Om du ska göra en endaste sak för miljön – gör det här

Ni anar inte hur glad jag blir över alla mejl som strömmat in, smarta kommentarer och delningar av min lista Lev klimatsmart med barn: 21 små saker som gör skillnad som jag lade upp i måndags. Ni är guld <3

Jag har fått många frågor om hur man kan påverka företag och politiker i miljöfrågan. Det är helt sinnessjukt att det inte lagstiftas mer för en hållbar värld, men den krassa verkligheten är att pengar smäller högre. Och att politikerna vill kunna bli omvalda (för att kunna föra sin politik), så det är mycket please the crowd-tänk. Samma gäller företagen. De producerar vad som säljs, vad konsumenterna efterfrågar och vill tjäna så mycket pengar som möjligt.

Men. Miljöfrågan, företagen och politikerna går att påverka. Dessutom på ett busenkelt sätt.
Och du har större makt än du tror.
Nämligen din konsumentmakt.
Genom att köpa ekologiskt, hållbart och närproducerat så är du med att putta bort dåliga, kemikaliehärdar fulla med hornomstörande och cancerframkallande ämnen från hyllorna. Din shopping är en politisk handling. Använd den.
Har din matvarubutik inget ekologiskt smör? Miljömärka blöjor? Närproducerade grönsaker? Efterfråga det. Ta tag i närmsta anställd och fråga. Om frågan kommer tillräckligt ofta får butiken upp ögonen för vad konsumentera vill ha. Och de vill ju ha nöjda kunder och kränga grejer.
Men spelar min lilla fråga någon roll? Ja. Det gör den.
Det är förvånansvärt få som använder sin konsumentmakt genom att efterfråga produkter. Än så länge. Tänk på att du ger din butik en tjänst, de vill ju som sagt ha nöjda kunder som väljer just dem och dessutom vill de kränga så mycket som möjligt.

När du shoppar kläder, leksaker och hygienartiklar, fråga om var din dagcremé är producerad, om leksaken ditt kidd står och nafsar på är giftfri och om sommarklänningen du håller i är gjord av ett hållbart material. Säg nej till polyester, fleece och plast efterfråga ekologiskt och hållbart. Det är bara en liten fråga, men den gör skillnad.
Eller gör som jag: Håll upp det du vill köpa, säg att du har ett nyårslöfte om att bara handla hållbart, ekologiskt och ansvarsfullt tillverkat och fråga om personalen kan hjälpa dig.

Har din bostadsrätts- eller hyresrättsföreningen ingen kompost? Släng i väg ett mejl till styrelsen eller fastighetsägaren och önska. Tryck på miljövinsten, minskade sopor och att vara i framkant och ett föredöme för framtiden. Frågan är fri.

Och stöd de småbutiker, webshoppar, välgörenhetpärlor och medvetna kedjor som säljer begagnat, ekologiskt, fairtrade och sliter för att göra sin produktion så hållbar och närproducerad som möjligt. Men. Ha ögonen öppna för green washing (när företag vill marknadsföra sig som mer hållbara än de egentligen är i hopp om att sälja mer).

Använd din makt. Den gör skillnad.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Alltså jag stöttar dig till 100% här! Jag har det senaste åren varit vaksam på vad det är för mat jag köper och som konsument har vi mer makt än vad vissa tror. Världen behöver fler som förespråkar detta 🙂

 2. Hej Emma!
  Jag drömde inatt att jag hälsade på dig och barnen och att jag sov över (tror bestämt vi hade ett pyjamasparty). Sen kom John hem och var väldigt otrevlig och ville inte att jag skulle stanna kvar. Jag vaknade och var väldigt förundrad! Haha ville bara dela med mig, det verkar som din blogg även följer med mitt undermedvetna! Undrar varför John var så otrevlig, han verkar ju vara den bästa någonsin :,D

  1. Hahaha! Alltså GUD vad roligt! Detta måste jag berätta för John!!!

 3. Tack för ett peppigt inlägg! Preeecis detta ämne fanns på min önskelista och hade faktiskt på lur att ställa frågan till Dr Johns frågelåda (alltså vad en ska prioritera om en bara ska göra EN grej för miljön). Samlade dock aldrig tillräckligt med mod – men hey – nu fick jag svaret serverat på ett silverfat ändå. Och tack för en finfin blogg. Och allt kry i världen åt lelle Bodil. Kram Sophia (som precis börjat treva sig fram på allvar i hållbarhetsdjungeln)

 4. Verkligen superviktigt! Brukar tänka på det när folk skriver att de kan handla kött eftersom djuret i butiken ändå redan är slaktat men det är ju efterfrågan man vill påverka och det gör man genom att köpa annat. 🙂

 5. Skulle det inte vara en bra idé om du tillsammans med dina kollegor/fellow influencers och ett gäng kompetenta forskare typ Johan Rockström (eller någon annan som läser det här) skulle ta fram ett motsvarande “Förskolebrevet” fast riktat till kommuner/bostadsrättsföreningar etc? Tänker mig att det är generellt lättare för de flesta människor att försöka påverka om de bara har en färdig text att skicka. Så att folk (jag tex…) inte behöver sitta och komma fram till en egen formulering… Just det steget tror jag för många kan kännas som en stor tröskel att komma över.

  Jag vill gärna påverka men även om jag är sådan person som inte drar mig för att efterfråga typ ekologisk kyckling i mataffären så tycker jag ändå att det känns svårt att göra något “ensam”. Kanske känner andra på samma sätt.

  Jaja. Det var inte meningen att få det att låta som att det här är ditt ansvar. Hoppas att du inte tar det på det sättet.

  1. et här är typ den bästa idéen ever!!!!! ALLTSÅ SÅ BRA!! Detta ska göras, tro mig!
   TACK!

Kommentera

Stäng meny