Barnböcker – vilka är era favoriter?

Hej!
Medan barnen sover lunch kikar jag in en snabbis här för att prata barnböcker.
ÄLSKAR barnböcker!
Så när jag fick en fråga om jag hade tips på bra barnböcker, så började jag fnula på en lista. Själv fastnar mest för barnböcker som är vackra, detaljrika (gärna gömma saker så att en ständigt kan upptäcka nya dimensioner), skriven på vers och helst med spännande karaktärer som en kan få sätta röst till.  Könssterotypa barnböcker går bort, eller så skriver jag om dem och läser upp egensnickrade versioner.
Och än så länge har jag ju ett say om vilka barnböcker som helst väljs (lägger fram tre alternativ, hehehe), men är alltid på jakt efter nya barnböcker som barnen älskar (och som jag gärna läser).

Och eftersom ni brukar sitta inne på så himla många bra tips, så hoppas jag att ni vill fylla kommentarsfältet med ytterligare tips. Och en behöver ju inte ha egna barn för att gilla barnböcker tycker jag. Fyll på vad eventuella barn gillar, men också vad DU gillar!

Favoriter här hemma är:
“Storm-Stina” av Lena Andersson.
Ofta Majkens förstahandsval och inte mig emot. Älskar Lenas akvareller och äventyrslystna figurer.

“Aldrig har jag sett” av Lena Sjöberg.
Om jag får välja så läser jag helst Lena Sjöbergs böcker. Geniala bilder och rappa verser. Nya Tove Jansson!

“Titta parken” av Åsa Mendel Hartvig och Maija Hurme.
“Titta”-serien från Olika förlag älskar ungarna. De är för småttingar, men även Majken som börjar närma sig tre år gillar de här. Det bästa? Normkritiskt! Här har barnen alla sorts hudfärger, två mammor och så pussas det på pappor. En välbehövlig krydda i bokhögen.

“Pelle Svanslös leker kurragömma” av Ingrid Flygare, Jens Peter de Pedro efter Gösta Knutssons berättelser om Pelle Svanslös.
En favorit hos kidsen! Så himla smart grepp där en får kika bakom luckor och se vad som finns där.

“Cirkusloppor på luffen” av Lena Sjöberg.
Den här boken fick Majken av min kompis Åberg och den är ju så genial. Och fin. Och lite läskig. Jag erkänner att jag hoppar över versen om döden eftersom jag gärna vill tro att jag är odödlig (får paaaaaanik av att tänka på döden).

“Tänk om …” av Lena Sjöberg.
Ja, Lena igen. Så himla fin bok som handlar om kärlek, omtänksamhet och om att ta hand om varandra. Har gett mig en ny syn på getingar.

“Piraterna och vinterjakten” av Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Roll.
Ett toppval för Majken som leker med könsroller! Här är kvinnorna pirater och toppchefer (och som läsare får en utmana gamla mönster (som att skippa den där mörkare rösten när det är en chef eller pirat som talar). Plus, handlar om miljöförstöring.

“Pettson och Findus” av Sven Nordqvist.
Jag äääääälskar Pettson och Findus. Särskilt de små figurerna. jag upptäcker nya grejer varje gång jag öppnar böckerna. Och så gillar jag att Pettson är uppfinnare och struntar i vad andra tycker och tänker om honom. Bra grej att föra vidare in i sina kids medvetande kan jag tycka.

“Hur gick det sen” av Tove Jansson.
Den mest slitna barnbok vi äger. Kan den utantill numera. Bodil kan inte få nog av den här och kan sitta och bläddra själv i säkert sju minuter (människan sitter aldrig still).

“Vem ska trösta knyttet” av Tove Jansson.
Också Bodils favorit. Så himla detaljrik, sorgsen och fin. Knuttet har lite pendlande könsidentitet hemma hos oss eftersom vi är sådana jädra PK-människor, hahaha. Och Skruttet också. Älskar att Knyttet är en känslig liten prick, sådär som en kan vara. Men har lite svårt för att Knyttet ska rädda en tjej från Morran, känner att han inte får vara svag längre och måste stånga upp sig för att Skruttet “är om möjligt ännu räddare än jag”. Som att en ska sitta på ett berg och vänta på att bli räddad. Dagens barnboksanalys. Ska skriva ihop några uppdaterade rim som handlar om att Skuttet har brutit benet och det är därför hen sitter däruppe på berget. Typ …
Behöver assistans, färdtjänst eller stödkrycka av mänsklig sort
så Skruttet kommer ner, förbi och kan skriva sin haverirapport
hen har tappat sin iPhone i Morrans käft
och behöver nu ringa sin terapeut
skickar en flaskpost i hopp om en vän
efter att ha MacGyver-trixat i evigheter och kontaktat FN

Så. Nu vaknar barnen. Nu får ni ta över tipsandet (eller fortsättningen på Skuttet 2.0-rimmen) i kommentarsfältet.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 33 kommentarer

 1. Anna-Clara och Thomas Tidholm har många bra både för pyttesmå och lite större. Bodil Hagbrinks vackert illustrerade böcker om samer är jättefina (ger dock något stereotyp bild av samer, men inga ungar får väl lära sig om Sveriges urbefolkning i skolan så dessa böcker kan vara en början). För lite större är Folke och Frida-böckerna av Frida Åslund bra, liksom Edith Unnerstads produktion. Nu seglar Pip-Larssons är så sjukt bra! Har man inte läst den som barn är det inte försent i vuxen ålder.

 2. Åh böcker! Ska testa Lena Sjöberg för några av henne har jag inte läst.
  Jag gillar alla böcker av Pija Lindenbaum och mina barn som är 3 och 5 också. Emma Adbåge skriver också roliga böcker. Kan också tipsa om Olika förlag som har PK-böcker. 😉 Inte läst så många än men upptäckte på bibblan när vi lånade boken Prinsessan Viktoria.
  Bajsboken är ett måste också!

 3. ”Mitt bland stjärnor” – så jähävla fin i både text och bild. En skapelseberättelse med superfina illustrationer och skriven på rim. Både jag och barnets pappa har dock svårt att läsa den för barnet eftersom vi typ börjar grina när vi läser den. Barnet älskar såväl bilderna som satsmelodin.

 4. Ååh, älskar också barnböcker! Skrev till och med två C-uppsatser om olika barnböcker, innan jag hade kiddon själv. Och sen döpte jag alla mina tre barn efter mina favoritbarnböcker (så nördig är jag). Till vildingarnas land av Maurice Sendak är fantastiskt bra, och Pojken som blev vän med mörkret av Ray Bradbury. Är även HELT besatt av Stina Wirséns böcker, specielt ”bebisbrokiga” som är så fina och roliga!

  1. Nu blev jag sjukt nyfiken på vad dina barn heter 🙂

 5. Några av mina egna favoriter från när jag var liten är “En tiger i köket” av Judith Kerr, “Det halva fåret” av Petra Szabo och “Äppelfesten” av Ruth Orbach. Har inga egna barn men har även läst en del nya böcker för andras småttingar och favoriter är “Tesslas mama vill inte” av Åsa Mendel Hartvig och “En stjärna vid namn Ajax” av Ulf Stark och Stina Wirsén.

 6. Jag fullkomligt älskar boken ”Var är min syster” av Sven Nordqvist! Den har en fin historia och magiska bilder. Varje gång man slår upp boken så hittar man något nytt man inte sett innan! Som en Pettson och Findusbok som fått fnatt. Helt underbart!

 7. Tack för bra tips! Tycker det är svårt hitta bra nyskrivna böcker för mindre barn, det är många som känns hafsiga, med ett fattigt språk eller med för trista illustrationer. Min man och jag läser därför helst Tove Jansson och Elsa Beskow blandat med andra gamla godingar som böckerna om Pulvret, Pelle Svanslös och Alfons Åberg för våra småttingar hemma. Lena Anderssons Majas alfabet är ju också helt fenomenal, önskar att fler barnboksförfattare ville skriva mer omsorgsfullt på vers!

 8. Jag tipsar om Rut & Knut- böckerna av Carin och Stina wirsén. Det finns flera olika, är på rim och underbara.
  En av mina favoritböcker när jag var liten är Bröllopet i marsipanien av Lena Karlin. Handlar om en prinsessa som vägrar gifta sig med en lämplig prins utan väljer en lite annorlunda make istället.

 9. Bockarna Bruse på badhuset. Roligaste boken någonsin. Döm inte ut den pga bilderna.

  1. Jaa, och uppföljaren Bockarna Bruse kommer igen!

 10. Hurra! Bra tips! Några favvosar känner jag igen men några ska jag spana efter på bibblan nästa gång! “Vad tror du att det hände sen” är superb! Här är även “Godnatt alla djur” populär hos treåringen och får jag lägga några repliker i Pärlans mun så att inte bara den sovande Bubblan är den som har koll på läget så är den toppen… “Vem är stor” av Stina Wirsén plockades också fram flitigt. “Knacka på” favvo sen 3 månaders ålder och funkar än! “Ögonblick ur barnets vardag” fin bildbaserad bilderbok att bläddra i och associera själv. Pga visst fordonsintresse så har hushållet samlat på sig en hel del på det temat, fullspäckat med smågrabbar. Mkt skönt att blanda upp med mer balanserad litteratur. Och visst är vers en hit!
  Ändå överraskad att så många moderna barnböcker är så överraskande ogenusgenomtänkta. Ser fram emot att snappa upp fler tips här i kommentarerna! 🙂

 11. Om gillar vackra, innehållsrika bilder och bra flyt i texten är min bästa förslag alla böcker Maria Nilson Thore illustrerat och skrivit. Så vansinnigt bra! På så många plan. Favoriter är hemma: Petras prick, Bus & Frö, Minus, Enis & en till samt Alla tre-böckerna. Love them! Nya Sven Nordqvist skulle jag säga illustrationsmässigt.

  Min dotter som är 2 1/2 har fått dille på Gittan-böckerna. Inte mig emot. Nu kan hon alla utantill och babblar med. Gör hon även med “Aldrig har jag sett..” Tror jag smäller av pga asgulligt varieviga gång.

 12. Vi gillar ”10 vilda hästar” finns tre böcker alla är bra men hästägaren tycker jag är bäst. Sen om Majken kan lyssna länge så är Lillebror och Billan och Lillebror och nalle av wieslander så bra som nybörjarkapitelböcker. En kille och en tjej som är bästisar utan att det ens nämns som en grej, very PK. Hemma mamma och jobbarpappa dock, men det går ju att ändra när man läser (om man inte har en 5 åring med elefantmannen ). Både glädje och sorg avhandlas i dom lagom dags-att-sova-långa kapitlen.

  1. Autocorrect har vart i farten, hästmannen ska vara hästfesten och 5åringen har elefantminne och inget annat.

 13. Åh! Storm-Stina! Jag lyckades precis fynda den på Tradera för 12 kr – jag har kvar ”Stina och Stortruten” sen jag var barn. Vilket är den 1-åriga sonens favoritbok. Tyvärr föll han inte lika mycket för Storm-Stina, utan går och gömmer den hela tiden. Hehehe. Det kanske kommer! En annan favorit är Hattjakten (Sven Nordqvist) så himla fin bok.

 14. Jag är en sucker för supervackert illustrerade bilderböcker (samlar på dem och har planer att sätta upp dem på tavellister som konst när jag väl får tummen ur) samt fina berättelser så här är mina favoriter:
  William Morris bok Av Benjamin Lacombe (och ja, den handlar om DEN William Morris och hans vackra mönster)
  Var är min syster? av Sven Nordqvist (“Minus och stora världen” är också en favorit samt Pettson & Findus så klart)
  Ankomsten av Shaun Tan (borde trycka den i varenda människas händer)
  Eric av Shaun Tan
  Sagan om julträdet – Trinka Hakes Noble
  Ami – Ritva Lukkarinen, Pirrko Vainio
  Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna – William Joyce

  Senaste helt stormande fantastiska ögonorgasmen är Nightlights av Lorena Alvarez Gomez (håll koll på den ifall den kommer ut på svenska, den är stört vacker, och handlar om en cool artistisk tjej) som just nu inte finns översatt på svenska tyvärr.

 15. Å älskar barnböcker!
  – Som flera tipsat om redan, Stina Wirsén (Vem städar inte, Vem bestämmer, Vems mormor osv) – vardagsdramatik!
  – Petras prick
  – Mitt lyckliga liv-serien för lite äldre barn (typ från 6 år) av Rosé Lagerqvist och illustrationer Eva Eriksson. Om Dunne som ska börja skolan.
  – Pappa och jag av Ulf Nilsson, fick min 4-åring i julklapp och är en ny favorit här hemma. Om en pappa och hans dotters vardagsäventyr när de ska ned till källaren, köpa julgran, gå till biblioteket och massa annat.
  – Vi fick en Pettsonbok av några kompisar som mer var som en pekbok fast stor där man skulle leta rätt på olika föremål i bilderna. Den hade vi mycket glädje av när barnen var mindre.
  – Som någon annan tipsade om har Olika-förlag flera fina böcker. Vår favorit är ”Orättvist” om två syskon som tycker livet är lite orättvist fast på olika vis.

 16. Elsa Beskow (Hattstugan <3 ), Tove Jansson- samma som du tipsade om :-), Astrid Lindgrens samling Sunnanäng, Bu och Bä.

 17. Min favorit just nu är ”Sagor om natten” av Kitty Crowther. Underbara illustrationer och så knäppa och fina sagor. Min treåring tycker också mycket om den : )

 18. Böckerna om tio vilda hästar hade nog passat er! det finns fyra och alla är bra 🙂
  Gillar även gamla klassikern historien om någon och senaste favoriten: jordnötshunden.
  Allt av Maria Nilsson Thore går också hem här. Så fina illustrationer, mjukt språk och roliga berättelser. Prova den med zebrorna och bus o frö på varsin ö!

 19. Vi smular, vi härmar en gök. En heeelt fantasisk barnbok som jag ibland läser utan barnet och ger till alla jag känner.

  Idag vet jag inte vem jag är av ida sundin asp är favorit här hemma också.

 20. Två böcker som jag älskade (förutom Emil-böckerna som pappa läste för mig på småländska!) var ” Historien om någon” av Åke Löfgren och ”Johans jul, berättad av honom själv” av Eva von Zweigbergk. Den gavs ut första gången 1947 och är kanske för lite större barn, men illustrationerna är så otroligt fina! Rekommenderar den verkligen!

 21. elsker det oppdaterte rimet på slutten :’-) jeg liker Elsa Beskow sine bøker, Nils Holgersson, norske folkeeventyr (Askeladden, Kvitebjørn Kong Valemon) og Peter Rabbit! 🙂

 22. Vem ser Dim av Maria Nilsson Thore är favoriten för både vår 5- och 2-åring. Utmärkt även ur ett genusperspektiv. Gillar också Innan jag fanns som Thore illustrerat och Petrus Dahlin skrivit.

 23. * Allt som Maria Nilsson Thore illustrerat! Så fina och finurliga figurer och lagom mycket text. Älskar färgskalan!

  * “Kurrans skatt” och “Kurrans och Pigans vinteräventyr” av Lisa Moroni. Som en dröm att kika i med mycket fantasifulla detaljer.

 24. Och alla böcker om Otis av Åsa Mendel-Hartvig och Ane Gustavsson . Så vackra!

 25. Det finns sååå många bra böcker från OLIKA förlag, där alla är normkritiska. Jag arbetar som förskollärare och barnens favoriter från är:

  – Konrads klänning
  – Orättvist!
  – tesslas mamma vill inte!
  – vi letar skatt
  – varför gråter pappan?

  Alla är från https://www.olika.nu

 26. Förresten, jag beställde äntligen BRA badkläder. Efter att ha petat ut badbrallor ur skinkorna tusentals gånger fick jag till slut nog. Hittade rätt genom ett gammalt tips av dig, Miss Janna. Halva priset var det med nu! Finns en del kvar på hemsidan http://missjanna.tictail.com

 27. Mina absoluta favoriter lyder som följer:
  Nalle Brunos vinter/vår/sommar/höst Gunilla Ingves
  Bus och Frö på varsin ö
  Maria Nilsson Thore
  10 vilda hästar-böckerna Grethe Rottböll, Lisen Adbåge
  Måns och Marie från vår till vinter Kaj Beckman
  Majas alfabet Lena Anderson
  Toto maskerad Emma Virke

 28. Köper Elsa Beskows Solägget till alla knoddar jag känner, nu senast i 6-månaderspresent till min egen knodd. Så vacker och fin och härlig. Annars är också Jaguaren av Ulf Stark en sån bok jag hade superstarka minnen av från att ha hört som barn, glömt vad den hette och plötsligt trillade över den på bibblan. Så fin!

 29. En av mina favoriter när jag var liten var “Hattjakten” av Sven Nordqvist. Den är väldigt melankolisk men har en fin sensmoral i slutet. Varje bild i boken är som en egen värld. Dock är den nog för lite äldre barn som har ro och lyssna en stund. Men älskade den vet jag.

 30. Så roligt med barnböcker! Jag har två flickor som är 10 och 13 år. Favoriter från de var mindre är “Kottens hemlighet” av Lena Andersson, skriven på rim och med underbara illustrationer. “Gittan och fårskallarna” är en annan som lästes ofta, underbar berättelse kring barn som kanske inte alltid vill det vuxna förväntar sig. Nyligen har vi läst “Gå på mål Marta” för 10-åringen som spelar fotboll. En fantastisk bok baserad på fotbollspelaren Marta Vieira da Silvas uppväxt i sydamerika och hennes dröm och kamp för att få spela fotboll. Boken ger perspektiv och jag som inte är så fotbollsintresserad tyckte faktiskt att matcherna i denna bok var väldigt spännande. En bok att sträckläsa och som är skriven av Anja Gatu.

Kommentera

Stäng meny