Fira en hållbar jul (hur gör en?)

Q: Emma! Du som är så klok, miljösmart och kreativ.  Hur gör ni med julklappar? Kanske har du skrivit något om det som jag missat …  Jag får panik av allt plastigt i leksaksaffärerna. Har inte pengar nog för att köpa dyra eko-leksaker. Är det loppis som gäller? Får iofs panik av det med. Så. Mycket. Prylar!  Hur många paket ska en ge sina barn? Jag tänker… inte så många. Tycker de har allt de behöver men nåt måste de ju få? Åååh, denna galna konsumtionshögtid alltså. (Jag älskar julen, men inte julklappar, och då tänker vi ändå bara köpa till barnen).
A: Hej kära, kära Kristin!
Jag håller med dig till tusen. Den där fadda eftersmaken av överfulla kassar med bös som släpas längs med trottoarerna så här års. Billigt bös som ratas efter en vecka, eller ännu värre: Går sönder.
Gåvor som förvisso ges av kärlek (OCH DET ÄR JU JUST DET SOM GÖR DET SÅ SVÅRT), men blir mest ett berg av ångest och svall av grejer som inte går att få någon översikt över.
Jag tycker det här med gåvor är så knivigt. Att få saker är något fint och kärleksfullt, men att få saker en inte vill ha visar bara på att personen i fråga inte har koll eller tagit sig tid att få koll (lite hafsigt så där). Samtidigt som en inte vill vara en krånglig person som någon har svårt att sätta fingret på. Jag förespråkar därför en, enda uttänkt, kvalitativ klapp. Och med kvalitativ menar jag inte nödvändigtvis dyr, utan mer något som håller länge.
Att få någons tid och omtanke är för mig den bästa klappen. Eller att någon kvistat runt i secondhandbutiker för att hitta en klapp som passar mig, en mässingsljusstake för en tjuga eller något som personen vet att jag gillar. Just den där tanken är det finaste skulle jag säga. Okej, lång utläggning.

Vi kommer att fira jul i Värmland i år och i familjen köper vi endast en klapp per barn, med medföljande rim. De vuxna får endast ett rim, undantag min mormor som ska få Fatima Bremmers “Ett jävla solsken” av mig.
Eller ja, jag kommer (förhoppningsvis) få en klapp av John. Vi har som tradition att rimma till varje klapp (ganska långa rim, och det kan hålla nere antal paket eftersom det är jädra svårt att rimma till tusen klappar).
Vi har bett våra familjer att bara köpa en klapp (helst inga alls) till barnen, och OM de väljer att köpa en klapp så har vi sagt att vi uppskattar att det är från önskelistan (saker vi vet att de gillar att leka med och som är begagnade, eko och hållbart). Dels för att vi inte har plats för sakerna, men framför allt ur ett hållbarhets- och uppskattningsperspektiv. Jag vill att barnen ska uppskatta de klappar de får, inte drunkna i ett berg av papper, kartonger och bös. Bättre att få en grej som de håller kär. Eller packa in en gammal klapp som de nyupptäcker. Själva överraskningen är ju trots allt halva grejen.
Jag har till exempel frågat min skickliga mamma om hon inte kan sy något till barnen. Så uppskattat! Dels för mig som älskar småkläder, hehehe, men också barnen. Majken älskar sin lilla halsduk som “mormor gjort”.
Till barnen har jag köpt en Brio-leksaksspis via Blocket och varsin emaljmugg med Elsa Beskow-mönster (som blir perfekt som måltidsmugg), och John har köpt WWF-apa till Bodil och kaplastavar till Majken från Tradera. Eftersom vi åker till Värmland och inte orkar frakta en spis så får de den till helgen. Kan verkligen varmt rekommendera Blocket och Tradera om en inte vill ut i hetsen.
Och om barnen redan har allt? Slå in något gammalt. Eller bygg något i i återbrukad wellpapp (byggde ett hus häromdagen av en kartong och skar ut fönster och dörrar med en mattkniv).

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Man kan ju ge bort en upplevelse också dvs ett presentkort på teater, museibesök, bio eller om barnen håller på med någon sport. Jag älskar att hålla på och fnula på bra presenter och skriver upp under hela året vad min man och barn droppar för saker som de önskar sig. Det är ju halva nöjet! Jag har aldrig förstått dem som tycker julen är kravfylld och jobbig..GÖR INTE det som är jobbigt då!! Det kommer ju inte hem jul inspektörer som kontrollerar att det är sju sorters kakor etc på bordet..

  1. WORD!

  2. Är helt för upplevelsepresenter! Men tycker det är svårt när barnen är små, blir så abstrakt för dem. Men om några år så!

 2. Jag tänker lite såhär kring julen och julklappar. Vi har två trollungar på 5 och 9 år och jag brukar handla en leksak och en mera nyttogrej oftast klädesplagg som pyjamas eller ullfleece som är lite dyrare. Jag brukar försöka handla ekologiska leksaker och kläder på nätet då jag är lite dålig på att ge mig ut i butikerna. Jag tycker inte att leksaken behöver vara så stor eller dyr vi har köpt trädjur, ritblock och pennor, pysselböcker, små legosatser och Harry Potter böcker. Men jag måste erkänna att jag tycker det blir svårare nu när barnen blivit större och skriver önskelistor.
  I år har vi köpt varsin Harry Potter trolleristav, gjort hemmagjorda julgodisar som vi lagt i fina burkar och köpt varsin pyjamas. Jag tycker att det räcker så. Julkänsla och familjetid är viktigast för oss.

 3. Tack Emma! Kul att höra hur du tänker : ) Tradera-fyndade en julklapp förra veckan som jag fick idag faktiskt. Och en granne till mina föräldrar har sytt en utklädnad åt Allan för materialkostnad och en flaska bubbel! Perfekt ju. Jag tror han blir nöjd med de få klappar han får, han är ju bara tre och har tack och lov inte så många krav än när det kommer till julklappar.

  1. Och förresten, ditt härliga språk smittar av sig: idag kom jag på mig själv med att använda ordet bös! Aldrig gjort förr, kommer helt klart från dig : )

   1. Hahaha! Värmländskans bös är GENIALT!

  2. Men åh, låter ju helt underbart ju!!!!
   Kram och god jul! Hoppas vi ses snart <3

   1. God jul!! Ja det hoppas jag : ) kramar!

 4. Håller helt och fullt med! EN julklapp per person måste ju räcka. Så minns en bättre vad en fått. Den kan vara inslaget i något papper som redan finns hemma, själv tänker jag radikalt och bestämt slå in alla paket i tidningspapper. Den där övermättnaden som inträffar efter julmat och efter att klapp efter klapp girigt slitits upp och allt presentpapper som bara packas ner i stora sopsäckar, usch, tanken gör mig stressad redan nu. Det vill jag inte bidra till. Gamla spel och pussel från second hand kan kanske vara en idé eftersom det också är en aktivitet och något som innebär lite mer kvalitetstid ihop. Jag tänkte föreslå att skänka gamla barnböcker, men då gäller det att kolla noga vilka begrepp och stereotyper och tankesätt som förekommer i den först.

  Tycker att Jessica som kommenterat här har helt rätt för sig också: fundera under årets gång vad de andra nämner och önskar sig. Det där med att varje år ge sig ut de sista dagarna innan jul blir ju bara en stressfaktor som lätt kan undvikas med lite planering.

 5. Åh vilket himla bra inlägg! Nu har jag inga barns om jag köper julklappar till alls, varken egna eller andras, men jag sparar definitivt det här för framtida referenser :p Och som tips i övrigt förstås. Håller med dig om vartenda ord. Jag tycker till och med att det här inlägget var så bra att jag tipsade om det i min egen blogg alldeles nyss. God jul på dig Emma! 🙂

  1. God jul kära du och tack för länkningen <3

 6. Tackar för tips! Varifrån är valen? Har sett den innan, men hittar den inte.

 7. Hur ordnar du det praktiskt med önskelistorna? Skickar du ut samma lista till hela släkten eller hur gör du? Kan du ge ett exempel på hur listorna kan se ut? Tycker det är svårt att önska något miljövänligt av släkt som inte bryr sig om sånt så är nyfiken på hur en lista kan se ut.

Kommentera

Stäng meny