Efterlysning: Ett torp som är till för alla

torp kök gotland

Jag tänkt på det här torp, uthyrning och sommar en hel del. Hur ångestladdat det kan vara. Själv reste vi aldrig utomlands när jag var liten (flög första gången som 18-åring – och då på eget bevåg) utan campade runt Vänern istället. I ett tält för fyra.
En gång åkte vi till Öland, men fick motorstopp med vår gamla bil mitt på Ölandsbron (någon i familjen var tvungen att kissa ut genom bilfönstret, hehe).
Skolstarten var på något sätt så ångestladdad. Alla flashade med Malloca-tischor, exotiska smycken med hajtänder (hello 90’s) och badhanddukar med stora semesterortsnamn på. Skulle kunnat offra mitt högra ben för att få äga något av alla de där neon-tryckta plastemblemen istället för att ingående berätta om dramat på ölandsbron, någon förälders upprörda dalmål och tiden på verkstaden.
Nu i efterhand är jag väldigt stolt över att mina föräldrar prioriterade annat. Långa sommarlov (mina föräldrar jobbade som lärare), en prunkande trädgård, självständig sommardagar och en tanke om miljön.
Vi hade ju “lyxen” att bo långt ute på landet, med cykelavstånd till sjön (OBS! ej något eftersträvansvärt då, när en skulle ha mexitegelhus med skinnsoffa, gillestuga med biljardbord och pool i ort). Men att kunna kliva ut i grönska, ligga på gräsmattan, käka hallon från trädgården, hoppa double dutch på grusvägen och cykla i väg för ett dopp i sjön –  det är en ynnest. Så här i efterhand.
Inget en skröt om bland Mallis-tischorna, för det var ju ingen status att vara lantis med långa sommarlov. Men det var ju en lyx. Och är. Fortfarande. Och nu har jag den lyxen som jag på något sätt vill försöka förvalta. Kanske även uppmuntra folk att uppskatta. INTE drömma om att korsa världen för att ha något att berätta. Utan stolt berätta om de där latdagarna på ett torp.

Så. Efter en lång och trasslig utläggning: Till nästa sommar skulle jag vilja hyra ut torpet för en spottstyver (eller ja, alltså låna ut) under högsäsong till en familj som annars inte skulle ha råd att semestra på Gotland. Om de nu har en dröm om det vill säga. Fylla kylen med mat och samla ihop pengar till båtbiljett. Kanske en ensamstående som har svårt att få sommaren att gå ihop eller en nyanländ flyktingfamilj som förlorat allt vill spendera en vecka här. Få en paus från vardagen, knapra budgetar och den otillräcklighet som vi alla någonstans känner (fast som skiljer sig åt en aning beroende på förutsättningar). Någon som skulle må bra av att vara här.
Jag är rätt färsk i tanken här, men jag vill verkligen att det här torpet ska kunna finnas till för alla. Är det någon som har tips på bra organisationer att samarbeta kring detta?
Jag tar tacksamt emot tips, idéer och tankar. Som sagt, väldigt färsk i tanken, så kanske vi kan forma det här tillsammans?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 32 kommentarer

 1. Vilken fin idé! Jag tror att Giving people kanske kan vara rätt att samarbeta med. De har liknande initiativ. Lycka till! Jag har inget torp men ska undersöka om jag kan bidra på något sätt, jag med.

 2. Minnet är dåligt men mina kära barn överraskade oss en sommar med att hyra lägenhet i Danmark. Airbnb tror jag sidan hette…..superbra. Och allt sköts ju via en förmedling så att det här med försäkringar och så finns. Värt att kolla upp-

 3. Så fint av dig Jag tycker du ska börja med din egen omgivning. Har du inte någon bekant, granne, kompis som har praktikant på jobbet, någons klasskompis osv? Någon borde känna till den där familjen som det här skulle passa allra bäst. Annars tänker jag socialtjänsten.

 4. Vilken bra idé! Du kanske kan ta kontakt med någon organisation som arbetar med inkludering av nyanlända, att åka till en sommarstuga är ju verkligen “typiskt svenskt” och kan vara intressant att få ta del av som nyanländ tänker jag.

 5. Ja, Vilda Kidz! De har en bred kontaktbas bland familjer i framför allt Norrbotten som har det svårt med ekonomin. Kolla in dom på Facebook eller Instagram. Dom är en helt vanlig familj som gör ett fantastiskt arbete med att se till att så många barn som möjligt får rätt till roliga aktiviteter och guldkant i tillvaron.

 6. Blev så till mig i trasorna att jag helt glömde bort att skriva att du imponerar mig mer och mer! Blir så glad och peppad av din blogg och din Insta. Ditt inlägg om kroppen behövs verkligen och lyfte mig. Och dina inlägg om miljö utmanar mig och mitt tänk ibland och ibland nickar jag direkt instämmande. Du är inspiration både för ögat och tanken. Idén om torpet är fantastiskt fin! Kram på dig!

  1. Men åh! TACK!!!! Kramar emma

 7. Jag har inga tips eller så, utan ville mest säga att vilken fin och bra idé! Kan tänka mig att en sådan vecka kan betyda mycket för en familj som är van vid att vara tvungna att stanna hemma/inte ha råd eller möjlighet till extravaganser. ❤️

 8. Vilken underbar idé! Har tyvärr inget tips på organisation. Känner väl igen mig i dina somrar även om vi inte bodde på landet, dock i en småstad i Värmland. Mamma och pappa fixade hemma på somrarna och resorna bestod oftast av en vecka till farmor i Dalarna och en veckas scoutläger. Nu förstår jag så väl! Jag älskar att vara hemma på semestern, fixa i trädgården och göra små utflykter. Om vi åker långt och länge dör ju dessutom odlingarna Kram

  1. Ja, jag håller helt med dig. Nu älskar ju jag också precis det <3

 9. men åh, hur fin är du inte <3 så himla klok idé!

 10. Har tyvärr inga tips påorganisationee, men har vänner som gjort liknande och de skrev bara på Facebook och bad vänner sprida vidare, gick hur bra som helst! Men framförallt vill jag bara säga: FY FAN VAD BRA! Så fint av dig alltså, om alla var så solidariska skulle denna värld vara en mycket finare och snällare plats. Heja!!!

 11. Åh vad fint <3 Jag vet att jag skulle älskat den möjligheten när jag växte upp, mina sommarlov bestod främst av att gå till utomhuspoolen varje dag med mamma. Hade inte ens en trädgård att hänga i. Fick en gång en Mallorca-handduk av min far som åkt i väg med sin andra familj på semester och när vännerna frågade om det ljög jag och sade att jag hade varit med, men såg inte mycket då jag var sjuk större delen av resan. 🙁

  Kanske gå samman med Giving People (på fb) som hjälper barnfamiljer med matkassar och annat de behöver för att klara vardagen? Vet också att en del har lånat ut torp på What do you need help with today buddy? (fb) Men sedan har du ju Majblomman också, en jättebra organisation som också hjälper barn som har det svårt.

  1. Alltså mitt hjärta brister av din mallis-story. Kram till den lilla förr-i-tiden-Carin med Mallis-handduken. Och till Carin anno 2018 också förstås.

   1. Tack fina fina du <3 Kram!

 12. Hej Emma!
  Vilken jättefin idé! Blir helt tårögd av bara tanken (lättrörd som jag är). Jag arbetar som diakon i Svenska Kyrkan och möter hela tiden barnfamiljer, ensamstående, nyanlända- ja alla möjliga människor som skulle uppskatta något sådant här så väldigt mycket. Just jag finns i Malmö, men jag är övertygad om att jag har kollegor i i Stockholm som också skulle nappa på idén. Så – svenska kyrkan är ett tips 🙂
  I övrigt – tack för en himla inspirerande och engagerande blogg!
  //Christina

 13. Kolla med Giving people! Eller Tillsammans gör vi skillnad 🙂

 14. Mycket bra idé! Kan verkligen relatera till en barndom i staycation-anda. Evigt tacksam i efterhand men visst var redovisningen av vad som hänt på sommarlovet inte alltid ens livs självsäkraste ögonblick… I efterhand har jag ju fattat att en var rätt lyckligt lottad ändå. En bjudvecka på ert torp känns ju som en dröm! Heja initiativet!

 15. Åh så fin och bra idé! Jag blir alldeles gråtfärdig! ❤️

 16. Känner verkligen igen mig i den där sommarlovsångesten. Med en pappa som antingen var sjukskriven eller arbetade deltid och en mamma som arbetade som sjuksköterska så blev det inga flashiga utlandsresor för mig heller. Jag var 16 år första gången min familj hade råd att bekosta en utlandsresa som då gick till Grekland. Medan mina kompisar kom hem med Mallorcahanddukar som det stoltserades med i omklädningsrummet på gympan så spenderade jag mina somrar ute i skärgården i min farmors sommarhus. Då var det så jobbigt att inte ha rest utomlands (ville så himla gärna ha en av de där fula porslin- eller glasdelfinprydnaderna som många av mina kompisar hade). Idag är jag så tacksam över att jag fick spendera mina barndomssomrar ute i skärgården istället för på en packad semesterort. För herrejisses vad mycket mer vettiga saker jag har lärt mig av att spendera mina somrar på ö i skärgården ist! Rensa fisk, måla hus, köra båt, klippa gräs med en åktergräsklippare, koka sylt, segla optimistjolle osv. Dessutom sparade vi både på miljön och fick en fantastisk fin relation inom familjen. Jag tror inte jag t.ex. hade haft samma relation med mina kusiner om det inte hade varit för farmors sommarhus.

  Så jag vill bara rikta några hejarop till dig! Ett sådant fint initiativ! <3

  1. Vad fint du skriver, och jag känner igen mig. Och håller med. Plus att jag blir SJUKLIGT avis på dina barndoms somrar. Och jag tror det är just så. En vill ju ha det som alla andra har, trots att en egentligen har det HUR bra som helst. Kram Emma

 17. Känner igen mig mycket i det du skriver! Åkte utomlands första gången när jag var 14. Men alltså de bästa minnena är ju våra bilsemestrar i Sverige såklart. Älskar Sverige på sommaren!

  Och tack för ditt kroppsinlägg! Hann aldrig kommentera ordentligt när du la ut den. Tycker så jäkla mycket om dig nu!! <3

 18. Kanske Majblomman kan vara något? Fint initiativ!

 19. Hej!

  VILKEN UNDERBAR BLOGG som du berör!! Jag hörde talas om en app idag som heter welcome. Det är en app där du enkelt får kontakt med nyanlända och kan bjuda hem dem ich umgås. Vet ej helt själv ännu. Har även mina föräldrar i Varberg som jobbar massor med nysvenskar och har familjer som levt i lyx i Syrien och nu helt fått omvärdera och starta om. Där en pojk på 12 år var dag kommer hem till sin mamma och önskar sig de saker och de resor hans kompisar i skolan har… hör av dig så kan jag lotsa dig vidare. I vilket fall som helst. Denna blogg kommer jag följa och du är en sann inspiration en riktigt ⭐️ Ha en fin vecka ! /Hanna Rydman

 20. Det här är så fint, älskar det!! <3<3

 21. Men vilken generös och fin idé! ❤
  Jag har inga fler tips på kontakter än dem du fått ovan men sällar mig till hejakören! Vill också säga att om du får till detta, och behöver mer medel, starta en liten insamling vettja! Jag bidrar gärna. Puss

 22. Fint beskrivet om din barndoms somrar. Jag kände likadant då men nu såhär i efterhand är jag OTROLIGT tacksam över att mina föräldrar har prioriterat att vara hemma med oss, och visat oss Sverige och sett till att jag och min syster fått hänga mycket med våra farföräldrar. Där och då var det ju döden att aldrig ha varit utomlands, att på sin höjd få visa upp ett semesterminne från Danmark men jag inser ju nu som vuxen att det inte är så himla göttigt att vara utomlands på sommaren? Svensk sommar äger och jag ligger hellre på en kall klippa eller badar fastän att det alltid är för kallt istället för att svettas i en sandig solstol. Synd bara att jag inte uppskattade det nog som barn. Du verkar ha fått bra tips här ovanför, så otroligt bra initiativ. Kram!!

 23. Vi åkte till mina kusiner i Danmark varje sommar och hade inte ens nån bil, utan fick skjuts till och från färjan. 🙂 jag var så avis på alla kompisar som åkte till Spanien, Italien, på språkresor etc. men vi hade ju det så mysigt ändå ❤️

 24. Så fin idé, du är Fantastisk! Jag tänkte spontant på organisationen Majblomman? Hör av dig till dem och kolla om möjligheten till ett samarbete.

 25. Vill bara peppa. Sjukt fin idé. Hoppas du hittar någon bra förening att jobba med.

Kommentera

Stäng meny