7 x viktiga, vackra, bra, otippade och upprörande saker

Halloj! Jag gillar ju listor och nu måste jag bara lista några viktiga, vackra, otippade, bra och upprörande saker så här på tisdagskvällen. Högt och lågt.

1. Mokkasin bloggar om trädkojor (vill ha på torpet ju!) och smart DIY-dockhus av koffertar. Spana in! Och sin egna fina trädkoja inklädd i träd. 

2. Kanske gjorde mitt livs mest otippade köp i dag (efter jag haft köpstopp sedan årsskiftet). Ett stycke träningsoverall som jag ska ha i husvagnen i sommar. Nu ska jag bara få tag i ett par träskor och låna en tax, sedan är jag en av dem däroppe.

3. Något av det bästa jag vet med bloggosfären, influencervärlden och kommentarsfälten är när den får nog. Ett jävlar anamma som liksom ekar ut över internet.
Det går med en jädrans fart. Tjong, pang så skapas förändring, vi hjälps åt eller gör världen lite bättre. Senast i raden av bra saker är att @dromma har skapat en insamling för att hjälpa sin vän @frokensfina som har utstått så mycket sjukdomsskit de senaste åren. Varje dag är en kamp. Lägg till att hon är ensamstående med tre barn och blir utan hem i sommar. Hon behöver få rätt behandlingar för att kunna komma tillbaka till livet. Läs hela storyn här och skänk en slant, tillsammans kan vi faktiskt hjälpa någon. 

4. En lite konstig grej som händer just nu rör Gudrun Sjöden. Jag tycker det är fantastiskt att hon går i bräschen med ekologiska kläder och lyfter kvinnor. Men i SvD uttalade hon sig om kvinnors löner och att kvinnor får skylla sig själva att de satsat på att vara hemma med barn istället för att välja ett yrke med bra betalt. Kvinnor får helt enkelt skylla sig själva att de får sämre lön än män. What? Och männen då? Har de inget med saken att göra? Maktstrukturer? Förutsättningar (eller ska jag säga förväntningar) inom olika yrken att dela på föräldraledighet?
Till saken hör också att en rad influencers fick frågan om de ville göra ett samarbete med Gudrun Sjödén för ett par veckor sedan, men det var inget betalt. De skulle med andra ord styla, fotografera och lämna ut dyr reklamplats helt gratis. Med Gudrun Sjödén bakom lönepåsarna är det inte konstigt att kvinnor har lägre lön än män. Det är något i det här som luktar lite skevt här. #femwashing.

5. Underbara Clara skriver så på-pricken om tjejer och internet. Och om att inte vara älskad av alla. Jag behövde läsa det kände jag. Mvh vill bli älskad av alla. 

6. Jag har signat upp på en världslig grej! Nämligen Mokkasin och Babes in boyland’s workshop senare i mars.  Wihooo!

7. Tidigare i veckan fick jag så flott post minsann!  Härliga, inspirerande konstnären och designern Hanna Wendelbo (som står bakom så många tapeter och mönster) skickade det här fina paketet innehållande akvarellfärg och papper tillsammans med en inbjudan till vårens bästa webbkurs “Kickstarta din kreativitet-lär dig skapa med enkla tekniker”.  Det här behöver en ju verkligen nu känner jag. Så fort flyttkaoset ger vika ska jag doppa penseln i vatten och ta del av Hannas alla tips, steg-för-steg och knep. Jag minns inte när jag målade med akvarell senast, men det var förmodligen innan Dacke-fejden. Tack snälla Hanna!
Ps. Missa inte Hannas fotoutmaning i mars!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Gudrun Sjödén vägrade också ha kollektivavtal för sina anställda för några år sedan, inte heller så schysst.

  2. BRA att du skriver om Gudrun Sjödén! Älskar kläderna men har sällan råd att köpa, och nu när det här kom upp känns det verkligen helt okej att inte ha råd att handla därifrån.

    1. Alltså HERREGUD! Tack för länktipset!

  3. Jag är en ung bibliotekarie som länge kallat mig kulturtant. När jag har fått hem Gudrun Sjödéns kataloger har det varit en högtidsstund att bläddra och fantisera om mjuka material och sköna kläder i härliga färger. Efter att jag läste intervjun i SvD är min känsla inför företaget förstört. Det är inte bara avsaknaden av kollektivavtal utan även den nedlåtande tonen mot kvinnor. Svaren på hennes fb—sida de senaste dagarna är märkliga. Jag undrar om GS kommer att få vara med på bokmässan i Gbg i år? Alla brukar gå runt med de där tygkassarna och sprida massor av gratisreklam. Det vore en dröm om det istället visades upp unga kreatörers kläder som passar oss kulturfolk.

    1. Ja, det ska verkligen bli intressant att se vad som händer. Pinsamt är ordet i alla fall.

Kommentera

Stäng meny