14 filmer du måste se 2018

Ä N T L I G E N!
Det tog bara ett halvt liv att klämma ur den här listan, men det var ju för att ungarna mina tog fel på månad. En ska vara sjuk i februari, inte januari.
Nåväl. För sjätte året i rad listar jag de filmer jag ser mest fram emot under det kommande året.

Min fabless är kvinnodominerade, ljuvligt snyggfilmade rullar som allt som oftast är based on a true story, har en historisk koppling och lyfter kvinnoöden (som motvikt till alla pangpangvurms-listor utan en enda kvinna representerad). Kostymdramor är meriterande.
Varsågoda, årets filmlista 2018!

Three Billboards outside Ebbing 
Året fuck off-film! Mildred Hayes (Frances McDormand) dotter blir mördad och den lokala polisens förmåga att göra något åt saken är … pjaa, begränsad. Så vad göra? Sätta några krutkorn i baken på polisen genom lite skön, offentligt uthängning: i reklamskyltsformat.  Frances McDormand alltså. Så genial! Fullkomligt bad ass och så långt i från den urtypiska kvinnan på film.

Downsizing
Jag älskar Kristen Wiig. Och den går trailern är så skruvad att jag bara måste se mer! Plotten är: Jorden är överbefolkad och resurserna börjar ta slut. Men några norska forskare har lösningen. Krympa människorna! Då räcker mat och pengar längre! Paret Paul och Audrey Safranek bestämmer sig för att konvertera till miniliv, men det är bara Paul som  vaknar opp i 13 centimeter kropp. Audrey råkade … ångra sig.

The Post
I filmen The Post (Oscarsnominerad för bästa film) skönjar vi årets stora biotrend: 1970-tal (återkommer i ett flertal filmer som kommer upp på duken)! I den här based on a true story-rullen spelar Meryl Streep (Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll) Washington Posts utgivare Katherine Graham (den första kvinnliga tidningsutgivaren i USA). Filmen handlar om The Pentagon Papers – en bibba topphemliga regeringshemligheter som hade mörklagts under årtionden och som nu hamnat på Washington Posts bord …

Darkest Hour
För alla som har abstinens efter brittisk finess efter TV-serien “The Crown” kommer här Oscarströsslade “Darkest hour”. Ett stycke kostymdrama med Gary Oldman i rollen som Winston Churchill, ett andra världskrig på agendan och allt fångat med snyggfilm-linsen.

Insyriated – 16 februari
En bit verklighet som måste ses. Om kvinnor, mammor och krig. Se trailern.

The Florida Project – 9 februari
I den här filmen får en krypa in under huden på ett barn som – trots bristen på tre lager Polarn & Pyret-redigt – är full av livsglädje. Hon bor på ett budgethotell med sin trassliga, unga mamma som förmodligen rycks bort från sin egen mamma alldeles för tidigt. Trots rätt kassa förutsättningarna, så bubblar det av känslor och liv innanför huden.

I, Tonya – 23 februari
SOM jag måste se filmatiseringen av den skeva konståkningsskandalen från 90-talet. Tonya Harding vs Nancy Kerrigan, och den röriga soppa som hade sin såsiga mittpunkt när Tonya och hennes partner anlitar en snubbe för att bryta benet på konkurrenten. Minns det här SÅ väl fast jag inte var mer än sju äpplen hög.

Phantom Thread – 23 februari
Årets modefilm! Modenörden i mig bara måste gå och se den flitigt Oscarsnominerade “Phantom Thred”. Den hyllade Daniel Day-Lewis sista film, en nypa 50-talsmode och ett regnigt London på det. Och ja, det är ju ett kostymdrama av rang så det känns som en del av mig kommer bli nöjd i alla fall. Handlar om modeskaparen Reynolds Woodcock som avverkar kvinnor likt ark på sitt skissblock. Tills han möter Alma.

Lady Bird – 9 mars
Oscarstung rulle som handlar om förhållandet mellan en mamma och hennes tonårsdotter under tidigt 2000-tal. Det känns som att den här filmen har fångat allt det där tonårs-kämpet, känslan av det pågår en strid mellan unga och vuxna och även övertygelsen om sin egen fullkomlighet. Eller kanske framtida fullkomlighet (stundom extrasaltad för att dölja tvivel). Måste se!

Tomb Rider – 16 mars
Enbart för att Alicia Vikander är nya Lara Croft. Svag för Alicia Vikander.

Battle of the Sexes – 23 mars
Feminism, 70-tal, Emma Stone och … tennis. En ganska otippad limpa, i alla fall för mig som är något av en sport-analfabet. Den här filmen handlar om svinballa tennisspelaren Billie Jean King som sicksackade sig fram i en mansdominerad bransch där ingen såg henne som fullvärdig spelare. Så vad göra? Utmana the top of manliga tennisspelare (som råkar vara den största manschauvinisten som sprungit i ett par tennisskor) så klart.

Ocean’s 8 – 27 juni
Oceans eleven – fast med kvinnor. Yep! Kanske inte kvalar in på min typ av film, men kommer lätt söndags-se den pga females. I rollerna ser vi Sandra BullockCate Blanchett och Rihanna. Blanda andra.

Unga Astrid – 14 september
Filmen om Astrid Lindgren – ÄNTLIGEN! I rollen som den unga Astrid – som levt ett så hjärtskärande och problematiskt liv på många sätt – ser vi Alba August.

Mary Poppins kommer tillbaka – 25 december
Paraplyerna kommer flyga över 2018 när Mary Poppins gör comeback. Den färgsprakande filmen från 1964 (med Julie Andrews i huvudsrollen) får sällskap av Mary Poppins i ny kostym: Emily Blunt.

 

Vilken film ser du mest fram emot i år?

 

Nyfiken på tidigare filmlistor?
12 filmer du måste se 2017
15 filmer du måste se 2016
15 filmer du måste se 2015
12 filmer du måste se 2014
Bio-pepp 2013 – 7 filmer du måste se 2013

Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Vet inte hur länge till den går på bio, men: Call me by your name! Magisk. Är fortfarande fullkomligt förälskad i denna film, en månad efter att jag såg den (för första gången).

  1. Ja, jag såg trailern för den för ett tag sedan och dog lite. Måste se den! Den hade LÄTT kommit med på denna lista om den haft premiär 2018!
   Kram emma

 2. Flera som jag peppat inför i din lista, så mycket bra film i år. Den jag peppar mest inför i år är A wrinkle in time, jag. bara. måste. se. den!

  1. Åh, SKULLE vilja vilja se den, men den handlar ju om rymden, inte sant? Jag är rädd för rymden nämligen, hahaha.

 3. Nyligen sett three bilboards outside Ebbing, Missouri. Jag vet, det är bara början av februari, men tror den kvalar in som 2018års bästa film för min del!

  1. Åh, vad härligt att höra! Måste verkligen se!

 4. alltså åh, tack!! så mycket bra att sätta på listan av sådant jag måste se.

Kommentera

Stäng meny