15 filmer du måste se 2016

Ä N T L I G E N.
Efter förra årets sagospäckade, Mad max-bultande filmår, kryddat med en strimma Star wars-dust, så laddar vi traditionsenligt om. För fjärde året i rad listar jag filmer som jag (och du) absolut måste se.
Min smak är högst förutsebar.
Jag faller handlöst för flådiga kostymdramer, vackra (kontinentala) miljöer, gripande (sanna) historier och kvinnodominerade filmer. Stämmer du in i mitt soundtrack? 
Varsågod, då har du här 16 filmer som du bara måste se 2016:

layout.indd

Suffragette
Om du ska se en enda film i år, ja, då ska du se “Suffragette”. Filmen utspelar sig i Storbritannien under tidigt 1900-tal. Kvinnornas förhållanden är urusla. Förutom att de jobbar tre gånger så mycket som männen för en spottstyver av deras lön, så är de heller inte myndiga. De har inga som helst rättigheter. I filmen får en grupp kvinnor, däribland Maud Watts (Carey Mulligan), nog. Med livet som insats försöker de skipa rättvisa. Jag är ingen filmsnyftare, men när jag såg detta mästerverk var det som någon hade öppnat vattencisternen på 124:e våningen.

Ut_HKthATH4eww8X4xMDoxOjA4MTsiGN

Vikander-DanishGirl

The danish girl
Årets viktigaste film! Denna hyllade rulle (som bygger på en sann historia) utspelar sig i Köpenhamn och Paris i början av 1900-talet (hej fantastiska kostymer och vyer!). Filmen handlar om äktenskapet den hyllade, berömda konstnären Einar Wegener (Eddie Redmayne) och hans minst lika skickliga fru Gerda (Oscar-nominerade Alicia Vikander). Till en början är äktenskapet otroligt lyckligt och varmt, men snart händer något. Einar inser att han är transsexuell och vill leva som kvinna.
Det här är otroligt stark film, där hjärtat slits mellan identitet, kärlek och längtan. Alicia Vikander är helt enastående by the way.

Trumbo
Hej kostymdrama. Igen. Ja, jag kanske är lite förutsägbar, men bomber och granater i nytappning är inget för mig. Sådant får jag nog av på nyheterna. Däremot en historisk rulle om manusförfattaren Dalton Trumbo (med Breaking bad-Bryan Cranston i huvudrollen) som 1947 svartlistas i Hollywood på grund av sina politiska åsikter. För att hans namn ska bli rentvått ombeds han att namnge nära och kära som kan tänkas ha tveksamma politiska åsikter (aka kommunistiska).

img5

Hail, Caesar – premiär 19 februari
Hollywood, kolorerat 1950-tal, bröderna Cohen och en fullständigt stjärnspäckad komedicast – George Clooney, Scarlett Johansson, Channing Tatum, Tilda Swinton. Jag behöver egentligen inte mycket mer information för att ladda popcornboxen. Inte du heller, för plot:ten är så skruvat förvirrande att jag väljer att helt enkelt sammanfatta rullen som Svensk damtidning goes backstage under Hollywoods storhetstid. Alternativt: Filmstjärna (Clooney) blir kidnappad och Hollywoods grädda skådespelar sig fram i jakten efter honom.

Brooklyn – premiär 26 februari
Den här Oscars-nominerade filmen står högst upp på min se-lista just nu och är också något av ett kostymdrama (surprise, surprise).
Året är 1952 och den irländska Eilis bestämmer sig för att immigrera till USA i hopp om en ljusare framtid. Livet i Amerikatt börjar ensamt, ja, tills hon hittar kärleken. Men just i samma stund måste hon återvända till Irland och ja, där hittar hon också kärleken. Så nu är bara frågan: Vilken kärlek och vilket land?
Manuset är skrivet av Nick Hornby (ni vet, High Fidelity och About a Boy) och bygger på boken med samma namn (skriven av Colm Tóibín).

Mustang – premiär 4 mars
Den här vackra, gripande och prisbelönanta filmen bara måste jag se! Handlar om fem föräldralösa systrar som växer upp i ett hyperkonservativt samhälle. Deras liv förändras på några minuter när de bestämmer sig för att promenera hem från skolan. På vägen hem slänger de sig i havet, skojar och leker tillsammans med några pojkar från byn. Det som är en oskyldig lek ses som oanständigt i andras ögon. Följden blir att de unga systrarnas frihet blir begränsad, eftersom deras äktenskapschanser står på spel.  Hemmet blir ett fängelse.

ROOM – premiär 18 mars
Börjar snörvla av blotta trailern. Ett (tyvärr alldeles för verklighetstroget) drama om en mamma och hennes barn vars universum utspelar sig på 10 kvadratmeter. Trots att de är instänga och fångade i ett fönsterlöst rum gör mamman allt i sin makt för att ge barnet en lekfull och kärleksfull uppväxt. Denna begränsade yta är allt barnet vet om. Tills en dag …

The Boss – premiär 8 april
Jag är kriminellt kräsen när det kommer till komedier. Klarar inte av när det blir blajjigt och too much. Eller för all del: När en helt okej komedi avslutas med att en trött snubbe drar ett sexistisk skämt. För att en komedi ska falla mig i smaken krävs ofta en Kristen WiigMelissa McCarthy eller en Phil Dunhy (älskar “Modern family”). Den här filmen har en ingrediens som jag gillar. Melissa McCarthy. Med henne i rollistan är den kvalitetssäkrad (om du inte sett “The heat” så måste du göra det ögonalbums).

5a1f80d943ed66e6acafabdc56820d3f-jungle4

Djungelboken – 13 april
Kaa, Baloo, Bagheera och människobarnet Mowgli i den klassiska Djungelboken blir film. Igen. Men hallå – spelfilm. Den här måste jag bara se. Och du med.

Under sanden – 15 april
Som den historienörd jag är sväljer jag allt i filmväg som handlar om andra världskriget. Jag kan inte sluta förundras över detta fasansfulla krig som vi aldrig får glömma. Därför bara måste jag se det danska dramat “Under sanden” som utspelar sig 1945, några dagar efter andra världskrigets slut. Danmarks sandstänkta kustremsa är täckt av två miljoner minor som nu ska desarmeras. Och vilka får göra jobbet?  Unga, tyska krigsfångar, nästintill barn. Sann historia by the way.

tarzan_shot

Legenden om Tarzan – 13 juli
“Aaaaajiiiijaaaaajooooo” – the Alexander Skarsgård-version. Yep, Alexander Skarsgård spelar Tarzan i nyinspelning av denna klassiker. Gruvligt snygg film plus min favoritskådespelare Christoph Waltz. Så taggad på denna!

Me before you – premiär oklart
På grav inrådan av några vänner plöjer jag just nu Jojo Moyes “Livet efter dig” och är fullständigt fast. Och det bästa? Boken blir film! Okej, en liten recap om varför du måste se (och läsa) denna story. Boken/filmen handlar om egensinniga Lou Clark som blir av med sitt jobb på café. Hennes CV är oroande kort, men genom sin babblande mun, ironiska humor och ogenomtänkta, ärliga svar lyckas hon (utan att veta riktigt hur det gick till) knipa åt sig ett jobb som … personlig assistent för den rullstolsbundna, sarkastiska och uppgivna Will. De två är varandras motsatser. Han, som levde jetset-liv i London, har förlorat allt. Hon, vars största kärlek var ett par spexiga, randiga strumpbyxor, har inga storslagna drömmar, men trivs ändå. Någonstans längs vägen hittar de varandra på något märkligt sätt.

Bridget Jones baby – 16 september
Skämskudde, popcorn och nostalgigenen fram. It’s a new Bridget Jones-rulle in town (ja, inte nu då, utan i höst). Bridget (Renee Zellweger) är nu i 40-årsåldern, har blivit preggo och ackompanjeras av Colin Firth och Patrick Dempsey.

Dr Strange – 28 oktober
Marvel släpper en storfilm till hösten – med min fabborabborit Benedict Cumberbatch i rollen som “Doctor Strange”.

Ghostbusters – premiär oklart
En kvinnlig version av Ghostbusters med Melissa McCarthy och Kristen Wiig.

Tidigare filmlistor: 

15 filmer du måste se 2015

12 filmer du måste se 2014

Bio-pepp 2013 – 7 filmer du måste se 2013

Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Massa bra filmer, några som jag också ser fram emot (speciellt Me before You… bölade mig som attan genom boken).

  Vill dock passa på att påpeka att The Danish Girl inte är korrekt utan författaren har tagit sig en del friheter, finns en hel del artiklar om det online. Dessutom vill jag påpeka att Gerda Wegener inte var en “målande fru” utan en konstnär och rätt berömd själv, hennes konst var populär bl.a. som covers på tidskrifter som Vogue, hennes verk ställs bland annat just nu ut i Köpenhamn.

  Här är några av de bättre artiklarna jag läst:

  The tragic true story behind The Danish Girl
  http://www.telegraph.co.uk/film/the-danish-girl/true-story-lili-elbe-transgender/

  The Incredibly True Adventures of Gerda Wegener and Lili Elbe
  http://coilhouse.net/2012/08/the-incredibly-true-adventures-of-gerda-wegener-and-lili-elbe/

  The True Story Behind ‘The Danish Girl,’ Eddie Redmayne’s Next Role
  http://thinkprogress.org/culture/2015/03/03/3628693/story-lili-elbe-trans-woman-behind-eddie-redmaynes-new-role/

  Gerda Wegener: ‘The Lady Gaga of the 1920s’
  http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/sep/28/gerda-einar-wergener-danish-girl-trans-painter

  Inget illa menat utan jag vill bara upplysa folk då det är ett så viktigt ämne filmen berör och det handlar ju om människor som faktiskt funnits så jag vill så gärna att folk ska veta mer än vad filmen (boken) säger. För övrigt har Lili Elbe skrivit en egen bok, en sort biografi, den verkar dock svår att få tag på :/

  1. Som jag skrev ovan i kommentarsfältet. Jag håller HELT med dig. Låg vaken i natt och ba, “nä, fy fan, Rebel Wilson i all ära, men detta blir fanimig inte bra”.
   Tyvärr ryker den från listan pga kan inte stå för tipset.
   Kram emma

 2. Kan altså ikkje VENTA på Hail, Caesar!

 3. Åh, vilka jättebra tips! Nu är jag pepp på filmåret 2016!

  1. Vet du vad, jag känner exakt samma sak. Låg vaken i natt och ba, “nä, fy fan, Rebel Wilson i all ära, men detta blir fanimig inte bra”.
   Tyvärr ryker den från listan pga kan inte stå för tipset.
   Kram emma

 4. suffragette! vill så gärna så gärna se den. tack för tips!!

 5. Älskar denna typ av tips!!! Har kikat in dina tips på serier tidigare, super trevligt tycker jag! Kram

 6. Och zoolander 2! Älskar ettan, men bör tas med en klackspark för den allvarligt lagda

  1. Hahaha, jag VET. Måste se den. Också.

 7. Åh vilken bra lista med massa bra tips, denna ska jag försöka beta mig igenom! 🙂

 8. Borde bara se film utifrån dina tips. Verkligen biotime märkte jag nu! Mest peppad på Tarzan med min fabboSkarsgård :))))))
  Kram!

Kommentera

Stäng meny