21 klimatlöften inför 2019

I slutet av sommaren satte jag upp personliga klimatmål för hösten, och eftersom det är fjösiga en dag kvar att det här året så har jag satt ihop en ny lista för 2019.
Nya utmaningar, djärvare tilltag och så mycket roligt! Och lite läskigt!
Wiii, så taggad!

 • Skippa flyget 2019.
  I min personliga klimatkalkyl får flyget inte plats. Inte ens en liten flygplansvinge ryms. Så jädra mycket släpper flyget ut. 74 000 gånger mer än tåget.
  Du skulle alltså kunna åka tåg i varje dag i 202 år för samma utsläpp som EN flygresa?

 • Älska begagnat. Att ha för vana att alltid kolla begagnat-marknaden innan jag köper nytt.
 • Minimera matsvinnet. Alltså jag måste ändå klappa mig själv på axeln här, för jag har bättrat mig enormt på den här punkten. Men den måste stå med som en påminnelse känner jag.

 • Operfekta råvaror.
  Varje vecka lagar jag mat under vinjetten vegetariska middagsklubben, tar bilder på perfekta, glänsande råvaror och vältrar mig vacker mat. Här vill jag använda mina kanaler för att normförskjuta hur vi ser på mat och vad som är vacker, aptitlig och smart mat – inspirerad av “Maträddarna”. Krokiga morötter, fläckiga potatis och äpplen där jag skurit bort bruna fläckar ska bli mitt nya svarta. Äpplena är ju ingen nöt att knäcka, men hur tusan får jag tag i varierad mat? Jag kan ju så klart odla själv (vilket jag ska göra), men det vore ju en dröm att få tag i mat som inte såg ut som normen. Tips mottages tacksamt!  
 • Äta mer vegansk mat. Vi äter ju vegetarisk hemma, men har faktiskt dålig koll på hur mycket veganskt vi äter. Skulle vara grymt att börja göra veckomenyer där minst två middagar är vegan-märkta! Kanske vegetariska middagsklubben ska bli veganska middagsklubben ibland?
 • Införa en ny standard. Att alltid ha för vana att byta ut mjölk, grädde, majonnäs och crème fraise mot veganska alternativ i lagade rätter, alltså i typ gratänger, pannkakor, soppa, lasagne. Mjölken i kaffet, smöret på mackan och osten är en svår nöt för mig. Men jag lovar att testa och utmana mig i alla fall.
 • Endast köpa sådant som jag verkligen behöver.
 • Inte välja den fräschaste och tuppigaste tomaten i hyllan.
  Istället gå på den med fläckar. För den fräschaste håller sig ju fräsch mycket längre än den nötta, right? Och en liten fläck går ju att skär bort.

 

 • Göra något otippat!
  Okej, är kommer ett otippat löfte med tanke på att jag vid ett flertal tillfällen har biktat mig som feschlig (värmländskt uttryck för kräsen typ). Här kommer det: Innan året är slut ska jag dumpster-dive:a med min kompis Amanda! Kanske live-sänder jag från pannlampans sken? (Ps. tipsa mig gärna om matbutiker med öppna kärl där det går att dumpstra lagligt (så klart) så lovar jag att ni får följa med mig ut på dumpster-tur).

 • Gå loss med odling på torpet
  … och bli bättre på att rensa ogräs (så att grödorna tar sig). Jag är sämst på att rensa ogräs eftersom jag tröttnar på finliret, men det är ju värt det. Jag tänker att ogräsrens kanske ska vara synonymt med att lyssna på podd?
 • Hyra sommarhöns!
  Här kanske hälften hojtar: bli vegan, men det gäller att ta saker i sin takt. Jag älskar ägg, men jag tycker inte äggindustrin rimmar så bra med mina värderingar. Inte matindustrin i stort heller för den delen. Så då kanske hyra höns för sommaren är en bra grej?

 • Minimera bilåkandet i sommar!
  Nu har vi kirrat begagnade cyklar till torpet på Gotland, så här ska cyklas!
 • Kollektivtrafika mig fram på Gotland!
  Jag älskar kollektivtrafik och att cykla. På Gotland är de här två delarna kompatibla med varandra för en får hänga på sin cykel bak på bussarna. Tjohoo! Det går en buss mellan Visby och Katthammarsvik som passerar Dalhem. Handla i Visby och bada i Katthammarsvik? Låta lånebilen stå och samla damm? JA!

 • Klimatsmarta samarbeten.
  Bli ännu mer selektiv när det gäller samarbeten i mina kanaler och inte tumma på min klimat-vision.

 • Frukt-smart.
  95% av all frukt i trädgårdarna förgås varje år. Samtidigt importerar vi tonvis med äpplen och päron från utlandet varje år. Alltså KAN vi inte komma på någon smart grej som löser denna kollriga grej?  Tills våra snilleblixtar slår ner så lovar jag att ta hand om så mycket frukt jag bara kan från trädgården i höst. Och även grannens (om jag får plocka äpplen och päron i hans trädgård nästa år också). Must, äppelmos, torkade äpplen, päronmarmelad – you name it.

 • Plocka nässlor! Det blir vårens todo, för nässelsoppa är min bästa soppa! Dessutom är råvaran helt gratis och växer vilt. Noll produktion och transport. Jag ska fylla frysen med nässelsoppa och äta i oändlighet ihop med pocherade ägg och ugnsvarm knäckemacka med ost.
 • Cykla! Jag åker ju tunnelbana för det mesta, men jag vill banne mig utmana mig att cykla mer. Framför allt för att grund-starka jag är så sjukt svag numera. En klenis. Cykla eller gå till jobbet (5 kilometer) minst en gång i veckan? Nu står det här, så nu måste jag göra det!
 • Äta i säsong och skippa importerad mat så långt det går. Gäller även snittblommor.
 • Se exotisk frukt som en lyxvara. Det är rätt sjukt hur enkelt det gick att tuta i kidsen att exotisk frukt bara är något som en får äta vid speciella tillfällen – enligt REGERINGEN. Hur långt kan jag dra detta med regeringens imaginära klimatlagar? Hmmm …
 • Wiiii, läskigt! Okej, jag kan inte tänka mig något mer obekvämt i tanken, men vad tusan, det är ju förbannat smart. Klart jag ska försöka samåka till mataffären med någon Gotlands-granne i sommar. I grunden är jag ju kommuns socialaste katt, det gäller bara att damma av morrhåren. Jag är ju grym på att lifta och samåka när jag är på det humöret (det gjorde jag ju hemma i Värmland hela tiden), och det är ju fantastiskt när en väl sitter där. Men en ska våga också.  Kanske går på de safe:a korten först, som Plåthuset. Vad säger du? Du, jag och Ica kvantum i Visby. Är det en dejt eller?
 • Fråga grannarna. Det här kan jag definitivt bli bättre på, men jag vill bli bättre på att fråga grannarna – både i stan och på Gotland – om jag ska passa på att handla till dem när jag ändå är i väg. Det kan ju vara allt från en liter mjölk till att svänga förbi systembolaget om en ändå har vägarna förbi. Det är ju något visst med att hjälpas åt, inte sant?#mittklimatlöfte2019

  Läs mer om klimatsmarta löften inför 2019 hos mina The Sustainable Sociaty-kollegor:

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 32 kommentarer

 1. Bra och inspirerande lista! Mitt bästa tips för att börja cykla mer är att köpa en (begagnad) elcykel. Vi hade två bilar men sålde den ena och köpte en elcykel med cykelkärra och vi har aldrig cyklat så mycket som nu! Med barn orkar man inte alltid cykla för egen maskin men nu behöver jag inte vara trött när jag cyklat 8 km med tre barn på cykeln! Frihetskänslan är också enorm, så mycket härligare att cykla än att sitta instängd i bil/buss osv.

  1. Heja och tack för bra tips! Helt klart sugen på elcykel alltså =)

  1. Tusen tack för tips!

 2. Hejja dig Emma! Jag råkar veta att Ica i Liljeholmen säljer papperspåsar med frukt och grönt som har ”skönhetsfel”. Du kanske kan börja där? Ska bli superkul att fortsätta följa dig och dina mål

  1. LÄGG AV!!!! Gud vad jag älskar Ica Liljeholmen (ännu mer). Tack för tips!

 3. Hurra vilka bra löften! Jag hänger på! Hos oss har vi ingen bil fast vi bor på landet. Då blir man tvungen att samåka och cykla. Och man väljer också sina resor. Måste jag kasta mig iväg till affären för att jag inte har några bananer? Önskar att fler gjorde så.

  1. Vad inspirerande!

 4. Grym du är!!!! Så inspirerande!

  1. ÅH! TACK!

 5. Hej Emma! Tack för din fina och inspirerande blogg! Du har fått upp mina ögon för klimatet och vad man kan göra. Jag är långt ifrån där du är, men jag har i alla fall börjat tänka lite annorlunda. Tex försökte jag satsa mer på svenska äpplen än clementiner under julen.

  Jag skulle tycka det var bra med ännu mer tips om hur man är klimatsmart i vardagen. Hur man kan ta små steg, för de är ju oftast lättare att ta än de stora. Och många små steg är ju bättre än inga…

  Funderar tex över vilken frukt man ska köpa. Läste att båtfrakt kan vara ok, men inte flygfrakt. Hur vet man vilken frukt som kommit med båt? Det skulle vara toppen med någon slags märkning i affären. Jag har svårt att tro att personalen i butiken har koll på hur frukt och grönsaker har fraktats hit.

  Och jag funderar också över frysen. Gillade verkligen din punkt om nässelsoppan, men så funderar jag över hur klimatsmart det är med frys? Jag har själv ingen aning, men tänker att du kanske vet? Jag gissar att det kanske är klimatsmartare att lägga mat i frysen, än att slänga den. Men det vore kul med lite sån vardags-fakta.

  Jag ska själv sätta mig och fundera över mina egna klimatmål och skriva ner en lista.
  Så tack för inspiration!

 6. Du är bäst! Tack för inspirationen!

  1. TACK för hejaropen!

  1. Åhhh! TACK for tips!

 7. Det är så underbart att du tänker som du för, gör som du tänker och art du skriver om det! En så fantastisk motvikt mot många andra influencers. Tack!

  1. Jag bara MÅSTE göra det!

 8. Så bra! Har också en lång lista på klimatlöften. Vissa grejer mer ansträngande än andra. Sälja bilen, vegetariskt och successivt mer vegansk mat, cykla, ta tåget ibland, konsumera mindre och då först och främst second hand osv. Många förändringar men så nödvändigt. Hoppas se fler och fler göra samma livsstilsförändringar! Får hopp och pepp när jag läser din lista!

  1. Shit, vad grym du är! HEJA!

 9. Oatly ikaffe och oatly deluxe är bäst i kaffet tycker jag. Bästa vegansk smöret är utan tvekan vegan brebart naturli, dock är förpackningen rätt liten. Bästa vegan yougurten är planti soyhurt naturell. Havreyoughurt kan vara det vidrigaste smakmässigt som finns hehe.

  1. Tusen tack för tips!

 10. Mathem.se har andrasorteringspåsar med frukt och grönt!

  1. Oooohlala!

 11. Vilket inspirerande inlägg!!
  Lycka till med dina löften!
  Flera av dem har jag redan o några helt nya vill jag lägga till nu!

  1. Tack och lycka till själv!

 12. Bra jobbat! Jag får mest dåligt samvete för allt( har 2 klimatbov barn också) men gör små förändringar iaf åt rätt håll. En fråga: hur tänker du kring båtresor? Är det bättre för klimatet än flyg? Tänker på hur man ska planera semesterresa t.ex. kram

  1. Hej! Jag avstår ju flyget för jag vill varken gynna flyget eller flygplatserna. Om det inte går att välja tåg så väljer jag färja (som till Gotland). Som tur är kommer gasfärjor snart till Gotland. Ett annat sätt att göra semestern så klimatsmart som möjligt är att inte åka så ofta så klart. Åka sällan och vara borta länge.
   Ps. Barn är bara klimatbovar om de lever som vi gör just nu. Är de smartare än oss så blir de inte så stora klimatbovar.

 13. Åh du hänvisar till REGERINGEN, jag har bara kört med NATUREN. Naturen och mamma (liiiite pappa) bestämmer det mesta hos oss. “Och vi måste ta hand om naturen för annars har vi ingenstans att bo!”. Tack för fina inlägg och bra är på!

  1. Hahaha, så bra!

 14. Så inspirerande och peppande inlägg, ska absolut efterapa! Men, jag har förstått det som att dumpster diving alltid är olagligt? Har gjort det dock, och det är spännande och sjukt vad mycket felfritt som bara kastas.

Kommentera

Stäng meny