6 hållbara inslagningar av årets julklappar

julklapp inslagning paket hållbart klimatsmart

Elva dagar kvar till jul! Och här kommer ett önskeinlägg från er läsare: Hur en kan slå in sina julklappar hållbart. För att köpa inslagspapper avsett att pryda paket i några timmar  – för att sedan rivas upp – nja, det är ju ganska slös:igt. De träden som fälldes för att bli papper hade gott kunnat stå kvar för att suga upp koldioxid ur luften kan jag tycka. Så hur gör en då, om en vill ge bort en fin julklapp, men inte suga ut jordens resurser ytterligare för några minuters ögon-njut?
Här har jag listat mina inslagningsfavoriter, för det finns inget finare att ge bort i jul än en hållbar framtid, right? Jag kanske är lite partisk, men jag tycker mina klappar är bra mycket finare!

– Slå in i gammalt papper. 
Skrynkligt, brunt inslagsningspapper har aldrig varit trendigare. Just det här papperet (på bilden ovan) användes som emballage, men istället för att slänga det i pappersinsamlingen fick det bli inslagningspapper till årets julklappar.

– Tygremsor som snöre
Att få en julklapp med tygband, istället för papperssnöre, är ju fenomenalt, eftersom det går att återanvända i en evighet (och lätt att knyta upp). Har en inga tygband kan en göra själv av tygrester. De här rosa banden gjorde jag av rosa sammetstyg som blivit över. Lätt som en plätt!

– Låt inslagningen vara en del av klappen
Istället för att slå in julklappar i något som är tillverkat för att slängas – slå in i något som är tillverkat för att bevara. En vacker förvaringsbox till den trångbodda kanske?

– Tapet-paket
Alla dessa småstuvar från tapetseringen som en sparar i hopp om att de ska komma till användning! DEN TIDEN ÄR NU! Slå in klapparna i överbliven tapet eller gör en fin box som kan användas till förvaring. Se bara till att det är rätt stajl på tapeten bara.

– Mjuka paket.
Slå in julens klappar i tyg. En tygpåse som kan återanvänds i mataffären eller kanske en tygstuv som kan sys om till ytterligare en klapp (ge tips till den som får klappen vettja).

– Tidningspapper
Istället för att slänga tidningar – använd dem för att slå in årets julklappar. Billigt, enkelt och himla fint! Den sista touchen? En liten grankvist på paketet!

Vad är ditt bästa, klimatsmarta inslagningstips för årets julklappar?

julklapp inslagning paket hållbart klimatsmart slå in julklapp

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Men så fint det blev med det hemgjorda bandet! Så bra idé.

    Hos oss dekorerar vi paketen med alkottar som barnen samlat ihop i år. Tycker att de är så himla söta och så klart bättre för miljön än att köpa färdigt engångspynt. Vi försöker också återanvända bättre paketpapper och de som är mindre fina eller i småbitar åker rakt ner i barnens pyssellåda. Brukar bli väldigt populärt i mellandagarna att få gå loss med allt nytt material :-).

  2. Klä in kartonger i fint papper, kartongerna kan sedan användas om och om igen. Om kartongerna kläs in i neutralt papper kan de även användas till födelsedagspresenter. Detta tips kräver dock goda förvaringsmöjligheter.

  3. Mitt tips knyter an till att slå in i tyg. Furoshiki är en japansk inslagningskonst i just tyg. Googla Furoshiki tutorials och det dyker upp en massa tips på olika paketknytningar.

Kommentera

Stäng meny