DIY: Färga tyg med kaffesump

– I samarbete med Löfbergs

Ett enkelt, klimatsmart och billigt sätt att ge fläckiga dukar och kläder nytt liv är att färga dem med hjälp av sådant du har hemma.
Hej återbruk!
Det går att färga textilier med allt från lökskal, avokado till rödkål. I dag visar jag hur en kan färga en fläckig bomullsduk i säsongens trendigaste nyans – med kaffesump!

Du behöver: 
Duk (bomull eller linne)
Kaffesump
Stor gryta

Gör så här: Fyll grytan med vatten. Koka upp. Lägg i duken och hiva på rejält med kaffesump (går så klart lika bra med överblivet kaffe). Låt sjuda på låg värme på spisen i en timme, och rör runt duken titt som tätt så att färgningen blir jämn.
När du känner dig nöjd med resultatet, skölj och låt torka.

Detta är ett samarbete mellan mig och Löfbergs. Förutom att vi härstammar från samma stad (hej Karlstad) så funderar vi mycket på det här med hållbarhet och kaffe. Ett steg i hållbart kaffedrickande är så klart att njuta av varje kopp – ett annat är att ta vara på resterna av kaffe, både kaffesump och överblivet kaffe!

Gillar du återbruk, DIY och tips? Like:a!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Ooooooh, UNDERBART. Håller det i tvätten sen?

  1. Absolut! Denna har jag tvättat två gånger, så det funkar finfint! Kram Emma

  1. MEN vad glad jag blir! Du anar inte vad det betyder! KRAM emma

 2. Åh vad roligt! Jag har planer på att färga med björklöv till sommaren! Har du möjligtvis skrivit om hur du färgade med avocado också?

 3. Blir ju även nyfiken på hur du färgar med avokado! Blev servetterna rosa eller ser jag fel?

  1. Jajemänsan! Rosa!

 4. Hej, tror du man kan färga lakan också eller finns risk att man reagerar på kafferesterna mot huden? Allergi?

  1. Nä, svårt att tro att ekologiskt kaffe är prima att färga just lakan med. F

 5. Hej. Så himla bra tips.. det ska jag prova på lakan. Vet du om detta även skulle funka på polyester? Har tyg till utemöbler som jag skulle vilja färga 🙂
  Mvh Anna

  1. Nja, vad jag förstått så går det inte att färga polyester tyvärr. Men kan så klart ha fel. Det finns en bok om växtfärgning, där står det garanterat! Kram och lycka till.

 6. Är det någon som testat att färga blandmaterial?
  Jag ska måla om en vägg i CaffeLatte-färg, och hade velat ha gardiner i lite mörkare färg, så att färga de inköpta second-Hand-gardinerna skulle ju vara häftigt! Dock tror jag att materialet är polyester…
  Någon som testat att färga det på något sätt?

Kommentera

Stäng meny