Årets medvetna julklapp 2020!

Med 38 dagar kvar till julafton är det dags att tillägna Året medvetna julklapp 2020!

Bakmaskin, spikmatta, Tamagotchi, råsaftscentrifug och mobillåda. Varje jul kräva sin pryl så att säga.
Vi svenskar festar loss i en rejäl fossilfest. 9 ton koldioxid spenderar vi varje år per person, och vi ska ner till 1 ton för att säkra en hållbar framtid.

Varje år utses Årets julklapp av Handelns Forskningsinstitut HUI. Vilken julklapp det blir baserat på konsumtionstrender. För att citera HUI själva: “Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter”. En julklapp som sällan rimmar särskilt bra med rådande klimatkris.

Klimatklubben och Medveten konsumtion vill ge ett alternativ till årets klimathaltande julklapp, snappa upp samtiden och med er hjälp stöpa om julen i mer hållbar och medveten kostym.

Ingen har ju missat att vi lever i en pandemi. En pandemi som ingen önskade. Men i kölvattnet av pandemin tog trender som att sy eget fäste samtidigt som cirkulära företag vars affärsidé är att laga, reparera och använda resurser som redan finns lyftes runtomkring oss.
Vi skulle support our locals och fundera på vilken typ av kunskap vi ville ha var den dag pandemin var över.

Kanske kan ni gissa vad årets medvetna julklapp är?

Här kan ni läsa pressmeddelandet som jag har saxat in:

Det som förr var helt självklart – att laga det som gick sönder – har ersatts av ett klimathaltande slit-och-släng. Prylar som åker expressbud in i våra hem, och åker ut igen i turbofart när de är naggade i kanten. Eller när trenden passerat. Nu har klimatet sagt ifrån, och det är dags att damma av gamla vanor och göra dem till nya. Att ge bort en reparation i julklapp påminner om att ta hand om de där grejerna vi älskar – vi behöver inte ersätta dem med nya. Och givetvis är det en påminnelse om att vi kan bättre än så här, säger Emma Sundh, medgrundare av Klimatklubben.

Årets medvetna julklapp är alltså ”Reparationen”, med motiveringen;

Årets Medvetna Julklapp, reparationen, är en gåva som både löser ett problem, förlänger livet på mottagarens ägodelar och kan gynna lokala företag. Klappen kan varieras i oändlighet – från presentkortet hos den lokala skomakaren eller cykelverkstaden till det loppisfyndade sykitet. Eller varför inte erbjuda din egen tid och kunskap i form av hjälp att laga något. En julklapp i tiden, som både ger gamla favoriter nytt liv och förvaltar planetens resurser.”

Under pandemins början i våras fick vi upp ögonen för att stötta lokala och hållbara småföretag under hahstaggen #SupportYourLocal, då vi förstod att de kanske inte skulle finnas kvar annars. I min hemkommun Salem utanför Södertälje utsågs vår lokala skräddare till årets företagare för ett par år sedan. Just skräddare och skomakare tycker jag har hamnat lite i skymundan på senaste tiden, när de egentligen förtjänar att lyftas upp som miljöhjältar! Jag hade gärna tagit emot ett presentkort hos min lokala skräddare till jul. Jag har både skor och några plagg i “ska fixas”-lådan hemma och det vore perfekt, säger Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig föreningen Medveten Konsumtion.


Gå från konsument till cirkulent med årets medvetna julklapp

Den genomsnittliga svenskens konsumtionsbaserade utsläpp landar på 9 ton koldioxid per år, medan en hållbar nivå enligt FN ligger på 1 ton. Genom att ta hand om våra saker och använda allt under längre tid kan vi styra utvecklingen åt rätt håll. En fördubblad livslängd för alla textila produkter skulle till exempel kunna minska textiliernas klimatpåverkan till nästan hälften, enligt Naturvårdsverket.

Reparationen passar dessutom perfekt som klapp i år med tanke på att regeringen nyligen sänkt skatten på reparationer genom det så kallade hyberavdraget. Genom att satsa på att laga, hyra, dela och återbruka istället för att bara konsumera nyproducerat kan vi gå från konsumenter till cirkulenter och gynna omställningen till en cirkulär ekonomi.

Förutom att Årets Medvetna Julklapp förlänger livet på de saker vi redan har, kan den enkelt anpassas till mottagaren och passa i princip alla. Från tonåringen som smashat skärmen på sin smartphone via föräldern som vill förlänga livet på barnens funktionsplagg till pensionären som drömmer om att restaurera en älskad möbel. Den som tycker om att ta saken i egna händer kan få loppisfyndade sytillbehör eller ett skovårdskit, medan den givare som är duktig på att sy, meka eller snickra kan erbjuda sin tid och kunskap istället.

Ofta kan just reparationer kännas lite tråkiga att lägga pengar på, och älskade plagg och favoritprylar som går sönder hamnar därför inte sällan i en låda istället för att användas. Årets medvetna julklapp är inte bara klimatsmart och användbar, den är också omtänksam. Klart våra favoritägodelar förtjänar en andra chans! säger Maria Soxbo, medgrundare av Klimatklubben.

 

Tusen tack till alla ni som nominerat årets medvetna julklapp – så många bra, vettiga och hållbara inspel <3

Vad tycker du om årets medvetna julklapp?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Kommentera

Stäng meny