoption bort, eller?

 20. Hej! Fantastiskt skrivet! Håller med dig på varenda punkt. Någon som kan hjälpa om man har svårt att få barn är att gå på zonterapi. Många tycker att det är fluffigt men du verkar vara öppen för nya grejer :). Jag har blivit hjälpt med bihåleinflammation och stress tack vare zonterapi. Kolla in det vet jag!

 21. Hej!
  Jag är så glad att jag hittat din blogg. Det är så positivt att du lyfter viktiga ämnen gång på gång! Att minska konsumtion (med vintage och loppis) och att tänka på framtiden, vår miljö och hälsa är verkligen ämnen som inte går att nöta sönder. Att du dessutom är så öppen med barnlösheten är bara helt otroligt starkt och modigt av dig.
  Jag kan bara inte låta bli att dela med mig lite kort om mig och min mans resa i detta känsliga ämne.
  Vi har lagt locket på i 3 års tid och kämpat och gråtit och befunnit oss på en mörk botten av förtvivlan av att inte kunna få barn. Efter kontakt med sjukvården och ett år av hormontabletter som gjorde mig “helt stöllig” och internets alla huskurer, gav vi upp hoppet. Läste om adoption men bokade in tider för IVF. Jag grep det sista halmstrået och var på fertilitetsakupunktur i Örebro. Jag blev gravid! Magiskt! Vid midsommar kommer den vi har längtat efter alla dessa år.
  Att vi omges och proppar i oss gifter som sätter käppar i hjulet för barnafödande är skrämmande. Att välja ekologiskt och/eller odla eget i den mån man har möjlighet till är något alla borde göra. Det gör mycket att en inspirerande person som du lyfter dessa ämnen. Tack, och lycka till med allt!

 22. Som den miljövetare jag är gråter jag av lycka av att se såna här inlägg. Att folk vill och kan och vågar visa att de bryr sig om ekologisk. Och sen, tragiskt att det inte blev något barn. Hoppas lyckan vänder. <3

  Jag vill bara säga till alla som försöker få barn att undvika Bisfenol A. Detta finns bland annat i konservburkar (nej inte ens Kung Markattas eller Saltå kvarns konserver är bisfenol-fria). En nyligen gjord studie har visat missfall kan öka med upp till 87% om man intagit Bisfenol A. Och nu är det hela så lurigt att även om det stå bisfenol A-fri behöver det inte betyda att det är något bra. Oftast har man bytit ut det till bisfenol S eller någon annan bisfenol (det finns nästan lika många bisfenoler som det finns bokstäver i alfabetet) och forskare misstänker att ingen av dem är bra då deras molekylära uppbyggnad liknar varandra.

 23. Hej!

  Tycker att det är toppen med ekologisk frukt och äter uteslutande det. Dock vill jag rekommendera alla att lyssna på inslaget om just denna larmrapport i senaste avsnittet av Medierna i P1. Där kommer det fram att den mängd besprutad frukt som en person behöver äta dagligen för att det ska vara skadligt är enorm. Det är alltså nästintill omöjligt att äta så mycket frukt. Dessutom framförs kritik mot hur rapporteringen kring detta har gjorts. Med andra ord, det finns inga bevis för att den mängd besprutad frukt som vi äter i Sverige har några skadliga effekter. Sen finns det massor av andra skäl att äta ekologiskt. Det är ju exempelvis hundra gånger godare att äta något som är snällt mot miljön! 🙂
  Länk till Medierna i P1: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=5852301

 24. Bra där Emma, så viktigt!

  Var erat datum 15 maj? Det var vår dotter ingrids bf förra året men hon kom 23:e. Jag hoppas hoppas verkligen att du får bli gravid, jag håller alla tummar! Tänk på att du grundar för en liten och hen kommer få toppenförutsättningar med en så medveten mamma. Jag hann känns frustrationen och desperationen innan det tog sig och jag blev gravid och hela graviditeten och ända tills hon kom ut (och en stund efter då hon inte andades) hade jag en känsla av att det kanske inte skulle gå vägen (jag tror att det var nåt slags självförsvar i fall att nåt skulle hända, så var jag redan lite förberedd) så när hon väl kom och var frisk och perfekt så kunde jag inte tro att det var sant, och nu fyller hon snart 1 år! Jag önskar att du får vara med om detta, det är 10000 gånger bättre/roligare ja typ allt än vad jag hade kunnat föreställa mig 🙂

 25. Fast det är frågan är om konsumentmakt fungerar? http://supermiljobloggen.se/nyheter/2013/10/forskare-konsumentmakt-racker-inte Jag köper en del ekologiskt men fisk och kött blir för dyrt för mig. Om jag hade köpt allt ekologiskt så hade jag inte haft mycket pengar över till annat. För att konsumentmakt ska fungera krävs att alla vet vilka gifter som finns vart så man kan göra informerade val och att man har råd att välja ekologiskt. Jag tror inte att alla har informationen och pengarna som krävs för det. Att påverka politiker kan man ju också göra med att granska deras politik och se hur de faktiskt har röstat. Tycker att Naturskyddsföreningen gör en bra kampanj kring det nu. http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Bryr_sig_dina_EU-politiker_om_miljon.pdf

  Hoppas att min kommentar tas emot väl, jag menar inte att klanka ned på miljöengagemang jag vill bara ifrågasätta tanken kring konsumentmakt. Konsumentmakt förutsätter ju att alla konsumenter har samma makt vilket alla inte har, och om man tror att man ska anta att det går att påverka genom konsumentmakt, varför ska då politiker behöva lagstifta kring hur vår mat produceras?

Kommentera

Stäng meny