Formex: Hållbarhet, innovation + allvarlig klimatkänning

Ah, Fredag! Äntligen.
Innan jag klappar ihop laptopen för den här stökiga veckan så tänkte jag kludda ner lite om Formex-mässan som jag har jäktat runt på i dagarna två.

Det var en speciell Formex-mässa. Förutom att jag i år höll föreläsning om DIY, hållbarhet och klimatsmart inredning (åh, så kul det var!) så viskades det hållbarhet och klimat i varje hörn. Det surrades på trendseminarier om kommande lågkonjuktur, butiksdöd och ett vassare hållbarhetstänk – för att kunna överleva inom inredningsbranschen.
Helena Lyth är en av de som har uppmärksammat just detta.

Nog fanns det trender – rosa, gult, hållbarhet, keramik, torkade blomster, naturmaterial, trä, hantverk och en tanke om ett nytt liv åt prylarna när de förlorat sitt syfte. Men jag tänkte inte prata så mycket om det, utan istället lyfta det bästa med Formex.
Nämligen alla de där hållbara, närproducerade, smarta designidéerna som en nosar upp.

Något av det bästa på Formex var det här, avdelningen “expression“, ett koncept som bygger på att en rad designers från Umeå kopplas ihop med lokala företag för att skapa design. De använder lokala material och några av de innovationer som visades på Formex var  fantastiska! Jag hade lätt sett en hel hall full med design av det här slaget, som både är närproducerat och som också stimulerar bygden. Lite mer gräva där en står än billigast-möjliga-slit-å-släng.
Det här fantastiska soffbordet med namnet “Hide”, designat av Anneli Zetterström fastande jag – stökigast i kommun – för. Så smart, tidlöst och stilfullt.

Även den här kåsan gone keramik av Hanna Rönntoft, som liksom ringar in det fina med Sverige – skogen, naturen, den friska luften. Och känslan att få värma händer och mage när årstiderna stafettar varandra.

Riktigt hantverk hade också en tydlig plats, som bokbinderi. Alltså jag måste bli bokbindare i mitt nästa liv alltså! I krokarna kunde en även marmorera eget papper. Min mamma gjorde alltid det när jag var liten och jag måste göra det snart känner jag. Kul och vackert resultat.

På avdelningen för upcoming designer  – där hållbarhet står i fokus – fanns märket Quod som gör ekologiska doftljus i vacker keramik. Och den fina keramiken kunde därefter användas till vas, pennställ eller tandborstmugg. Eller fyllas på med ny ljusmassa. Tillverkade i Sverige, så även förpackningen.

Lite längre bort i samma gång träffade jag ett leksaksföretag som hade sin produktion i Sverige och gjorde sina produkter av svenskt trä, men skulle flytta produktionen utomlands. Kanske Kina för att få bättre ekonomi i det.
Varför frågade jag?
“Brio producerar ju i Kina” fick jag som svar.
“Var bättre än Brio då”, var mitt svar.
Jag förstår så klart att det är svårt att få det att gå ihop ekonomiskt för små företag. Det är en svår bransch. Så klart. Men jag tror också vi konsumenter måste tugga i oss att saker måste få kosta. De ska så klart hålla länge, men de måste kosta därefter. Vi behöver inte ha många saker, men några få, jädrigt bra!

Sloydlab imponerade med lampskärmar av laserskuret trä (minimalt med spill) som hade målats i växtfärg, bland annat med hjälp av bär.

Och Jernverket Göteborg som visade upp produkter av stål, här en tidlös fåtölj! Här snackar vi smart design! “Var producerar ni?”, frågade jag. Och fick svaret: “I garaget! Och stålet kommer från skoten”.

Och så blev det dags för föreläsning!
Åh, så kul det var! Jag föreläste om alla mina projekt, om DIY, återbruk och klimatsmart inredning, Hade en kjol som hade ballat ur, blivit statisk och korvig – och tappade headset-mackapären från kjolslinningen (och svor nog lite, heheh), men det var SÅ kul!
Vill föreläsa igen! Fasen, vet inte om jag har tid, men:
BOKA MIG!

Efter föreläsningen hälsade jag på mina kompisar från svenska Kockums jernverk som lanserar hållbara tallrikar och muggar – perfekt för sommarens picknicks (i 100 år framöver). Kockums var ju kutym i svenska hem med sina hållbara redskap, grytor och kastruller, men la ner när plasten tog över världen i mitten av 1900-talet. Men nu vågar de sig fram igen när det där med plast inte rimmar så skönt längre.

Kikade förbi fantastiska Klippan yllefabrik och snackade svensk ull, varför så mycket slängs och bränns och hur en ska göra med problematiken. Klippan använder ju en hel del svensk ull i sina plädar, men mycket svensk ull kasseras tyvärr.
Sedan pep jag förbi Paradisverkstaden som producerar himmelsk keramik på Öland.

Så mycket vackert!
Eller fasen, ska jag bli keramiker i mitt nästa liv?
Hoppas på många liv helt enkelt.

Ett av mina favoritställen på Formex är Iris hantverk som gör så mycket vackert, hållbart och närproducerat. Deras borstar produceras i Enskede i Stockholm av synskadade hantverkare från olika kulturer. Heja!

Vad gjorde jag mer under Formex då? Förutom att nosa upp hållbart, klimatsmart och närproducerat? Jo, jag lyssnade så klart på min Klimatklubben-kollega Johanna Nilsson som höll ett enormt viktigt föredrag om Slow business – så tjänar du pengar på hållbarhet. Hon är så bra – min vän! Tänk va, för fyra månader kände vi inte varandra och nu liksom hörs vi varje dag.

Därefter med det lunch med Lotta Ahlvar – Formex-bossen!

Innan jag pep hem till sjuka-familjen så lyssnade jag till smarta Maria Soxbo/Husligheter som höll föreläsningen “En hållbar romans – så samarbetar du med influencers på ett klimatsmart sätt“. Så bra! Hela världen borde ha lyssnat!
Så, nu är det helg!
Hoppas ni får en riktigt mysig en. Jag ska rasta en-veckas-vabbade barn på något vis.
Wish me luck!

Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Vad glad jag blev av det här inlägget! Märkte att jag blev lite orolig när du skrev innan att du skulle till Formex, det knöt sig lite i magen. Tänkte att det skulle bli en konsumtionskavalkad på bloggen, men så lyfter du fram så bra och hållbara produkter. Och ifrågasätter och utmanar andra producenter. Vet inte varför jag trodde det skulle bli på något annat sätt när du gör så mycket vettigt annars, men Formex och den typen av mässor och event blir ju i regel lite konsumtionshetsande till sin natur. Så glad att du och resten av Klimatklubben var på plats och föreläste och sätter klimatet på alla agendor ni kommer över. Och att ni inte vänder den typen av konsumtionsarenor ryggen, utan i stället använder dem till att diskutera och förbättra. Måste ju vara en enklare lösning rent krasst att bara säga tack och hej, men ni är där och gör en jäkla insats i stället. Mäkta imponerad av ert arbete! Credd till Formex också som tagit in så många bra föredragshållare på hållbarhetstemat. Det händer grejer! Heja dig!

    1. Vad glad jag blir att du gillar! Jag bara KAN inte slöa runt i gamla konsumtionsspår. Hela jag sparkar bakut! Kramar Emma

  2. Tips: det finns en utbildning för klassisk bokbindning i Sverige, på folkhögskolan i Leksand. För de som inte kan eller vill studera yrket på heltid anordnas finfina sommarkurser! Rekommenderas varmt 🙂 mvh en bokbindare och bokkonservator

    1. Åh, vad spännande! Ska lägga till på min vill-göra-lista! Kram Emma

Kommentera

Stäng meny