8 saker jag längtar efter just nu

– Ny lägenhet. Om exakt en vecka flyttar vi in i vår nya lägenhet. Efter sex (sju?) år i världens bästa trappuppgång (tack alla underbara grannar för alla mjölkslattar, kaffe-kriser, buljong-lån, sladda-förbi-vin, middagar och vardagsbabbel) flyttar vi över gården. Från vår 59-kvadrat taknocksflott till en trerummare på 82 där vi hoppas kunna bo länge. Svindlande!
Inför flytten har jag möblerat varenda hörn i mitt huvud, gjort moodboards, funderat över tapeter och dammsugit auktionssajter och begagnat-maknader (jag har ju köpstopp!) efter allt från nattduksbord till rymligt middagsbord.

– Ett stycke drömkök. Tids nog kommer vi förmodligen rusta upp det gamla köket en aning i vår nya lägenhet. Eller kanske snarare planera om. Jag skulle vilja återanvända så mycket som möjligt (om stommarna tillåter), men planera om köket så att det blir lite mer praktiskt. Just nu är köket långsmalt, taket är sänkt och alla köksskåp, spis, diskho är liksom planerat längs med en låååång vägg. Utan plats för köksbord. Jag har skissat och skissat och hoppas att det går att rumstera om så att köket blir mer centrerat, kunna utnyttja takhöjden och göra smart förvaring. Och så kanske vi får plats med ett litet bord för sent köksbabbel i köket också. Det vore något det.

– #kransenloppis. Vet ni vad? Jag och mina fenomenala loppispartners Karoline och Matilda (vi saknar dig Therese!!!) har sladdat ihop en genial loppisplan i år igen. Tillståndet är kirrat (tack polisen!), så den 3 juni – när syrenerna blommar – blir det loppis i Kransen igen. Boka in (och mer info kommer lite senare).


Min värmländska kompis Marie (spana in @stilkontot_)

– Värmland 4-ever. Varje år möts jag och mina Värmlands-vänner upp för ett dygn värmländskt härj. Vi har varit i Stockholm, Göteborg och i april återvänder vi till brottsplatsen: Karlstad! Bröliga vänner, aldrig sinande fest och Värmland, kan det bli bättre?

– Köpenhamn! Kanske, kanske, kanske piper jag med tåget till Köpenhamn i maj. Om du har Köpenhamn-tips på lut, hojta gärna <3

– Växthus. I mitt förråd på Gotland står 32 fönster, en dubbeldörr och en enkeldörr i väntan på min ankomst. När vi öppnar upp torpet i mars så ska jag bära ut alla delar, mäta och göra en storslagen riktning. Växthus ska det bli!

– Badrum- och vattentankar. När jag inte kan sova ligger jag och funderar på badrummet på torpet. Skulle så fasligt gärna vilja renovera det så småningom. Sätta in det där gamla handfatet som vi köpte på loppis i somras, dra ut den skabbiga duschkabinen och skruttiga plastmattan med hundra skruvhål i (hej ångest), byta ut vattentoaletten till någon form av förbränningstoalett (tips mottages tacksamt) och kanske sätta in ett badkar så vi kan ta hand om mer vatten. Vi vill nämligen utöka vårt trädgårdsland i år, men det kräver ju mer vatten. Eftersom det regnar så lite på Gotland och det råder bevattningsförbud så tar vi hand om varenda slatt (spolar med diskvatten till exempel) och  har en stor regntunna (men måste fixa minst en till). Om någon sitter inne på smarta vatten-sparar-tips: hojta!

– Vår. Jag behöver verkligen den där långa vintern för att kunna uppskatta den där kommande våren. På riktigt. Behöver längtet för att känna pirret. Det där som nästan gör ont i en. Värker. För jag vet att jag kommer att kunna uppskatta ljuset, knopparna och värmen dubbelt upp just precis därför.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. vilket njutigt inlägg!! åh.

 2. JA! Längtar också efter lite större lägenhet (eller i alla fall ett rum till att knöla in Algot i), och växthus (men måste renovera talet på sommarhuset först ) och drömmer alltid om Köpenhamn (fördelen med att bo i Malmö!!). Är där lite titt som tätt ju, men lyckades skapa ihop någon form av guide en gång: http://midis.se/en-liten-kopenhamnsguide/. Charmig gata en bit från det mest turistiga!! Rekommenderar!!

 3. Ang. bevattning av odlingar:
  Kan tipsa om boken ‘Skörda regnvatten’ (Widlundh/ Mathiasson) – där kan du hitta många praktiska tips och idéer. Vi har egen brunn, men vattnet räcker inte om man vill bevattna hela trädgårdslandet. Vi har dessutom ganska sandig jord, jag har därför anpassat rabatterna med torktåliga perenner och kryddor. Mina ettåriga blomsterfavoriter är zinnia och rosenskära, de klarar även torra perioder. Annars så har vi som regel att allt vatten ska användas minst två gånger, förutom från toalett och tvättmaskin. Ställ hinkar i duschen när ni duschar, diska i balja, spara grönsaksvattnet när ni lagar mat och använd i trädgården. Vi hade bara utedass i början, sedan förbränningstoalett, men den funkade sådär. Nu har vi ‘vanlig’ toalett, men vårt utedass används fortfarande på sommaren – det blir bra gödsel till trädgården, så det känns som win-win 😉

 4. Jag jobbar som miljöinspektör och därför orimligt bra koll på olika toalettsorter. Många som har förbränningstoa är nöjda, men den är inte den mest miljövänliga. Dels drar den mycket el och dels brinner den mesta kväven upp och regnar sedan ner och bidrar till att övergöda våra hav. Kväve gör mycket bättre nytta på en åker eller rosenbuske. På det sättet är mulltoaletter eller vanliga separetter eller dylikt mycket bättre. Dock är det lite mer dofter och kladd inblandat, men inte så farligt som vissa tänker sig. Det blir inte bajamaja-nivå på dofterna när man separerar kisset från bajset. Men är man lite feschig så är det ofta otänkbart och då är iaf förbränningstoan bättre än wc med vanligt enskilt avlopp. Det finns även separetter/mulltoaletter fast i form av en spoltoalett där mullen hamnar i en behållare utomhus. Det tycker jag låter intressant, så slipper man inomhusförvaringen. Kolla in fastighetsägarsidan på avloppsguiden.se om du vill läsa mer om olika tekniker, jättebra hemsida!

  1. Och ett vattenspartips: jag har ställt en gammal glasflaska med stor öppning vid diskhon. I den häller jag barnens halvdruckna vattenglas, överblivet vatten från vattenkokaren, slatten från en vattenflaska, spillet när jag sköljer ett äpple, när jag spolar i kranen för att få önskad temperatur osv. Alltså allt rent vatten som annars gått rätt ut i avloppet. Det blir oväntat mycket… Använder det när jag vattnar blommorna.

   1. Åh, vilket bra tips!

  2. TACK!

 5. Hej Emma!

  Tänkte bara tipsa om att du nog bör kolla upp det där med förbränningstoalett – får för mig att när mina föräldrar va i tankarna att sätta in det i vår stuga vid Sysne så va det inte helt okej. Reagerade på orimligheten i det – men det fanns någon anledning.

  Vi avsaltar ju havsvatten ute på Östegarnslandet och har sedan något finurligt ”återvinningssystem”, så nu har (nästan) hela bygden fått satt in vatten och avlopp – sån jäkla lyx!

  Tack för en fin blogg!

  Kram

  1. TACK för tips!

 6. Vad har ni för stuprör på torpet? Går de ner i marken eller har de utkastare? Jag har två tunnor vid min stuga som fylls snabbt från stuprören när det regnar. Ibland (när det regnar flera dagar i sträck) forslar jag över det vattnet till andra tunnor (som står lite i skymundan så att man slipper se dem) så att de kan fyllas på nytt. Jag såg på Mandelmanns hur de byggde en enkel ränna i trä som sen skulle ligga på ett av uthusen för att smala upp det regnvattnet. För övrigt kan man tänka på att inte spola på toa om man bara har kissat och att tvätta sig i stillastående vatten i balja eller handfat och inte låta det stå och rinna under tiden.
  I hus där det rent byggnadstekniskt funkar så är multrum en superbra lösning istället för mulltoa/förbränningstoa. Ganska dyrt dock.

  1. Vi har ett stuprör som har en utkastade. Alla andra har hinkar under sig. Ångrar lite att vi inte körde ytterligare en utkastare så här i efterhand …

 7. Det här är kanske något du kan lyfta Emma: https://kit.se/2017/12/05/98542/wish-ar-tokbilligt-men-nagon-betalar-priset/

  Känns som det är så allmänt accepterat att handla på Wish men det är ju typ det sämsta en kan göra! Folk förfasas över H&M men Wish innebär ju att du handlar direkt från fabrikerna vilket gör det helt okontrollerat, måste ju vara sämre än alla klädkedjor nånsin!? Blir väl lite dyrare framöver i och med den nya avgiften för paket från Kina men idag är appen superpopulär i Sverige : (

  1. Alltså detta är så jädra stört. Tipsade om Husligheters inlägg om detta för ett tag sedan =)

 8. Alltså jag känner att jag blev orimligt glad över att du skriver förbränningstoalett! Men så glad jag blev, heja dig!

 9. Åh, min faster har en sån där förbränningstoalett i sin stuga. Vet att de är supernöjda! Den kostade en rejäl slant, men de tycker att det är så värt det! Har tyvärr inte koll på namnet, men tror det är en superbra grej att investera i!

  1. Åh, tack för tipset!

Kommentera

Stäng meny