Änglavakt tror jag bestämt.

Utanför fönstret smälter snö. Det droppar från stuprännor, plaskar under skorna och isflak tar fart från taknockarna, glider mot plåttaken och svungas ut över kantern. Just en sådant där isflak hade visst siktet på mig i morse.
Jag stod och väntade på bussen imorse när jag känner något nudda baksidan av min kappa. Jag vänder mig om för att se vem som vill mig något och möts av en isexplostion på marken. En isklump hade fallit från ett höghus, siktat på mig och missat. Nuddat baksidan av min kappa och krossats mot marken.
Jag tittar upp och springer sedan in under ett tak, en ung kille, med hörlurar och cigg i handen, springer efter och säger att “där hade du änglavakt”.
Jag nickar och tittar på högen av is som jag inte hamnat under.
Jag förstår inte för mitt liv hur man i Sverige kan bygga sluttande tak som isklumpar kan falla ifrån? Få fart från. Hur är det möjligt? Visst att det skottas takt för jämnan, men det måste väl finnas en smartare lösning? Nät på taken? Andra takkonstruktioner?
Är det inte fasligt märkligt att det är just isklumpar från skyn man ska oroa sig för en grå måndagmorgon?
För jag hade visst änglavakt den här gången, men det finns ju de gånger man inte har det.
Akta er därute och ta hand om er.

 

Loading Likes...

Detta inlägg har 9 kommentarer

 1. Vad bra att du är ok! ja, det är farligt med s¨nö och is på sluttande tak, dock ska man komma ihåg att fler stackare dör av att falla av taken medan de skottar än av att de träffas av is, men förstås, skottade de inte skulle ju fler dö av is så det är en klurig fråga.

 2. vilka jäkla hemskheter alltså. tur att du är ok!!!

 3. Jäsiken vad läskigt!
  Min morfar satte alltid upp en handskriven skylt vid deras hus ”Varning för isras!”
  Himla tur att det gick bra! 🙂

 4. Jag vågar aldrig gå intill husen på vintern just av denna anledning, tur att du är okej!

 5. Hej!
  Jag jobbar med industriklättring, och under vintern får vi många tak att skotta.
  Vi på vårt företag har tex ett bestämt antal hus vi har ansvar för att hålla koll på.
  Så tex när det kommer nysnö så ser vi alltid till att skotta de ställen där det finns risk för att bildas farliga isras. Så att när det blir varmare som idag, så ska det inte vara några farliga partier kvar!

  Det finns idag väldigt många oseriösa takföretag. Vilket vi tycker är tråkigt, för det ger ju oss dåligt rykte.

  Skönt att du klarade dig såpass väl! Och se till att inte stå för nära takkanterna nästa gång!

  Mvh Viktoria

 6. Läskigt är det, tur att det gick bra ändå!

  Jag har fått höra att det är alla vindsvåningar i stockholm som är att beskylla. Förr hade vi kallvindar och då låg snön kvar lätt på taken tills den droppade ner som smältvatten. Nu har vi istället uppvärma vindsvåningar vilket gör att även taken blir varma, då smälter snön mycket snabbare och bildar stora issjok, dessa blir efter ett tag för tunga och börjar glida. En får bara hoppas att ha samma ängel på axeln som du då.

 7. Det är läskigt det. En sådan ramlade nästan in i min lillebrors vagn en gång i tiden. Nu när jag är själv ute med min son, undviker jag alla tak och ras. Tur att du klarar dig (och lillebror med!)

 8. men åh emma! fy tusan vad sånt där är otäckt och läskigt alltså! du hade verkligen änglavakt. du får också ta hand om dig! förstår att man har hjärtat i halsgropen efter en sådan sak. usch!

 9. Usj! Fæle greier. Her i oslo var det faktisk en ung mann som døde på nettopp denne måten i fjor vinter. Helt utrolig trist, men det kom noe godt ut av det: store istapper må nå fjernes umiddelbart, ellers får de som eier gården store bøter. Men det er helt sykt at det skal måtte gå så langt før det gjøres noe med. Bra du klarte deg fint 🙂

Kommentera

Stäng meny