Fram med vrålåket – gör skillnad!

retro barnvagn by emmas vintage

BB-väskan är packad med after eight, tens-apparaten ligger på nattduksbordet, förlossningsbrevet är skrivet och jag är sjukt peppad på att föda fram den där cirkusen i magen. Se in i ett par alldeles nya ögon, se mina och Johns drag i ett potpurri av mjuk bebis och att få se fötterna IRL som just nu trycker på vänster sida på min mage.
Jag känner mig lugn. Trygg efter att ha läst på, gått profylaxkurs, gått på mödravårdsbesök stup i kvarten, sett barnet genom ultraljud hela tre gånger, googlat sönder internet och sitter på vetskapen om att taxin kan ta mig till Södra BB på ungefär 10 minuter. Jag vet om att jag blir omhändertagen och kommer ha superkompetenta barnmorskor vid min sida, är så enormt … lyxigt. Ja, det är precis vad det är. En lyx.
Men inte länge till om jag får bestämma.
För jag tycker att det ska vara självklarhet.

För så här är det:
Söndagen den 8 mars är inte bara Internationella kvinnodagen och beräknat födelsedatum för bebisen i min mage. Det är också dagen då vi kan påverka att den där “lyxen” blir något annat än just lyx. Varje kvinnas rättighet.
Den 8 mars är de nämligen dags för RFSU:s barnvagnsmarsch mot mödradödlighet på en rad platser runt om i Sverige. Det är en viktig marsch för att visa för politiker att kvinnors liv ska tas på allvar. Världen över.

Varför? 
Varje dag dör 800 kvinnor på grund av graviditet. En kvinna varannan minut med andra ord. Det är inte okej.
Endast hälften av alla kvinnor som föder barn runt om i världen har tillgång till mödrahälsovård och vård för nyfödda. Varför? Kvinnor världen över har låg status och knappt någon makt att bestämma över sina egna liv.
I Sverige – ett av världens mest jämställda land – är vi privilegierade. Jag som är född här har endast haft tur. En hel jäkla massa tur. Livslotteriet gjorde att jag föddes här, i ett av världens rikaste länder, och jag kan därmed lyxa till det med att förvänta mig att överleva en graviditet.
Jag märker ju själv hur lättvindigt jag ställer mig till den kommande förlossningen, att jag blir fartblind i bland. Jag och John har planerat sommaren, bebishörnan är inredd och en resa till Frankrike bokad. Jag ska “bara in och föda lite barn”, sedan är jag tillbaka igen. Jag har lyxen att planera och tänka så.
Men det kunde ha varit tvärtom.
I Sverige är risken 1 på 14100 att dö. I Kongo är den 1 på 13.
Det skulle gå att förhindra cirka 90 procent av alla dödsfall genom bättre förlossningsvård, fler utbildade barnmorskor, preventivmedelsrådgivning, sexualupplysning och rätt till säkra aborter. Fast mest krävs det att frågan prioriteras av politiker.
Och frågan uppmärksammas genom just den här barnvagnsmarschen den 8 mars. 

Hur? Fram med barnvagnen och gå med i barnvagnsmarschen. Mini Rodini har designat ett gult regnskydd som du får att sätta på din barnvagn. Tillsammans med andra gulklädda barnvagns-kaptener marscherar du gatorna fram och kan du visa att du inte tycker att det är okej att kvinnor dör som en följd av graviditet. Du kan visa att du inte tycker att det är okej att kvinnors liv är så lågt prioriterade bland världens ledare. 

När och var? 8 mars. Barnvagnsmarschen arrangeras i en rad olika städer och på Barnvagnsmarschen.se kan du se tid och plats för just din stad.
Min kära hemstad Karlstad har en barnvagnsmarsch (hurra och stoltobert), men exempelvis Skellefteå (där John kommer ifrån) har ingen ännu. Saknar din stad en barnvagnsmarsch? Dra i gång en (du kan anmäla din barnvagnmarsch här).

På bilden ser du Cirkus Sundhs vrålåk nummer två. Vagnen står hemma i Värmland (köpte den via blocket) i väntan på den där bebisen i magen. I väntan på hösten, en framtid och en bebis som mår prima.
Bebisen i magen som jag har lyxen att föda fram på ett sjukhus, omgiven av utbildade barnmorskor och med efterföljande, fantastisk vård. Jag har lyxen att få drömma om hösten, den välmående bebisen och den där vagnen, för risken att jag dör under en förlossning är så liten. Till skillnad från i andra länder.

Gör skillnad. Gå i marschen. Det kommer jag att göra om Cirkus Sundh behagar vara ett februaribarn.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 11 kommentarer

  1. ryser bara jag tänker på det här. så fint och viktigt att du uppmärksammar detta. vi är verkligen så så priviligierade i väst.

  2. Båda mina barn är födda med akut kejsarsnitt och jag är såå glad över att de är födda i Sverige! Annars hade kanske varken jag eller de levt idag.. Trots att ingen av förlossningarna blev som jag tänkt kände jag mig trygg hela tiden. Vi har fantastisk sjukvård i sverige!

  3. Åh, ska ni föda på Södra BB (alltså inte södersjukhusets förlossning)? Vi födde på Södra BB för cirka 4 månader och det var så härligt! Superbra barnmorskor, vi fick jättefin hjälp att få igång amningen och till och med maten var superb! Tips: använd knappen! Ring in barnmorskorna så ofta du känner för det, för allt från alvedon och extra handdukar till stöd och svar på diverse frågor. Dag som natt. Och lycka till, ni har en sån häftig upplevelse framför er!

    1. Vill bara säga att Södra BB säkert är alldeles toppen, det tvivlar jag inte det minsta på. Men det är även Södersjukhusets förlossning. Min barnmorska som förlöste mig var fantastisk, så även undersköterskan som assisterade. Och BB-hotellet är så lyxigt och samma knapp du nämner finns där att trycka på. Många tryck blev det för mig och som jag blev inlindad i bomull av barnmorskorna där när amningen trilskades och baby blues-tårarna rann obehärskat 🙂

  4. Lysande inlägg! Jag gick förra året och det är ju en så väldigt viktig sak vi marcherar för, hoppas att fler hänger på i er. Tack för en fin blogg och lycka till med bebisen! Kram matilda

  5. Superbra initiativ! Själv födde jag tvillingar i på SUS i Malmö torsdags och lyxen att vara omringad av ett fantastiskt team med läkare, barnmorskor och sköterskor gjorde mig fullkomligt trygg mitt i den enorma smärtan och ansträngningen. Jag blev inte lämnad själv en enda gång och fick total support. Det borde vara en självklarhet för alla kvinnor att få den tryggheten och den säkerheten. Och Emma, massa lycka till. Jag är så förundrad över allt kroppen klarar av. Att föda barn är en bedrift som gjort mig vansinnigt stolt över mig själv.

  6. Har följt din blogg länge och vill bara ge lite pepp och önska lycka till med förlossningen! Vi fick liksom ni kämpa en stund för att få vår bebis men för några månader sedan föddes hon på just södra BB som jag ser att ni siktat in er på. Jag hoppas SÅ ni får plats och att ni får en lika fantastisk upplevelse som vi fick! Södra BB är så himla proffsiga och bra! stor peppkram!

  7. Så enormt bra initiativ! Kram från Östersund – som jag tror har en Barnvagnsmarsch. Ska kolla upp det!

  8. Hi 🙂 I’m Iwona and I am a blogger and illustrator 🙂 I just found your blog, which is interesting and cute:) I really like it 🙂 I would like to show you my blog and my illustrations and If you get a second, I’ d love to hear your thoughts on topic my illustrations and blog:) I greet:)

Kommentera

Stäng meny