Barnkläder, loppis-bibliotek och värmande plagg

– i  samarbete med Chaleca

En av de vanligaste frågorna jag får här på bloggen är hur jag tänker kring barnkläder och hållbarhet.
De där små liven slukar ju en del storlekar och jag försöker handla så tidlöst och hållbart jag bara kan. Jag lånar in och lånar ut plagg ur mitt lilla barnklädes-bibliotek som jag har byggt upp genom idogt loppisfyndande. Nörden i mig har ett Excel-dokument där jag skriver upp vilka storlekar jag har i mitt bibliotek, och vad jag ska hålla utkik efter på loppis, hehehe.

99% av alla kläder jag köper till barnen är loppisfyndade (ger sällan mer för ett plagg än 20 spänn), lånade eller ärvda. Jag försöker tänka tidlöst, hållbart och att plaggen ska kunna gå i arv flera gånger om. Mönster och tryck ratas ofta till förmån för enfärgade plagg som är könsneutrala och lättanvända.  Det blir mycket blått, grått, rosa, vinrött och senapsgult. En mix som jag tycker håller över tid.

När jag väl köper nyproducerade grejer så försöker jag att välja med stor omsorg. Plaggen ska ha ett långt liv framför sig och användas flitigt. Eftersom jag bara lägger en spottstyver på barnkläder i vanliga fall, så kan jag gott lägga en peng på några få, utvalda, riktigt bra grejer som barnen behöver för att hålla sig varma.
Ibland hittar jag ullplagg begagnat, men mest stöter jag på stickade plagg i syntetmaterial eller materailblandningar som inte håller värmen lika bra.

Men så upptäckte jag Chaleca! Det började med att jag såg deras fina barnkoftor hos Vintagefabriken för ett par år sedan, och när Chaleca hörde av sig i våras om samarbete så ropade jag ut ett jaaaa! För om jag kan lyfta ett företag som gör hållbara, tidlösa stickade plagg (som är miljövänligt färgade och tvättade) så vill jag gärna göra det.
Plaggen är inte bara värmande för huden, utan även för kvinnorna som stickar plaggen. Chalecas plagg designas i Sverige, men stickas upp i ett kooperativ utanför La Paz, Bolivia.  Många av plaggen stickas med hjälp av små handstickningsmaskiner antingen hemma eller i ett studio center, vilket innebär att kvinnorna blir stärkta ekonomiskt och socialt.

Barnen har varsin kofta, en grå och en senapsgul och dessutom åker den här värmande och urgulliga bodysuiten fram när oktoberrumpor behöver värmas. Chalecas plagg görs i slitstark och varm alpackaull som spinns lokalt.

Som ni vet så älskar jag ju ull. Det är helt outstanding material när det gäller värme, självrengörande och funktion. Det andas ju och värmer även när det är blött. Dessutom är det elastiskt och kan användas länge.

Det bästa? De gör koftor för vuxna kvinns och mäns som jag också!
Just nu får du 30% rabatt i Chaclecas webbshop om du använder koden “emmasundh“.
Koden gäller november ut.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

  1. Jag undrar hur du resonerar med skor och ergonomi. Köper du begagnat till barnen även där? Jag tycker det känns viktigt att barnen har funktionella fotriktiga skor. Vinterskor ska vara vattentäta och varma, de ska inte vara snedslitna osv. Därför är jag tveksam till begagnat. Samtidigt är det ju ekonomiskt och miljövänligt att köpa second hand. Som sagt, hur gör du?

  2. Oj så sött! Ungarna ser ut som tagna ur en Elsa Beskow-saga. Bra tips om barnkläder för visst även om vi i vår familj också kör till största delen ärvt, lånat, loppat så händer det att man skaffar nytt och bäst då med nåt som är bra på riktigt, hela vägen. Och som sedan i sin tur kan gå vidare till kusiner och vänners barn etc./Anna

  3. Tänker som du med barnkläderna! Handlar nästan allt begagnat och får lägga ganska mkt tid på det eftersom jag har tre barn. Tycker dock att det är roligt så det gör inget och dessutom tror jag att saker behöver få ta tid i vår stressade omgivning. Men jag har ett problem och det är framförallt kläderna till äldsta dottern som är 9 år. Hon har inga problem med second hand- tvärt om- hon tar gärna cykeln till vårt lokala röda korset och handlar till sig själv Men utbudet är verkligen inget att hurra för Små barn finns hur mkt bra som helst till men till 9-åringen är det urdåligt. Och vi som bor i glesbygd har verkligen dåligt utbud. Hur gör man? Har du nåt bra tips?

  4. Hej! Var fyndat du så billiga barnplagg undrar jag nu 🙂 vet att du nämnt emmaus på söder ibland, men där hittar jag sällan så billiga fynd. Tips mottages varmt!

  5. Men, herregud! Stackars ungar! De ser ut som trasungar från någon 30–talsfilm. Hahaha! Vänta tills de börjar skolan. Då kommer de aldrig gå med på att gå till skolan utspökade på detta sätt! Så larvigt med Er som desperat försöker återuppleva en svunnen tid!

  6. Så dryg tidigare kommentar, haha. Jag tycker ni är jättefina! Finns mycket att ta vara på från svunna tider när det gäller material, färg, form, hållbarhet mm <3

  7. Tycker att det är fantastiskt att du inspirerar till hållbart hela vägen, från produktion till livslängd hos plaggen. Nu känner jag ju inte er personligen, men jag har känslan av att era ungar kan skatta sig lyckliga som har så kloka, fina och omtänksamma föräldrar!

    1. MEN ÅH! Tack för finaste kommentaren! Kram på dig!

Kommentera

Stäng meny