Ekologisk eller närproducerad mat? Drömmorgon med Underbara Clara

I morse släpade jag mig – med tröttögon och slöben– genom regnet till Saltå kvarn-butiken på Södermalm. Det nalkades en ny version av Underbara Claras stört bra:iga temafrukostar, och morgonens ämne var liksom lite för intressant för att missa. Tema för frukostsamtalet var nämligen ekologisk mat.

När jag kom in genom butiksdörren satt Un Velo-Emelie där.

Och snart ramlade även Miriam och Johanna in genom dörren …

Den här genombra:iga människan har jag inte sett på länge, så det var ett kärt återseende. Och så fick jag hälsa på den lilla gullisen Henry också. Alltså en färggladare familj får man leta efter. Så himla fint.

Dagens gäst, jämte den eminenta Underbara Clara (ge kvinnan ett eget samhällsprogram for god sake) var Emelie Hansson från Naturskyddsföreningen. Under samtalet förklarade Emelie det fina med ekologisk mat, vilka produkter en ska undvika och vad alla dessa kemikalier gör med oss. Själv försöker jag äta helt ekologisk (strävar efter det, men är långt ifrån perfekt) och är livrädd för alla dessa kemikalier som vår mat besprutas med (både en, två, ja, upp till sju gånger innan vi stoppar dem i munnen) så att de ska glänsa fint i butiken. Emelie upprepade att vi inte ska vara rädda över läget, men däremot bekymrade. Men jag tycker nog att vi ska vara både rädda och bekymrade. Det är ju inte så att både världen och mänskligheten visar fräsig Game over-grafik när allt går åt pipsvängen och sedan ger oss fem nya liv. Och ett nytt jordklot. Nåväl, som ni märker så tycker jag att det här är en rysligt viktig fråga. Puuuh. Men det är så basalt, och denna industri är fullproppad med lobbyister som verkar för att företag ska tjäna en massa pengar i första hand. Nä, i den enda handen. Folks hälsa, förmående och fortlevnad är inte direkt prio ett så att säga.

Nåväl. Här är hon. Den lätt upprörda miljönörden med regndräkt hår, läppstiftsränder runt munnen och tröttögon med stört mycket eyeliner så att de ska se öppna ut.

Den här smarta planschen satt uppe i butiken. Som en lathund över de bästa varorna att byta ut mot ekovarianter. Kaffe, mejeriprodukter potatis, kött, bananer och vindruvor. Allt detta är fullkomligt fullproppat med gift, och tro mig, det vill du inte ha i dig.
Om du är nyfiken på vad som avhandlades under frukostsamtalet kan du kika här: Underbara Claras drömmorgon på Saltå kvarn

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

  1. Anna

    Superduperviktigt med eko! Försöker övertala andra och intala mig själv att välja rätt. Och små saker som när butiker dissa konventionella bananer för enbart eko-odlade gör mig lycklig. Då är ju inte valet svårt (inte för att jag nånsin skulle få för mig att köpa en konventionellt odlad banan, men många andra ser bara priset). Jag önskar att jag gillade balgväxter mer. Ärter går bra, men bönor klarar jag bara inte av. Köttet är min svaghet, men baskemig! det ska bli mer eko på den fronten med. 🙂

  2. Hanna

    Önskar jag kunnat vara där. Jätteintressant ämne. Bra refererat och fina bilder.

  3. Nina

    Fast nej, konventionellt svenskt kött och mjölk behöver inte vara sämre ur miljösynpunkt jämfört med eko. Det finns risk för ett större näringsläckage i ekologisk produktion samt att ur vissa aspekter är inte den ekologiska djurhållningen “bättre” än den konventionella. Vi har en mycket hög djurvälfärd över lag i Sverige. Däremot håller jag helt med om att minska köttkonsumtionen, men välj omsorgsfullt när du handlar kött. Och framför allt närproducerat (svenskt). För egen del handlar jag alltid fair trade bananer, kaffe och choklad. Och efter säsong. Utan djur växer vår landsbygd igen, biologisk mångfald tar stryk och vi får hämta allt mer livsmedel från andra länder.

    1. Lisa S

      Snarare handlar det ju om att vi homogeniserar landskapet, FÖR ATT där ska hållas djur, alternativt odlas foder till djur, som får konsekvenserna att biologisk mångfald etc tar stryk som du nämner.

      Sedan kan det vara så att Sverige relativt sett har en hög djurvälfärd, men det betyder verkligen inte att den är bra på något sätt. Bättre med veg, både för djur och miljö.

    2. Lina

      Det är sant att det finns flera aspekter att väga in, och vad det gäller till exempel växthusgasutsläpp så genererar ekologiskt kött och ekologiska mejeriprodukter oftast mer eftersom djuren lever längre. Dock så finns flera fördelar med kött och mejeriprodukter som producerats ekologiskt. Dessa djur har en mycket mer begränsad andel soja i sitt foder. Sojaodlingen världen över är ett av de mest allvarliga miljöhoten som finns idag. Den bidrar till skövling av regnskog, kollaps av ekosystem samt utrotning av bin, för att nämna några saker. Jag håller verkligen med dig om att välja närproducerat kött! Svenskt naturbeteskött är det bästa en kan välja. Tycker dock att argumentet om djurskyddslagen är rätt förlegat. Bättre än många länder, visst, men långt ifrån bra. Det är därför jag valt att vara vegan. Hur som helst! Spana in http://www.kottguiden.se – en superbra sida om en vill veta mer om vilka effekter köttproduktion av olika slag har på exempelvis biologisk mångfald, klimat, användande av kemiska bekämpningsmedel etc.

  4. T

    hur tänker du kring skönhetsprodukter? du är väldigt mån om att äta ekologiskt, men hur resonerar du kring det du smetar på din hud? känns som en aspekt många ofta glömmer bort.

    och det här som nina, och många med henne, säger om att vi skulle ha en hög djurvälfärd i sverige.. alltså.. finns ju otaligt många exempel som tyder på raka motsatsen. det känns som att det är lite som med feminismen, bara för att det är mycket värre på andra håll i världen betyder ju inte det att det är BRA här.

  5. Susanne

    Hej Emma. Tack för ditt besök på Drömmorgon. Det var en riktigt lärorik morgon! Hoppas vi ses igen snart.

  6. clara

    Tack för peppen Emma och att du kom <3 så roligt att se dig och så fina bilder

  7. Nina

    Jag tror inte att alla kan vara veganer, djurhållningen behövs för biologisk mångfaöd, för gödsel till all spannmål/grönsaker och annat vegetabiliskt. Håller med dig om sojan, jag hoppas att det blir mer lönsamt att odla egna proteingrödor på gårdsnivå istället. Vin har ju möjligheter till ärt, bönor och raps till foder. Svensk djurhållning är väldigt mycket bättre än övriga världen -enda landet där kor har lagstiftad utevistels, grisarna har större boxyta och kycklingarna har sina näbbar kvar.

Lämna ett svar