Färjan, Gotland och klimatet

Alltid när jag sticker ut hakan kring klimatet (som jag gjorde i går angående flyget) så ifrågasätts många andra delar av mitt miljöengagemang. Och främst i ledet av saker att sätta under lupp är mina resor till Gotland.
Så jag tänkte att jag skulle svara hur jag tänker kring dem.


Gotland är ett gissel och detta har jag pratat ganska mycket om här i min blogg. Först och främst så det ju en ö, så det är svårt att ta sig dit med räls, så utgångsläge är svårt.
När jag har testat mina utsläpp med klimatkontot (IVL) så är färjan överlägset bättre än flyget. Men givetvis inte lika bra som tåget. Men. Det kommer miljövänligare gasfärgor inom kort. De skulle kommit redan i höst, men blivit försenade.
Tills gasfärjorna är i bruk har vi valt att försöka göra så smarta resor som möjligt. Vi åker sällan, men är där länge och så buntar jag ihop alla jobbresor till en och bränner av dem när jag ändå är där med familjen. Det blir lite galet, men det blir mer klimatsmart så.
Dessutom försöker vi transportera oss så smart som möjligt på ön. Vi sålde bilen förra året och hyr nu bil istället eftersom vi märkte att vi använde bilden onödigt mycket i stan bara för att vi hade en (även om vi ställde av den under vinterhalvåret).  Nästa sommar är jag taggad på att använda kollektivtrafiken på Gotland så mycket det bara går. Vi har en busslinje några kilometer från torpet som kan ta oss till både Visby och Katthammarsvik. Och det är ju mina två favoritplatser på ön.
Vi blir smartare och smartare i vår strävan att göra gott tänker jag.
I nästa vecka åker vi till Gotland för att stänga igen huset för säsongen. Denna tripp blir det jobb och fix i en salig röra. Men ja, detta är en fråga jag tampas med och försöker få rätsida på. Jag skulle aldrig sätta mig på ett flyg till Gotland för jag vill inte stödja flyget i stort. En tanke är så klart att sälja torpet. Och tro mig, jag har tänkt tanken eftersom jag diskuterar den här frågan så mycket. Med andra och i mitt huvud. Alltid när jag sticker ut hakan och säger att jag gjort något för miljön så är det som att tusen frågor slängs tillbaka som dissikerar varenda möjlig utsläppspost av mitt liv. Det ÄR svårt att bry som om miljön som influencer, för en kan aldrig bli god nog.
Jag ligger alltid på minus, hur mycket jag än gör. En kan ju bränna ut sig för mindre. Men en del i mig uppskattar att jag är under lupp av 15 000 personer varje dag, för det hjälper mig att bli bättre.
En annan del önskar att jag vore perfekt, utsläpps- och skrupelfri, för vissa dagar vill en bara klappa sig på axeln och känna att det en gör är bra. Inte ha ett endaste malhål i skjortan för kritik. Utan helt smashing perfekt. Men det är jag inte. Jag är ganska mycket människa som tampas och gnager de här frågorna – precis som alla andra. Jag arbetar hårt för att sänka mina utsläpp och få mitt engagemang att gå ihop med att få en lön varje månad. Jag behöver vara rejält kreativ stundvis.

Just nu har jag fått ner mina utsläpp till cirka 4 ton. Jag har en bit kvar och får bättre skärpa i mina klimatglasögon för varje dag som går. Sådant som var en helt naturlig del av min vardag för en månad sedan känns helt apart nu. Jag började ju som en köttätande Hawaii-människa med en skön vurm för vintage och Paris – som jobbade på modemagasin. Förvisso med hållbarhet i åtanke, men tankarna var inte så välmanglade som de är i dag. När jag tänker på min resa hit, där jag är i dag, så blir jag så jädra stolt. Unnar mig sällan att tänka på det – vill bara framåt! Att jag faktiskt KAN och VILL förändra mitt sätt att leva. Och kan tänka mig ganska drastiska beslut för att nå bättre resultat av mina utsläpp. Jag har ju till och med tänkt tanken att sälja mitt älskade torp. Min bästa plats. Men jag inväntar nog de där gasfärjorna och ser hur resultatet blir. Men jag är öppen för det. Det förvånar mig själv när jag tänker tanken. För i kampen för miljön är inget längre heligt för mig.
Jag försöker att inte peka åt andra håll, utan på mig själv. Och börja där.
Ett steg är att skippa flyget, för jag tycker att det behövs i (ett annars ganska) flygromantiserande flöde. Men ett annat steg är att jag tar åt mig all kritik och kunskap. Och försöker att bli bättre.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 26 kommentarer

 1. Det är ju svårt sånt här. Å ena sidan stör det mig när folk direkt ska påpeka allt som en gör fel när en tar upp något en gör rätt. Å andra sidan är det ju bra att en blir tvungen att fundera mer på sina sämre val.

  1. Jag håller helt med dig! Jag tycker det är så himla svårt. Jag tränar att försöka vara nöjd, men är en prestationsmänniska. Det gör att jag alltid ligger på minus. Det finns alltid något som jag kan göra bättre. I morse, när jag skrev detta inlägg, var jag trött och uppgiven. Kommentarer om färjan var det första jag möttes av när jag vaknade och jag bara kände att allt var så hopplöst. Att jag bara lägger ner allt, för jag orkar inte.
   Nu, några timmar senare, börjar energin sippra upp till ytan igen. Pöh!

   1. Alltså jag förstår din känsla, jag blev så himla ledsen när jag läste.. Klimatet ligger inte enbart på dina axlar, allt du gör är ju helt fantastiskt! Du kan ju inte heller bosätta dig under en sten resten av livet, vad blir det för liv?Självklart ska ni ha kvar erat torp och njuta av det. Allt du gör är fantastiskt och jag tror och hoppas att det inspirerar många att tänka till också! självklart måste en göra obekväma val ibland för att vara rädd om våran moderjord men vi måste också leva och njuta, och jag tänker att allt som torpet är och ger ändå väger högre, och att du inte reser med flyg och allt annat ni gör DAGLIGEN för att minska era avtryck på miljön är ju helt fantastiska! Känn dig stolt och njut! Vi är många som kämpar och vi måste peppa varandra, kärlek till varann och miljön!

    1. Tack Elin! Det betyder så himla mycket att få den där peppen. Det betyder så klart mycket att bli ifrågasatt också, för det gör att jag växer och kommer framåt i mitt tänk. Men ibland är det bara skönt att få en balans mellan peppen och ifrågasättandet. Kram Emma

 2. Kämpa på Emma. Det du gör är så viktigt! Vi gör alla så gott vi kan och allt vi gör spelar roll. Det viktiga är ju alla vi som faktiskt gör något och som tänker efter vilka konsekvenser våra handlingar får och agerar därefter.

 3. Jag undrar stilla om alla de som ifrågasätter verkligen är så bra själva? Låter de själva bli att fråga? Självklart blir kraven högre på dig då du så tydligt gått ut med din miljö-profil, men det betyder ju inte att kraven på dig ska vara orimliga! Tycker du är så bra på att visa att det går att leva ett rikt liv och samtidigt vara miljömedveten och försöka göra de bästa valen. Vi vet att du försöker! Tack för allt du gör!

  1. Jag tänker att det är enklare att peka på någon annan än att peka på sig själv. Folk gör det hela tiden. Pekar på Kina istället för Sverige, för att det så klart är mycket enklare än att göra något själv. Kram Emma

 4. Heja dig! Du inspirerar! klart slut!

 5. Jag tycker du gör jättebra i att lyfta den här grejen med flyg, det är starkt att stå emot bekvämligheter till förmån för klimatet. Jag vill säga så mycket, jag läser en mijöinriktad utbildning och man får upp ögonen för så mycket, men jag vill nog främst säga: Heja dig!

 6. Emma, du gör så mycket mer än de flesta av oss gör för miljön. Man kan inte vara perfekt för det är omöjligt att leva perfekt miljövänligt som det är idag. Och du måste kunna ha ett liv! Du kan inte göra allt. Sverige själv kan inte göra allt. Så många länder ligger extremt mycket efter oss i detta och har mycket större utsläpp än vi har. Det är det värsta. Hur ska man få med dem eftersom det är världen tillsammans ENDAST som kan göra den STORA skillnaden? Den som verkligen gör skillnad. Det är vad jag tycker känns så skrämmande och hopplöst….. Men samtidigt är det klart att vi alla ska och bör dra vårt strå till stacken och tänka på detta och försöka så mycket vi kan att värna om miljön och minska våra utsläpp. Men jag tycker att man också måste få göra detta i rimlig mån. Utan att bli kritiserad för att man inte är perfekt (även när man är en känd influencer). Sälj inte ditt torp. Folk åker långresor utomlands var och vartannat år, många sopsorterar inte överhuvudtaget och köper nyproducerade kläder och prylar konstant. De flesta har minst en bil (vi har två plus en massa maskiner på gården och min sambo äger 2 lastbilar i sitt företag (som dock endast används ibland när nödvändigt i jobbet men ändå. Vi bor på landet). Du har ett torp som du åker till istället för semester utomlands, är på en plats under lång tid och det är inom Sverige och du behöver inte flyga dit. Du äger ingen bil. Men det jag vill säga är, ta det lugnt och var stolt för det du gör är SÅ bra, och du har inget att skämmas för. Du inspirerar också oss andra att ändra vårt tänk och göra och leva bättre. Men utan att skuldbelägga. Heja dig! <3 Kram!

  1. Tack Linda. Tack för din stärkande kommentar! <3
   Kram emma

 7. Emma, du gör så mycket mer än de flesta av oss gör för miljön. Man kan inte vara perfekt för det är omöjligt att leva perfekt miljövänligt som det är idag. Och du måste kunna ha ett liv! Du kan inte göra allt. Sverige själv kan inte göra allt. Så många länder ligger extremt mycket efter oss i detta och har mycket större utsläpp än vi har. Det är det värsta. Hur ska man få med dem eftersom det är världen tillsammans ENDAST som kan göra den STORA skillnaden? Det är vad jag tycker känns så skrämmande och hopplöst….. Men samtidigt är det klart att vi alla ska och bör dra vårt strå till stacken och tänka på detta och försöka så mycket vi kan att värna om miljön och minska våra utsläpp. Men jag tycker att man också måste få göra detta i rimlig mån. Utan att bli kritiserad för att man inte är perfekt (även när man är en känd influencer). Sälj inte ditt torp. Folk åker långresor utomlands var och vartannat år, många sopsorterar inte överhuvudtaget och köper nyproducerade kläder och prylar konstant. De flesta har minst en bil (vi har två plus en massa maskiner på gården och min sambo äger 2 lastbilar i sitt företag (som dock endast används ibland nr nödvändigt i jobbet men ändå. Vi bor på landet). Du har ett torp som du åker till istället, är på en plats under lång tid och det är inom Sverige och du behöver inte flyga dit. Du äger ingen bil. Men det jag vill säga är, ta det lugnt och var stolt för det du gör är SÅ bra, och du har inget att skämmas för. Du inspirerar också oss andra att ändra vårt tänk och göra och leva bättre. Men utan att skuldbelägga. Heja dig! <3 Kram!

 8. Det är ju omöjligt att vara ”perfekt”. Jag förstår inte att vi int hyllar och lyfter fram det som är bra istället för att direkt komma med pekpinnar om att jo men det där är ju asdåligt… ja men allt annat då som är bra? Det är precis som att det blir mindre bra för att det inte är alltigenom bra. Nä, tycker man ska tillåta sig en klapp på axeln emellanåt för det man gör som faktiskt är bra och som innebär/inneburit en förändring. Så får man heller inte glömma av att leva emellanåt också. Det är 2018 nu, att gå tillbaka och leva som stenåldersmänniska är ju int riktigt ett alternativ heller… heja dig!

  1. Tack Linda! Och ja, jag skrev det där inlägget i affekt. Jag var så trött, men inser också att det är tack vare alla de där ifrågasättande kommentarerna som jag kommer framåt i mitt tänk. Men ibland blir en lite matt helt enkelt. Stor kram och tack för din kommentar!

 9. Heja dig! Förstår att det är tufft att få de där ifrågasättande kommentarerna (även om många säkert är menade som konstruktiv kritik låter det lätt väldigt hårt). En ska ju såklart inte stänga öronen, men när du får en onödigt ilsken kommentar får du försöka minnas att vi är många som har din rygg och tycker att du gör ett fantastiskt jobb! Du skulle ju lika gärna kunna fortsatt åka till Hawaï och käka kött, men du har tagit många steg sedan dess och det är verkligen något att vara stolt över! För det är inte alls lätt att ändra på gamla vanor och komma ur inkörda hjulspår. Kram!

  1. Ja, jädrar vilken resa det är när en väl stigit på tåget! Och snabbt går det! Och kul är det (nästan jämt), hahaha.
   Kram emma

 10. Hej Emma! Det är mig bättre att du har torpet, som tar gasfärja o anv kollektivtrafik (så småningom) än att du säljer till någon som kanske kommer flyga o köra bil..

  1. Tuse tack för din kommentar! Sant så sant! Stor kram Emma

 11. Uppskattar så otroligt mycket att du faktiskt reflekterar kring detta, ingen av oss är ju perfekt men genom att öppet prata om våra “brister” så tror jag vi kan hjälpa varandra att bli bättre istället för att bara klanka ner på det som är fel. Du visar ju än en gång hur medveten du är och hur himla väldans mycket du vill att vi ska ta klimatet på allvar. Har blivit så påverkad av dig, nu senast när jag skulle småhandla slutade det med att jag bara kom ut med en liter ekologisk fil från affären då jag inte längre kunde förstå varför jag någonsin handlat plommon från Polen eller varför 4 av 5 sorters äpplen var importerade mitt i äppelsäsongen. Tack för att du hjälper mig att slipa mina klimatglasögon och för världens bästa initiativ klimatklubben!

  1. TACk för dina fina ord! Och det känns fint att kunna ge tillbaka, för det är ju trots allt många av läsarna här som öppnat MINA ögon! Stor kram Emma

 12. Tänk inte att du alltid ligger på minus eller att det aldrig kan bli gott nog! Det är mycket nog att ens påbörja dessa förändringar för en bättre chans för vår planet! Var stolt över det du gör! Du inspirerar och uppmuntrar, upplyser och är en god förebild! Och som min farmor alltid sa: “Många bäckar små blir en stor å!”

  Anna

  1. sant så sant! tack!!!

 13. Hej! Och heja dej! Jag tycker det är fantastiskt det du gör och du inspirerar mej – och många andra – till att skärpa oss genom dina infallsvinklar, tips och tankar om miljö och hållbarhet. Men sälj inte torpet! Tänk om köparen sedan flyger till och från tio gånger om året! Ingen av oss är perfekt men vi får göra så gott vi kan i vår egen situation. Det är lätt att skippa flyg eller långresor över huvud taget då man som jag har alla nära och kära (plus torpet) i samma kommun – men det är en helt annan sak om de finns bortom en ocean. Du som bor i en stad med fungerande kollektivtrafik kan sälja bilen, jag måste ha min kvar för de där situationerna då inget annat funkar, men jag cyklar, går och åker kollektivt alltid då det är möjligt. Finns det vettiga vegetariska alternativ tar jag gärna dem, men när linserna i vår näraffär har rest från Kanada äter jag hellre gryta på hjorten som kalasade på mina odlingar i somras. Jag kan undvika flyg – men just nu köper jag bananer trots att de flugit långt, eftersom det är den enda färska frukt min tvååring går med på att ens smaka på och det enda sättet att få i honom bär är att mixa dem med banan (har valt att inte ge honom socker tills vidare). Och så vidare. Man kan göra goda val utan att dra allt till sin spets. I så fall borde vi ju inte ha satt barn till världen, det är ju inte klimatsmart över huvud taget. Och där kommer vi snart till diskussionen om var rymden tar slut….. 🙂 Kram och stort tack till dej för det fina och viktiga jobb du gör!

  1. Tack Anna för din tänkvärda kommentar! Stor kram Emma

 14. Blir så himla less på att det alltid ska anmärkas så mycket på personer som faktiskt försöker göra skillnad och åstadkomma något bra när de inte är 100% perfekta, oavsett om det gäller miljömedvetenhet, jämställdhet eller något annat. Heja dig och njut av Gotlandslivet! Älskar initiativet med klimatklubben förresten.

  1. TACK! Behövde denna kommentaren =)

Kommentera

Stäng meny