För varenda värmländsk kotte!

Fredag den 19 mars betyder både global klimatstrejk och så står vi upp för varenda värmländsk kotte genom en kottdemonstration på Stora torget i Karlstad, mellan 12.00-16.00.

SVT Värmland uppmärksammade detta tidigare i veckan!

Den gamla, artrika skogen vid Månsberget riskerar att skövlas för att lämna plats åt ännu ett shoppingcenter. Skogen är en så kallad nyckelbiotop. Det betyder att den innehåller viktiga naturvärden för hotade arter. I Sverige i dag är det en ytterst liten del av skogen som har dessa värden, och vissa arter är beroende av den här typ av skog för sin överlevnad. Och pja, vi människor är beroende av intakta ekosystem för vår matförsörjning och för att hålla skadedjur i shack. 

Den här satsningen – att skövla skog och ersätta med ett shoppingcenter – går helt emot var vi ska. Vi behöver kapa utsläppen, inte träden.
Att göra den här typen av satsning olirar big time med både klimatkrisen och den eskalerande artdöd, och ger inte direkt den framtidstro som vi behöver.
För en kommun som Karlstad – som gör så mycket bra på miljö- och klimatfronten – ser det inte bra ut. Det här riskerar att smutsa ner Karlstads goda anseende och polerar inte direkt hållbarhetsmedaljen så att säga.

Vill du bidra denna 19 mars? Stå upp för varenda värmländsk kotte?
Har du vägarna förbi Stora torget i Karlstad? Lämna en kotte för att visa att du står upp för skogen. Det råder ju restriktioner för oss människor, men inte för kottar … än.
Har du inte vägarna förbi? Lämna en digital kotte om du inte redan gjort det. 

Vår plan var från början att matcha varje digital kotte med en verklig. Det var innan vi kom upp i hissnande 18 000 …

Tyvärr är jag förkyld, och väntar på svar från covid-test, så jag kan tyvärr inte vara med.

Demonstrationen anordnas av Värmlands fältbiologer, Fridas for future och Klimatklubben Karlstad.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Kommentera

Stäng meny