Från stök till nystädat: förvandlingen (+ 12 miljösmarta städtips)

emmasvintage i samarbete med Såklart 

Mellan skafferi-byggnationer, finbesök, loppisturer, fluginvation, trädgårdsprojekt och utflykter så havererar vårt torp en smutta.  Barnen river fram leksaker, jag påbörjar DIY-projekt (men kommer av mig när barnen behöver min uppmärksamhet) och disken bara byggs på välbalanserade (nåja) högar efter triljoner gånger av kaoshanteringar. Men i helgen blev det storstädning! Klimatkompenserad, parfymfri och Svanenmärkt storstädning. Låt oss kika på några före-bilder:

Vardagsrummet!

Och köket. Total katastrof. För att inte tala om köksgolvet:

Här har jag börjat skura, men innan såg köksgolvet ut som till vänster i bild. Ni vet, barn som sprungit in genom köksdörren – med direktanslutning från trädgårdslandet. Och en och annan Emma Sundh som gjort detsamma med tanken att äsch, det är ju redan så smutsigt. Men här skulle det bli ordning på torpet igen!

Förkläde på! Det finns inget härligare än att göra fint, torka, diska och sedan krypa ner – nyduschad – i frasiga vindtorkade lakan som luftar friskt och rent. Och klimatsmart! Eller hur?

Jag kan lugnt erkänna att jag inte städar så ofta (John däremot <3), men när jag väl gör det sätter jag på musik (eller podcast) på hög volym, häller upp iskall lemonad (eller bubbel) i ett glas och sedan städar jag in varenda vrå. Till natten kommer.
Där är jag och John olika. Han snabbstädar ofta och jag totalstädar sällan.

En favorit i mitt tvätt- och städskåp har länge varit Såklart – vars produkter är CO2-kompenserade. Så bra grej!

Denna gång fick jag till och med hjälp när jag började feja!

Partyhatten på! Given städoutfit.


Majken ville lajva Pippi Långstrump! Det händer aldrig, aldrig att de där småjoxarna intresserar sig för att städa, men denna gång blev det rejält gjort. Majken började till och med torka sammetssoffan med såpa och skurborste, hahaha!


Och till slut såg det ut så här i vardagsrummet!

Tvättade för fulla maskiner. Visste du att Såklarts produkter är parfymfria och rekommenderade av Astma och allergiförbundet? Och dessutom är alla förpackningar  tillverkade av returförpackningar. Tänk va, vad vår källsortering kan bidra till!

Sedan hängde jag upp tvätten i naturens egna torktumlare, med tillhörande doft!

Bästa doften: sommarvind!

Det blåste nästan storm så tvätten var torr i en handvändning. 

Höll på att fastna i maskinen, så vilt till gick det.

Diskade rent i köket, tills allt var skinande rent. Och där till höger är ett av de bästa läsartipsen jag fått: En behållare för vattenslattar. Halvdruckna dricksglas, ljumna vattenkannor och andra slattar töms här och jag slängde faktiskt himla mycket vatten utan att notera det. Men nu gör slattarna nytta. Det rena, ratade vattne häller över tomatplantorna utanför. Så genialt!

Köket, putsat och klart!

Tadaa!

Mina bästa hållbara städtips?
– Använd återbrukbara städverktyg. Trasor som kan kokas rena efter några minuter till exempel.
– Tvätta alltid fulla maskiner!!
– Vädra hellre än att tvätta. Ofta räcker det med att vädra plagg för att de ska kännas fräscha. Tvätt sliter inte bara på miljön, utan på dina favoritkläder.
– Överdosera inte tvättmedlet, det förstör tvättmaskinen och sliter på dina kläder.
– Använd inte mjukmedel, det är en totalt onödig produkt.
– Torka tvätten utomhus om du har möjlighet – effektivare torktumlare får du leta efter. Plus för doften! Och torktumlare är bättre en torkskåp om du inte har möjlighet till utomhustork.
– Använd produkter som är snälla mot miljön så kan vi tillsammans putta bort dåliga grejer från hyllorna i butikerna (genom vår konsumentmakt).
– Diska aldrig under rinnande vatten, det är bara slöseri. Häll upp i en balja istället.
– Häll upp diskmedel i en flaska med pump och fyll på med vatten. Pumpa på disken vid behov!
– Ställ en burk för vattenslattar vid diskbänken och återanvänd vattnet! Tack du som tipsade om detta!
– Använd soppåsar avsedda för just sopor – gärna de som är komposterbara.
– Källsortera så mycket du bara kan, materialen i det som du källsorterar kan återanvändas. Slänger du dem i soppåsen förlorar de sin chans till ett nytt liv.

Vilket är ditt bästa klimatsmarta städtips?
Fyll kommentarsfältet!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Superbra tips med burk för vattenslattar!
  Sen går det ju att hänga tvätten inomhus också (utan torkskåp eller torktumlare), som tur är för t.ex. folk i lägenhet och pollenallergiker som vill vara miljövänliga.

  1. Sant, så sant!

 2. Angående vatten. Det här gör ni kanske redan men annars kan jag tipsa om att ha en hink i duschen och fånga upp det första kalla vattnet där och sedan vattna med det. Vet att ni har ett badkar i trädgården men ofta får man kanske inte “rätt” temp direkt så då kan det vara bra att samla upp det första där också.

  1. Åh, underbart tips med hinken! Tack!

 3. Det bästa som hänt mig städmässigt är Grummes städvipes. 100% komposterbara. För badrum(perfekt när man inte vill ta i trasan man torkat toaletten med…), för kök och för fönster/glas. Tvättade lägenhetens alla fönster på en halvtimme med de senare…

  1. köket bra tips!

   1. VILKET bra tips skulle det stå!

Kommentera

Stäng meny