17 steg till klimatsmart mat

Jag sitter på bussen med laptopen i knät och innan jag är framme på dagens första möte så tänkte jag att vi skulle ta snacka mat och klimat. För denna månad berör  The Sustainable Society (som jag är en del av) just ämnet mat!
Därför har jag satt ihop en lista!
15 steg till klimatsmart mat

Testa nya smaker. Om du är en äkta kött-och-potatis-människa, försök inte förvandla dina köttfrossrätter till vegetariska eller veganska alternativ. Förväntar du sig en enkelt stekt entrecote med salt och peppar så kommer kommer du garanterat bli besviken. Testa nytt istället. Gör en lasagne med vegetarisk färs (du kommer garanterat inte känna skillnaden), laga en kryddstark wok med vegetariska bitar, gå loss på vietnamesiska vårrullar med tofu, testa hettan i en indiskt rätt eller rosta rotfrukter i ugn och servera med syrlig fetaostsallad och salsasås.

Hitta dina favoritmärken. Smaka loss i vego- och vegandisken och hitta dina favoriter. Mina är Coops egen vegetariska korv, Icas vegetariska korv (som finns i kyldisken), färs och oköttbullor från Anamma, ALLT från Oumph! (särkilt Thyme & Garlic) och Quorns biffar och ofiskpinnar (barnen känner garanterat ingen skillnad).

Frossa i mexikanskt, asiatiskt och afrikanskt! Det finns vegetarisk mat och så finns det VEGETARISK mat. Leta fram härligt kryddstarka vego-recept från världens alla hörn!

Byt ut! Vissa ingredienser kan bytas ut lätt som en plätt – utan smakbortfall (så som du är van vid dem). Potatismos, en gratäng, paj eller lasagne med havremjölk eller veganskt matlagningsgrädde exempelvis.

Köp ekologiskt, KRAV-märkt (och närproducerat)! Om du har möjlighet – köp ekologiskt och KRAV-märkt. Och SÅ KLART närproducerat!

Meny. Kolla vad du har hemma, gör en meny inför den kommande veckan och skriv upp vad du saknar. Då minskar du risken för matsvinn! Jag använder olika matvaruappar och handlar via nätet en gång varannan vecka. Jag blir så distraherad i matvarubutiker att jag ofta kommer ut med helt fel saker, men att handla från soffan – med kylskåp och skafferi nära till hands – det ä min melodi.

Varannan barnens. Här hemma serverar vi mat efter devisen “varannan barnens” för att få så mycket variation som möjligt, men också kunna föra in nya, klimatsmarta maträtter. Varannan dag blir det potatismos och vegetarisk korv, spagetti och oköttbullar, makaronipudding, tjockpannkaka, majssoppa och rotfrukter i ugn och varannan dag blir det lite mer svårflörtade rätter (eller nya varianter av rätter) som vi vill testa! Typ bönsallad och indiskt.

Argument. Bästa argumentet till barn (och vuxna) som inte gillar vegetariskt? Från som de någonsin ätit pannkakor!?

Matvsinn
Lukta och smaka på det du har hemma och skär bort dåliga delar av råvarorna istället för att rata hela.  Detta är en av mina egna största utmaningar! Men jag blir bättre och bättre!

Restfest!
Ingen ork till att laga middag? Bjud in till restfest! Plocka av det du har hemma (världens enklaste tapas) eller gör en restpizza! Släng på vad du hittar i kylskåpet och testa loss.

Se exotiskt som en lyx
Avokado, apelsiner, bananer. Mycket av det som vi vältrar oss i till vardags har rest över hela jordklotet för att hamna på vår tallrik. Skänk dessa jetsetters en tanke och se denna typ av mat som en lyx (och njut därefter).

vegetarisk mat vegetariskt recept soppa

Frossa i säsongsmat
Älska rotfrukter! Potatis, rödbetor, morötter, palsternacka och jordärtkockor.  Gör smarrig jordärtkockssoppa! Kalasa loss på rödbetspaj! Smarra krämigt potatismos, potatisplättar, riv ner morötter i oköttfärssåssen, baka morotsbröd eller rosta allt göttigt på en plåt i ugnen med olivolja och flingsalt.

Skippa palmoljan.
Gah, denna palmolja som finns i allt från pepparkakor till Alladin-askar och smink. Palmolja är ju inte så fräscht, eftersom det bidrar till skövling av regnskog (planetens lunga) och hotar djurlivet där. I skövlingens spår anläggs enorma plantager med oljepalmer. Inget annat kan växa och för att utvinna så mycket palmolja som möjligt så används tveksamma bekämpningsmedel. Skippa!

Grilla! Gah, så mycket klimatsmart gott du kan grilla! Gå loss med marinader, färska kryddor, grilla säsongens primörer och gör en massa goda röror. Grillat behöver inte alltid vara en köttbit! Tro mig, jag har varit en sann kött-och-potatis-människa så jag talar av egen erfarenhet.
Blir du sugen på en köttbit once in a while? Köp svenskt, KRAV-märkt kött och se det som en lyx.

Älska frysen! Håller bäst-före-datumet på mjölken på att gå ut? Hinner du inte äta upp zucchinin från trädgården? Får du rester över? Frys in!

Matlåda! Lev efter devisen att aldrig slänga mat. Ät resterna av din pangmiddag dagen därpå istället.

Byt recept eller starta en klubb
Starta en middagsklubb tillsammans med några vänner och dela med er av era bästa, klimatsmarta recept! Jag har ju världens finaste vegetariska middagsklubb och har hittat så många fantastisk recept genom den. TACK!

 

Läs mer om klimat och mat: 
Husligheter: The Sustainable Society – låt 2019 bli ditt klimatsmartaste mat-år!

Fair living: “Vego för nybörjare – 5 sätt att introducera en grönare kost”

Think Organic: Tankar om mat”

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Så mycket bra inspo! Tack för att du delar med dig och orkar kämpa Kram

 2. Hej Emma,
  Har läst din blogg så länge men det här är kanske första gången jag kommentarer. Jag gillar dina tankar om miljö och hållbar konsumtion men jag blir så himla ledsen som liten mjölkbönde med får över att det du skriver om veganskt/vegetarisk kost och ekologiskt vs närproducerat. Som liten matproducent som knappt går runt men som kämpar för ett öppet landskap och välmående glad djur, så känns det bara som en stor smäll på käften. Snälla, ta kontakt med din närmsta grannbonde på Gotland eller i Värmland och prata med dem lite närmare. Större naturkämpar är det nog svårt att hitta, och det är också en del i en hållbar framtid som jag skulle uppskatta om någon ville belysa mer.

  1. Hej Ellie! Jag håller HELT med dig. Jag tycker alla ska handla så närproducerat som möjligt. Så klart.
   Vet du, jag ändrade i texten nu. För jag vill inte ställa ekologiskt och närproducerat mot varandra. Även om naturskyddsföreningen säger att ekologiskt är bättre än närproducerat (om det inte är eko) rent klimatmässigt, så behöver vi inte ställa dem mot varandra utan så klart så ska allt vara eko OCH närproducerat! Stor kram och tack för din viktiga kommentar!

 3. Tack för ännu fler fantastiska hållbarhetstips. Många självklara för mig, men jag vet också att det är långt ifrån självklart för alla. Då hade det ju inte sett ut som det gör med klimatet. Tack för att du gör det du gör och med eftertänksamt viktigt innehåll.

  1. Men åh, tack för din kommentar! Ja, det gäller att nå brett tänker jag! Kram på dig!

Kommentera

Stäng meny